גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מותר להטיל הרכבת ממשלה על מואשם בפלילים?

בימים שאחרי הבחירות נתניהו יהיה ח"כ רגיל. האם הלכת דרעי לא תחול עליו?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו התבטא בעבר לא פעם ש"ישראל היא מדינת חוק, ולפי החוק ראש ממשלה לא צריך להתפטר בתהליך של שימוע".

הרקע הוא בהלכות דרעי ופנחסי. לפני שנות דור, בג"ץ חייב את ראש הממשלה לפטר את השר אריה דרעי ואת סגן השר רפאל פנחסי, שגובשו נגדם כתבי אישום חמורים. נשיא בית המשפט העליון דאז, השופט מאיר שמגר, כתב: "אם יכהן בממשלה שר שהוגש נגדו כתב אישום, שמאשימו בלקיחת שוחד במאות אלפי שקלים ובשימוש לרעה, באופנים אחרים, במשרות שלטוניות, תהיה לכך השלכה מרחיקת לכת על דמות השלטון בישראל, תום-לבו ועל הגינותו". הוא הוסיף: "והגם שכתב האישום אינו פסק דין, הרי לצורך המשך כהונה בממשלה יש משמעות גם לראיות לכאורה שגובשו בכתב האישום העומד לפני הציבור". הלכות דרעי ופנחסי יושמו מאז לגבי נבחרי ציבור שהואשמו בפלילים, ובהם ראשי ערים שנבחרו על-ידי הציבור בבחירות ישירות.

תומכי נתניהו טוענים כי הלכות דרעי ופנחסי אינן רלוונטיות כשמדובר בראש ממשלה. הפסקת כהונת ראש הממשלה גוררת על-פי חוק את התפטרות הממשלה כולה. פיטורי שר, לעומת זאת, לא פוגעים בהמשך כהונת הממשלה. לכן, הם מצביעים, חוק יסוד: הממשלה קובע בסעיף 18 הסדר מיוחד לגבי הפסקת כהונת ראש הממשלה. כהונתו תיפסק אם הורשע בעבירה שיש עמה קלון, בפסק דין סופי שאין עליו ערעור.

מתנגדי ראש הממשלה מצביעים על אבסורד: אם אדם אינו יכול להמשיך בכהונת שר מפאת חומרת הדברים המיוחסים לו, כיצד ימשיך בכהונת ראש הממשלה? אותה השלכה מרחיקת לכת על דמות השלטון בישראל, עליה דיבר הנשיא שמגר, יפה קל וחומר כאשר הנאשם הוא ראש הממשלה.

המחלוקת הזו חשובה, אבל לא בתקופת בחירות. נתניהו אינו ראש ממשלה שיש להפסיק את כהונתו. כהונתו כבר הסתיימה. כפי שאמר נתניהו, ישראל היא מדינת חוק, וחוק יסוד: הממשלה קובע כי עם בחירתה של כנסת חדשה, יפתח נשיא המדינה בהליך להקמת ממשלה חדשה. הממשלה המכהנת סיימה את שליחותה, וסעיף 18 אינו רלוונטי עוד. על-פי סעיף 7 לחוק יסוד: הממשלה, תוך 7 ימים מיום פרסום תוצאות הבחירות, נשיא המדינה יטיל את תפקיד הרכבת הממשלה החדשה על אחד מחברי הכנסת.

במהלך 7 ימים באפריל, השאלה לא תהיה אם יש בסיס משפטי להפסיק את כהונת ראש הממשלה נתניהו, אלא אם חבר הכנסת נתניהו כשיר לזכות במנדט לנסות להקים ממשלה חדשה. במהלך 7 ימים באפריל, כל חברי הכנסת שווים בפני הנשיא, ואין למי מהם יתרון משום שכיהן כראש ממשלה בימי הכנסת הקודמת.

בשלב זה טיעונם של תומכי נתניהו מתהפך עליהם: הממשלה טרם הוקמה. חסימת מי מחברי הכנסת להקים ממשלה חדשה לא מביאה להתפטרות ממשלה שטרם קמה. את הממשלה יכול להקים כל חבר כנסת הכשיר לקבלת התפקיד. יחסי הכוחות בין מפלגות הכנסת לא משתנים. הבוחר הישראלי לא בוחר במישרין את ראש הממשלה, ומפלגות הרוב יוכלו לגבש קואליציה ולהקים ממשלה. לא מדובר ב"להדיח ראש ממשלה מכהן". להפך - קריטריון שהביא לפיטורי שר מכהן שמונה כדין וזכה לאמון הכנסת, יפה קל וחומר לגבי חבר כנסת מן השורה.

את המבט יש למקד אפוא לא בשאלה אם הודעה על כוונה להגיש כתב אישום נגד נתניהו (בכפוף לשימוע) מפסיקה את כהונתו, אלא בשאלה אם לנוכח הודעה כזו יהא הנשיא רשאי להטיל עליו את מלאכת המרכבה - או שמא החלטה כזו של הנשיא תהא בלתי חוקית.

השאלה איננה על מי הנשיא ירצה להטיל את מלאכת המרכבה - אלא על מי הנשיא רשאי להטיל את המלאכה.

הדיון בסמכות הנשיא להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה נשמע לכם מוכר? לא בכדי. לפני כחודשיים התייצב ראש הממשלה מול המצלמות וטען כי שר בכיר לשעבר בליכוד ניסה לרקוח "תרגיל חתרני" במסגרתו לאחר שהוא, נתניהו, יביא את הליכוד לניצחון בבחירות, משימת הרכבת הממשלה הבאה לא תוטל עליו.

ראש הממשלה נראה כלא-מתרגש מהחשיפה, אבל הוסיף: "זה כן חשף פירצה בחוק" שיש לתקנה. בשבועות שלאחר מכן, "חוק גדעון סער" הפך ליעד העיקרי של הקואליציה. יוזמת חקיקה זו מיועדת לשנות את סעיף 7 לחוק יסוד: הממשלה - כן, אותו סעיף העוסק בתקופת 7 הימים - ולהגביל את שיקול-דעת הנשיא באופן שאת מלאכת המרכבה ניתן יהיה להטיל רק על ראש מפלגה.

אם נשאל את עצמנו מדוע עלה חוק גדעון סער לראש סדר העדיפויות של ראש הממשלה, אולי מותר להניח שהאמור בשורות אלה עלה בדיונים עם עורכי דינו. יש סיבה לכך שראש הממשלה הפנה לדין החל על ראש ממשלה מכהן, ולא לדין החל על מועמד להקמת ממשלה חדשה. יש סיבה לעניין הרב שמגלה ראש הממשלה, בימים רגישים ומאתגרים אלה, בתיקון "פירצה" בחוק. גם ראש הממשלה יודע - 7 ימים באפריל יכריעו את עתידו.

הכותב הוא שותף במשרד עורכי דין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות'

עוד כתבות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד