גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים חניה בת"א? תכינו 1,000 שקל לחודש

מקומות החנייה ברחבי תל אביב הפכו למוצר נדל"ני שהשכרתו מגיעה גם ל־1,000 שקל בחודש • שורת עימותים משפטיים בין דיירי שכונות לשכניהם במגדלים סביב השימוש בחניה מוכיחים כמה קשה למצוא כיום מקום לרכב בעיר

חניה במרכז תל-אביב / צילום: shutterstock
חניה במרכז תל-אביב / צילום: shutterstock

לפני כמה שבועות התבשר אלעד מתל-אביב על הוצאה כספית חדשה. אם הוא רוצה להמשיך ולהשתמש בחניה ברחוב בן יהודה שנמצאת בסמוך לביתו, כך נאמר לו, עליו להוסיף עוד 100 שקל בחודש. "נאלצתי לבלוע את הגלולה והחל מינואר אני משלם 819 שקל עבור החניה שלי", סיפר לנו השבוע. וכך בנוסף לשכר הדירה הגבוה שהוא משלם עבור המגורים בעיר, אלעד ישלם השנה כמעט 10,000 שקל עבור מה שהפך לפריבילגיה בתל-אביב - חניה קרובה לבית. לדבריו, למרות העלאת התעריף, לא מדובר בסכום חריג מהרמה שמשלמים באזור שלו עבור חניה.

אלעד הוא כמובן לא חריג. תושבים רבים בעיר משלמים בכל חודש סכומי כסף הולכים ומאמירים עבור "הזכות" לחנות קרוב לבית, ללא הצורך המתיש בחיפוש חניה בסוף יום עבודה מתיש. השילוב של מחסור בחניות, ומחירים שרק מוסיפים לעלות, הפכו את החניות למוצר נדל"ני רווחי ויציב במיוחד, ולא פלא שבתי המשפט מתמלאים בשנים האחרונות ב'קרבות' על חניות.

מי לקח לי את מקום החניה ליד הבית?

אחד הסכסוכים המפורסמים בעיר סביב נושא החניה החל עם בנייתו של מגדל בארי-נהרדע היוקרתי. המחלוקת שהגיעה עד לבית המשפט העליון מהווה את אחד מהמאבקים הבולטים שניהלו תושבים על-מנת לממש את זכותם החוקית לקבל חניות ציבוריות. במאבק זה שראשיתו עוד בשנת 2010, נטלו חלק (מלבד שכני המגדל) גם תושבי מגדל המגורים עצמו, עיריית תל-אביב ויזמי המגדל. הראשונים, טענו שמקומות חניה שהוקצו להם בחניון המגדל לא עמדו לרשותם. הם עתרו לבית המשפט בדרישה להקצות להם 80 מקומות חניה בחניון המגדל, כפי שקבעה מראש הוועדה לתכנון ולבנייה.

המאבק המשפטי הגיע כאמור עד בית המשפט העליון, אשר קבע בשנת 2015 כי עיריית תל-אביב לא תוכל למכור את החניות במגדל ותידרש לאפשר לתושבי השכונה לעשות בהם שימוש. בשנת 2017 ובהתאם להחלטת העליון, הגיעה העירייה להסכם עם התושבים לפיו תיערך הגרלה שנתית בין תושבי הרחובות הסמוכים, מהם ייבחרו 80 תושבים שיוכלו לעשות שימוש בכל אחת מ-80 החניות למשך שנה. זאת במחירים הנעים בין 600 שקל לחניה אחת לחודש, לבין חניה כפולה ב-900 שקל לחודש. לא זול, אך נמוך יותר מהמחיר שאותו מוכן לשלם אלעד כיום. בשיחה שקיימנו השבוע עם באת כוחם של נציגות דיירי המגדל בהסכם, עו"ד ורד בלוך-שכטמן, היא ציינה כי לפי הידוע לה גם השנה צפויה להתקיים הגרלה בין תושבי הרחובות הסמוכים למגדל כמוסכם.

לא הרחק משם ניצב מגדל אסותא שהוקם במסגרת קבוצת רכישה על חורבות בית החולים אסותא לשעבר ברחוב ז'בוטינסקי 62 בתל-אביב. בין חברי קבוצת הרכישה נמצאים ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק ומנכ"לית בנק לאומי לשער גליה מאור. גם במקרה הזה מחלוקת סביב החניות בחניון המגדל הגיעו עד לבית המשפט. גם במקרה הזה, טענו דיירי הרחוב, שסובלים ממצוקת חניה, כי הסכמים שנחתמו עימם לגבי שימוש בחניון שבמגדל לא כובדו. לאחרונה הוציא בית המשפט המחוזי בתל-אביב צו מניעה זמני שמונע מדיירי המגדל, להעביר 150 חניות שהוקצו בתב"ע לשימוש שכניהם, לגורמים אחרים.

ה'קרבות' בין השכנים לקבוצת הרכישה, שכפי שנראה בהמשך מתחילות להיות מעין מוטיב חוזר בתל-אביב, החלו כבר בשלבים הראשונים להקמת הפרויקט. ב-2010 ולאחר הליכים תכנוניים ומשפטיים, נחתם הסדר פשרה שנועד לאפשר ל-150 מתושבי השכונה לחכור בחכירה לדורות מקומות חניה במרתף המגדל.

אולם, האידיליה הזמנית הסתיימה בחודש מרץ 2018. אז, הגישה העמותה שהוקמה לצורך ביצוע הסדר הפשרה תביעה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בה נטען כי דיירי המגדל הפרו את הסכם הפשרה ואין בכוונתם לכבד את התחייבותם להחכיר ל-150 מתושבי השכונה מקום חניה בחכירה לדורות. בנוסף, הגישה העמותה את הבקשה לצו המניעה שהתקבלה כאמור. העמותה וחלק מחבריה יוצגו על-ידי עורכי הדין רם אורן, זאב רויץ, אילן סופר ואלעד בקר. יתר המבקשים יוצגו על-ידי עו"ד זוהר פדובה ועו"ד נטעלי מימון. דיירי המגדל יוצגו על-ידי עו"ד אלון יואלי ועופר לרר.

907 שקל לחודש בצפון הישן

סוגיית המחסור בחניות הביאה תושבים רבים בשנה שעברה למתוח ביקורת בענין מיזם החניות אוטותל המופעל על-ידי חברת קאר2גו. במסגרת הפרויקט, הופקעו על-ידי העירייה לא פחות מ-520 מקומות חניה, חלקם הגדול, במיקומים המרכזיים והאטרקטיביים ביותר בעיר, לטובת רכבי הפרויקט, שאותם ניתן לשכור לפרקי זמן קצרים. הפקעת החניות, וסימונם ברחבי העיר לשימושם הבלעדי של רכבי אוטותל בלבד, הביאה למרמור בקרב תושבים שטענו כי מקומות החניה הנחשקים, עומדים לעיתים קרובות ריקים משימוש. בעירייה טענו בעבר ב"גלובס" בקשר לטענות כי "בבחירת מיקומי חניות אוטותל בחנה עיריית תל-אביב-יפו מספר היבטים, לרבות הסדרי התנועה והחניה, המרחקים בין החניות, מיקומי תחנות תל-אופן, אזורי הביקוש הצפויים ורצון לצמצם ככל האפשר את ההשפעה על תושבי העיר. כמו כן, ישנה כוונה להרחיב את המיזם לערים נוספות במטרופולין והנושא בבחינה".

כדי להבין עד כמה מדובר בשוק רותח, בדק אתר yad2 לבקשת "גלובס" נתונים אודות שוק השכרת החניות בתל-אביב. מהנתונים עולה שנכון לתחילת השבוע הוצעו באתר 502 חניות פרטיות להשכרה בחמשת השכונות המובילות בעיר לבדן. לפי הנתונים אם תרצו להשכיר חניה בצפון הישן של תל-אביב יבקשו מכם את המחיר הגבוה ביותר בממוצע - 907 שקל. באזור גני שרונה וקרית הממשלה המחיר המבוקש עומד על 853 שקל בממוצע לחניה, ואילו בדרום הצפון הישן מבקשים בעלי החניות 809 שקל בממוצע עבור חניה. במרכז העיר, כך לפי נתוני אתר yad2, היצע החניות גדול מבשאר השכונות ה'יקרות' לחניות לשכירות בתל-אביב. נכון לתחילת השבוע הוצעו באזור זה 252 חניות במחיר ממוצע של 760 שקל לחודש.

שכונות מובילות בהיצע חניות להשכרה בת"א

ועם מחירים כאלה, אין פלא שבימים אלה מתקיים בבית המשפט מאבק משפטי אחר סביב הנדל"ן המבוקש ששמו חניה. מדובר במאבקם המשפטי של 80 מדיירי מתחם גינדי TLV בתל-אביב. אלה טוענים במסגרת עתירה מנהלית שהגישו לבית המשפט המחוזי בעיר, באמצעות עו"ד שלומי סהר ונאור אילוז ממשרד גרשטיין סהר, כי 300 חניות שהיו אמורות לשמש את אורחיהם, לא עומדות לרשותם. זאת לטענתם, בניגוד לתב"ע החלה על המתחם, שקבעה כי 20% מהחניות בפרויקט הענק יוקצו לטובת אורחי המתחם.

לטענת הדיירים, חניות אורחים מהוות חלק בלתי נפרד מתקן החניה למגורים שנקבע בתב"ע, אלא שבפועל הן משמשות את הנהלת הקניון. לטענתם, עיריית תל-אביב מתעלמת מהתכליות שהובילו להגדלת תקן החניה למגורים הכולל את חניות האורחים ואינה מבטיחה את קיום הוראות התוכנית. בפועל כך נטען, אין הפרדה בין חניות המגורים ואורחיהם לבין חניות הקניון, ואם לא די בכך, השימוש בחניות האורחים המיועדות לדיירי הפרויקט, כרוך בתשלום שנדרש על-ידי הנהלת הקניון.

המטרה שעומדת מאחורי מאבק הדיירים במקרה זה, כוללת את רצונם של הדיירים לוודא שחניות אורחי דיירי המתחם יוצמדו לדירותיהם בטאבו ויהיו חלק מהרכוש המשותף של כל בעלי הזכויות בפרויקט. בנוסף טוענים הדיירים כי בעוד התב"ע קבעה כי חניות המגורים יהיו באגף נפרד מחניות הקניון, הרי שבפועל היזמים לא ביצעו הפרדה והוועדה המקומית לא הבטיחה את מנגנון ההפרדה המחייב בין חניות המגורים והאורחים לבין חניות הקניון.

מחברת מגדלי תל-אביב המפעילה את המתחם לא נמסרה תגובה. יחד עם זאת, עיריית תל-אביב התייחסה לנושא וציינה, כי בניגוד לנטען בעתירת דיירי המתחם, "יישום חניות האורחים תואם את הוראות התב"ע". לטענת העירייה, "התב"ע קובעת תוספת של עד 20% מסך מקומות החניה למגורים עבור חניות אורחים לדיירים במתחם, אולם לא קובעת היכן ימוקמו חניות אלה ואף אינה קובעת כי הן חלק מהרכוש המשותף". עוד נמסר מהעירייה כי "ההחלטה לנהל את מקומות החניה לאורחים כחניון ציבורי הינה החלטה סבירה". ההליך המשפטי מוסיף להתקיים. 

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה