גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז תחנות הכוח החלומי שהשאיר בחוץ את כל היצרניות, חוץ משתי ספקיות של חברת החשמל

החלטת ממשלה קבעה תנאים מוקדמים להקמת תחנות כוח בהיקף 2 מיליארד דולר שאף ספק בעולם לא היה יכול לעמוד בהם • אלא שפרשנות של חברת החשמל לתנאים אפשרה לשתי ספקיות ותיקות של החברה להתמודד במכרז ודחקה החוצה את היצרן הגדול בעולם, שכעת מאיים לתבוע • חברת החשמל: "כל ניסיון לצבוע את המהלך כמגמתי הוא ציני ואולי אפילו פוליטי"

תנאי תמוה שהוכנס למכרז בהיקף של 2 מיליארד דולר לטורבינות גז, מונע מיצרנית הטורבינות הגדולה בעולם מלהתמודד בו, ומותיר את המכרז בידי שתי מציעות בלבד, שתיהן ספקיות ותיקות של חברת החשמל.

לפי החלטת הממשלה מיוני האחרון תוכל חברת החשמל להקים שתי תחנות כוח חדישות שמופעלות בגז טבעי במקום תחנת הכוח הפחמית הישנה בחדרה (יחידות 1-4) שתיסגר ב-2022. כדי להקים את התחנות פרסמה חברת החשמל מכרז בינלאומי שהיקפו הכספי מוערך בכ-2 מיליארד דולר: כמיליארד דולר עלות הציוד ומיליארד נוספים עלות שירותי התחזוקה ל-12 שנה שחברת החשמל מתחייבת לרכוש מהזוכה.

ההיקף הענקי של המכרז, ובמיוחד בהסכם התחזוקה, הופכים אותו לאחד המעניינים ביותר בעולם השנה, מכרז שהיצרנים הגדולים בעולם יהיו מוכנים להילחם עליו. אלא שהמכרז נולד פגום: תנאי תמוה ושרירותי שהוכנס לתוכו מונע מיצרנית הטורבינות הגדולה בעולם, מיצובישי היפנית, מלהתמודד בו. מאחר ורק שלושה ספקים בעולם מייצרים טורבינות מהסוג המבוקש במכרז, נשארה חברת החשמל עם שני מתמודדים בלבד - מצב לא בריא משום שהוא מגדיל מאוד את הסיכון לתיאום מחירים בין המתמודדים. שניהם אגב יכולים להיחשב לספקי הבית של החברה בתחום הטורבינות.

המכרז לתחנות כוח יוצא לדרך ברגל שמאל

ההגדרות המיוחדות של חברת החשמל

ב-3 ביוני החליטה ממשלת ישראל לאשר את תוכנית הרפורמה בחברת החשמל, בהתאם להסכם שאליו הגיעה המדינה עם ועד עובדי חברת החשמל וההסתדרות. הפסקה לגבי הקמת שתי תחנות הכוח החדשות נכללת בהחלטת הממשלה ויש לקרוא אותה בשבע עיניים - לא רק שלניסוח קדמו ויכוחים גדולים בין המדינה להנהלת חברת החשמל, אלא שיש לו גם משמעות כספית אדירה: חברת החשמל, נאמר שם, תוכל להקים "שני מחז"מים (תחנות כוח מופעלות בגז טבעי) באתר אורות רבין (בחדרה) בהספק מותקן כולל של כ-1,200 מגה-ואט (סטייה כלפי מעלה של 5% לא תיחשב סטייה מהספק זה)". בהמשך נכתב כי "שני המחז"מים יהיו בטכנולוגיית H לפחות, בהתאם למוצרים הקיימים בשוק" וכן כי המחז"ם הראשון יחל לפעול עד חודש יוני 2022 והקמתו של השני תחל רק לאחר שחברת החשמל תמכור את תחנות הכוח הישנה שלה באלון תבור.

"1,200 מגה-ואט" - הנתון הזה שמגדיר מראש מה יהיה ההספק של שתי התחנות החדשות, קופץ מיד לעיניו של כל מי שמבין משהו בתחנות כוח. ראשית, כיון שבמכרזים להקמת תחנות כוח לא נהוג לנקוב במספר מדויק אלא בטווח של הספקים, מהסיבה הפשוטה שלכל טורבינה (או מנוע) של יצרן מסוים יש הספק משלה, כשם שלכל מנוע של מכונית יש הספק משלו. אבל זה רק החלק הקטן בסיפור. החלק הגדול בסיפור הוא שהמספר הזה הוא, איך נאמר זאת בעדינות, הוא "פייק" מספר.

דור H הוא הדור המתקדם ביותר של תחנות כוח מופעלות בגז, מסוג מחז"ם. רק שלוש יצרניות בעולם מייצרות תחנות כוח כאלה - סימנס מגרמניה, ג'נרל אלקטריק (GE) מארה"ב ומיצובישי-היטאצ'י (MHPS) מיפן. כשמתקינים טורבינות של סימנס או של GE ההספק הכולל של המחז"ם (כולל טורבינה משלימה נוספת) מגיע ל-660-665 מגה-וואט. הטורבינה של מיצובישי גדולה יותר, וכשמתקינים אותה מקבלים תחנת כוח בהספק כולל של 717 מגה-ואט. חשבון של כיתה א' מראה שלחברת החשמל אין אפשרות מעשית להקים את שתי תחנות הכוח שלה כך שיעמדו בדרישה של הממשלה.

אלא שבחברת החשמל לא חשבו כך. כשהתפרסם המכרז הבינלאומי בספטמבר התברר כי החברה השתמשה בהגדרות שמאפשרות לחלק מהיצרנים להיכנס לתוך דרישת ה-1,200 מגה-ואט של הממשלה. חשוב להבין שההספק של טורבינת גז מושפע מאוד מהטמפרטורה החיצונית בסביבה שבה היא מותקנת ומופעלת. כלל האצבע קובע שכל עלייה של 10 מעלות צלזיוס בטמפרטורת הסביבה החיצונית, מפחיתה 5% מההספק של הטורבינה. הטמפרטורה בתקן הבינלאומי (ISO) היא 15 מעלות. במכרז שפרסמה חברת החשמל ההספק נמדד לפי 26 מעלות צלזיוס, שהיא הטמפרטורה השנתית הממוצעת באזור חדרה. וראה איזה פלא: כאשר מודדים את ההספק בהתאם לטמפרטורת סביבה של 26 מעלות (ולא 15 לפי התקן הבינלאומי) מצליחים שני יצרני טורבינות - סימנס ו-GE - להיכנס בדיוק לתוך התחום שנקבע בהחלטת הממשלה - 1,200 מגה-ואט עם סטייה של עד 5%. היצרנית השלישית, מיצובישי, לא מצליחה להיכנס לתוך ההגדרה הזו ונשארת בחוץ. הטמפרטורה היחידה שמאפשרת את השתתפותן של שלוש המתחרות היא 35 מעלות צלסיוס - גבוהה משמעותית מהממוצע בחדרה.

מדוע דווקא 1,200 מגה-ואט?

במיצובישי ניסו לשכנע את חברת החשמל לאפשר להם להתמודד במכרז. שגרירות יפן בישראל הצטרפה למאמצים ושיגרה מכתב ליו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל. "כידוע לכם", נכתב בפניית השגרירות היפנית, "מיצובישי היטאצ'י היא המובילה העולמית בתחום ייצור טורבינות הגז והיא מעוניינת מאוד להשתתף בפרויקט. אנו תומכים בכל תוקף ברצונה של החברה (מיצובישי) להבין את הסיבות והרקע לקביעת התנאי המיוחד הזה במכרז. עד כה לא ניתנו כל הסברים".

חברת החשמל סרבה לשנות את התנאים ומיצובישי החליטה לא להגיש הצעה למכרז, שנסגר באוקטובר. ואולם מאוחר יותר, ולאחר שהחליפה את הסוכן שלה בארץ, שינתה החברה קו, והחלה לדרוש מחברת החשמל הסברים וכן העלתה הצעות שיאפשרו את השתתפותה במכרז. לאחר שגם הניסיונות האלה לא נחלו הצלחה איימה הסוכנת של מיצובישי, חברת לוגיה הישראלית, לפתוח בהליכים משפטיים נגד חברת החשמל בטענה כי הציגה למתמודדים במכרז מצג שווא: הדרישות שהציגה חברת החשמל, טוענים בלוגיה, שונות מהותית מאלה שנקבעו בהחלטת הממשלה, גם אם משמעות הדבר היא שאף יצרן אינו יכול להתמודד במכרז.

חשוב לציין ברקע כי כמעט כל הטורבינות שחברת החשמל רכשה עד היום היו מתוצרת סימנס ו-GE (ספק נוסף, אלסטום, נרכש מאוחר יותר על-ידי GE). מיצובישי לעומת זאת, לא הצליחה לזכות עד היום במכרזים של חברת החשמל, אך סיפקה את המחז"ם הפרטי הראשון שהופעל בישראל - של החברה לישראל במישור רותם. גם בחברת החשמל מודים כי החברה ביצעה במישור רותם עבודה מקצועית ואיכותית במיוחד.

מדוע הוחלט על 1,200 - על השאלה הזו אין תשובה ברורה. שתי תחנות הכוח החדישות אמורות להיבנות במקום ארבע יחידות ייצור מיושנות בפחם שייסגרו. היחידות שייסגרו הן בהספק כולל של 1,440 מגה-ואט, כך שהגיוני היה להחליט על הספק של 1,400 מגה-ואט ולא 1,200. ההסבר הקונספירטיווי גורס שהמספר הזה הושתל לתוך ההסכם במטרה למנוע מראש את השתתפותה של מיצובישי, אבל יש גם הסברים אחרים. גורמים שהיו מעורבים במשא ומתן על הרפורמה טוענים כי המדינה ביקשה לצמצם ככל הניתן את ההספק - כדי "לפנות" כמה שיותר מגה-ואט לטובת היצרנים הפרטיים. "בחברת החשמל ירקו דם בניסיון לשכנע את המדינה להעלות את התקרה לכיוון ה-1,300 מגה-ואט אבל לא היה עם מי לדבר" אמרו ל"גלובס" גורמים שהיו מעורבים בגיבוש ההסכם.

גורמי מקצוע המקורבים לחברת החשמל דוחים את הטענה ומכנים אותה מניפולציה. לדבריהם חברת החשמל תכננה תמיד את תחנות הכוח שלה בהתאם לתנאי האתר - וכל המכרזים והרישיונות לכל תחנות הכוח שהחברה בנתה עד היום נוסחו ללא ISO. "אם המכרז הזה היה מתפרסם לפי תקן ISO אף מציע לא היה יכול להתמודד במכרז", אומרים אותם גורמים.

לגבי הטענה שחברת החשמל סטתה מהתקן הבינלאומי בכך שקבעה שההספק יהיה בהתאם לטמפרטורת הסביבה בחדרה מציינים אותם גורמים כי "בהחלטת הממשלה לא נכתב שההספק יהיה לפי ISO ולא הגיוני לתת פרשנות כזאת שמייתרת למעשה את כל החלטת הממשלה". לדבריהם "ISO זה כלי טכני שנועד להשוות בין יזמים אבל כשחברת החשמל בונה תחנת כוח מה שמעניין אותה זה כמה הספק התחנה תייצר ו-ISO לא רלוונטי מבחינתה. לא מעניין אותה מה ההספק בטמפרטורה של 15 מעלות ששוררת באתר בחדרה אולי חמישה ימים בשנה". לדברי אותם גורמים, חברת החשמל "התחננה בפני מיצובישי שתשתתף ואפילו שיגרה ליפן משלחת גדולה. יכול להיות שמיצובישי נרדמה קצת שהחליטה לא לגשת. זה נכון שהציוד שלהם גדול מדי ולא עומד בתנאי הסף אבל בסוף זו המגבלה ששמו על חברת החשמל וחברת החשמל מנהלת את המכרז ולא הספקים. עכשיו החליפו סוכן והם רוצים לחזור למכרז ומנסים בעצם להביא לבטל אותו. אם זה היה מכרז בלי לוחות זמנים כאלה שנקבעו בהחלטת ממשלה - יכול להיות שחברת החשמל הייתה יכולה לגלות יותר גמישות. אבל אם המכרז ייעצר עכשיו - חברת החשמל לא תעמוד בלוחות הזמנים לפרויקט הקמת תחנות הכוח". ומה באשר לחשש מקרטל כתוצאה מכך שבמכרז נותרו רק שני מתמודדים? לטענת גורמי המקצוע "גם שלושה מתמודדים יכולים לתאם ביניהם מחירים ובכלל, זו לא אמורה להיות הנחת המוצא של חברת החשמל שינסו לעשות עבירות. הגורמים מציינים בהקשר זה כי סימנס רק עכשיו קיבלו פסק דין על קרטל במאות מיליוני שקלים.

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "החברה מחויבת לחלוטין למתווה הרפורמה כפי שעוגן בהחלטת הממשלה ובחוק. במסגרת זו, נוסחו תנאי המכרז הפומבי הבינלאומי והמפרטים הטכניים לרכישת שני המחז"מים המיועדים להקמה באתר "אורות רבין", בהספקים שהוגבלו על ידי המדינה, בטכנולוגיה ועל פי המוצרים הקיימים בשוק ובאופן שיוכלו להוות תחליף אמין ליחידות הפחמיות 1-4, בהתאם לקבוע בהחלטת הממשלה. 

"מיצובישי החליטה שלא להגיש הצעה למכרז, משיקולים השמורים עמה, לאחר שלבקשתו ועוד לפני פרסום המכרז, החברה הבהירה כי תנאי המכרז, מבוססים על החלטת הממשלה.

"חברת החשמל מצרה על ניסיונותיו של הספק להביא בדרכים שונות לשינוי תנאי המכרז כך שיתאימו לצרכיו. המכרז מצוי בשלבים מתקדמים וחברת החשמל נחושה לסיימו בלוחות הזמנים הקבועים במתווה הרפורמה, לטובת משק החשמל, תוך עמידה במחויבות החברה לבחירה בספק הזוכה לאחר השלמת כל הבדיקות הנדרשות, על פי אמות מידה המקצועיות הרלוונטיות.

"כל ניסיון לצבוע את המהלך כמגמתי ומופעל משיקולים זרים ובכך להרוויח עוד זמן על מנת להביא לשינוי תנאי המכרז ולדחות את ביצוע הפרויקט מהווה לתפיסתנו מהלך ציני ואולי אפילו פוליטי".

מחברת לוגיה, המייצגת את מיצובישי במכרז נמסר כי "המניפולציה שביצעה חברת חשמל להחלטת הממשלה הובילה לכך שהאינטרס הציבורי נרמס והמכרז שמנוהל להתקנת טורבינות במתחם אורות רבין הינו מוטה עבור שתי חברות , ומטעה עבור תאגיד מיצובישי, שנדחק מחוצה לו.

"בהתנהלותה התמוהה, הטעתה חברת חשמל את מיצובישי, ומנעה ממנה להגיש הצעה לאורך כל התהליך בטענה שמדובר בהחלטת ממשלה, כאשר בפועל הייתה זאת מניפולציה חד צדדית שביצעה חברת החשמל בהחלטת הממשלה וגרמה לכך שבמכרז עתק בהיקף כספי של כ-2 מיליארד דולר יתמודדו שני שחקנים בלבד והותירה מחוצה לו את החברה המובילה בעולם בתחום טורבינות החשמל בטכנולוגיה המתקדמת שנהנית ממוניטין מוכח. כך שבמקום להגדיל את התחרות חברת החשמל צמצמה את התחרות ונשארה עם שני מציעים בלבד להליך רכש עתיר הון.

"מבדיקה שקיימה חברת מיצובישי, והובאה לידיעת מנהלי המכרז בחברת חשמל, עולה כי התקנת טורבינות של מיצובישי תחסוך לחברת חשמל סכום של כחצי מיליארד דולר בפרק זמן של 20 שנה. חברת החשמל התעלמה מפניות מיצובישי ושגרירות יפן שאף הזהירה כי המהלך יגרור פגיעה ביחסים בין המדינות.

"אנו קוראים לגורמים המוסמכים לבדוק באופן רציני ומעמיק את אופן ניהול המכרז על ידי חברת החשמל, להגדיל את התחרות ולהגן על האינטרס הציבורי על ידי ביצוע הליכי רכש תקינים והגברת התחרות בשוק הנשלט בידי דואפול מובהק מזה 25 שנה". 

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים