גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ואמלו מושכים את מקסיקו לכיוונים נפרדים

הפער העצום בין אזורים עירוניים לכפריים במקסיקו נותר הגורם המעכב העיקרי להמשך התפתחותה וכר פורה לשחיתות ולפשע ● כדי לממש את הבטחת הבחירות ולהרים מיליונים אל מעל לקו העוני, הממשלה לא תוכל להסתפק באמצעים מלאכותיים של מדיניות מרחיבה, והנשיא אוברדור יצטרך להביא להגדלת ההשקעות במשק ● נראה שהחתימה על הסכם הסחר הצפון-אמריקאי החדש אחראית לסנטימנט החיובי של המשקיעים

דונלד טראמפ, אנדרס מנואל לופז אוברדור / צילום: מארק ניימן-לע''מ, רויטרס, shutterstock, עיבוד תמונה:
דונלד טראמפ, אנדרס מנואל לופז אוברדור / צילום: מארק ניימן-לע''מ, רויטרס, shutterstock, עיבוד תמונה:

משאבי הטבע שמקסיקו משופעת בהם, בין היתר נפט, כסף ונחושת, היו אמורים להספיק לה כדי להפוך למובילה עולמית במדדים כלכליים וחברתיים. אך המציאות במדינה רחוקה מכך שנות אור. מאחורי היופי עוצר הנשימה של חופי מקסיקו, מתחוללת דרמה שלא הייתה מביישת אף סדרה איכותית: שחיתות של הממשל לצד קרטלים של סמים שהחריבו במדינה כמעט כל חלקה טובה. תחלואות השלטון והשחיתות הובילו להעמקת הפערים הכלכליים והחברתיים במקסיקו, וליצירת שכבת עוני מאוד עבה.

המשבר שחוותה מקסיקו ב-1994 האיץ את הפיתוח הכלכלי והביא את המדינה להיות מדורגת ה-11 בגודלה בעולם במונחי כוח קנייה, עם תוצר בשווי 1.1 טריליון דולר. מאז 1994, כלכלת מקסיקו מציגה יציבות שתומכת באינפלציה איתנה, ריבית נמוכה ושכר שעולה בקצב יציב. עם זאת, הפער העצום ברמת החיים והפיתוח בין האזורים העירוניים לכפריים נותר הגורם המעכב העיקרי להמשך התפתחותה של מקסיקו. פערים אלה הם כר פורה לשחיתות גואה ולפשע.

מיקומה הגיאוגרפי של מקסיקו מאפשר לה יתרון יחסי מובהק. מצפון היא חולקת גבול לאורך 3,000 ק"מ עם ארה"ב, מדרום יש למדינה גישה חופשית לשווקים המתפתחים של אמריקה הלטינית וממזרח שוכן מפרץ מקסיקו העשיר במשאבי טבע. היתרון היחסי בא לידי ביטוי בהסכמי סחר שאחראים לרוב המוחלט של היקף היצוא שטיפס ליותר מ-400 מיליארד דולר בשנים האחרונות.

אחד ההסכמים החשובים ביותר לכלכלה המקסיקנית הוא הסכם הסחר הצפון-אמריקאי (NAFTA). מאז כינונו, גם כן ב-1994, הוא הביא לזינוק היקף היצוא המקסיקני לארה"ב לכ-80% מסך היצוא של המדינה. לאחרונה נפתח ההסכם לדיון מחודש כחלק ממדיניות הסחר החדשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. כעת הוא מעניק תמריצים לשימוש בתוצרת הפנימית של שלוש המדינות שחברות בו (ארה"ב, קנדה ומקסיקו), מחיל רגולציות סביבתיות, הסכמי עבודה ושמירה הדוקה יותר על קניין רוחני. החתימה על ההסכם בסוף נובמבר האחרון אחראית ככל הנראה לסנטימנט החיובי של המשקיעים כלפי מקסיקו.

מדד בולסה IPC של בורסת מקסיקו

השווקים הופתעו מנכונותו של הנשיא החדש אנדרס מנואל לופז אוברדור, או בקיצור "אמלו", לקבל את הסכמי הסחר החדשים. הפתעת השווקים נובעת מכך שמאז שנבחר לתפקיד ביולי ועד שהושבע בדצמבר, דאג אמלו להבהיר לכולם שיש בוס חדש במקסיקו. בצעד חריג הוא הודיע באוקטובר כי ממשלתו החדשה תבטל את פרויקט בנייתו של נמל תעופה חדש, שעלותו מוערכת בכ-13 מיליארד פזו מקסיקני, זאת כאשר שליש ממנו כבר הושלם. מדובר על "שוק" במונחים פיננסים שכן מחזיקי האג"ח, שסמכו על כך שיש להם בטוחות ממשלתיות, חוו זינוק של כ-40% בתשואה לפדיון. פעולה זו העבירה מסר מאוד בעייתי לקהילה הפיננסית - תחת הממשלה הנוכחית, אין השקעות בטוחות במקסיקו. מיותר לציין שלא עבר זמן רב עד שסוכנויות הדירוג פיץ' וג'יי.פי. מורגן חתכו את תחזיות הצמיחה שלהן למקסיקו על רקע אי ודאות פוליטית.

ועם כל ההתרחשויות הללו, לא ברור איך ממשלת השמאל החדשה בראשותו של אמלו מתכוונת לקיים את הבטחות קמפיין הבחירות שלה ולהרים מיליונים אל מעל לקו העוני. במיוחד לאור העובדה שהממשלה הקודמת השאירה אחריה צמיחה כלכלית לא מספקת והתקדמות מדשדשת בטיפול בפערים החברתיים. ברור לכל שפתרון בר-קיימא הוא צמיחה כלכלית שתייצר יותר משאבים שיוכלו להיות מופנים לרווחה, אך הדבר יקרה רק בשילוב המדיניות הציבורית המתאימה. הממשלה החדשה לא תוכל להשיג רווחה באמצעים מלאכותיים של מדיניות מרחיבה, שכן התבססות על צריכה לשם צמיחה תאלץ בסופו של דבר לספק מימון מחסכונות וממשאבים עתידיים. כאשר השימוש במשאב זה יגיע לכדי מיצוי (והוא תמיד מגיע לידי מיצוי בשלב מסוים), היכולת של הממשלה לתמוך בשכבות החלשות באמצעים מלאכותיים תתפוגג ומצבם יחמיר. כל שצריך לעשות הוא להסתכל על ההתרחשויות בארגנטינה וונצואלה בשנים האחרונות.

צמיחה גבוהה ומתמשכת דורשת השקעה בהון האנושי וחומרי. לכן על אמלו להביא להגדלת ההשקעות במשק. לא ניתן לעשות זאת ללא המגזר הפרטי, שכמובן ייכנס מתחת לאלונקה רק אם ישררו ודאות וביטחון בסביבה העסקית, עם כיבוד זכויות קניין. העובדה שהתעשייה המקסיקנית נשענת ברובה על הצרכן האמריקאי לא מסבירת פנים לאור העובדה שפניה של ארה"ב להאטה בחלק האחרון של 2020. לכן לאמלו נותרה קצת יותר משנה למשוך אליו את המשקיעים בחזרה. 

טראמפ נחוש להקים חומה ולאלביט מערכות יש ניסיון

התרחבות הפער הסוציו-אקונומי במקסיקו בעשורים האחרונים הובילה מיליוני מקסיקנים לעשות את הדרך המסוכנת והמפותלת לעבר הגבול עם ארה״ב בכדי לברוח מעוני מחפיר ורעב. למרות מאמצים רבים שנעשו בעבר במטרה להגביל הגירה זו מצד האמריקאים, המקסיקנים ממשיכים לנהור בהמוניהם לנקודות המעבר בתוך 3,360 הקילומטרים המפרידים בין מקסיקו לארה"ב, בתנאי שטח קשים, שאותם חלקם אינם שורדים.

האמריקאים, מהצד השני, ניסו לשלוט בדרכים רבות בהגירה הלא חוקית לתוך ארה"ב. למרות זאת, חלה עלייה במספר המהגרים הלא חוקיים שנכנסים לתוך ארה"ב. הגירה זו ממקסיקו הייתה לאחד מיסודות מצע הבחירות של הנשיא טראמפ, והוא טען שיש לבנות מחסום יבשתי גדול וחומה מבוצרת בגבול על מנת לעצור את ההגירה הלא חוקית, שפוגעת לדבריו באזרחי ארה"ב - ושאת עלותה תשלם מקסיקו.

נראה שנושא בניית החומה בוער לאמריקאים היום יותר מתמיד נוכח ההידרדרות שנרשמה במצב הכלכלי של מקסיקו, שהובילה בבחירות האחרונות לעליית מפלגת השמאל לשלטון. החשש הגדול של האמריקאים מהמפלגה הסוציאליסטית הוא הניסיון להשליט כלכלה "וונצואלית" במדינה שתוביל למשבר עמוק עוד יותר שיתגלגל לפתחה של ארה"ב ויגביר את גל ההגירה הבלתי חוקי מהמדינה.

חששות אלו נעוצים במצע של הנשיא הנבחר הכולל חיזוק ועדי העובדים, העלאת השכר ויצירת מיליוני משרות ממשלתיות. אז נראה שיש כוונות טובות, אבל ידוע שעם כוונות טובות לא הולכים למכולת. חלק מהכלים שבהם עשויה מפלגת השמאל להשתמש לא הוכחו כיעילים במדינות אחרונות ורק העמיקו את המשבר בהן.

לכן אנו מעריכים שנשיא ארה"ב נחרץ בהיבט של בניית הגדר. הערכה זו מובילה אותנו ישירות לחברות שמפתחות אמצעים וטכנולוגיות להגנה על גבולות, וישן להן גם פעילות ונוכחות בארה"ב כדוגמת אלביט מערכות הישראלית. מדובר בפרויקט שהיקפו מיליארדי דולרים רבים ומעורבותה של אלביט מערכות בו צפויה להיות ארוכת שנים.

אלביט מערכות  מספקת פתרונות אינטראקטיביים לגבול החכם באמצעות חברת הבת בארה"ב. הפתרון של החברה מתבסס על הקמת מגדלי תצפית שמשלבים שורה של פתרונות טכנולוגיים מתקדמים: מערך מגוון ומקיף של חיישנים מתוחכמים, מערכות לניטור וניתוח מידע, מערכות תקשורת חדישות ומערכות שליטה ובקרה מתקדמות. על פי דיווחים, אלביט החלה לפני כשנה את עבודתה ברצועת שטח של כמה מאות ק"מ בגבול של מדינת אריזונה ובהמשך היא צפויה להתרחב גם לאזורים נוספים. החברה הייתה מעורבת בעבר בפרויקטים להבטחת הגבול עם מקסיקו גם בהיבט של הברחות סמים. אלביט מספקת בין היתר ציוד מעקב, כגון מכ"מים ומצלמות על מגדלים קבועים במטרה לסייע לרשויות לזהות ולעקוב אחרי גורמים לאורך הגבול. בנוסף, בהיבט המנהרות נציין כי הדיווחים מורים על הברחה של אלפי ק"ג של סמים מדי חודש ובנוסף מהגרים ופעילי טרור. לשם כך, נדרשה אלביט לתת פתרון גם לבעיה זו על פי מערכת דומה שפיתחה והייתה שותפה להקמתה בגבול רצועת עזה. 

הכותבים הם כלכלן ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון