גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בחמאס ל"גלובס": אבו מאזן מנסה להסלים את המצב ברצועת עזה כדי לפגוע בסיכויי נתניהו בבחירות

בין היתר, הרשות הפלסטינית מנסה לטרפד את המשך העברת הכסף מקטאר לרצועה, ויו"ר הרשות דורש ממצרים לסגור את מעבר הגבול ברפיח ● אם החמאס לא יעמוד בלחצים, עלול להתרחש סיבוב אלים נוסף מול צה"ל עוד לפני הקיץ

אבו מאזן / צילום: רויטרס
אבו מאזן / צילום: רויטרס

התבטאותו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט בפורום סגור בשבוע שעבר אודות אפשרות קיימת לחידוש העימות האלים מול חמאס ברצועה, שפכה אור על ההחמרה האחרונה במצב המסובך ובקונפליקט רב הראשים והתחומים. על פניו נראה שלהחמרה אחראי בעיקר בחמאס, שבשבועות האחרונים רודף את אנשי פתח ברצועה. כך למשל, אנשיו עצרו כמה מאנשי פתח ומנעו בכוח קיום עצרות לציון יום השנה להקמת הארגון. רעולי פנים חדרו למשרדי הטלוויזיה הפלסטינית, המזוהה עם הרשות הפלסטינית, גרמו נזק רב לרכוש ואיימו על העובדים.

ואולם, גורם בכיר בחמאס אומר בשיחה עם "גלובס" כי נראה שאבו מאזן מעוניין להסלים את המצב תוך ניצול תקופת הבחירות בישראל, ולהביא לעימות מחודש ברצועה כדי לפגוע בסיכוייו של נתניהו בבחירות. לדבריו, מעצרם של אנשי הפתח ברצועה בא בגלל מעצר אנשי חמאס בכירים בגדה בשבועות שקדמו לכך, ובנוסף בשל מאמצי הרשות למנוע את המשך העברת הכסף מקטאר לרצועה. לא ברור אם זה בגלל השפעת אבו מאזן, כנראה שלא, וייתכן שהסיבה האמיתית היא הסלמה מסוימת באירועים על הגדר ושליחת מטען חבלה באמצעות בלונים לעבר ישובי העוטף, אבל עד לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור מתי יועבר המשלוח השלישי, אותם 15 מיליון דולר המשמשים להשלמת משכורות לפקידים ולעובדי הממשלה ברצועה. נזכיר כי את העברת הכסף המזומן אישרה ישראל תוך התניה שהמשכורות יימסרו ישירות לעובדים ששמותיהם אושרו על-ידה, ובחתימת ידם.

שי מיוחד לבחירות: רקטות מהרצועה

תקציר הפרקים הקודמים: כאשר המשא ומתן בין הרשות הפלסטינית לחמאס על הפיוס והחזרת השליטה ברצועה עלה על שרטון בשל דרישת חמאס לשמר את כוחו הצבאי העצמאי, אבו מאזן ניסה להוריד על הברכיים את הארגון באמצעות הפסקת תשלום המשכורות ומימון הסולר לחשמל לרצועה. המשבר הכלכלי העמיק, המצב ההומניטרי של האוכלוסייה ברצועה הידרדר והקיצוצים בתקציבי אונר"א והתרומות החריפו עוד את המצב. בספטמבר נכנסה קטאר לתמונה, ולאחר משא ומתן עם ישראל ובמעורבות ישירה של האו"ם ושליחו ניקולאי מלדנוב, הוסכם על סיוע הומניטרי בהיקף של 150 מיליון דולר: 60 מיליון לסולר לחשמל - מה שהעלה את מספר שעות החשמל מ-2-4 ביום ל-12-16, ועוד 90 מיליון לתשלום משכורות.

מנת החמצן הפיננסית הזו תוקעת לאבו מאזן את התוכניות, ולכן הוא מסלים את ההתנהלות מול חמאס. השבוע הוא נפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בקהיר, ודרש כי המדינה תחדש את הלחצים מול חמאס - לרבות סגירת מעבר הגבול ברפיח, הדרך היחידה של תושבי הרצועה אל מחוצה לה. אנשי הרשות עצמה, שמפעילים את המסוף בצד הפלסטיני, עזבו את משמרתם בהוראת אבו מאזן וכבר ארבעה ימים כמעט ואין יוצא ואין בא מהרצועה, למעט מקרים בודדים שהמצרים מאשרים. לפי אחת מהטענות, אבו מאזן מבקש למנוע מאסמעאיל הנייה הנמצא ברצועה לצאת לביקור ברוסיה. בהתבטאויות שלו ושל בכירים בממשלו נאמר בין היתר: "אנחנו עוברים כעת למצב של הכול או לא כלום מול חמאס". עדנאן דמיירי, דובר מנגנוני הביטחון של הרשות, אף הגדיר את היחסים עם חמאס GAME OVER"".

בכיר בחמאס ברצועה אומר כי משמעות הצעדים היא דחיפת ארגונו לעבר עימות עם ישראל - עימות שמצד אחד ינתק מחדש את אספקת המזומנים, אבל זה לדבריו האפקט המשני. אבו מאזן, כך אומר איש החמאס מעזה, מעוניין לקראת צאתו מהזירה להחזיר לנתניהו את מה שזה עולל לו לפי תפיסתו, דרך עימות צבאי בין חמאס לישראל בעיצומה של תקופת בחירות. מהלך כזה יביא לחיזוק של בני גנץ והגנרלים שאיתו, ויציב את נתניהו כמי שלמרות ויתוריו לחמאס כשל במניעת ירי רקטות ואבדות בנפש. כך הניתוח של אותו בכיר, אשר ניכר כי הוא מעורה היטב בנעשה בפוליטיקה הישראלית.

בתשובה לשאלה מה תעשה הנהגת חמאס, ואם אכן תהיה מוכנה לחדש את ירי הרקטות אל ישראל ולהסתכן במבצע צבאי, אמר הבכיר כי הכול תלוי בעוצמת הלחץ הפנימי וכי ייתכן שההנהגה לא תוכל לעמוד בו ותיגרר לעימות צבאי. חובה לומר שיש לקחת את הדברים בהסתייגות מרובה, שכן לחמאס אין כרגע אינטרס של ממש לעימות נרחב. הכסף מקטאר מרגיע את הרחוב, וכנראה דוחה את העימות - לפחות לקיץ.

יום שישי יהיה שוב יום מבחן להסכמות בין ישראל לחמאס. מזג האוויר הנוח עשוי להביא לגדר המונים, ואם חמאס לא יפעל לריסון המצב, יש חשש שהעימות יגלוש מעבר למה שראינו בתקופה האחרונה. האיפוק של צה"ל ישחק תפקיד חשוב, אך כמאמר איזנקוט באותו מפגש, יש הרבה גורמים אינטרסנטיים ואפשרויות היכולים להביא להסלמה.

 הפעולות של אבו מאזן מול שלטון חמאס

חגיגות יום ההולדת ה-31 עולות ביוקר לחמאס

לחמאס יש צרות אחרות מלבד אלו מול הרשות הפלסטינית. בחודש שעבר ציין הארגון 31 שנים להקמתו. חמאס, שהוגהו ומנהיגו היה השייח' אחמד יאסין, קיבל סיוע חשאי בשנים שלפני הקמתו הרשמית דווקא מישראל, שרצתה לעודד אופוזיציה לפתח, אך הפך לגוף טרור רצחני וחזק שזכה לפופולריות רבה עד כדי ניצחון בבחירות ברצועת עזה ב-2006 והפיכה נגד שלטון הרשות שסירב להכיר בניצחונו ב-2007.

מאז המצב ברצועה הידרדר ביטחונית וכלכלית, וכיום היא תלויה בנדבות בינלאומיות השומרות אותה מעט לפני קריסה מלאה. עם זאת, לאורך השנים הצליח חמאס למנוע התקוממות או מחאות של ממש נגדו. כל גילוי מחאה זוכה לתגובה קשה, והיד החזקה גורמת להוצאת הקיטור החוצה, להפגנות על הגדר נגד ישראל ולביטויי שנאה וזעם כלפי הרשות הפלסטינית ואבו מאזן בראשה.

אבל מישהו בהנהגת חמאס העריך לא נכון את המצב והחליט לערוך חגיגות ראוותניות ובזבזניות לציון יום השנה. לפי מסמכים רשמיים של ממשל חמאס שהופצו ברשתות החברתיות ברצועה והגיעו לידינו, חמאס בזבז על החגיגות יותר מחצי מיליון דולר - 534,350 דולר, ליתר דיוק - והפרסום הזה שהתפשט כאש בשדה קוצים עורר זעם רב דווקא במחנה חמאס וכמובן גם בציבור הכללי.

לפי המסמכים, חמאס בזבז בין השאר עשרות אלפי דולרים על הבאתה של להקה פופולרית מביירות, כולל הוצאות שהייה והפקת ההופעות. כמו כן הוצאו כספים על כמה עצרות המוניות ברחבי הרצועה, הסעות לעצרות, פרסומים, דגלים ועוד ועוד.

המחאות הופצו ברשתות החברתיות, רבות מהן תחת שמות בדויים מחשש מפני השלטונות. בפוסט פייסבוק שהפך לוויראלי ברצועה, כתב "עלי בבא": "מאות מקורבי חמאס חיים כמו מלכים מהכסף של קטאר, ולנו הם זורקים פירורים, כמו היינו כלביהם". ויש גם אמיצים שלא חוששים לבקר בפומבי. אמאל חביב, עיתונאית בביטאון חמאס א-ריסאלה, תהתה בחשבון הפייסבוק שלה איך זה שחמאס קיצץ 50% ממשכורות פקידי ממשלו ועובדיו, והוא מרשה לעצמו לבזבז כך את הכספים.

הקיצוץ שעליו מדברת חביב נעשה באופן מדורג בשנים האחרונות במשכורות של הפקידים ועובדי ממשלת חמאס שמונו לאחר ההפיכה ב-2007. מדובר בכ-27 אלף עובדים במנגנונים האזרחיים שנוספו ל-12 אלף עובדי הממשלה הוותיקים מתקופת הרשות, אשר אמורים לקבל את משכורותיהם מהרשות ברמאללה, אך זו כזכור עיכבה בשנה וחצי האחרונות את המשכורות בשל העימות עם חמאס וכיום משלמת רק את מחציתן. כדי לסבר את האוזן: משכורת חודשית ממוצעת של פקיד או עובד ממשל ברצועה היא קצת יותר מ-2,000 שקל, אך בפועל הפקידים של חמאס - אלה שאינם מקורבים מספיק לראשי הארגון - מקבלים רק כ-1,000 שקל, סכום המספיק בקושי להוצאות על מזון ושירותים בסיסיים. חמאס ניסה להכחיש את הנתונים, אבל צילומי המסמכים שפורסמו נראו אמינים ודוברי הארגון עברו לאיומים כי מי שיפיץ אותם ייעצר וייענש.

גל מחאה נוסף התעורר כאשר משרד הכלכלה בעזה הכריז על היטל מכס חדש על סחורות מיובאות אשר יש להן תחליף מקומי. ברשימה שהפיץ המשרד נמצאים 95 פריטים שעליהם יוטל המכס בהיקף של 3,000-4,000 שקל למכולה. בדברי ההסבר למכס נאמר כי מדובר במס המגן על התוצרת המקומית. אבל עלי אל חייק, יו"ר התאחדות התעשיינים והסוחרים, הגיב באומרו כי אין כאן כל כוונה לסייע ליצרנים ברצועה אלא רק לחלוב עוד כספים מהיבואנים ומהסוחרים. אלה מתארגנים להבעת המחאה באמצעות שביתה האמורה להתקיים ככל הנראה בשבוע הבא. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות