גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרצ הוכיחה שגם מהספסל האחורי ניתן להוביל שינוי חברתי

מרצ פרסמה מצע ארוך ומקיף, 81 עמודים, שעיקרו הנהגת מדינת רווחה והעלאת מסים לעשירים ● למרות העובדה שרוב הסעיפים נותרו על הנייר, במרצ יכולים לזקוף לזכותם, ובעיקר לח”כ אילן גילאון, את העלאת קצבאות הנכים ● "גלובס" בודק מצעים מול ביצועים

תמר זנדברג / צילום: ענבל מרמרי
תמר זנדברג / צילום: ענבל מרמרי

רבות המפלגות בישראל שמסתפקות במצע בן עמוד אחד או שניים, אם בכלל. אחת המפלגות שכן מפרסמות מצע היא מרצ, "השמאל של ישראל" כהגדרתה. היא זוכה ללא ספק, ובפער ניכר, בתואר המצע המושקע והמפורט ביותר, כך ב-2015 וכך גם כיום. המצע בן 81 העמודים מקיף את כל תחומי החיים שבהם מעורבות ממשלתית. לו היה מיושם במלואו, אין ספק שמדובר היה באוטופיה סוציאל-דמוקרטית בסגנון סקנדינבי. למרות העובדה שמרצ כבר התרגלה לספסלי האופוזיציה בשנים האחרונות, היא לא מוותרת על גיבוש עמדה מעמיקה בכל נושא ונושא.

הפרק הכלכלי במצע מעיד כי החלק ה"מפ"מי" של המפלגה גובר בנוקאאוט על החלק הליברל-כלכלי של "רץ" ההיסטורית, וקצת מתעלם מהרקע הסוציו-אקונומי של המעמד הבינוני - גבוה שאליו משתייכים הרוב המכריע של מצביעי המפלגה.

בעיה אחרת שככל הנראה מזינה את האופטימיות, שלא לומר ההטיה לאידאליזציה של המצע של מרצ, היא העובדה שכמעט ואין לה סיכוי להיכנס לקואליציה. גם אם מועמד של המרכז עשוי לזכות במנדט להקים ממשלה, אין כמעט תרחיש שבו מרצ המהווה סדין אדום עבור מפלגות הימין והחרדים, תהיה חלק מהפאזל הקואליציוני. כלומר, כשאתה משוחרר מכבלי האפשרות שחזונך יתממש, יש אפשרות להתפרע.

האם הן עמדו במילתן מרצ

ההישג הגדול: קצבאות הנכים

חרף הישיבה באופוזיציה, ניתן למצוא במצעה של מרצ כמה וכמה סעיפים שיושמו במלואם או בחלקם, גם אם לא ביוזמת או השתתפות חברי המפלגה, אלא בשל דרישות של מפלגות קואליציוניות. ואולם ההישג המרכזי שיכולים להתגאות בו במרצ הוא העלאת קצבאות הנכות, מהלך שהוביל חה"כ אילן גילאון.

מרצ, ובעיקר גילאון, סייעו למאבקי הנכים להגדלת קצבת הנכות וקצבאות השירותים לנכים. גילאון הגיש הצעת חוק להעלאת הקצבאות והצמדתן לשכר המינימום, כפי שכתוב במצע. במפתיע הוא הצליח להעבירה בקריאה טרומית, ואחר כך גייס תמיכה של ח"כים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ובהם דוד אמסלם ודוד ביטן (הליכוד) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי).

בפועל לא הייתה הצמדה לשכר המינימום, אך הושגה בסופו של דבר עליה של 50% בקצבה, עד לגובה של 3,700 שקל בשלוש פעימות. 1,600 שקל או כמעט 30% פחות משכר המינימום. ובכל זאת, הישג מרשים שעלותו 4.2 מיליארד שקלים למדינה.

מדיניות המס לא שונתה

סעיף מרכזי במצע מרצ הוא אימוץ יעד הפחתה ממשלתי של מדד ג'יני הבוחן פערי שכר, הקטנת הפערים והקטנת שיעור העוני. לפי דוח העוני של המוסד לביטוח לאומי זו השנה השמינית שבה נמדדת ירידה בשיעורי העוני, 0.5% בממוצע בכל שנה. וכך במדד ג'יני לאי-שוויון נרשמת גם כן ירידה שנתית קבועה ממוצעת של 1.2% בשנה. האם זה בזכות המלצות כלכליות של מצע מרצ? לא ממש.

מרצ קראה לשינוי במדיניות המיסים להפחתת אי השוויון. בין השאר המצע דורש הצבת מדרגת מס בגובה של 55% למשתכרים מעל 60 אלף ₪ בחודש, מיסוי רווחי הון, הטלת מס ירושה, הגדלת מס החברות ל-30% לחברות בינוניות וגדולות, הגדלת המס על הרווחים הכלואים ועוד. שום שינוי מאלה שהוצעו לא קרה בפועל.

בתחום התעסוקה מצע מרצ דרש את הפסקת שיטת העסקת עובדי קבלן בשירות הציבורי, העדפה במכרזים של חברות המעסיקות עובדים קבועים והענקת תנאים סוציאליים מועדפים לעובדים על בסיס שכר שעתי. העלאת השכר החודשי והשעתי שהנהיגה הממשלה עונה חלקית על דרישות מצע מרצ, וכך גם העברה של מקצת עובדי הקבלן בשירות הציבורי (בעיקר בבתי חולים) להעסקה ישירה. בסך הכול, שיעור עובדי הקבלן במגזר הציבורי ירד ב-15%, בעקבות הסכם בין שר האוצר משה כחלון ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מיולי 2015.

בד בבד, שופרו התנאים הסוציאליים לכ-7000 עובדים סוציאליים ועוד 2,300 מורים המועסקים על ידי עמותות הנותנות שירות למדינה. גילאון היה שותף גם כאן לגיבוש ההסכמות, יחד עם שר הרווחה חיים כץ.

הכסף לערבים - לא בזכות מרצ

מרצ הדגישה במצעה כמטרה עליונה את שיפור מצבם הכלכלי של אזרחי ישראל הערבים, וקראה ליישום תכנית רב שנתית ועתירת תקציבים לביטול הפערים החברתיים כלכליים בינם לאזרחי ישראל היהודים. כאן המדינה ישמה מיוזמתה בלבד, וללא מעורבות חברי מרצ, את החלטה 922 לתכנית החומש למגזר בעלות של 15 מיליארד שקלים. לא התקבלה דרישת מרצ במצע להשוות באופן יחסי את הקצאת הקרקעות ליהודים וערבים, בין השאר על ידי הכפפת הקרן הקיימת לישראל למדינה, ושיווק בהתאם לעקרונות שוויון וצדק אזרחי.

עקרונות המצע בענייני מעמד האישה עסקו בין השאר בהעלאת שכר למקצועות "נשיים" כמו אחיות, סייעות, הוראה ועוד. כאן לא נרשמו הישגים של ממש ומצבן של הסייעות למשל דווקא הורע.

העלאת גיל הפרישה תחכה

המצע הוליד חוק אופוזיציוני נדיר שעבר ביוזמתה של יו"ר המפלגה תמר זנדברג - חופשת לידה בת שישה ימים גם לאבות. החוק אושר בלי מתנגדים כמעט ובתמיכת הממשלה.

גם הסעיף במצע המתנגד להעלאת גיל הפרישה לנשים מומש. חברי מרצ בסיוע גורמי אופוזיציה וקואליציה, טרפדו את השינוי שיזם האוצר להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-64, והדיון על כך עבר לכנסת הבאה. העלות האקטוארית של המהלך מוערכת בכ-200 מיליון שקלים בשנה ובפגיעה של כחמישה מיליארד שקלים בתזרים קרנות הפנסיה, מחיר שיושת על כלל ציבור החוסכים, ואולי גם על אוצר המדינה שייאלץ לסייע לקרנות.

בשורה התחתונה, מרצ הפכה ב-20 השנים האחרונות לחברת קבועה באופוזיציה. מפלגה שכלל לא מוזכרת כמעט בשום תרחיש של הקמת ממשלה. עם זאת, ולמרות כוחה הקטן יחסית, חמישה מנדטים בלבד, היא הוכיחה בכנסת האחרונה שעם עבודה פרלמנטרית מאומצת ונכונה, אפשר להגיע להישגים גם כיושבים מחוץ לקואליציה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגו חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון M הדרך ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● עפ"י ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן וכן לצורך מימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; מגה אור מזנקת במעל 5%, שיכון ובינוי אנרגיה נופלת

מור בית השקעות עולה לאחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל מוסיף ומתחזק הבוקר מול הדולר שנחלש בעולם ● ירידות בחוזים בוול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

ירידות קלות באירופה ובחוזים העתידיים בוול סטריט

וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן • מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה ● הדולר נחלש בעולם, היין היפני מתחזק ב-1%

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שהתקיים בשבוע שעבר, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך מפגש סגור לכ-100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מבנק לאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספרייה הלאומית נחנכה סוף-סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

שולמית מיכאלי גולדברג פרופ' מדענית מיקרובילוגיה / צילום: איל יצהר

החוקרת שנבחרת לכלת פרס ישראל בתחום מדעי החיים

פרופ' שולמית מיכאלי מאוניברסיטת בר אילן, חלוצת חוקרי ה-RNA, זכתה בפרס לשנת תשפ"ו ● בראיון שקיימה בגלובס בעבר היא הסבירה איך זה יכול להיות שלאדם ולאורז יש מספר גנים די דומה, אך הם פועלים בצורה אחרת לגמרי ● זה גם מה שעומד בבסיס מחקריה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?