גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תספורת? בנק השקעות שוויצרי קירב את אינטרנט זהב להסדר חוב

ל"גלובס" נודע כי ההחלטה של בנק ההשקעות השוויצרי הפרטי PICTEC שהחזיק ביותר מ–1.5% ממניות בזק למכור את מניות החברה, הובילה את גל הנפילות האחרון במניה • היום אמנם המניה התאוששה מעט, אבל הקריסה של בעלת השליטה אינטרנט זהב נמשכת ומעלה חשש כי לא יהיה מנוס - מחזיקי האג"ח עומדים בפני תספורת של מאות מיליוני שקלים

לקראת תספורת של מאות מיליוני שקלים בבעלת השליטה בבזק , חברת אינטרנט זהב? השבוע הסוער של בזק והחברות ששולטות בה (בי קומיונקיישנס  ואינטרנט זהב ) נמשך גם היום עם מסחר הפכפך, לאחר שאתמול צנחה מניית בזק ב-4.4%. מה שהחל היום בירידות חדות במנייה, עבר לקראת סוף היום לעליות במחזור ענק. עם זאת, בשנה האחרונה נפלה המניה בכ-30%, לשווי חברה של כ-9 מיליארד שקל.

מבנה השליטה בבזק

הדרמה עברה היום לניירות הערך של חברות ההחזקה שבמעלה הפירמידה, אשר החזר החוב שלהן למחזיקי האג"ח נשען על קבלת דיבידנדים מבזק שצפויה להיעצר בשנתיים הקרובות. במניות בי קומיוניקיישנס (ביקום) ובעלת השליטה בה אינטרנט זהב - נרשמת היום קריסה. אינטרנט זהב ירדה ב-23%, ביקום נפלה בכ-9% במהלך יום המסחר. אג"ח אינטרנט זהב נפלו היום בעד 10%, משקפות תשואות דו ותלת ספרתיות, המנבאות תספורת של בהיקף של מאות מיליוני שקלים על חוב האג"ח של החברה, העומד על כ-700 מיליון שקל.

המסחר ההפכפך מתאר את אי הוודאות המוחלטת סביב בזק. החשש המרכזי של המשקיעים בחברה נובע מההערכות  לפיהן בזק לא תחלק בשנים הקרובות דיבידנדים לבעלי המניות שלה, בשל הפחתות ענק של מאות מיליוני שקלים משווי החברות שבבעלותה והפרשות לפרישה מוקדמת של עובדים שיכווצו משמעותית את רווחיה. כל זאת כשברקע ההכרעה הצפויה בימים הקרובים על מכירת גרעין השליטה בבזק, באמצעות מכירת מניות ביקום המוחזקות על-ידי אינטרנט זהב ׁׁ(הנשלטת כיום ע"י מפרקי יורוקום של שאול אלוביץׂׂ).

הערפל סביב המכירה מעלה את השאלה הגדולה ביותר: האם ובאיזה מחיר תוכל אינטרנט זהב למכור את ההחזקות שלה בביקום. ובמידה ולא - האם תיאלץ להגיע להסדר חוב. הליך הגשת ההצעות אמור להיסגר הלילה (ראה מסגרת). במידה והמחירים שיתקבלו בהצעות המכרז יהיו נמוכים מהצפוי, יש סיכוי סביר שאינטרנט זהב תיאלץ לעבור הליך של הסדר חוב שבו יספגו המחזיקים תספורת משמעותית של מאות מיליוני שקלים.

בעלי מניות בולטים בבזק

PICTEC "זורקת סחורה" ופותחת מחול שדים

המשקיע שהחל את המפולת במניות בזק אתמול היא קרן ההשקעות Pictet, כך טוענים גורמים בשוק ההון. הקרן מושקעת בבזק זמן רב והיא ידועה ומוכרת כשחקנית דיבידנד בולטת, כלומר משקיעה בחברות עם מדיניות דיבידנדים. נכון לסוף נובמבר 2018, החזיקה Pictet כ-1.5% ממניות בזק.

מניית בזק

הדיווחים של בזק אודות הפרשות ענק שיאפסו את רווחיה השנה, כתוצאה ממחיקות בשווי הפעילויות שבבעלותה וכן ההפרשות לפרישת עובדים, הובילו לתחזיות אנליסטים שהצביעו על כך שבזק לא תחלק דיבידנדים בזמן הקרוב, והביאו ככל הנראה  את הקרן הזרה להחלטה "לזרוק סחורה לשוק", כדברי אחד הסוחרים.

לדברי גורמים בשוק - המכירות עכשיו הן טכניות. "כלומר, אלו שחקני דיבידנד שמוכרים. בעולם האמיתי לא קרה בעצם כלום. אלו ניכיונות חשבונאיים, וזה לא שיש איזו הרעה חדשה ולא ידועה בפעילות בזק. הפעולות החשבונאיות משפיעות על הרווח ולכן גם על הדיבידנד בטווח הקצר".

Pictet, בנק השקעות פרטי שווייצרי, מנהלת נכסים בהיקף 512 מיליארד פרנקים שווייצרים. היא עוסקת בניהול נכסים, ניהול הון ושירותי נכסים. בין היתר היא מחזיקה משרדים בתל אביב. המהלך של Pictet מזכיר נשכחות. המשקיעים הזרים בשוק התקשורת נטשו את השוק בשנים האחרונות, בעיקר בגלל הרגולציה. על פי הערכות, המשקיעים הזרים נטשו לגמרי את מניות סלקום ופרטנר ומיעוטם נשאר בבזק. אלו שנשארים מבינים שנדרשת מהם סבלנות רבה עד להתבהרות העניינים בחברה. אלא שהאירועים האחרונים שמעיבים על חלוקת הדיבידנד הם אלו שככל הנראה גורמים להם לשקול מחדש את הפוזיציה, ובתוכם גם ההחלטה של Pictet לצאת.

פאניקה בבזק? "אירועים חשבונאיים בלבד"

בבזק בשלב הזה, כפי שמעידים הפעולות בדירקטוריון, הן של העדפת הטיפול הפנימי בקבוצה ופחות מתן דגש על הטיפול במשקיעים. למה? בעיקר מתוך הבנה שכרגע זה הדבר הנכון לעשותו. זו הסיבה שבבזק מנסים לשדר כל הזמן שאלו שמשקיעים לטווח הארוך, הסבלניים, יקטפו את הפירות בסופו של דבר. ההסבר של בזק וניסיונות ההרגעה מתמקדים בכך שכל מה שקורה כרגע הוא תוצאה של אירועים חשבונאיים בעיקרם, ולא אירועים חדשים שליליים שהתגלו לפתע בחברה.

היום בערב אמורות קרן יורק וקרן סרצ'לייט להגיש הצעות מחייבות לרכישת ביקום. לאחר הגשת ההצעות ייפתח מו"מ כדי לשפר את ההצעות. לאור המפולת במניה קשה להעריך בשלב הזה מה יקרה והאם אינטרנט זהב שמחזיקה בביקום תעדיף ללכת להסדר חוב או שתנסה למכור את ביקום גם במחיר מופחת.

אינטרנט זהב שולטת בביקום, בעלת השליטה בקבוצת התקשורת בזק. נכון לסוף הרבעון השלישי, חובותיה של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שלה הסתכמו ב-728 מיליון שקל, בשתי סדרות אג"ח: סדרה ג' המיועדת לפירעון בחודש מארס הקרוב; וסדרה ד' שמיועדת לפירעון ב-2022.

במצגת שפרסמה אינטרנט זהב לפני כחודשיים, החברה הציגה בחינה של יכולת שירות החוב שלה ממקורותיה הנוכחיים בלבד. הנחות העבודה של החברה כללו שלא תקבל דיבידנדים מהחברה הבת ביקום, שלא תרחיב את סדרות האג"ח שלה ולא תמחזר חוב. באינטרנט זהב העריכו כי החברה תוכל לשרת את החוב שלה עד ספטמבר 2020 - זה היה כאשר מחיר המניה עמד על כ-30 שקל. אלא שכיום מחזיקה אינטרנט זהב בכ-64.8% ממניות ביקום, שהמחיר שלהן בבורסה מגיע לכ-17 שקל.

כך שגם אם תמכור את מלוא ההחזקה שלה בפרמיה נאה, על מנת להגיע לסכום שיאפשר לה החזר של כל החוב שלה - היא תידרש למכור את המניות במחיר של כ-31 שקל למניה.

בהנחה שלא תצליח למכור את המניות בשווי כזה, החברה תיאלץ כאמור להתחיל ולשקול אפשרות של הסדר חוב. ככל הידוע, לפי שעה לא מתקיימים מגעים ודיונים בנושא.

החודש הסוער של בזק

המוסדיים שלכודים בסבך האג"ח

בדירקטוריון אינטרנט זהב יושבים כיום גם נציגים של הבנקים, נושי חברת יורוקום - החברה הפרטית שעמדה בראש הפירמידה ובאמצעותה שלט בזמנו שאול אלוביץ' בבזק. על פי נתוני אתר stocker.co.il, המחזיק העיקרי באג"ח מסדרה ד' הוא בית ההשקעות מיטב דש, עם החזקה של 8.8%. גם מגדל (4.7%) והראל (4.4%) בין המחזיקים העיקריים בסדרה ד'. בהחזקות על ידי מנהלי החיסכון לטווח ארוך (נכון לספטמבר), ההחזקה הבולטת בסדרה ד' היא של אינפיניטי (2.7%) והפניקס (1.7%).

בסדרה ג', ההחזקות המרכזיות הן של הלמן אלדובי בחיסכון ארוך הטווח (5.8%). איגרות החוב של אינטרנט זהב מדורגות על ידי מידרוג ברמת "אג"ח זבל", אשר במידרוג ציינו בעת הפחתת הדירוג לפני כשלושה חודשים כי "לאור האי ודאות באשר ליכולת החברה להשלים את עסקת מכירת ביקום בחודשים הקרובים, עלתה הסבירות לכשל פירעון".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?