גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרון לפקקים? פורסמו מסמכי המכרז של פרויקט הנתיבים המהירים בגוש דן

הפרויקט מוערך בכ-5.5 מיליארד שקל ● מדובר בהקמת שני חניוני ענק ותפעול מערך ההיסעים שלהם

עומס בנתיבי איילון.  / צילום: שלומי יוסף
עומס בנתיבי איילון. / צילום: שלומי יוסף

ועדת המכרזים הבין משרדית לפרויקט הנתיבים המהירים בגוש דן פרסמה הלילה (ג') את מסמכי המכרז של פרויקט הנתיבים המהירים בכניסה לגוש דן המוערך בכ-5.5 מיליארד שקל. מדובר בהקמת שני חניוני ענק ותפעול מערך ההיסעים שלהם, שיבוצע בשיטת PPP, זאת בדומה ובנוסף לנתיב המהיר הקיים במחלף שפירים הנחשב להצלחה גדולה. מסמכי המכרז פורסמו בעיכוב של שנה לעומת לוחות הזמנים המקוריים של פרויקט תחבורה חיוני זה שעשוי להוריד עשרות אלפי כלי רכב ביום מהכבישים בכניסות לתל-אביב.

הפרויקט נועד לתת לציבור הנוהגים ברכב הפרטי אלטרנטיבה יעילה ונוחה לעמידה היומיומית בפקק בכניסה למטרופולין גוש דן. לחניוני חנה -וסע , הגדולים מסוגם בארץ תהיה קיבולת של כ-11,000 כלי רכב סה"כ (כ-4,000 מקומות חניה בראשון לציון וכ-7,000 בשפיים), והם יאפשרו לאלפי נהגים להשאיר את הרכב בחניון ולהגיע לעבודה במערך היסעים חינמי רחב היקף. הנתיבים המהירים יוגדרו כנתיבים ייעודיים לשימוש תחבורה ציבורית ולרכבים בהם 3 נוסעים ומעלה, כאשר נסיעה של רכבים פרטיים (בהם 1-2 נוסעים), תתאפשר אך ורק במידה והנתיב יהיה פנוי. כך, יקדם הפרויקט תחבורה ציבורית יעילה, תוך עידוד נסיעות משותפות למוקדי הביקוש בת"א.

כמו כן, הפרויקט יספק מערך היסעים ללא תשלום של כ-10 קווים למוקדי תעסוקה מרכזיים במטרופולין תל אביב. בנוסף יכלול הפרויקט תפעול של מערך נתיבים מהירים לאורך כביש 2 ("כביש החוף") וכביש 20 ("נתיבי איילון") מכביש 57 ועד ראשון לציון - דרומה וצפונה, באורך מצטבר של כ-75 ק''מ. בנוסף, יכלול הפרויקט את הקמת כביש 541 ממחלף שפיים ועד רעננה באורך של כ-3 קילומטרים.

הנתיבים המהירים יתווספו לנתיבים הקיימים, ולא יילקחו מתוך נתיבים קיימים, כאשר חברת נתיבי איילון תבצע במהלך השנים הקרובות את הרחבת הכבישים והתאמתם לנתיבים המהירים. עבודות התשתית של הפרוייקט, כולל סלילת הנתיבים והקמת החניונים, צפויות להסתיים בשנת 2025. בקרוב יחלו העבודות לסלילת הנתיבים הייעודיים במקטע הראשון בפרויקט, שבין מחלף השלום עד וולפסון באיילון דרום, והן צפויות להסתיים כבר ב-2022.

המכרז יקודם כאמור בשיטת PPP - Public Private Partnership, במסגרתו הזכיין יתכנן, יממן, יקים, יתפעל ויתחזק את הפרויקט למשך תקופת הזיכיון, שאורכה יהיה 10 שנה. במכרז צפויות להשתתף שש קבוצות אשר עברו בהצלחה את שלב המיון המוקדם. הקבוצות מורכבות מגורמים מקומיים שלהם ניסיון משולב בהקמת מבנים וכבישים, ובהפעלת תחבורה ציבורית והיסעים, בהתאם לתנאי הסף. הקבוצות הן: שיכון ובינוי ואגד; מנרב-מטרופולין-מנוליד-שאשא; אשטרום-אורון; שפיר הנדסה אזרחית וימית; דן-דניה ו- אלקטרה-אפיקים.

הנתיב המהיר הראשון בישראל נחנך בינואר 2011 והוא מחבר בין מחלף השפירים לתל-אביב. הפרויקט נחשב להצלחה תחבורתית משום שהוא מוריד אלפי כלי רכב מדי בוקר מה כבישים העמוסים. מומחי תחבורה משווים את השפעתו של הנתיב המהיר על הקטנת הגודש בכניסה המזרחית לתל-אביב לזו של קו רכבת, שהיה עולה מיליארדים לאוצר המדינה ולמשלם המסים. חברת שפיר הנדסה שזכתה בזיכיון להקמת הנתיב המהיר במחלף שפירים השקיעה בהקמה חצי מיליארד שקל ושילמה למדינה תמלוגים בהיקף 278 מיליון שקל תמורת ההכנסות הצפויות לה מנתיב האגרה במשך 30 שנות הזיכיון.

לדברי שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ: "מדובר באחד הפרויקטים החיוניים והחשובים ביותר במטרופולין תל אביב, הצפוי לשנות באופן דרסטי את המציאות התחבורתית בגוש דן. "פרויקט הנתיבים המהירים צפוי לשרת מאות אלפי נהגים ונוסעים מדי יום, ולספק לציבור הישראלי שירות חשוב. כמו כן, הוא מעודד את השימוש בתחבורה ציבורית, ומאפשר לנהגים להשאיר את הרכב הפרטי מחוץ למטרופולין ולהשתלב באופן מיטבי עם מרכיבי התחבורה הציבורית האחרים".

החשב הכללי רוני חזקיהו: "פרויקט הנתיבים המהירים צפוי להקל את עומסי התנועה לבאים אל מרכז המטרופולין וליוצאים ממנו בשעות השיא. מערכת הנתיבים המהירים ומתקני החנה וסע אשר יוקמו במסגרת הפרויקט, בשילוב עם הנתיב המהיר הקיים בכביש 1 והחנה וסע יכסו את כל הגישות המרכזיות למטרופולין גוש דן. מדובר בפרויקט בעל חשיבות לאומית, המצטרף לשורת פרויקטי PPP המתוכננים להתבצע במסגרת תכנית 'תשתיות 2030' לפיתוח תשתיות בישראל".

מנכ"ל חברת נתיבי איילון, איתמר בן מאיר: "מדובר במהלך חשוב, שיביא בשורה חדשה לציבור בישראל ויאפשר להם לשנות את הרגלי הנסיעה. אנו מייצרים אלטרנטיבה עוקפת פקקים בגישה למרכז תל אביב, כך שהציבור יוכל להשאיר את הרכב הפרטי בחניון מחוץ לעיר, ולהיכנס למטרופולין ת"א בשאטל חינם, תחבורה ציבורית מהירה, או נסיעה שיתופית. כל זאת, במטרה להקל על בעיות גודש התנועה במטרופולין ת"א ככלל ובעורקי התנועה הראשיים בגוש דן בפרט".

עוד כתבות

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

מאי בשווקים: טירוף השבבים העלה את וול סטריט, הכסף ברח מהקריפטו

מניות השבבים דחפו את וול סטריט לעליות בחודש מאי, אבל דווקא אנבידיה לא הייתה חלק מהחגיגה ● הנפילה במחיר הנפט הובילה לירידות במניות הסקטור ● אבל יש מי שמעריכים שדווקא מניות השבבים בדרך לירידות: "תיקון של 15%-20% בסקטור אינו תרחיש חריג" ● ומי המניות שבלטו בעליות בבורסת ת"א?

צילומים: יח''צ

זולות וקטנות: הכירו את החשמליות החדשות שבדרך לישראל

בזמן שבישראל מצמצמים את הטבות המס לכלי רכב חשמליים, באירופה מקדמים רגולציה חדשה שנועדה להפוך אותם לנגישים גם למעמד הביניים ● התוצאה: גל חדש של דגמים קומפקטיים וזולים יותר, עם תגי מחיר של כ־125–150 אלף שקל, שכבר נערכים לנחות בישראל בשנה הקרובה

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

אושר: יחידת אתג"ר לטיפול בגניבות רכב תמומן ע"י איגוד חברות הביטוח

איגוד חברות הביטוח צפוי להוסיף 11 מיליון שקל בשנה למשאבים הקיימים של המשטרה לטיפול בנושאי גניבת רכב, סכום שמהווה בין 30%-25% מהתקציב הקיים

לשכת ההוצאה לפועל ברמלה / צילום: דוברות משרד המשפטים

בהוצאה לפועל עובדים שעות נוספות. באיזו עיר יש הכי הרבה חייבים?

לפי דוח של רשות האכיפה והגבייה, בשנת 2025 נפתחו כ-360,690 אלף תיקים חדשים בהוצאה לפועל - ירידה של 4.6% לעומת השנה שעברה • בת ים, ירושלים ואשקלון מובילות עם מספר החייבים הגבוה ביותר מקרב הערים בישראל • וכמה תיקים נפתחו בשל חוב לבנקים?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

מספר עובדי אנבידיה במדינה הזו יוכפל פי 4 – וזו לא ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הכריז בביקור בטייוואן כי החברה תבנה מתחם משרדים חדש בצפון המדינה שיכיל עד 4,000 עובדים ● בהחלטה זו, בדומה לישראל, אנבידיה נותנת אמון במדינה שנמצאת תחת איום גיאופוליטי מתמשך ● וגם: מה מתכננת אינטל בכנס המחשוב הגדול?

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה־Z לא יעבוד בסופר"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

אחרי ש-100 מיליון שקל עברו לבעלים ונעלמו: החברה לא תשלם ריבית למחזיקי האג"ח

סימד בדרך להסדר חוב - ולא תשלם היום את תשלום הריבית שהיא חייבת למחזיקי האג"ח שלה ● לפי הדיווח של החברה בסופ"ש, סכום של 34 מיליון דולר הועבר לתאגידים שבשליטת בעלי השליטה האחים מייקל ודיוויד שאבסלס

צלף אוקראיני באזור חרקוב. ראש נפץ של רחפן יכול לגרום נזק רב יותר מקליעים / צילום: Reuters, Jose Colon

הרחפנים לא השאירו מקום להסתתר: סופו של עידן הצלפים הצבאיים

הכניסה המוגברת של כטב"מים לזירות לחימה מייתרת את הצלפים, וגם הטוען לשיא עולם בירי לא יצא לירות שנה וחצי: "רחפנים הפכו את תפקידו המסורתי של הצלף למסוכן הרבה יותר" ● בצבא ארה"ב מתעקשים: "הצלף האנושי הוא נכס קריטי ולא ניתן לשיבוש"

ויקטורי - רשת מזון / צילום: תמר מצפי

מה השלב הבא? רשת ויקטורי תמכור דירות

רשת ויקטורי הודיעה כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם מספר חברות קבלן שיאפשרו ללקוחותיהם לקנות דירה במחירים שוברי שוק בסופרמרקטים ● המהלך של ויקטורי מגיע לאחר מבצע מכירת המכוניות באושר עד שהתנהל היום

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

ההצעה שנועדה לעצור את קריסת הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מספר תרחישים שיכולים להפוך את המגמה בשוק המט"ח ● אור עופר הודיע כי יפרוש בעוד שנה מהובלת סימילרווב לאחר כשני עשורים ● הצטמצם הפער בין תשואת הרווח של שוק המניות לבין תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ● גולשי רדיט מתנגדים למעבר לדוח חצי שנתי ומגיבים בחריפות ליוזמה לביטול הדוחות הרבעוניים בארה"ב ● וגם: מניות השבבים מזנקות במה שנראה כאחת התקופות הטובות בהיסטוריה של הסקטור

מהגרים אינדונזים – מקבלים חוזה הגירה ל־3 שנים, ולא יכולים לחזור ליפן / צילום: Reuters, Masaki Akiduki

המדינות שלא רוצות מהגרים, וזאת שמקבלת אותם בזרועות פתוחות

ארה"ב דורשת שמהגרים יצאו מהמדינה כדי לקבל ויזה, ביפן עבירת תנועה יכולה לשלול את אשרת השהייה ובאיחוד האמירויות אין כמעט אפשרות לקבל אזרחות

בילאל ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בצללים ובשקט, בילאל ארדואן מתכונן ליום שאחרי עידן אביו

בעוד רג'פ טאיפ מהדק חניקתו על המערכת הפוליטית ומחסל כל אופוזיציה, בנו מנהל מרוץ שקט אך עקבי לירושה ● זאת, למרות סקרים שמציבים אותו מאחורי הכוכבים הפוליטיים של טורקיה ● כך פועלים הארדואנים להבטיח כי ביום שאחרי, השלטון יישאר בתוך המשפחה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל מגייסת הון בבורסה, תשקיע מעל מיליארד שקל כדי להשתלט על החברה האמריקאית

חברת האנרגיה המתחדשת מתכוונת לגייס הון ממשקיעים באמצעות מכירת מניות, כדי להגיע ליותר מ-50% בחברה האמריקאית שלה Doral LLC ● בינתיים, מניית דוראל זינקה בשבוע שעבר ב-21%, אך הרווחיות עדיין נותרת מאחור

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

האינטרס של קיה, המרוץ מול רמי לוי: מה עומד מאחורי המהלך החדש של אושר עד

רשת הקמעונאות אושר עד החלה למכור את דגם הבנזין של קיה ספורטאז' ב־13 מסניפיה, בשיתוף אוטו סנטר ● בענף חלוקים בשאלה אם מדובר במהפכה קמעונאית או בגימיק שיווקי ● וגם: איך המהלך החריג קשור ללחץ של היבואנים

קופות גמל (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

המסלולים שזינקו, וזה ששוב נשאר מאחור: מה קרה לחיסכון שלכם במאי?

המסלולים הכלליים בקופות הגמל המשיכו להציג תשואות חזקות של 2% בחודש מאי, ואלה המנייתיים עלו ב-3.3% ● המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 שוב נותרו מאחור בגלל היחלשות הדולר ● מתחילת השנה, מסלול אחר כבר זינק ב-12%

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים

איוואן ספדה, מועמד השמאל לנשיאות בקולומביה / צילום: ap, Fernando Vergara

המועמד הפרו-ישראלי מול היורש של הנשיא: בחירות גורליות בקולומביה

בעיצומו של משבר ביטחוני חריף, ייצאו היום מיליוני אזרחים בקולומביה לקלפיות ● שני המועמדים המובילים הם בן בריתו של הנשיא היוצא המשתייך למחנה השמאל, ומועמד הימין המחזיק בעמדה פרו-ישראלית ● המומחים צופים שההצבעה תסתיים ללא הכרעה, ושיידרש סבב שני

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ מורה ללוין: מנה שופטים לבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה ● פסק הדין ניתן לאחר שבמשך שנה וחצי לוין סירב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, בהיעדר הסכמה רחבה לגבי זהות המועמדים ● לוין בתגובה: "שלושה שופטים יצרו במו-ידיהם משבר חוקתי חסר תקדים"

הסיוע הפדרלי לדיור הגיע לסיומו / צילום: Shutterstock

הסיוע הפדרלי לדיור בארה"ב הגיע לסיומו. עיקולי בתים יבואו בעקבותיו

הממשל הנוכחי צמצם תוכנית מעידן ביידן שמנעה מלווים במצוקה לאבד את בתיהם ● מספר הבתים בארה"ב עם בקשות לעיקול עלה ב־28% במרץ בהשוואה לנתונים מלפני שנה, עדיין מתחת לרמות של 2019, אך כנראה לא לזמן רב