גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו גונן שגב הופתע מעסקת הטיעון המוצלחת שקיבל

פרקליטיו של השר ומבריח הסמים לשעבר גונן שגב סידרו לו עסקה מצוינת מדי, שעלולה לחתור תחת החוק ולפגוע בהרתעה ● לעומת זאת, עסקת הטיעון של פעיל ישראל ביתנו דאוד גודובסקי שהורשע בשוחד נגמרה בעונש מחמיר במיוחד ● וגם: פרשת ניסו שחם חוזרת לבית המשפט ● פרשנות

דיון במעצר גונן שגב בגין ריגול לטובת איראן / צילום: אוליביה פיטוסי, "הארץ"
דיון במעצר גונן שגב בגין ריגול לטובת איראן / צילום: אוליביה פיטוסי, "הארץ"

1. העסקה המוצלחת של השר לשעבר

אפילו גונן שגב בעצמו הופתע מכך שעורכי דינו, אלי זהר ומשה מזור, הצליחו להשיג עבורו הסדר טיעון מזהיר שבזכותו צפוי להיגזר עליו עונש של 11 שנות מאסר שיאפשרו לו להיות אדם חופשי בעוד כ-8 שנים בלבד (אחרי ניכוי שליש). אומנם הפרקליטות הביאה בחשבון שיקולים חשובים בהסכמתה להסדר בעניין העונש, כגון רצון שלא להסתכן בחשיפת פרטים סודיים על הפרשה בעצם ניהול הליך משפטי נגד שגב, אבל כשמסתכלים על המעשים ששגב הודה בביצועם, על התמונה הכללית, מגיעים למסקנה שהוא יצא בזול. ממש בזול.

שגב, שהוא כזכור בעל עבר פלילי קשה של הברחת סמים, הודה והורשע בעבירות של ריגול חמור ומסירת ידיעות לאויב האיראני. הוא קיים קשרים עם גורמי המודיעין באיראן וסייע להם להשיג מידע רגיש על מדינת ישראל, הוא הגיע פעמיים למפגשים באיראן עם מפעיליו, תוך שזהותם כאנשי מודיעין הייתה ברורה לו. הוא נפגש עם מפעיליו האיראניים גם ברחבי העולם, בבתי מלון ובדירות, שכנראה משמשות לפעילות חשאית איראנית. שגב אף קיבל מערכת תקשורת חשאית להצפנת המסרים בינו לבין מפעיליו. 

גונן שגב / צילום: אוליביה פיטוסי הארץ

שגב העביר לאויב מידע הקשור למשק האנרגיה, לאתרים ביטחוניים בישראל, למבנים ולבעלי תפקידים בגופים מדיניים וביטחוניים ועוד. אילולא היה נעצר במאי 2018, עלול היה שגב לגרום למדינה - לכולנו - נזק גדול מאוד.

כשמשווים בין העונש שהוא צפוי לקבל לבין העונש שהטילה ארצות-הברית על יונתן פולארד, לומדים על הפער העצום בגישה הענישתית של שתי המדינות הדמוקרטיות לעבירות על ביטחון המדינה. פולארד, כזכור, הודה והורשע בריגול עבור מדינה ידידותית (ישראל) ללא כוונה לגרום נזק לארצות-הברית. ישראל אף החזירה לארצות-הברית את המסמכים שפולארד העביר לידיה. למרות הנסיבות הלכאורה מקלות, נגזר על פולארד במקור מאסר עולם, ובסופו של דבר, אחרי מגעים של עשרות שנים, הוא שוחרר בנובמבר 2015 בתום 30 שנות מאסר. גם היום מוטלות עליו מגבלות רבות וקשות, והוא אינו יכול להגיע לארץ.

אנחנו לא רוצים להיות ארצות-הברית. לא טוב לחיות במדינה שיכולה לשלוח אדם כמו פולארד לשנות מאסר כה רבות, שניתן להטיל בה עונש מוות, ושהיחס לאסירים הוא נוקשה (אגב, קיימות כיום בארה"ב מגמות חדשות של הקלה על האסירים ושימת דגש רב על השיקום שלהם). ועדיין, המסר שמעבירה המדינה בעונש הקל למדי שצפוי להיות מוטל על שגב, הוא בעייתי. הוא עלול שלא להרתיע אנשים מלהתנהג באופן דומה לשגב ולפעול נגד המדינה בתמורה לבצע-כסף.

2. העסקה הלא-מוצלחת שמאיימת על השרה לשעבר

אפילו נציגי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הופתעו מהחלטת השופט המחוזי בתל-אביב, ירון לוי, ב-27 ביוני 2018, לקבל במלואה את בקשת הפרקליטות ולהטיל על דאוד גודובסקי עונש כבד של 7 שנות מאסר בגין הרשעתו בלקיחת שוחד ובעבירות נוספות בפרשת השחיתות המכונה פרשת "ישראל ביתנו".

פאינה קירשנבאום / צילום: שלומי יוסף

גודובסקי היה אומנם הנאשם המרכזי, לצדה של פאינה קירשנבאום, בפרשת השחיתות החמורה, והוא הורשע לפי הודאתו בביצוע כמה עבירות חמורות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד והלבנת הון. ואולם נסיבותיו האישיות של גודובסקי מעלות כי עונש של 7 שנות מאסר בפועל מהווה כנראה חריגה מרף הענישה הרגיל במקרים דומים.

ניקח לדוגמה לשם ההשוואה את פרשת השחיתות הגדולה ביותר שהייתה פה לצדה של פרשת ישראל ביתנו - פרשת הולילנד. הנאשם שקיבל את העונש החמור ביותר במשפט פרשת הולילנד הוא אורי שטרית. שטרית, שהיה מהנדס עיריית ירושלים בין השנים 2001-2006, הורשע בקבלת שוחד ובעבירות נוספות, ובתי המשפט הטילו עליו 7 שנות מאסר. עונש זהה לזה שהוטל על גודובסקי.

ואולם קיימים הבדלים די משמעותיים בין שני המקרים, שלכאורה היו צריכים אולי לשחק לטובתו של גודובסקי ולהביא לכך שיוטל עליו עונש מאסר קצר משמעותית מזה שהוטל על שטרית. כך למשל, שטרית, בניגוד לגודובסקי, היה עובד ציבור בכיר יחסית, בעוד שגודובסקי היה פעיל מפלגה בכיר (אומנם רב השפעה ששלח זרועות למקומות שונים).

כמו כן, שטרית ניהל את התיק עד תומו, בעוד שגודובסקי חתם על הסדר טיעון בשלב מוקדם יחסית, עובדה שלפי ההלכה המשפטית אמורה הייתה לשחק לטובתו יותר משהיא שיחקה בפועל. ובנוסף, בעוד שאורי שטרית הורשע כי קיבל לכיסו 1.4 מיליון שקל ככספי שוחד - גודובסקי, לפי הסדר הטיעון של הפרקליטות עמו, לא עשה שימוש פרטי בכסף שקיבל. כתב האישום שבו הורשע גודובסקי במסגרת ההסדר עמו קובע שגודובסקי קיבל אומנם מזומנים בהיקף של כ-400 אלף שקל לידיו מנותני השוחד, אבל הפרקליטות אפשרה לו לטעון כי הכסף לא נשאר אצלו בכיס. הוא קיבל אותו בעבור המפלגה. עם זאת, לרעת גודובסקי צריך לציין כי חלק מהמעשים שהוא ביצע התרחשו אחרי שחלה החמרה בענישה בגין עבירות שוחד מ-7 שנות מאסר.

וההשוואה למקרה אורי שטרית לא עומדת לבדה. כשמסתכלים למשל על העונש שקיבל הרב יונה מצגר בהשוואה לעונש שקיבל גודובסקי, קשה שלא לתהות על הפער בענישה שבין שני המקרים. מצגר הורשע בקבלת שוחד בזמן שכיהן כרב הראשי לישראל, ונגזרו עליו 3.5 שנות מאסר.

שיהיה ברור - גודובסקי הוא מושחת, גם לפי הודאתו, וצריך לשבת בכלא ולהיענש בחומרה, אבל לאור הדברים שכתבנו עד כאן, זה לא ממש מפתיע ששופט בית המשפט העליון, אלכס שטיין, קיבל החלטה חריגה להורות על עיכוב ביצוע העונש של גודובסקי עד ההכרעה בערעור שהגיש לבית המשפט העליון באמצעות עו"ד אורי קורב.

החלטה זו היא מאוד חריגה, בעיקר לאור העובדה שגודובסקי, כאמור, מודה בעצמו בקבלת שוחד, ולמרות שאין ספק שגם אם העליון יקצר את העונש משמעותית, נניח יפחית שנתיים מתקופת המאסר, עדיין יאלץ גודובסקי לרצות שנות מאסר די רבות.  

על הרקע הזה, מעניין יהיה לראות איזה עונש יוטל על הנאשמת המרכזית בתיק ישראל ביתנו, פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים לשעבר. אם גודובסקי ראוי לעונש של 7 שנות מאסר, אז במקרה שקירשנבאום הבכירה ממנו, שמנהלת משפט ונמנעת מלהודות באישומים, תורשע - היא עשויה להישלח לכלא ל-9 או 10 שנים.  

3. הערעור שמאיים על השוטר לשעבר

הערעור שהגישה המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה על החלטת בית משפט השלום בתל-אביב באפריל 2018 לזכות את ניצב בדימוס ניסו שחם ממרבית האישומים נגדו, הוא אחד מהערעורים החשובים ביותר שהוגשו בעת האחרונה.

אפילו שחלפו כבר חודשים רבים מאז שהשופט בני שגיא החליט לזכות את שחם מאישומים בהפרת אמונים ולהרשיעו "רק" בעבירה אחת של מעשה מגונה בשוטרת שהייתה כפופה למרותו - קשה להשתחרר שלא נעשה כאן צדק מלא ושלם.

ואני לא מדבר על צדק כלפי השוטרות שניהלו רומנים בהסכמה עם שחם, וזכותן היה לעשות זאת - אלא דווקא על כך שלא נעשה צדק עם הציבור הרחב, ששחם היה השלוח שלו, ושמימן את משכורתו בשנותיו הארוכות במשטרה. 

ניסו שחם / צלם: גיל יוחנן

תחושת אי-הצדק נובעת מהתמונה הכוללת של התנהגותו של שחם - להבדיל מהתמונה שמתבררת מכל מקרה ומקרה בנפרד. התמונה הכוללת מספרת על קצין משטרה בכיר מאוד, שקיים בזמן עבודתו מערכות יחסים אינטימיות וחשאיות עם שוטרות רבות, ולאחר מכן במספר מקרים עסק ואישר בקשות של אותן שוטרות לקידום במשטרה או למעבר לתפקידים אחרים.

השופט שגיא דחה בהכרעת הדין את טענת הפרקליטות ומח"ש שהצטברות המקרים צריכה להביא להרשעתו של שחם בעבירה של הפרת אמונים, בין היתר בנימוק כי הדבר עלול להביא לטשטוש עד כדי העלמה מוחלטת של קו הגבול המפריד בין התחום הפלילי האסור לבין המרחב שאינו פלילי. יש לקוות ש"תזת הצבירה" שנדחתה על-ידי השופט שגיא ושלא הועמדה קודם לכן למבחן בתי המשפט, תתקבל על-ידי בית המשפט המחוזי.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה