גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי פיטורים, עם העלאת שכר: יאיר כץ חושף את ההסכם הסודי עם הנהלת התעשייה האווירית

ההסכם שנחתם לפני כשבועיים בין ועד עובדי התעשייה האווירית לבין ההנהלה נשמר בסודיות • ואולם ל"גלובס" נודע כי יו"ר הוועד יאיר כץ עורך אסיפות עובדים ומתפאר בהישגי הוועד מול ההנהלה: מניעת פיטורים המוניים, העלאת שכר העובדים וזכות ווטו במקרה שהחברה תלך להפרטה

יאיר כץ / צילום: יונתן בלום
יאיר כץ / צילום: יונתן בלום

כשבועיים לאחר החתימה על הסכם העבודה החדש בתעשייה האווירית, יו"ר ועד העובדים בחברה, יאיר כץ, עושה "סיבובי ניצחון" על הישגי הוועד במסגרת המשא-ומתן שהתקיים עם הנהלת החברה בדרך לגיבוש ההסכם. ומדוע כץ יכול לחייך ולסמן לעצמו וי על ההסכם? כל מה שצריך לדעת על ההסכם הסודי בתעשייה האווירית.

1. לא יהיו פיטורים

ההסכם נחתם במסגרת מהלך דרמטי לשינוי ארגוני שהנהלת תע"א הובילה במהלך השנה האחרונה - לאיחוד החטיבות האזרחיות של החברה לקבוצת תעופה חדשה. איחוד החטיבות נוגע לכשליש מעובדי תע"א, כ-5,000 עובדים, וזאת על רקע הפסדים מצטברים בהיקף של כ-600 מיליון שקל בעשור האחרון.

למרות שבמשך שנים הפעילות בחטיבות האלה התאפיינה בירידות מתמשכות בהזמנות ובאבטלה סמויה של מאות עובדים, ההסכם לא כולל פיטורים. בהיבטים הקשורים לכוח אדם, הוא מדבר רק על ניוד של עובדים בין היחידות השונות.

ההסכם נשמר בסוד, כך שהוועד והנהלת החברה מסרבים בתוקף לחשוף אותו. החלטה זו מעוררת תרעומת בקרב חלק מעובדי החברה, כמו גם בקרב חלק מחברי מועצת העובדים - גוף המונה כ-64 חברים.

באחת מאסיפות ההסברה שקיים כץ בימים האחרונים הוא הסביר את אי-חשיפת ההסכם: "אנחנו לא רוצים לנגח את ההנהלה החדשה או 'להקטין' אותה".

2. השכר החודשי יזנק

לפי כץ, כמות הדרגות שאליהן ניתן לקדם עובדים בתע"א בעקבות ההסכם החדש גדולה, ויש בכוונת הנהלת החברה לעשות בה שימוש. המשמעות היא קידומי עובדים לדרגות 44-46, שהמשמעות של כל דרגה היא תוספת של כמה מאות שקלים לפחות בשכר החודשי של כל עובד.

כץ אמר באחד מכינוסי העובדים כי פקידי האוצר רואים בעובדי התעשייה האווירית "עשירים", רואים את החברה ככזאת שמתאפיינת באבטלה סמויה וכי מתן הדרגות החדשות מהווה, מבחינתם, חריגת שכר. כאמור, למרות הסתייגויות אלה - דרגות רבות שוחררו מתוקף ההסכם, כך שעובדים רבים בתע"א יקבלו תוספות שכר.

המשא ומתן שקדם להסכם שנחתם לפני כשבועיים לא עסק בהיבטים הקשורים להסכם ההבראה שנחתם בחברה בקיץ 2016, ותוקפו עד סוף 2019. במסגרת אותו הסכם סוכם על הקפאות שכר והטבות שונות שקיבלו העובדים. גורמים בתע"א אמרו במהלך השנה האחרונה כי הואיל וההסכם חוסך לחברה כמה עשרות מיליוני דולרים בשנה, היא תנסה להאריך אותו בתקופה נוספת, כנראה שנתיים. הארכת ההסכם טעונה אישור הוועד - כך שייתכן שכבר במהלך השבועות הקרובים הצדדים יתכנסו לסבב שיחות נוסף, שבהן תידון סוגיית הארכת ההסכם מ 2016.

3. גושפנקא מפרופ' ירון זליכה

לדברי כץ, הוועד הגביל את יכולותה של ההנהלה לצמצם את כמות העובדים שלה בקבוצת התעופה החדשה, ועובדים שיעברו לתפקידים אחרים בתוך יחידות החברה יוכלו לעשות כן, בלי שתנאי השכר שלהם יפגעו.

בין ההישגים שמונה כץ, גם הבנה עם הנהלת החברה שלפיה 5% מהוצאות התפעול של התעשייה האווירית, לא כולל שכר, יופנו למטרות חיסכון. עוד אמר כץ כי הוועד לווה במהלך המו"מ בידי החשב הכללי לשעבר במשרד האוצר, הפרופ' ירון זליכה, לאחר שנשכר על ידו בעשרות אלפי שקלים בחודש. לדבריו, זליכה התרשם במהלך המו"מ ממצב החברה, קבע שהוא "אכן לא טוב" ותמך בהסכם.

4. ממשיכים לייצר מטוסי מנהלים

אחד ההישגים המרכזיים שוועד העובדים מתפאר בהם בעקבות ההסכם בחטיבות האזרחיות נוגע לעתיד הפעילות של החברה בתחום מטוסי המנהלים. דירקטוריון החברה החליט על המשך הפיתוח של המטוס P-32 שיהווה נגזרת חדשה למטוס המנהלים הקיים G-280, שמיוצר בתע"א ומשווק בעולם באמצעות חברת גלפסטרים האמריקאית.

ההחלטה של הדירקטוריון לאשר את המשך הפיתוח של המטוס התקבלה למרות ביקורת חריפה שמתח בעבר מבקר המדינה על התנהלותה של החברה בנושא זה, חרף הפסדים כספיים כבדים שספגה מאז תחילת המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, שהובילה לירידה חדה בביקוש למטוסי מנהלים.

במסגרת מהלכיה בנושא זה, הנהלת התע"א שקלה באחרונה לסגור את קווי היצור שלה בתחום זה, שבהם מועסקים כאלף עובדים. לדברי כץ, ההחלטה להמשיך בפיתוח הנגזרת החדשה של מטוס המנהלים מספקת ודאות בענף זה לתקופה של לפחות עשור.

5. "הפרטה - רק באישור הוועד"

בין ההישגים של עובדי התע"א ניתן למנות גם הקמת מנגנון תיאום שנוגע למהלכים שמקדמת הנהלת החברה, ביחד עם רשות החברות הממשלתיות לקראת הנפקת מיעוט של 25% ממניות החברה. ההנפקה המתוכננת מייצרת תסיסה בקרב העובדים, שמתנגדים לה.

בעת שהופיע לפני עובדי החברה, כץ אמר כי מנגנון התיאום שעליו סוכם, "לא יאפשר להנהלה לקדם הפרטה בלי אישור של הוועד, וזאת לתקופה של שלוש שנים לפחות". במקרה שיעשו בנושא מהלכים חד צדדים - הוועד יוכל לראות בכך הפרה של ההבנות ותעמוד לו הזכות לנקוט צעדים ארגוניים, כולל השבתת החברה.

6. קונים שקט תעשייתי

יאיר כץ, שנבחר בשנה האחרונה ליו"ר הוועד הוא בנו של היו"ר לשעבר של ועד בחברה וכיום שר העבודה והרווחה, חיים כץ. בימים האחרונים הוא החליט לכנס את עובדי החברה במטרה לחשוף אותם לעיקרי ההסכם. זאת אחרי שנה ארוכה של אי-ודאות בקרב העובדים, נוכח מהלכיה המתוכננים של ההנהלה.

ההסכם עצמו נחתם ימים אחדים אחרי שמבקר המדינה, השופט יוסף חיים שפירא פרסם דוח ביקורת על כשלים וליקויים בממשק היחסים שבין הנהלת התע"א לבין ועד העובדים בחברה בין השנים 2013 ל-2016. מדובר בתקופה שלא נוגעת להנהלה הנוכחית של התע"א ולוועד העובדים הנוכחי בחברה. כיום יו"ר החברה הוא הראל לוקר והמנכ"ל שלה הוא נמרוד שפר.

אלא שגורמים בחברה לא רואים בהסכם הזה שינוי בגישה הכללית של הנהלת החברה כלפי הוועד, כשברקע הצורך הבהול להתייעלות. התעשייה האווירית ויתרה על שורה של מהלכים, לרבות פיטורי של מאות עובדים שאינם נחוצים בתמורה לשקט תעשייתי מצד הוועד.

7. המוקשים האמיתיים עוד לפנינו

בתקופה הקרובה יתחדש המו"מ בין העובדים לבין ההנהלה סביב להארכת הסכם הצמיחה שיפקע בסוף השנה ובניסיון להגיע להבנות להפחתת שכר כללית בחברה. שכן, רמות השכר בה גבוהות גם בהשוואה לחברות אחרות בארץ ובעולם, באופן שמקשה עליה להתחרות במכרזים ולהציע הצעות אטרקטיביות. בהמשך, וזה יקרה כנראה רק אחרי הבחירות, הצדדים יקיימו מו"מ גם על ההנפקה של מניות המיעוט החברה.

גורמים בתעשיות הביטחוניות מעריכים כי סוגיות אלה יהיו הסוגיות הבוערות, ה"מוקשים האמיתיים", ביחסים שבין הנהלת החברה לוועד שלה. אלא שאותם גורמים העריכו כי סוגיית איחוד החטיבות האזרחיות תהיה סוגיה נפיצה שתוביל להתלקחות ביחסי העבודה בחברה. אם הנהלת התע"א תתנהל במו"מים הצפויים בשנה הקרובה עם הוועד כפי שהתנהלה במו"מ האחרון - סביר להניח שלעובדי החברה אין סיבה ממשית לדאגה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע