גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירה של חדוה בר: להגן על הרווחים של קרן ורבורג פינקוס - או להגן על התחרות, החדשנות והצרכנים

קרן ורבורג פינקוס מאיימת על הרגולטורים לבטל את עסקת לאומי קארד כדי לסחוט הטבות רגולטוריות שאינן נהוגות בעולם: למה להיכנע לה? ● פרשנות

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר / צילום: איל יצהר
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר / צילום: איל יצהר

1. נפלאות דרכי הרגולציה הישראלית, שמייצרת לנו "רפורמות" השכם והערב, שמבטיחות לנו להוריד את השמיים ולייצר עולם שכולו טוב, עולם שיש בו תחרות לחיים ולמוות, עולם שיש בו מחירים יותר זולים ועולם שמשרת אך ורק את הצרכנים. יש רק בעיה אחת עם כל המילים היפות הללו: הן בסך הכל מילים, אמנם מילים יפות, אבל כשמגיעים לביצוע, כשמגיעים למציאות המילים הללו מתבררות כריקות מתוכן. זה קרה בוועדת בכר, זה קרה בוועדת הריכוזיות וזה קורה גם בוועדת שטרום. על הכוונת, כרגיל, המערכת הפיננסית הישראלית, יעד מאוד אטרקטיבי לביקורת, חלקו בצדק, חלקו האחר פופוליסטי - שלא משרת את הצרכנים, משרת רק את כל הפופוליסטיים - בראשן תנועות "חברתיות" שתופסות טרמפ על כל טרנד אנטי בנקאי ומטרתן היא לא ממש לדאוג לצרכן, ל"חברה", אלא לדאוג לעצמן ליחסי ציבור כמי שדואגות לצרכן.

2. לוועדת שטרום היה רעיון תיאורטי ששווק לציבור כרעיון שיניע תחרות בשוק הבנקאות. כבר כתבתי בעבר שאלו חלומות בהקיץ - מי שחושב שהפרדת שתי חברות כרטיסי האשראי מפועלים ולאומי יתניעו שינוי במערכת הבנקאות צריך להיות אחד מהשניים: בעל חוש הומור בריא, או בעל דמיון מאוד מפותח. העסקה הראשונה כתוצאה מוועדת שטרום יצאה לדרך: קרן ורבורג פינקוס משלימה בימים אלה את רכישת חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, בבעלותו של בנק לאומי, תמורת סכום נאה של 2.5 מיליארד שקל.

תזכורת בקליפת אגוז: במסגרת רפורמת שטרום נקבע כי על פועלים ולאומי למכור את חברות כרטיסי האשראי שבבעלותם עד לשנת 2020. הבנקים השלימו עם הגזירה, אבל כמו כל גוף עסקי נורמלי בנו תוכנית פעולה איך לפצות את עצמם לטווח הארוך על אובדן ההכנסות כתוצאה מהגירושים הכפויים מחברות כרטיסי האשראי. חברות כרטיסי האשראי הן הרי פרות מזומנים שהניבו לבנקים רווח של מאות מיליוני שקלים בשנה.

אחת הדרכים לפיצוי הייתה פיתוח אפליקציית תשלומים - אפליקציה שבאמצעותה הצרכנים יכולים להעביר כסף בצורה פשוטה מאחד לשני באמצעות הטלפון הסלולרי וללא צורך בביורוקרטיה של העברה בנקאית. אלא שמבחינת פועלים ולאומי (פועלים עם אפליקציית ביט ולאומי עם האפליקציה של פפר פיי), העברת תשלומים בין אנשים הייתה רק המנה הראשונה. המנה העיקרית הייתה כניסה לפעילות מול בתי העסק, בשירות הדומה לשירות הסליקה שמציעות חברות כרטיסי האשראי. בעסקים עסקינן והמטרה הייתה כמובן ליצור קשר עם בית העסק ולמכור לו שירותים נוספים ורווחיים, שהרי הרווחיות בתחום התשלומים והסליקה אפסית. כל חובבי הקונספירציה וכל חובבי האנטי בנקים האוטומטים, יגידו בוודאי שהבנקים שוב "עובדים" על הרגולציה ומשבשים את הרפורמה האלוהית של שטרום עוד לפני שיצאה לדרך. סליחה? מה זה אכפת בדיוק לצרכן מי מסדר את מי? אם הוא נהנה מכך והתחרות גוברת - בבקשה, שהבנקים והרוכשים החדשים של חברות כרטיסי האשראי יריבו על הצרכן.

ובכלל, אפליקציות התשלום הן עוד נדבך במגוון שירותים בנקאיים חדשים שמתבסס על הטכנולוגיה, כי רק הטכנולוגיה מסוגלת לשבש את המגזר הפיננסי המסורתי ולא רגולטורים כמו שטרום שחושב שאם הוא יסדר את הקלפים מחדש בשוק הבנקאות, הכל יבוא על מקומו בשלום. הטכנולוגיה היא זו שמניעה חדשנות, היא זו שמאפשרת לצרכנים להשתמש בטלפונים הניידים שלהם לתשלומים, לקניית מוצרים פיננסיים מגוונים באותה קלות של מצרכים מזון במכולת ומאפשרת למיליונים ברחבי העולם להסתדר ללא מזומנים בארנק.

3. בכל מקרה, מה שקרה הוא, כצפוי, שקרן ורבורג פינקוס נעמדה על רגליה האחוריות ו"התלבשה" על הרגולטורים: הצילו, הצילו, הבנקים הורסים את רפורמת שטרום (כן, מה שיותר חשוב, שהם עוצרים את הבוננזה שתיכננה קרן ורבורג פינקוס לעשות בסיבוב על לאומי קארד). הקרן החליטה להוביל את המאבק כנגד התוכניות של הבנקים וגררו אחריהן את ישראכרט וכאל, שעדיין נמצאות בבעלותן של הבנקים. כאמור, הבכי ונהי, כלל לא רק את הטענה שהאפליקציות יהרסו את הבייבי של שטרום, שמטרתה הייתה לכאורה לחזק את חברות כרטיסי האשראי ולהפוך אותן למתחרות של הבנקים בתחום האשראי הצרכני - אלא גם איום לסגת מרכישת לאומי קארד.

דוברי הקרן עושים מאמצים אדירים להציג אותם כקורבן אומלל שבא להניע תחרות ושמו לו מקלות בגלגלים. דובריו ביקשו לצייר את הדברים באופן הבא: דמיינו לעצמכם מוכר בדוכן פלאפל שמעמיד את הדוכן למכירה ואז בא פלוני אלמוני ומסכים לשלם את המחיר המבוקש. האם יעלה על הדעת שיום אחרי יפתח המוכר דוכן פלאפל בצד השני של הכביש? ובכן, כן, בהחלט יעלה על הדעת - זו הכלכלה, טמבל. זו התחרות, טמבל (אם אין שום הסכם אי תחרות כמובן). וחוץ מזה - שקרן ורבורג פינקוס לא תהפוך עצמה למוכרת פלאפל כזו תמימה. מדובר בקרן אמריקאית מתוחכמת ומנוסה, שפעילה בענף הפיננסים והתשלומים בעולם. הקרן התעניינה, בדקה וצללה לעסקי לאומי קארד מזה כשנתיים לפחות. היו בטוחים: הם לא התעוררו בוקר אחד כמו אותו דוכן פלאפל שפתחו לו דוכן מתחרה מעבר לפינה וגילו שבנק לאומי רוצה להיכנס לפעילות בתחום הסליקה.

בניתוחים הרבים שעשו טרם הרכישה, הם בהחלט לקחו זאת היטב בחשבון. נראה שהם פשוט מנצלים את האווירה האנטי בנקאית בכדי לשפר עמדות ולהרחיק מתחרים פוטנציאליים - רק כדי ששוק הסליקה ימשיך להישלט ע"י 3 חברות כרטיסי האשראי בלבד וישמור על איזון מסוים בתחום הרווחיות. כלומר, תחרות לא מעניינים, רפורמת שטרום לא מעניינם, הצרכן לא מעניין - הרווח שלהם זה בהחלט מעניינם (באופן טבעי), אז למה להפוך את זה קרב על דמותה של רפורמת שטרום?
זאת ואף זאת: הקרן הגלובלית שמכירה היטב את ענף התשלומים הגלובלי, יודעת היטב שמגבלה כמו המגבלה שהיא מנסה לכפות בשוק המקומי - חסימת הבנקים מכניסה לפעילות בתחום - אינה קיימת בשום מדינה בעולם. אז למה בישראל כן? כי הרגולציה בישראל עקומה ותמיד היא מנסה להמציא את הגלגל, כי רק בישראל אפשר לנצל אווירה פוליטית-פופוליסטית לטובת שיפור והרווח והתשואה שהם ירשמו אחרי שיסיימו לעשות סיבוב על לאומי קארד וימכרו אותה בעוד כמה שנים ברווח פטור ממס.

4. למרבה הצער הלחץ של ורבורג פינקוס על הרגולטורים ובנק ישראל, שתחילה נטה שלא להתערב, צפוי להטיל מגבלה על הבנקים. ככל הנראה מדובר בהיקף מחזור הסליקה השנתי על מנת לוודא שלא ישתלטו על שוק ו"יפגעו" בחברות כרטיסי האשראי. ובעצם, למה? הרי המטרה של רפורמת שטרום הייתה להגביר את התחרות ולהטיב עם הלקוחות. אז למה לא להכניס עוד שחקנים לשוק הסליקה, בעיקר בתחום העסקים הקטנים שעדיין משלמים עמלות סליקה גבוהות בעשרות אחוזים לעומת הרשתות הגדולות? יתירה מזו: ממילא בחברות כרטיסי האשראי אומרים מזה שנים שתחום הסליקה כבר לא מהווה מוקד רווח מהותי והם השלימו שהשינויים בשוק רק ישחקו עוד יותר את הרווחיות - ולכן הן מתמקדות בתחומים אחרים כמו אשראי צרכני.

5. טעות אחת גדולה עשה בנק הפועלים בעידן של רפורמת שטרום: במקום להיפטר מישראכרט כמה שיותר מהר, בדומה ללאומי, הוא מרח את הזמן במחשבות והרהורים על איך למכור. למכור בבורסה, למכור למשקיע כדוגמת קרן ורבורג פינקוס או השתעשעות ברעיון הגרוע של דיבידנד בעין, שהובילה יד ימינה של שרי אריסון, אפרת פלד. במקום להכות בברזל בעודו חם, כשהשווקים חמים, כשהשוויים עולים, שהבורסה רעבה לקלוט הנפקות ענק מהסוג של ישראכרט - הבנק די חלם. עכשיו הוא תקוע עם ישראכרט כמו עצם בגרון. ראשית - השווקים התקררו, התכווצו וספק אם כיום הבורסה תוכל לקלוט הנפקת ענק כזו; שנית, מצד אחד הבנק מחזיק עדיין בחברת כרטיסי האשראי הגדולה במשק ומצד שני הוא פועל נגדה. 

6. ההחלטה הקרובה של חדוה בר, המפקחת על הבנקים, בהטלות מגבלות, כמוה ככניעה לאיומים, או סוג של סחיטה באיומים שהפעילה הקרן.
זו בחירה בהגנה על קרן ורבורג פינקוס ורווחיה במקום הגנה על התחרות ועל הצרכן.
זו בחירה בהגנה על רגולציה שמנסה להמציא את הגלגל במקום ליישר קו עם מה שקורה בעולם, בו אין אף מקום שרגולציה הטילה מגבלות על הבנקים בשימוש באפליקציות תשלום. זאת ואף זאת: בר יודעת היטב שהמתחרים הפוטנציאליים בעולם בשוק התשלומים הם ענקיות הטכנולוגיה.
זו בחירה בהגנה בכל מחיר על רפורמה מדומיינת וכושלת במקום הגנה על החדשנות ועל הטכנולוגיה שמשבשים את המודלים הישנים של הסקטור הפיננסי.
זו בחירה שסותרת גם את עמדתה של רשות ההגבלים העסקיים, הממונה על תחרות, כפי שבאה לידי ביטוי בדיונים סגורים.

בקיצור, בחירה בהטלת מגבלות היא בחירה גרועה לצרכנים, לחדשנות ולתחרות. אז למה מתעקשת חדוה בר לעשות בחירות גרועות?

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות