גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אונליין, אבל למהדרין: המגזר החרדי עובר לקניות ברשת ובפאואר סנטרים

עדיין לא מחליפים את המסחר ברחוב הראשי, אבל גם במגזר החרדי עוברים לקנות ברשת, נוסעים לפאואר סנטר לקניות גדולות ומעדיפים חנויות מרווחות ונקיות • למרות השינויים, חנות ברחוב הראשי של בני ברק היא עדיין מצרך מבוקש ביותר שיכול להגיע למחיר של 40 אלף שקל למ”ר

שכונה חרדית בירושלים / צילום: shutterstock
שכונה חרדית בירושלים / צילום: shutterstock

חנות הספרים שבעבר שלטה על אחוזים ניכרים משוק הספרים בבני ברק עומדת ריקה. כבר שנים שמעט מאוד אנשים פוקדים אותה. עד לפני שני עשורים לא היה אדם בבני ברק ומחוצה לה שלא הכיר את המוכר שנהג להתמקח על מחירי הספרים. היום הוא כבר לא מתמקח. כמו בשאר חלקי הארץ, חנויות הספרים העצמאיות מתקשות לעמוד בתחרות מול הרשתות הגדולות.

סל הוצאות חודשי

אבל החנות, שממוקמת באחד האזורים המבוקשים בבני ברק, מסרבת להיכנע. לא שיש לה אמצעים להילחם ברשתות הגדולות, אבל היא יכולה לשרוד כל עוד השטח נמצא בבעלות בעלי החנות. אם הייתה צריכה לשלם דמי שכירות על השטח הזה, כנראה שהייתה נעלמת כבר לפני עשור.

היא לא היחידה. ברחובות מסוימים בערים החרדיות ניתן לראות עוד חנויות ותיקות עם תנועת קונים דלילה. הן פתוחות כבר עשרות שנים מפני שהן מוחזקות בידי בעלי העסק עוד מהתקופה שמחירי הנדל"ן בבני ברק היו נמוכים באופן משמעותי.

מחירי השכירות של שטחי המסחר בערים החרדיות גבוהים כיום מאוד למרות השינויים בענף. בעוד שהרשתות הקמעוניות מצמצמות שטחי מסחר, הבנקים סוגרים סניפים והקניונים מתקשים לאכלס את כל השטחים, הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות ממשיך לשמור על כוחו. כך, בעוד רשת שופרסל בוחנת צמצום משמעותי בהיקף שטחי המסחר שלה, היא פתחה לאחרונה סניף ייעודי למגזר החרדי בירושלים.

קניות, תור לקופות, סופר אושר עד / צילום: דפי הירשפלד

"יותר יקר מאשר בערים מעורבות"

"קיימת התפתחות בענף הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות", אומר יקי רייסנר, מנכ"ל חברת רייסדור, "אבל בטח לא באותם היקפים כמו שהיינו רגילים משנים קודמות. היום ההתפתחות היא יותר מינורית, אבל בכל זאת מחירי הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות עולים על מחירי השכירות בערים המעורבות כתוצאה מביקוש גובר לשטחי מסחר. ברחוב רבי עקיבא, רחוב הקניות המיתולוגי של בני ברק, מחירי הנדל"ן המסחרי יכולים להגיע ל-40 אלף שקל למ"ר".

אבל מסתבר שגם "בירת הקניות" של המגזר החרדי סובלת מתחלופה גבוהה של חנויות. היזמים מעדיפים להשכיר את שטחי המסחר שלהם לרשתות גדולות ויציבות, למשרדי ממשלה או לקופות חולים. יתר החנויות באות והולכות בקצב מסחרר.

"לחרדים יש קצב משלהם", אומר מנכ"ל קבוצת אק"ה נדל"ן אילן קורץ, "הם תמיד מאחרים בכמה שנים, אבל בסופו של דבר יתרחשו שינויים בהתאם לרוח העולמית".
רייסנר לא מסכים עם הדברים. "תחלופה קיימת רק בחנויות הקטנות", הוא אומר. "העסקים הוותיקים בעיר נהנים מיציבות והם כאן כדי להישאר. המחיר של 40 אלף שקל למטר הוא תוצר של ביקוש גבוה. בגבעת שמואל, אף שמחירי הדירות בה יקרים בהרבה מבני ברק השכנה, אנחנו מוכרים שטחי מסחר ב-22 אלף שקל בלבד למ"ר. אין לזה קשר למחירי הדירות. המסחר החרדי מוסיף להיות דומיננטי גם בעידן המסחר המקוון".

הרכישות המקוונות: עמדות להזמנה אונליין

ובאמת, בדומה לשאר קבוצות האוכלוסייה, גם המגזר החרדי גילה בשנים האחרונות את עולם הרכישות המקוונות, בעיקר באמצעות אתרי הקניות נקסט ועלי אקספרס. לשם כך יש בערים החרדיות, ולא רק בבני ברק, עמדות מחשבים להזמנות אונליין, למי שלא גולש ברשת מהבית או מהסלולרי.

לדברי רייסנר, המסחר המקוון רחוק מלאיים על הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות. "המסחר המקוון במגזר החרדי קיים בעיקר בשוק הנשי. גברים כמעט ולא מבצעים רכישות אונליין, בטח לא בתחום האופנה. קשה למצוא באמזון מגבעות שחורות וחליפות שיתאימו לבחורי ישיבות. גם השוק הנשי נתון למגבלות רבות של צניעות. נשים חרדיות שמבצעות רכישות מקוונות, עושות זאת ברוב המקרים עבור ילדים בגילאי 10-12. אני לא חושב שהנישה הזאת מסוגלת להשפיע על היקף הנדל"ן המסחרי".

בשוק אגב מספרים כי במגזר החרדי קונים אמנם הרבה בגדי ילדים, אך גם בגדי נשים, וגם טקסטיל לבית, כמו מצעים, מפות ומגבות.

לצד ההזמנות מחו"ל, קשה להתעלם מהעובדה שהרשתות החרדיות המקומיות החלו אף הן לספק שירותי אונליין. היום, יותר מתמיד, משפחות רבות מהמגזר החרדי עוברות לערוך את קניות המזון באמצעות אתרי אינטרנט כמו "אקספרס מהדרין" ו"ישיר למהדרין". המשלוחים, בעיקר בסופי שבוע, הפכו לעניין מקובל. אם המגמה הזאת תוסיף לצבור תאוצה - והיא כנראה תוסיף - ייתכן שגם הרשתות החרדיות יתחילו לצמצם את שטחי המסחר שלהן.

קורץ סבור שתופעת אתרי הקניות למהדרין לא תשנה הרבה, ודאי לא בעת הקרובה. "הציבור החרדי אוהב לערוך קניות קרוב לבית. הרשתות יודעות את זה ולכן סניפים שמיועדים לאוכלוסייה החרדית ממוקמים בדרך כלל בתוך אזורי מגורים ושכונות סגורות. כל עוד מדובר בשטחים מסחריים בתוך הערים החרדיות, הנדל"ן ישמור על ערכו. במקביל לתפעול אתרי הקניות החרדיים, הרשתות ממשיכות להרחיב את הפעילות הפיזית של הסניפים, בעיקר באמצעות המותגים החרדיים ‘שוק מהדרין’, ‘שערי רווחה’ ו’יש חסד’. כלומר, הן מודעות למגמות ובכל אופן בוחרות לפתוח סניפים חדשים ולהרחיב את הקיימים".
נוסף לעלייה בקניות אונליין, שינוי נוסף הוא בציפיות של הקונים מהחנויות עצמן. "אין ספק שאנשים מעדיפים לערוך קניות במקום חדש ומרווח על פני מקום מיושן ופקוק", אומר יוסי לוי, תושב רוממה.

פאואר סנטרים על חשבון הרחובות

רחוב גאולה בירושלים, שהתחרה כל השנים בהצלחה רבה עם רחוב רבי עקיבא בבני ברק, הפך למיושן וצפוף, וכיום מפנה את מקומו לטובת אזורים חדשים שהתפתחו בירושלים החרדית. "עד לפני חצי שנה עוד ערכתי את הקניות השבועיות בגאולה", מספר לוי, "מאז ששכונת רוממה הפכה למקום מרכזי ומיושב, את כל הקניות אני עושה מתחת לבית. יש כאן כל מה שצריך והרבה מעבר לכך".

לדבריו, ברחוב גאולה שתמיד היה מקום יקר, נסגרו חנויות ומחירי השכירות ירדו. "איש לא האמין שיבואו זמנים שנדל"ן מסחרי בשכונת רוממה יעלה בערכו על שטחים מסחריים בשכונת גאולה".

אבל כשמדברים על רחוב גאולה עם יזמים מבני ברק הם לא נבהלים. "עתודות הקרקע של בני ברק לא מאפשרות הקמת מרכז סחר שיתחרה ברחובות רבי עקיבא, השומר וחזון איש", הם אומרים. "גם אם יקומו מרכזי סחר נוספים כמו אלה שרואים היום ברחוב אהרונוביץ’, הם לא יאיימו על רחוב רבי עקיבא".
"אני לא חושב שהרכישות המקוונות פוגעות בנדל"ן המסחרי", אומר יעקב ערבליך, מנכ"ל קבוצת שיווק הנדל"ן סן חן. "קניות אונליין אינן מהוות תחליף לקניות המסורתיות שממשיכות ליהנות מצמיחה גבוהה - הן באות כתוספת צריכה על הקניות המסורתיות. אני כן רואה ניצנים של שינוי בכך שהמגזר החרדי עובר למגמה של 'פאואר סנטר'".

הפאואר סנטרים נמצאים בדרך כלל מחוץ למרכזי הערים ומחייבים נסיעה, אבל לפי נתוני המכון החרדי למחקרי מדיניות, לכ-40% ממשקי הבית החרדים יש מכונית בבעלותם, והמגמה היא של עלייה בהחזקת רכב. "התופעה של נסיעה לפאואר סנטרים צוברת תאוצה בערים החרדיות ובהחלט גורמת להחלשת כוחם של הרחובות המיתולוגיים", מסכם ערבליך.

עוד כתבות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על