גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות עם תיק ההשקעות אחרי הנפילות בדצמבר?

הירידות החדות של דצמבר נבלמו בדיוק בחג המולד ומאז יצאו השווקים למסע עליות ● מה הוביל לשינוי ואיך מתמודדים עם זה בתיק ההשקעות?

משקיעים בבורסת NYSE  / צילום: רויטרס
משקיעים בבורסת NYSE / צילום: רויטרס

האם רכבת ההרים שעליה עלו השווקים בעולם בתחילת דצמבר קרובה לתחנה? לראשונה מזה כמעט 50 שנה, בדצמבר 2018 לא זכו המשקיעים במניות ל"סנטה קלאוס ראלי" ותחת זאת קיבלו את אחד מגלי הירידות החדים של השנים האחרונות; מנגד, ב-2019 זכו השווקים לפתיחת השנה החזקה ביותר זה כעשור.

אחת השאלות המסקרנות ביותר היא לאיזו הארה זכו השווקים בערב חג המולד, כאשר רובם הגיעו לתחתית בדיוק ביום זה (24 בדצמבר) - ומאז יצאו למסע עליות שבמקרים רבים תיקן כבר יותר ממחצית הירידות. S&P 500 ירד כמעט 15% מתחילת דצמבר ועד ה-24 לחודש, בעוד שמאז הוא כבר השלים עלייה של מעל 10%. גם הנאסד"ק, הניקיי ו-MSCI העולמי סגרו פערים דומים וברבים מהמקרים תיקונים חדים נרשמו גם בשוקי האג"ח.

לאכזבתם של רוב המשקיעים, התשובה הברורה לשאלה מה קרה לכלכלה היא: לא הרבה. ברקע הירידות מיהרו בשווקים לתלות את האשם בגורמים שונים, אך נראה שהכלכלה הריאלית לא השתנתה באותם ימים ספורים. לא ראינו נתוני מאקרו שיצדיקו תגובה דרמטית, למרות שהחלה ההשבתה של הממשל והדיווחים כי הנשיא דונלד טראמפ שוקל להדיח את נגיד הבנק המרכזי ג'רום פאואל אחרי ששוב עלתה הריבית; לא היו חדשות גדולות מזירת ההתגוששות האמריקאית מול סין והנפט אמנם המשיך לרדת אבל לא בתגובה לנתונים משמעותיים. אירופה המשיכה לספק נתונים חלשים, אבל דווקא הגיעו שם להסכמות עם איטליה, מה שאמור היה לשפר את מצב הרוח בשווקים.

ואז פתאום הגיע המפנה. גם כאן אי אפשר להצביע על גורם מרכזי. נגיד הפד אמנם מיהר לפרסם הודעות מרגיעות - אך זה רק חיזק את העליות שהחלו לפני כן. בניגוד לרושם שיצרו דבריו לאחר החלטת הריבית, פאואל הירבה במסרים מרגיעים ורמז כי הבנק המרכזי האמריקאי לא ימהר להעלות את הריבית, יהיה קשוב מאוד להתפתחויות ויגיב בהתאם; סבב שיחות הסחר החדש עם סין התחיל ברגל ימין וזכה לגב מציוצי טוויטר של טראמפ ומתיאום פסגה עם סגן נשיא סין - אבל גם החדשות האלה כבר הגיעו בעיצומו של התיקון ואולי רק סיפקו לו מומנטום נוסף.

עולים ויורדים

האפקט הפסיכולוגי חזק מהפקטור הכלכלי

בשורה התחתונה, נראה כי הגורם המרכזי שקבע את הטון - לחיוב ולשלילה - היה יותר פסיכולוגי ופחות כלכלי. אותם נתונים ואותן התבטאויות באווירה אחרת, היו יכולים לגרור תגובה חיובית של השווקים; אבל פחד ואופוריה, בדיוק כמו שוק מניות, יכולים לעלות בשיעורים גבוהים ומהר.

ייתכן כמובן שהתיקון עדיין לא הסתיים, למרות שתנאי הפתיחה של 2019 נראים נוחים. מחירי המניות נראים כעת אטרקטיביים יותר ומכפילי הרווח ניצבים ברמות הנמוכות ביותר מזה שנים (המכפיל של S&P קרוב יותר ל-15, לעומת כ-20 לפני הירידות). עונת הדוחות שצפויה להתחיל השבוע בוול סטריט, עם דוחות הבנקים הגדולים, עשויה לספק גב להמשך המגמה החיובית. אגב, אזהרות הרווח שפרסמו באחרונה חברות מובילות, בראשן אפל, וכן העובדה שתחזיות האנליסטים לרבעון משקפים את הפסימיות הגבוהה ביותר מזה כארבע שנים, הן דווקא סימן חיובי התומך בביצועי המניות. ההיסטוריה מלמדת שדווקא במקרים כאלה, המניות מצליחות להפתיע.

פתרון מתאים - שילוב אפיקים

3 מסקנות מרכזיות עולות מהתנהגות השווקים בחודש וחצי האחרונים. המסקנה הראשונה היא כי לא ניתן לתזמן את השוק. הרבה פעמים השוק מתנהג בניגוד לאינטואיציה ומפתיע את המשקיעים, כך שמי שמתמיד הוא גם זה שמנצח בסופו של דבר. השוק בדרך כלל מתנהג בצורה חכמה, אבל באווירת הפאניקה זה לא קורה ואז הרבה מניות יורדות בהרבה מאוד אחוזים ללא סיבה טובה - בדיוק כמו שראינו בשלושת השבועות הראשונים של דצמבר. לכן מי שמשקיע לאורך זמן, לא יכול להרשות לעצמו לבדוק את התיק מדי יום, במיוחד בתקופות כאלה.

המסקנה השנייה המתבקשת מהתנועה החדה בשווקים היא שהתנודתיות לא צפויה להיעלם בקרוב. בדיוק כמו שלא היו סיבות ספציפיות לשינוי המגמה החיובי, ייתכן ובהמשך נראה ירידות ללא הסבר משכנע. בדיעבד יהיו כמובן הרבה הסברים, שיכולים להיות נכונים לשני הכיוונים.

המסקנה השלישית קשורה לדרך שבה כדאי למשקיעים להתמודד עם המצב. התרופה לאי הוודאות בשווקים היא שילוב אפיקים בתיק ההשקעות. רוב המשקיעים מעדיפים כמובן להחזיק בתיק רק נכסים שעולים ולהיפטר מנכסים שמתפקדים פחות טוב, גם אם זה לתקופה מוגבלת - אבל אלה בדיוק הנכסים שיכולים להגן על המשקיע בתקופות קשות. בדצמבר למשל, בעוד שהמניות צנחו מי שהיו לו בתיק נכסים כמו דולר ואג"ח מדינה - אלה דווקא סיפקו הגנה ועלו. מאז ינואר, כשהמניות מתקנות בגדול, הדולר ואג"ח מדינה מתפקדים פחות טוב.

הטעות היא שהרבה פעמים משקיעים מוכרים את מה שירד - ויוצרים תיק השקעות פחות מאוזן ופחות מותאם לתקופות כאלה. האתגר הוא להצליח לשמור בתיק גם את החשיפה למרכיבים שהפסידו, אבל יש להם תפקיד חשוב בתמהיל התיק. לכן תיק מפוזר לאפיקי השקעה שונים, שלרוב יש ביניהם קורלציה נמוכה (אם בכלל), עשוי לספק פתרון נכון בתקופה של תנודתיות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים