גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כן כמו כולם: אתה חושב שאתה לא דביל סתמי? תחשוב שוב!

תימהוני משוטט אחד נכנס לבית "האח הגדול", תימהוני משוטט אחר לא נכנס. האם אחד מהם טוב מהשני?

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א.

לפני שבועיים סיפרתי לכם שהציעו לי להשתתף בעונה החדשה של "האח הגדול VIP" וסירבתי. כמו שהציעו, ככה סירבתי, ואיך שסירבתי שכחתי מכל העניין ואת כל האנרגיות שלי הפניתי להפקת פסטיבל הפרידה מהרמטכ"ל איזנקוט. קרנבל כזה עוד לא ראיתם, תודו. הכול היה מאוד מכובד, בטעם טוב ובפרופורציות נכונות. כמו שראוי במדינה אזרחית מתוקנת באלף השלישי, לא כמו איזו פרודיה גרוטסקית על פולחן אישיות למפקד שפורש מבסיס צבאי נידח ברפובליקת בננות פתטית בשנות ה־60 של המאה הקודמת בדרום אמריקה, ממש לא. אלה לפחות היו הפידבקים שקיבלתי מקבוצות המיקוד. כבר לא יכול לחכות להתחיל לעבוד על הפרידה מהרמטכ"ל הנכנס, אביב כוכבי. אני חושב על משהו צנוע. בכל זאת, מדובר ברמטכ"ל הצמחוני הראשון בישראל, אבל שיהיה גם שמח ואם אפשר סמלי. יש רק דבר אחד שאני יכול לחשוב עליו: להפציץ את אושוויץ בשידור חי לכל תוכניות הבוקר, ואז ארוחת צהריים אצל הנשיא. אחרי הכול, עם כל הכבוד לשואה וכל זה, אסור לשכוח שהצבא צועד על קיבתו.

איפה הייתי? אה, ב"האח הגדול VIP". אחרי שכל העניין עם ההצעה והסירוב פרח מזיכרוני כלא היה, עלתה השבוע העונה החדשה, ובגלל שאני אדם סקרן באופן יחסי, הצצתי בתקצירים של הפרקים הראשונים וקיבלתי חתיכת כאפה לפנים. בחיי שלא הצלחתי להבין למה, לכל השדים והרוחות, רצו אותי שם. הרי כולם שם דבילים ברמות! עוד חבורה מקרית של אנשים סתמיים שרוצים להיות מפורסמים. איזה גועל. שככה יהיה לי טוב, אני מעדיף שיגררו אותי מהשערות של האף 50 קילומטר על כביש 6 מאשר להשתתף בריאליטי כזה. הו, כמה שאני טוב מאחרים! תחושה טובה, חמימה, מתפשטת באיבריי, גולשת במורד עמוד השדרה אל עבר הקונדליני.

ואז אני שומע את הקול בראש שלי, הקול של שיווה: יכול להיות שהאנשים שרצו שתלך לתוכנית רואים אותך כמו שאתה רואה את אלה שהלכו לתוכנית? אתה חושב שאתה לא דביל סתמי? תחשוב שוב!
והיום נהרס.

ב.

כמעט בכל פעם שאני מטייל עם הכלבה בשכונה, אני רואה אדם לא צעיר בטרנינג מהוה, מבטו לא ממוקד, שיערו לא עשוי, זקנו גדל פרא ולא ממש נראה שהוא מגיע מאיפשהו או ממהר לאנשהו. לפעמים אני רואה אותו סתם עומד ובוהה בשדרה, לפעמים יושב על הדשא בגינה. לפעמים מבטינו נפגשים ואנחנו מתעלמים זה מזה באדיבות. הלוואי שכל הישראלים שלא מכירים זה את זה יתעלמו זה מזה באדיבות כמוני וכמו האיש הזה. תמיד הסקתי שהוא תימהוני משוטט ובלתי מזיק.

ואז עלתה העונה המחורבנת הזאת של "האח הגדול VIP", ולמחרת, כשאני מטייל עם הכלבה, אני שוב רואה אותו. אבל רגע אחרי ההתעלמות האדיבה, אני שומע שוב את הקול של שיווה, אל ההרס והבריאה מחדש, אל האש הבוערת והמתכלה: יכול להיות שהוא רואה אותך כמו שאתה רואה אותו? גם אתה איש לא צעיר בטרנינג מהוה שלא ממהר לשומקום. לפעמים הוא סתם רואה אותך עומד ובוהה, מבטך לא מי יודע מה ממוקד. מאז שלא מזמינים אותך לטלוויזיה, זקנך גדל ועל השיער שלך לא נדבר עכשיו. אתה חושב שאתה לא תימהוני משוטט ובלתי מזיק? תחשוב שוב!

והיום נהרס. ואז נבנה מחדש. אום נמה שיווה. צריך להסתכל על האחר, הוא לא כל-כך שונה ממך. גם הוא בוער, גם הוא עושה שטויות. אז אל תכעסו על אלה שהולכים לתוכניות ריאליטי. הם דבילים, זה נכון, אבל הם בדיוק כמונו. ולמרות שהם על הפנים, אל תשפטו אותם, כי כמו שישו אמר בערך בבשורה על-פי יוחנן (פרק 8, פסוק 7): "מי שלא יצא דביל מעולם - שישליך את האבן הראשונה!".

הו, כמה שאני כמו כולם! תחושה טובה, חמימה, מתפשטת באיבריי, גולשת במורד עמוד השדרה אל עבר הקונדליני.

ג.

השבוע קראתי בדוח השנתי של שירות התעסוקה שב־2018 פוטרו 12,100 עובדות ועובדים ישראלים כל חודש. כל חודש. בממוצע. זה 145,200 מפוטרים בשנה, אבל זה בעיקר משהו כמו 500 אישה ואיש שפוטרו בכל יום עבודה בשנה שחלפה בישראל. 500 אנשים ביום זה אומר שכל דקה מישהו מפוטר בישראל. את מפוטרת. אתה מפוטר.

אפשר לקחת את הנתון הזה ולהטביע אותו בין מיליון נתונים אחרים שעוסקים בשוק העבודה בישראל, חלקם יראו תמונה אופטימית יותר, חלקם פחות, והם יוצגו בשלל גרפים, עמודות ועוגות. אבל אתם ואני, חברות וחברים, יודעים מה זה כשמפטרים אותך מהעבודה, והרגע הזה לא נכנס בשום גרף, נכון? את מפוטרת. אתה מפוטר. צמדי מילים שכואב רק מלכתוב אותם, וזה כלום לעומת לשמוע אותם. את מפוטרת. אתה מפוטר. וככה 500 פעם ביום. שתים עשרה אלף ומאה פעמים בחודש. מאה ארבעים וחמש אלף ומאתיים פעמים בשנה. את מפוטרת. אתה מפוטר. לא חיית עד שלא שמעת את המילים האלה מופנות כלפיך וחשת את הצריבה. כאילו האגו דרך על מדוזה.

זה חייב להסביר משהו מהזעם הכללי שלא תמיד מובן ברחובות ובכבישים ובתורים ובכלל, לא? תעשו ניסוי במדינות שלכם: שחררו כל יום 500 אישה ואיש שהרגע נצרבו באש הפיטורים אל הכבישים והרחובות והתורים אצלכם ותראו איך זה מסתדר.

כבר לימד אותנו המורה הגדול דיוויד פוסטר וואלאס שהיסוד לאנושיות הוא האמפתיה. נכון, לא אשקר לכם: יש סיכוי סביר שזה שחותך או דוחף או עוקף או צועק הוא מניאק. אבל יש סיכוי סביר בהחלט שהרגע פיטרו אותו, ואם לא הרגע, אז אתמול או בשבוע שעבר - הצריבה מורגשת הרבה זמן - ואין לו מושג מה הולך לקרות עכשיו והוא עוד לא סיפר בבית והתהום כבר נפערת ומה לעשות, הוא הוציא את זה עליך. באותה מידה זה יכול היה להיות ההיפך. אתה חושב שזה לא יכול לקרות לך? תחשוב שוב.

וזה דבר חשוב, כי להיות כמו כולם זה לא תמיד רק תחושה של חמימות שגולשת אל עבר הקונדליני. הרבה פעמים זה צורב.

ד.

העונה החדשה של התוכנית שלא הלכתי אליה ואני לא רואה אותה, אבל משום מה אני ממשיך לכתוב עליה כאילו שאכפת לי, מתרחשת בחלקה בתעלות הביוב של בית "האח הגדול". נראה שמישהו ניסה ליצור מטאפורה מושלמת לתרבות הריאליטי, אבל יצא לו המשל המושלם לרוח התקופה, לא?

לא מזמן כתבתי כתבה על מתאבדים באמצעות רכבות ואחת המרואיינות אמרה לי שברגעים הקריטיים, המתאבד נמצא במה שנקרא "ראיית צינור"; הוא חווה את המציאות דרך צינור צר וחשוך עם פתח וכיוון לפתרון אחד בלבד. אנחנו - הישראליות והישראלים, אלה שפוטרו ואלה שעוד לא - קצת במצב הזה. לא מתאבדים, חלילה, אבל בהחלט במצב שאני קורא לו "תודעת צינור ביוב": הרגילו אותנו לחשוב שכל מי ומה שנמצא סביבנו בצינור - חרא.

זה לא שהכול שושנים ומרמלדה, אבל בחייאת, צאו מהצינור. כמו שבערך אמר הילד במטריקס: אין צינור. אין חושך, השביל לא צר, אין רק כיוון אחד ולא הכול זה ימין או שמאל. החיים הם לא צומת טי, מה זה השטויות האלה? מילא אנשים שמשתתפים בתוכנית ריאליטי, להם עוד משלמים - אבל למה כל השאר משתפים פעולה עם הביוב הזה? תמהני.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

תיקון והתנצלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית