גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרצ הוכיחה שגם מהספסל האחורי ניתן להוביל שינוי חברתי

מרצ פרסמה מצע ארוך ומקיף, 81 עמודים, שעיקרו הנהגת מדינת רווחה והעלאת מסים לעשירים ● למרות העובדה שרוב הסעיפים נותרו על הנייר, במרצ יכולים לזקוף לזכותם, ובעיקר לח”כ אילן גילאון, את העלאת קצבאות הנכים ● "גלובס" בודק מצעים מול ביצועים

תמר זנדברג / צילום: ענבל מרמרי
תמר זנדברג / צילום: ענבל מרמרי

רבות המפלגות בישראל שמסתפקות במצע בן עמוד אחד או שניים, אם בכלל. אחת המפלגות שכן מפרסמות מצע היא מרצ, "השמאל של ישראל" כהגדרתה. היא זוכה ללא ספק, ובפער ניכר, בתואר המצע המושקע והמפורט ביותר, כך ב-2015 וכך גם כיום. המצע בן 81 העמודים מקיף את כל תחומי החיים שבהם מעורבות ממשלתית. לו היה מיושם במלואו, אין ספק שמדובר היה באוטופיה סוציאל-דמוקרטית בסגנון סקנדינבי. למרות העובדה שמרצ כבר התרגלה לספסלי האופוזיציה בשנים האחרונות, היא לא מוותרת על גיבוש עמדה מעמיקה בכל נושא ונושא.

הפרק הכלכלי במצע מעיד כי החלק ה"מפ"מי" של המפלגה גובר בנוקאאוט על החלק הליברל-כלכלי של "רץ" ההיסטורית, וקצת מתעלם מהרקע הסוציו-אקונומי של המעמד הבינוני - גבוה שאליו משתייכים הרוב המכריע של מצביעי המפלגה.

בעיה אחרת שככל הנראה מזינה את האופטימיות, שלא לומר ההטיה לאידאליזציה של המצע של מרצ, היא העובדה שכמעט ואין לה סיכוי להיכנס לקואליציה. גם אם מועמד של המרכז עשוי לזכות במנדט להקים ממשלה, אין כמעט תרחיש שבו מרצ המהווה סדין אדום עבור מפלגות הימין והחרדים, תהיה חלק מהפאזל הקואליציוני. כלומר, כשאתה משוחרר מכבלי האפשרות שחזונך יתממש, יש אפשרות להתפרע.

האם הן עמדו במילתן מרצ

ההישג הגדול: קצבאות הנכים

חרף הישיבה באופוזיציה, ניתן למצוא במצעה של מרצ כמה וכמה סעיפים שיושמו במלואם או בחלקם, גם אם לא ביוזמת או השתתפות חברי המפלגה, אלא בשל דרישות של מפלגות קואליציוניות. ואולם ההישג המרכזי שיכולים להתגאות בו במרצ הוא העלאת קצבאות הנכות, מהלך שהוביל חה"כ אילן גילאון.

מרצ, ובעיקר גילאון, סייעו למאבקי הנכים להגדלת קצבת הנכות וקצבאות השירותים לנכים. גילאון הגיש הצעת חוק להעלאת הקצבאות והצמדתן לשכר המינימום, כפי שכתוב במצע. במפתיע הוא הצליח להעבירה בקריאה טרומית, ואחר כך גייס תמיכה של ח"כים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ובהם דוד אמסלם ודוד ביטן (הליכוד) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי).

בפועל לא הייתה הצמדה לשכר המינימום, אך הושגה בסופו של דבר עליה של 50% בקצבה, עד לגובה של 3,700 שקל בשלוש פעימות. 1,600 שקל או כמעט 30% פחות משכר המינימום. ובכל זאת, הישג מרשים שעלותו 4.2 מיליארד שקלים למדינה.

מדיניות המס לא שונתה

סעיף מרכזי במצע מרצ הוא אימוץ יעד הפחתה ממשלתי של מדד ג'יני הבוחן פערי שכר, הקטנת הפערים והקטנת שיעור העוני. לפי דוח העוני של המוסד לביטוח לאומי זו השנה השמינית שבה נמדדת ירידה בשיעורי העוני, 0.5% בממוצע בכל שנה. וכך במדד ג'יני לאי-שוויון נרשמת גם כן ירידה שנתית קבועה ממוצעת של 1.2% בשנה. האם זה בזכות המלצות כלכליות של מצע מרצ? לא ממש.

מרצ קראה לשינוי במדיניות המיסים להפחתת אי השוויון. בין השאר המצע דורש הצבת מדרגת מס בגובה של 55% למשתכרים מעל 60 אלף ₪ בחודש, מיסוי רווחי הון, הטלת מס ירושה, הגדלת מס החברות ל-30% לחברות בינוניות וגדולות, הגדלת המס על הרווחים הכלואים ועוד. שום שינוי מאלה שהוצעו לא קרה בפועל.

בתחום התעסוקה מצע מרצ דרש את הפסקת שיטת העסקת עובדי קבלן בשירות הציבורי, העדפה במכרזים של חברות המעסיקות עובדים קבועים והענקת תנאים סוציאליים מועדפים לעובדים על בסיס שכר שעתי. העלאת השכר החודשי והשעתי שהנהיגה הממשלה עונה חלקית על דרישות מצע מרצ, וכך גם העברה של מקצת עובדי הקבלן בשירות הציבורי (בעיקר בבתי חולים) להעסקה ישירה. בסך הכול, שיעור עובדי הקבלן במגזר הציבורי ירד ב-15%, בעקבות הסכם בין שר האוצר משה כחלון ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מיולי 2015.

בד בבד, שופרו התנאים הסוציאליים לכ-7000 עובדים סוציאליים ועוד 2,300 מורים המועסקים על ידי עמותות הנותנות שירות למדינה. גילאון היה שותף גם כאן לגיבוש ההסכמות, יחד עם שר הרווחה חיים כץ.

הכסף לערבים - לא בזכות מרצ

מרצ הדגישה במצעה כמטרה עליונה את שיפור מצבם הכלכלי של אזרחי ישראל הערבים, וקראה ליישום תכנית רב שנתית ועתירת תקציבים לביטול הפערים החברתיים כלכליים בינם לאזרחי ישראל היהודים. כאן המדינה ישמה מיוזמתה בלבד, וללא מעורבות חברי מרצ, את החלטה 922 לתכנית החומש למגזר בעלות של 15 מיליארד שקלים. לא התקבלה דרישת מרצ במצע להשוות באופן יחסי את הקצאת הקרקעות ליהודים וערבים, בין השאר על ידי הכפפת הקרן הקיימת לישראל למדינה, ושיווק בהתאם לעקרונות שוויון וצדק אזרחי.

עקרונות המצע בענייני מעמד האישה עסקו בין השאר בהעלאת שכר למקצועות "נשיים" כמו אחיות, סייעות, הוראה ועוד. כאן לא נרשמו הישגים של ממש ומצבן של הסייעות למשל דווקא הורע.

העלאת גיל הפרישה תחכה

המצע הוליד חוק אופוזיציוני נדיר שעבר ביוזמתה של יו"ר המפלגה תמר זנדברג - חופשת לידה בת שישה ימים גם לאבות. החוק אושר בלי מתנגדים כמעט ובתמיכת הממשלה.

גם הסעיף במצע המתנגד להעלאת גיל הפרישה לנשים מומש. חברי מרצ בסיוע גורמי אופוזיציה וקואליציה, טרפדו את השינוי שיזם האוצר להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-64, והדיון על כך עבר לכנסת הבאה. העלות האקטוארית של המהלך מוערכת בכ-200 מיליון שקלים בשנה ובפגיעה של כחמישה מיליארד שקלים בתזרים קרנות הפנסיה, מחיר שיושת על כלל ציבור החוסכים, ואולי גם על אוצר המדינה שייאלץ לסייע לקרנות.

בשורה התחתונה, מרצ הפכה ב-20 השנים האחרונות לחברת קבועה באופוזיציה. מפלגה שכלל לא מוזכרת כמעט בשום תרחיש של הקמת ממשלה. עם זאת, ולמרות כוחה הקטן יחסית, חמישה מנדטים בלבד, היא הוכיחה בכנסת האחרונה שעם עבודה פרלמנטרית מאומצת ונכונה, אפשר להגיע להישגים גם כיושבים מחוץ לקואליציה. 

עוד כתבות

מלחמת ''חרבות ברזל''. חוסר ודאות הוא מילת המפתח / צילום: ap, Leo Correa

"חרבות ברזל" בבית המשפט: מתי מלחמה היא “כוח עליון”, ומתי זו רק מילת קוד?

מי יפצה על האיחור במסירת הדירה, איך מוכיחים שאתר בנייה נסגר בגלל המלחמה, ולמה הקניונים לא ממהרים לתבוע את השוכרים? ● גלובס עושה סדר במצב המשפטי בעקבות המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

פתיחה מעורבת בוול סטריט; מובילאיי מזנקת בכ-12%

החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות לאחר השיאים החדשים שנקבעו אתמול ● באסיה, בורסת טוקיו ירדה ב-1% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● מנכ"ל אנבידיה הקפיץ אתמול את מניות שבבי אחסון הזיכרון, סנדיסק זינקה ב-27%

הפגנות חקלאים בצרפת נגד ההסכם עם אמריקה הלטינית / צילום: ap, Fred Scheiber

גרמניה ואיטליה לוחצות, צרפת מתבצרת: תפנית במאבק על הסכם עם אמריקה הלטינית

האיחוד האירופי קרוב לחתימה היסטורית עם מדינות "מרקוסור" הדרום אמריקאיות, על הסכם להסרת רוב המכסים ההדדיים בין שני הגושים ● לאחר שאיטליה כבר הסירה את התנגדותה, תמורת פיצויים לחקלאים שלה, צרפת נותרת בודדה במערכה נגד ההסכם, מחשש למהומות במדינה

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

וויקס מחזירה את העובדים בישראל לחמישה ימים במשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

מרמ"י ועד הביטוח הלאומי: כיסאות ההנהלה שנותרו ריקים

הביטוח הלאומי מתנהל כבר שלוש שנים עם ממלאי־מקום בראש, ברמ"י טרם מונה מחליף למנכ"ל הפורש ינקי קוינט, וכיסאות יו"ר נותרו ריקים בתעשייה האווירית וברשות שדות התעופה ● רצף עיכובים ומאבקים פוליטיים מותיר שורת גופי מפתח במשק ללא הנהגה יציבה

מייסדי פיירבלוקס: פבל ברנגולץ (מימין לשמאל) מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: באדיבות פיירבלוקס

רכישה שנייה בשלושה חודשים: היוניקורן פיירבלוקס רוכש חברת פינטק ישראלית ב-130 מיליון דולר

החברה הנרכשת, TRES Finance, פועלת בתחום הפינטק ומתרגמת פעילות בלוקצ'יין לדיווח פיננסי ורגולטורי ● מפיירבלוקס נמסר: "השילוב בין החברות יאפשר ללקוחות לנהל הן את הפעילות התפעולית והן את המערך הפיננסי על גבי תשתית אחת, מאובטחת ותואמת רגולציה"

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

כמעט כמו לפני הקורונה: מספר היציאות של הישראלים לחו"ל זינק ב-2025

התיירות היוצאת רשמה ב־2025 התאוששות כמעט מלאה לעומת תקופת הקורונה ● yes קיימה אירוע השקה לשיתוף־הפעולה עם HBO MAX לקראת כניסת השירות לישראל ● ובכירים מחברות טכנולוגיה ישראליות הפועלות בניו יורק פתחו את המסחר בבורסה בת"א ● אירועים ומינויים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רפורמת המסלולים, פערי התשואה והסערה שחוללה בדיקת גלובס ברשת

בעקבות הפרסום בגלובס, לפיו קיימים פערי תשואות בין גופי הגמל והפנסיה במסלולי השקעה שאמורים להיות זהים, ברשתות החברתיות תקפו את הרפורמה ● "זה מה שקורה כששוכחים את התוכן" ● רשות שוק ההון: "השלכות הרפורמה עדיין מצויות בבחינה"

קסטרו / צילום: שירה ספיר

אחרי קפיצה של 70%: משפחת רוטר מוכרת לראשונה מניות קסטרו

בעלת השליטה בקמעונאית האופנה וההלבשה קסטרו מצטרפת לגל המימושים בבורסה ומוכרת 4% מהחברה תמורת 57 מיליון שקל, לאחר שלפני מספר חודשים הגיעה להסכמות עם שותפה לשליטה יוסי גביזון

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

טראמפ: ונצואלה תעביר 50 מיליון חביות נפט לארה"ב; מחירי הנפט יורדים

טראמפ הודיע בפוסט הלילה כי הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו בין 30 מיליון ל-50 מיליון חביות נפט לארה"ב ● לדבריו, הנפט יימכר במחיר השוק ו"ישמש לטובת תושבי ונצואלה וארה"ב" ● מחיר הנפט הגולמי WTI יורד בכ-1.4%

אנשי חיזבאללה בהלוויה של רמטכ''ל ארגון הטרור / צילום: ap, Hussein Malla

סעודיה: מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית

על פי הדיווח, מאות לוחמים נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן ● חודשו החיפושים אחר החלל החטוף רן גואילי ז"ל ● צה"ל חיסל שני מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● על רקע החשש מהסלמה מחודשת עם לבנון, גורם בבית המלוכה הסעודי אמר כי מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג בכנס CES / צילום: ap, John Locher

אנבידיה חשפה את מוצר הדגל הבא שלה בעידן ה־AI, ושלחה מסר מרגיע למשקיעים

ב־CES, אירוע הטכנולוגיה הגדול בעולם, הציג מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג את "רובין" - מערכת שנועדה לסייע באימון של מודלי בינה מלאכותית ● בכך, הוא העביר מסר למשקיעים במטרה להפיג את החששות מהאטה בשרשרת האספקה: "הפלטפורמה כבר נמצאת בייצור מלא"

צורי דבוש בעל שליטה קליל / צילום: איל יצהר

מרוויחה כפול מקליל: מה עמד מאחורי הרכישה החדשה של צורי דבוש?

ביטול היטל ההיצף על יבוא אלומיניום הנחית מכה נוספת על קליל, שמתמודדת גם עם המשבר בענף הבנייה ● בעל השליטה צורי דבוש מסביר מדוע השקיע 44 מיליון שקל ביבואנית גולן צח, ומה היו הגורמים ש"הדליקו אותו" להתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועמ"שית בהרב-מיארה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

עד 15 משכורות: סלקום אישרה פרישה מרצון ל-77 עובדים

מספר הבקשות לפרישה מרצון שהוגשו הוא פי שלושה ממה שאושר בפועל ● סך המענקים החד-פעמיים שישולמו לעובדים עומד על כ-12 מיליון שקל ● הפרישה צפויה להניב לקבוצת סלקום חיסכון שנתי של כ-18 מיליון שקל

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Ethan Joyal

רכישת הענק של מובילאיי: קונה את חברת הרובוטיקה של שעשוע ב-900 מיליון דולר

מתוך הסכום הזה, 612 מיליון דולר יועברו במזומן לבעלי המניות בסטארט-אפ, והשארית במניות רגילות של מובילאיי ● שעשוע צפוי לקבל 341 מיליון דולר בעקבות העסקה ● המרוויחות הנוספות מהעסקה הן קרנות ההון סיכון 10D הישראלית, והאמריקאיות איירן וסיסקו ונצ'רס

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

שליש מהאזרחים בישראל אינם מוגנים כראוי מפני טילים

מקורות לבנוניים: חיזבאללה החל בפריסה חשאית של יחידות הלוחמה שלו, בעקבות מידע מודיעיני לפיו נתניהו קיבל אור ירוק מטראמפ לפתוח במתקפה נרחבת נגד חיזבאללה ● חרדה בצמרת איראן: "חוששים שנהיה הקורבן הבא של טראמפ"; מספר ההרוגים והעצורים בהפגנות ממשיך לטפס ● הסתיים סבב השיחות החמישי בין ישראל לסוריה בפריז בחסות אמריקאית. בכיר ישראלי: השיחות היו טובות ● עדכונים שוטפים

ישי דוידי, מייסד ומנכ''ל קרן פימי / צילום: תמר מצפי

קרן פימי מחסלת את ההחזקה בפיסיבי טכנולוגיות. אלה הרוכשות

לגלובס נודע כי הרוכשים הגדולים בהפצת המניות (16.3%) האחרונה של קרן פימי בחברת פיסיבי הן מגדל ולצידה ילין לפידות ● עפ"י ההערכות בשוק, מגדל רכשה מניות בכ-100 מיליון שקל ● פימי יוצאת מההשקעה ברווח של 420%, מאז הרכישה ב-2018

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עמדות טעינה לרכבים חשמליים בעשרות חניונים: המהלך החדש של שופרסל

בחודשים הקרובים יותקנו עמדות טעינה לרכבים חשמליים בעשרות חניונים של סניפי רשת שופרסל ובמרכזים המסחריים של חברת LARO נדל"ן ● במקביל מקדמים ברשת מספר פרויקטים משמעותיים בתחום הנדל"ן, ביניהם מתחם חדש בשכונת תלפיות בירושלים