גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירה של חדוה בר: להגן על הרווחים של קרן ורבורג פינקוס - או להגן על התחרות, החדשנות והצרכנים

קרן ורבורג פינקוס מאיימת על הרגולטורים לבטל את עסקת לאומי קארד כדי לסחוט הטבות רגולטוריות שאינן נהוגות בעולם: למה להיכנע לה? ● פרשנות

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר / צילום: איל יצהר
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר / צילום: איל יצהר

1. נפלאות דרכי הרגולציה הישראלית, שמייצרת לנו "רפורמות" השכם והערב, שמבטיחות לנו להוריד את השמיים ולייצר עולם שכולו טוב, עולם שיש בו תחרות לחיים ולמוות, עולם שיש בו מחירים יותר זולים ועולם שמשרת אך ורק את הצרכנים. יש רק בעיה אחת עם כל המילים היפות הללו: הן בסך הכל מילים, אמנם מילים יפות, אבל כשמגיעים לביצוע, כשמגיעים למציאות המילים הללו מתבררות כריקות מתוכן. זה קרה בוועדת בכר, זה קרה בוועדת הריכוזיות וזה קורה גם בוועדת שטרום. על הכוונת, כרגיל, המערכת הפיננסית הישראלית, יעד מאוד אטרקטיבי לביקורת, חלקו בצדק, חלקו האחר פופוליסטי - שלא משרת את הצרכנים, משרת רק את כל הפופוליסטיים - בראשן תנועות "חברתיות" שתופסות טרמפ על כל טרנד אנטי בנקאי ומטרתן היא לא ממש לדאוג לצרכן, ל"חברה", אלא לדאוג לעצמן ליחסי ציבור כמי שדואגות לצרכן.

2. לוועדת שטרום היה רעיון תיאורטי ששווק לציבור כרעיון שיניע תחרות בשוק הבנקאות. כבר כתבתי בעבר שאלו חלומות בהקיץ - מי שחושב שהפרדת שתי חברות כרטיסי האשראי מפועלים ולאומי יתניעו שינוי במערכת הבנקאות צריך להיות אחד מהשניים: בעל חוש הומור בריא, או בעל דמיון מאוד מפותח. העסקה הראשונה כתוצאה מוועדת שטרום יצאה לדרך: קרן ורבורג פינקוס משלימה בימים אלה את רכישת חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, בבעלותו של בנק לאומי, תמורת סכום נאה של 2.5 מיליארד שקל.

תזכורת בקליפת אגוז: במסגרת רפורמת שטרום נקבע כי על פועלים ולאומי למכור את חברות כרטיסי האשראי שבבעלותם עד לשנת 2020. הבנקים השלימו עם הגזירה, אבל כמו כל גוף עסקי נורמלי בנו תוכנית פעולה איך לפצות את עצמם לטווח הארוך על אובדן ההכנסות כתוצאה מהגירושים הכפויים מחברות כרטיסי האשראי. חברות כרטיסי האשראי הן הרי פרות מזומנים שהניבו לבנקים רווח של מאות מיליוני שקלים בשנה.

אחת הדרכים לפיצוי הייתה פיתוח אפליקציית תשלומים - אפליקציה שבאמצעותה הצרכנים יכולים להעביר כסף בצורה פשוטה מאחד לשני באמצעות הטלפון הסלולרי וללא צורך בביורוקרטיה של העברה בנקאית. אלא שמבחינת פועלים ולאומי (פועלים עם אפליקציית ביט ולאומי עם האפליקציה של פפר פיי), העברת תשלומים בין אנשים הייתה רק המנה הראשונה. המנה העיקרית הייתה כניסה לפעילות מול בתי העסק, בשירות הדומה לשירות הסליקה שמציעות חברות כרטיסי האשראי. בעסקים עסקינן והמטרה הייתה כמובן ליצור קשר עם בית העסק ולמכור לו שירותים נוספים ורווחיים, שהרי הרווחיות בתחום התשלומים והסליקה אפסית. כל חובבי הקונספירציה וכל חובבי האנטי בנקים האוטומטים, יגידו בוודאי שהבנקים שוב "עובדים" על הרגולציה ומשבשים את הרפורמה האלוהית של שטרום עוד לפני שיצאה לדרך. סליחה? מה זה אכפת בדיוק לצרכן מי מסדר את מי? אם הוא נהנה מכך והתחרות גוברת - בבקשה, שהבנקים והרוכשים החדשים של חברות כרטיסי האשראי יריבו על הצרכן.

ובכלל, אפליקציות התשלום הן עוד נדבך במגוון שירותים בנקאיים חדשים שמתבסס על הטכנולוגיה, כי רק הטכנולוגיה מסוגלת לשבש את המגזר הפיננסי המסורתי ולא רגולטורים כמו שטרום שחושב שאם הוא יסדר את הקלפים מחדש בשוק הבנקאות, הכל יבוא על מקומו בשלום. הטכנולוגיה היא זו שמניעה חדשנות, היא זו שמאפשרת לצרכנים להשתמש בטלפונים הניידים שלהם לתשלומים, לקניית מוצרים פיננסיים מגוונים באותה קלות של מצרכים מזון במכולת ומאפשרת למיליונים ברחבי העולם להסתדר ללא מזומנים בארנק.

3. בכל מקרה, מה שקרה הוא, כצפוי, שקרן ורבורג פינקוס נעמדה על רגליה האחוריות ו"התלבשה" על הרגולטורים: הצילו, הצילו, הבנקים הורסים את רפורמת שטרום (כן, מה שיותר חשוב, שהם עוצרים את הבוננזה שתיכננה קרן ורבורג פינקוס לעשות בסיבוב על לאומי קארד). הקרן החליטה להוביל את המאבק כנגד התוכניות של הבנקים וגררו אחריהן את ישראכרט וכאל, שעדיין נמצאות בבעלותן של הבנקים. כאמור, הבכי ונהי, כלל לא רק את הטענה שהאפליקציות יהרסו את הבייבי של שטרום, שמטרתה הייתה לכאורה לחזק את חברות כרטיסי האשראי ולהפוך אותן למתחרות של הבנקים בתחום האשראי הצרכני - אלא גם איום לסגת מרכישת לאומי קארד.

דוברי הקרן עושים מאמצים אדירים להציג אותם כקורבן אומלל שבא להניע תחרות ושמו לו מקלות בגלגלים. דובריו ביקשו לצייר את הדברים באופן הבא: דמיינו לעצמכם מוכר בדוכן פלאפל שמעמיד את הדוכן למכירה ואז בא פלוני אלמוני ומסכים לשלם את המחיר המבוקש. האם יעלה על הדעת שיום אחרי יפתח המוכר דוכן פלאפל בצד השני של הכביש? ובכן, כן, בהחלט יעלה על הדעת - זו הכלכלה, טמבל. זו התחרות, טמבל (אם אין שום הסכם אי תחרות כמובן). וחוץ מזה - שקרן ורבורג פינקוס לא תהפוך עצמה למוכרת פלאפל כזו תמימה. מדובר בקרן אמריקאית מתוחכמת ומנוסה, שפעילה בענף הפיננסים והתשלומים בעולם. הקרן התעניינה, בדקה וצללה לעסקי לאומי קארד מזה כשנתיים לפחות. היו בטוחים: הם לא התעוררו בוקר אחד כמו אותו דוכן פלאפל שפתחו לו דוכן מתחרה מעבר לפינה וגילו שבנק לאומי רוצה להיכנס לפעילות בתחום הסליקה.

בניתוחים הרבים שעשו טרם הרכישה, הם בהחלט לקחו זאת היטב בחשבון. נראה שהם פשוט מנצלים את האווירה האנטי בנקאית בכדי לשפר עמדות ולהרחיק מתחרים פוטנציאליים - רק כדי ששוק הסליקה ימשיך להישלט ע"י 3 חברות כרטיסי האשראי בלבד וישמור על איזון מסוים בתחום הרווחיות. כלומר, תחרות לא מעניינים, רפורמת שטרום לא מעניינם, הצרכן לא מעניין - הרווח שלהם זה בהחלט מעניינם (באופן טבעי), אז למה להפוך את זה קרב על דמותה של רפורמת שטרום?
זאת ואף זאת: הקרן הגלובלית שמכירה היטב את ענף התשלומים הגלובלי, יודעת היטב שמגבלה כמו המגבלה שהיא מנסה לכפות בשוק המקומי - חסימת הבנקים מכניסה לפעילות בתחום - אינה קיימת בשום מדינה בעולם. אז למה בישראל כן? כי הרגולציה בישראל עקומה ותמיד היא מנסה להמציא את הגלגל, כי רק בישראל אפשר לנצל אווירה פוליטית-פופוליסטית לטובת שיפור והרווח והתשואה שהם ירשמו אחרי שיסיימו לעשות סיבוב על לאומי קארד וימכרו אותה בעוד כמה שנים ברווח פטור ממס.

4. למרבה הצער הלחץ של ורבורג פינקוס על הרגולטורים ובנק ישראל, שתחילה נטה שלא להתערב, צפוי להטיל מגבלה על הבנקים. ככל הנראה מדובר בהיקף מחזור הסליקה השנתי על מנת לוודא שלא ישתלטו על שוק ו"יפגעו" בחברות כרטיסי האשראי. ובעצם, למה? הרי המטרה של רפורמת שטרום הייתה להגביר את התחרות ולהטיב עם הלקוחות. אז למה לא להכניס עוד שחקנים לשוק הסליקה, בעיקר בתחום העסקים הקטנים שעדיין משלמים עמלות סליקה גבוהות בעשרות אחוזים לעומת הרשתות הגדולות? יתירה מזו: ממילא בחברות כרטיסי האשראי אומרים מזה שנים שתחום הסליקה כבר לא מהווה מוקד רווח מהותי והם השלימו שהשינויים בשוק רק ישחקו עוד יותר את הרווחיות - ולכן הן מתמקדות בתחומים אחרים כמו אשראי צרכני.

5. טעות אחת גדולה עשה בנק הפועלים בעידן של רפורמת שטרום: במקום להיפטר מישראכרט כמה שיותר מהר, בדומה ללאומי, הוא מרח את הזמן במחשבות והרהורים על איך למכור. למכור בבורסה, למכור למשקיע כדוגמת קרן ורבורג פינקוס או השתעשעות ברעיון הגרוע של דיבידנד בעין, שהובילה יד ימינה של שרי אריסון, אפרת פלד. במקום להכות בברזל בעודו חם, כשהשווקים חמים, כשהשוויים עולים, שהבורסה רעבה לקלוט הנפקות ענק מהסוג של ישראכרט - הבנק די חלם. עכשיו הוא תקוע עם ישראכרט כמו עצם בגרון. ראשית - השווקים התקררו, התכווצו וספק אם כיום הבורסה תוכל לקלוט הנפקת ענק כזו; שנית, מצד אחד הבנק מחזיק עדיין בחברת כרטיסי האשראי הגדולה במשק ומצד שני הוא פועל נגדה. 

6. ההחלטה הקרובה של חדוה בר, המפקחת על הבנקים, בהטלות מגבלות, כמוה ככניעה לאיומים, או סוג של סחיטה באיומים שהפעילה הקרן.
זו בחירה בהגנה על קרן ורבורג פינקוס ורווחיה במקום הגנה על התחרות ועל הצרכן.
זו בחירה בהגנה על רגולציה שמנסה להמציא את הגלגל במקום ליישר קו עם מה שקורה בעולם, בו אין אף מקום שרגולציה הטילה מגבלות על הבנקים בשימוש באפליקציות תשלום. זאת ואף זאת: בר יודעת היטב שהמתחרים הפוטנציאליים בעולם בשוק התשלומים הם ענקיות הטכנולוגיה.
זו בחירה בהגנה בכל מחיר על רפורמה מדומיינת וכושלת במקום הגנה על החדשנות ועל הטכנולוגיה שמשבשים את המודלים הישנים של הסקטור הפיננסי.
זו בחירה שסותרת גם את עמדתה של רשות ההגבלים העסקיים, הממונה על תחרות, כפי שבאה לידי ביטוי בדיונים סגורים.

בקיצור, בחירה בהטלת מגבלות היא בחירה גרועה לצרכנים, לחדשנות ולתחרות. אז למה מתעקשת חדוה בר לעשות בחירות גרועות?

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים לקראת חקיקה: השלכות השינוי בהלכת אפרופים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם