גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תספורת? בנק השקעות שוויצרי קירב את אינטרנט זהב להסדר חוב

ל"גלובס" נודע כי ההחלטה של בנק ההשקעות השוויצרי הפרטי PICTEC שהחזיק ביותר מ–1.5% ממניות בזק למכור את מניות החברה, הובילה את גל הנפילות האחרון במניה • היום אמנם המניה התאוששה מעט, אבל הקריסה של בעלת השליטה אינטרנט זהב נמשכת ומעלה חשש כי לא יהיה מנוס - מחזיקי האג"ח עומדים בפני תספורת של מאות מיליוני שקלים

לקראת תספורת של מאות מיליוני שקלים בבעלת השליטה בבזק , חברת אינטרנט זהב? השבוע הסוער של בזק והחברות ששולטות בה (בי קומיונקיישנס  ואינטרנט זהב ) נמשך גם היום עם מסחר הפכפך, לאחר שאתמול צנחה מניית בזק ב-4.4%. מה שהחל היום בירידות חדות במנייה, עבר לקראת סוף היום לעליות במחזור ענק. עם זאת, בשנה האחרונה נפלה המניה בכ-30%, לשווי חברה של כ-9 מיליארד שקל.

מבנה השליטה בבזק

הדרמה עברה היום לניירות הערך של חברות ההחזקה שבמעלה הפירמידה, אשר החזר החוב שלהן למחזיקי האג"ח נשען על קבלת דיבידנדים מבזק שצפויה להיעצר בשנתיים הקרובות. במניות בי קומיוניקיישנס (ביקום) ובעלת השליטה בה אינטרנט זהב - נרשמת היום קריסה. אינטרנט זהב ירדה ב-23%, ביקום נפלה בכ-9% במהלך יום המסחר. אג"ח אינטרנט זהב נפלו היום בעד 10%, משקפות תשואות דו ותלת ספרתיות, המנבאות תספורת של בהיקף של מאות מיליוני שקלים על חוב האג"ח של החברה, העומד על כ-700 מיליון שקל.

המסחר ההפכפך מתאר את אי הוודאות המוחלטת סביב בזק. החשש המרכזי של המשקיעים בחברה נובע מההערכות  לפיהן בזק לא תחלק בשנים הקרובות דיבידנדים לבעלי המניות שלה, בשל הפחתות ענק של מאות מיליוני שקלים משווי החברות שבבעלותה והפרשות לפרישה מוקדמת של עובדים שיכווצו משמעותית את רווחיה. כל זאת כשברקע ההכרעה הצפויה בימים הקרובים על מכירת גרעין השליטה בבזק, באמצעות מכירת מניות ביקום המוחזקות על-ידי אינטרנט זהב ׁׁ(הנשלטת כיום ע"י מפרקי יורוקום של שאול אלוביץׂׂ).

הערפל סביב המכירה מעלה את השאלה הגדולה ביותר: האם ובאיזה מחיר תוכל אינטרנט זהב למכור את ההחזקות שלה בביקום. ובמידה ולא - האם תיאלץ להגיע להסדר חוב. הליך הגשת ההצעות אמור להיסגר הלילה (ראה מסגרת). במידה והמחירים שיתקבלו בהצעות המכרז יהיו נמוכים מהצפוי, יש סיכוי סביר שאינטרנט זהב תיאלץ לעבור הליך של הסדר חוב שבו יספגו המחזיקים תספורת משמעותית של מאות מיליוני שקלים.

בעלי מניות בולטים בבזק

PICTEC "זורקת סחורה" ופותחת מחול שדים

המשקיע שהחל את המפולת במניות בזק אתמול היא קרן ההשקעות Pictet, כך טוענים גורמים בשוק ההון. הקרן מושקעת בבזק זמן רב והיא ידועה ומוכרת כשחקנית דיבידנד בולטת, כלומר משקיעה בחברות עם מדיניות דיבידנדים. נכון לסוף נובמבר 2018, החזיקה Pictet כ-1.5% ממניות בזק.

מניית בזק

הדיווחים של בזק אודות הפרשות ענק שיאפסו את רווחיה השנה, כתוצאה ממחיקות בשווי הפעילויות שבבעלותה וכן ההפרשות לפרישת עובדים, הובילו לתחזיות אנליסטים שהצביעו על כך שבזק לא תחלק דיבידנדים בזמן הקרוב, והביאו ככל הנראה  את הקרן הזרה להחלטה "לזרוק סחורה לשוק", כדברי אחד הסוחרים.

לדברי גורמים בשוק - המכירות עכשיו הן טכניות. "כלומר, אלו שחקני דיבידנד שמוכרים. בעולם האמיתי לא קרה בעצם כלום. אלו ניכיונות חשבונאיים, וזה לא שיש איזו הרעה חדשה ולא ידועה בפעילות בזק. הפעולות החשבונאיות משפיעות על הרווח ולכן גם על הדיבידנד בטווח הקצר".

Pictet, בנק השקעות פרטי שווייצרי, מנהלת נכסים בהיקף 512 מיליארד פרנקים שווייצרים. היא עוסקת בניהול נכסים, ניהול הון ושירותי נכסים. בין היתר היא מחזיקה משרדים בתל אביב. המהלך של Pictet מזכיר נשכחות. המשקיעים הזרים בשוק התקשורת נטשו את השוק בשנים האחרונות, בעיקר בגלל הרגולציה. על פי הערכות, המשקיעים הזרים נטשו לגמרי את מניות סלקום ופרטנר ומיעוטם נשאר בבזק. אלו שנשארים מבינים שנדרשת מהם סבלנות רבה עד להתבהרות העניינים בחברה. אלא שהאירועים האחרונים שמעיבים על חלוקת הדיבידנד הם אלו שככל הנראה גורמים להם לשקול מחדש את הפוזיציה, ובתוכם גם ההחלטה של Pictet לצאת.

פאניקה בבזק? "אירועים חשבונאיים בלבד"

בבזק בשלב הזה, כפי שמעידים הפעולות בדירקטוריון, הן של העדפת הטיפול הפנימי בקבוצה ופחות מתן דגש על הטיפול במשקיעים. למה? בעיקר מתוך הבנה שכרגע זה הדבר הנכון לעשותו. זו הסיבה שבבזק מנסים לשדר כל הזמן שאלו שמשקיעים לטווח הארוך, הסבלניים, יקטפו את הפירות בסופו של דבר. ההסבר של בזק וניסיונות ההרגעה מתמקדים בכך שכל מה שקורה כרגע הוא תוצאה של אירועים חשבונאיים בעיקרם, ולא אירועים חדשים שליליים שהתגלו לפתע בחברה.

היום בערב אמורות קרן יורק וקרן סרצ'לייט להגיש הצעות מחייבות לרכישת ביקום. לאחר הגשת ההצעות ייפתח מו"מ כדי לשפר את ההצעות. לאור המפולת במניה קשה להעריך בשלב הזה מה יקרה והאם אינטרנט זהב שמחזיקה בביקום תעדיף ללכת להסדר חוב או שתנסה למכור את ביקום גם במחיר מופחת.

אינטרנט זהב שולטת בביקום, בעלת השליטה בקבוצת התקשורת בזק. נכון לסוף הרבעון השלישי, חובותיה של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שלה הסתכמו ב-728 מיליון שקל, בשתי סדרות אג"ח: סדרה ג' המיועדת לפירעון בחודש מארס הקרוב; וסדרה ד' שמיועדת לפירעון ב-2022.

במצגת שפרסמה אינטרנט זהב לפני כחודשיים, החברה הציגה בחינה של יכולת שירות החוב שלה ממקורותיה הנוכחיים בלבד. הנחות העבודה של החברה כללו שלא תקבל דיבידנדים מהחברה הבת ביקום, שלא תרחיב את סדרות האג"ח שלה ולא תמחזר חוב. באינטרנט זהב העריכו כי החברה תוכל לשרת את החוב שלה עד ספטמבר 2020 - זה היה כאשר מחיר המניה עמד על כ-30 שקל. אלא שכיום מחזיקה אינטרנט זהב בכ-64.8% ממניות ביקום, שהמחיר שלהן בבורסה מגיע לכ-17 שקל.

כך שגם אם תמכור את מלוא ההחזקה שלה בפרמיה נאה, על מנת להגיע לסכום שיאפשר לה החזר של כל החוב שלה - היא תידרש למכור את המניות במחיר של כ-31 שקל למניה.

בהנחה שלא תצליח למכור את המניות בשווי כזה, החברה תיאלץ כאמור להתחיל ולשקול אפשרות של הסדר חוב. ככל הידוע, לפי שעה לא מתקיימים מגעים ודיונים בנושא.

החודש הסוער של בזק

המוסדיים שלכודים בסבך האג"ח

בדירקטוריון אינטרנט זהב יושבים כיום גם נציגים של הבנקים, נושי חברת יורוקום - החברה הפרטית שעמדה בראש הפירמידה ובאמצעותה שלט בזמנו שאול אלוביץ' בבזק. על פי נתוני אתר stocker.co.il, המחזיק העיקרי באג"ח מסדרה ד' הוא בית ההשקעות מיטב דש, עם החזקה של 8.8%. גם מגדל (4.7%) והראל (4.4%) בין המחזיקים העיקריים בסדרה ד'. בהחזקות על ידי מנהלי החיסכון לטווח ארוך (נכון לספטמבר), ההחזקה הבולטת בסדרה ד' היא של אינפיניטי (2.7%) והפניקס (1.7%).

בסדרה ג', ההחזקות המרכזיות הן של הלמן אלדובי בחיסכון ארוך הטווח (5.8%). איגרות החוב של אינטרנט זהב מדורגות על ידי מידרוג ברמת "אג"ח זבל", אשר במידרוג ציינו בעת הפחתת הדירוג לפני כשלושה חודשים כי "לאור האי ודאות באשר ליכולת החברה להשלים את עסקת מכירת ביקום בחודשים הקרובים, עלתה הסבירות לכשל פירעון".

עוד כתבות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות של יותר מ-30% בחודש: מניות ה-IT המקומיות משלמות את מחיר הטלטלה העולמית

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

בכיר אמריקאי סותר את הדיווחים: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע

הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מכרז המיליארדים של צבא ארה"ב שאלביט עשויה לקטוף

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

"השקענו פה מעל 1.3 מיליארד דולר, ולא עוצרים": ענק ההשקעות שמאמין בישראל

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?