גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורטליקס,סטארט-אפ בתחום בטיחות רכב אוטונומי, גייס 14 מליון דולר

את הסבב הובילה קרן ההון סיכון 83North, והשתתפו בו הקרנות Jump Capital ו-Nextgear Ventures ● תמורת הגיוס תשמש להגדלת מספר העובדים בחברה ● ""אנחנו מתכוונים להציע את שפת תיאור התרחישים שלנו כסטנדרט לתיאור תרחישים בעולם הרכב האוטונומי, ולא מתכוונים לעשות על זה כסף"

מימין לשמאל: גיל אמיד סמנכל תפעול ופיתוח עסקי , יואב הולנדר CTO, זיו בנימיני מנכל / צילום: דרור סיתה
מימין לשמאל: גיל אמיד סמנכל תפעול ופיתוח עסקי , יואב הולנדר CTO, זיו בנימיני מנכל / צילום: דרור סיתה

חברת הסטארט-אפ הישראלית Foretellix (פורטליקס), שמפתחת טכנולוגיה לאוטומציה של בדיקות בטיחות ברכב אוטונומי, הודיעה היום (ד') על גיוס של 14 מיליון דולר בסבב A. את הסבב הובילה קרן ההון סיכון 83North, והשתתפו בו הקרנות Jump Capital ו-Nextgear Ventures, שהשקיע גם בסבב הסיד של החברה. הגיוס הנוכחי מביא את סך ההשקעות בחברה ל-16 מיליון דולר בסך הכל.

"הכסף אמור לשמש אותנו קודם כל להמשך הפיתוח ולהגדלה מהותית של קבוצת הפיתוח בארץ. היום היא מונה כ-12 אנשים, ונרצה להגדיל אותם ל-35, שזו משימה מאוד אגרסיבית, גם בהינתן התחרות בארץ, וגם בהינתן העובדה שאנחנו מנסים לשכור רק את הטובים ביותר", אומר גיל אמיד, סמנכ"ל תפעול ופיתוח עסקי בחברה ואחד משלושת מייסדיה. "המוצר שלנו ייחודי, ולכן אנחנו מחפשים אנשים שההכשרה והניסיון שלהם הם יותר מאשר כתיבת אפליקציות מובייל, והתחרות על האנשים האלה היא יותר קשה. במקביל אנחנו מעוניינים למסד יותר את מערך השיווק והתמיכה בלקוחות בישראל ובארה"ב".

Foretellix החלה לפעול ב-2018, והוקמה על ידי יואב הולנדר, סמנכ"ל הטכנולוגיות, זיו בנימיני, המכהן כמנכ"ל, וגיל אמיד. כיום היא מונה 17 עובדים, ועד סוף השנה, השלושה מתכננים להגיע ל-45 עובדים, כשמתוכם 35-40 בישראל והיתר בארצות הברית. הולנדר נחשב שם דבר בתחום הווריפיציה. הסטארט-אפ שיסד בסוף שנות ה-90 בתחום הזה בתעשיית השבבים, וריסיטי, הונפק בנאסד"ק ולאחר מכן נמכר לקיידנס ב-315 מיליון דולר ב-2005. הוא חתום על שפת E שהפכה לסטנדרט בתחום האימות בתעשיית השבבים. את מה שעשה בתחום השבבים, השלושה מבקשים כעת לעשות בתחום הרכב האוטונומי.

"הבעיה שאנחנו מתמודדים איתה היא בעיית הבטיחות של המכוניות האוטונומיות, כאשר כיום ברחבי התעשייה כולם בטוחים שזו אחת הבעיות הגדולות של השמשה של הרכבים האלה", אומר אמיד. "גם אם המכוניות האלה יוצעו למכירה, הרבה אנשים לא משוכנעים שזה בטוח. אנחנו מציעים פתרון לשאלה איך יודעים שהרכב בטוח, וברגע שיודעים שהרכב בטוח, איך משכנעים את האנשים בכך".

"עד עכשיו התעשייה הזאת ידעה לשים את המכוניות האלה על הכביש ולהגיד, נסעתי כך וכך קילומטראז' ולא הייתה עדיין אף תאונה. זה לא אומר כלום ברגע שלא יודעים מה קרה בנסיעות הללו, אבל משתמשים במדד הקילומטראז' משום שניתן למדוד אותו. בנוסף, שיטה שהתחילה לצוץ בשנה-שנתיים האחרונות היא לשים מודלים של בינה מלאכותית בתוך סימולטור ולתת להם לעשות סימולציות תוכנה רנדומלית, אבל מה בדיוק קורה בסימולציות האלה - זה לא ברור".

מה אתם מציעים שהוא שונה משני אלה?

"היום יש מעבר לבדיקות בטחות מבוססות תרחישים. אנחנו מציעים לשוק שלושה דברים: יכולת להגדיר בצורה נוחה ומדוייקת המון תרחישים, ויכולת להגדיר אותם כך שיהיה ניתן להזין אותן למערכות ממוחשבות כדי לבדוק אותם, ויכולת למדוד את הבטיחות הרכב בתרחישים הללו".

"בני אדם מבינים את המושג עקיפה באופן אינטואיטיבי אבל ברגע שרוצים להזין זאת למחשב צריך להיות הרב היותר מדויק - מתי זה מתחיל ומתי זה נגמר? האם ברגע שהאצתי? ברגע שהזזתי את ההגה? אנחנו פיתחנו שפה שמאפשרת לתאר תרחישי נהיגה בצורה מדויקת, וגם בצורה מספיק נוחה כדי שאדם יוכל להשתמש בה. בנוסף, אנחנו יודעים לקחת את התרחיש המופשט, שמתאר את העקרונות של האינטראקציה שקורית, כמו עקיפה למשל, וממנו ליצור אלפי תרחישים עם אותם העקרונות אבל באלפי פרמטרים שונים כמו תנאי ריאות, מהירות, מזג אוויר, תנאי כביש, וכולי".

"אחרי שיש לנו את מהות התרחיש ואת הידע, המערכת שלנו יכולה להתחבר לסימולטורים של תוכנה ולביים שם את התרחישים, וגם למערכות יותר מתוחכמות שמשלבות חומרה ותוכנה בדרגות שונות. למשל, מערכת שבה הרכב כולו יושב בחדר, בלי צמיגים, ומקרינים לו כל מיני דברים, משפריצים עליו גשם ומשנים לו את התאורה, כדי לבחון אותו. את הבדיקות הללו עושים בשלבי התכנון, בשלב הבא יש מסלולי מבחן עם אובייקטים מכניים, עד שבסוף מגיעים לרמה שבה שמים את הרכב ברחוב ונותנים לו לנסוע".

מה קורה בשלב הנהיגה ברחוב?

"בשלב הזה אנחנו לא יכולים לביים תרחישים, אבל אנחנו יכולים לקבל צילומים ולהשתמש בהם עם כלי מדידת הבטיחות שלנו. לכל תרחיש שתיארנו עם השפה שלנו, אנחנו מסוגלים להגדיר מדדי בטיחות שונים, כמו שמירת מרחק, למשל. אנחנו מסוגלים למדוד אותם בין אם בימנו את התרחיש ובין אם לא.

"אנחנו מתכוונים להציע את שפת תיאור התרחישים שלנו כסטנדרט לתיאור תרחישים בעולם הרכב האוטונומי, ולא מתכוונים לעשות על זה כסף. בנוסף, אנחנו מתחילים לעבוד עם מעבדות הבדיקה והגופים הרגולטוריים בעולם, ולהציע שהמדדים שלנו ישמשו אותם לקביעת סטנדרטים לבטיחות".

יש לכם כבר לקוחות?

"כיום אנחנו בשלבים סופיים של סגירת פיילוטים, ותוך כחודש אנחנו אמורים להתחיל שימוש נסיוני בתוכנה שלנו אצל לקוחות. אלה שני לקוחות שאנחנו לא יכולים לומר את שמם, אבל אחת היא חברת מכוניות באירופה ואחת בארצות הברית".

מה החולשה של השיטה שלכם? האם היא מתאימה לכל תרחיש?

"לא הייתי קורא לזה חולשה, אבל בסופו של דבר אלו תרחישים שנכתבו וחשבו עליהם אנשים. משם מתחיל תהליך שבו, בעזרת הטכניקות שלנו וטכניקות כמו מיזוג של כמה תרחישים יחד כדי ליצור מצבים שאנשים לא חשבו עליהם, אנחנו מאוד מרחיבים את תהליך הבדיקה והכיסוי. אין דרך להגיד שהוא מכסה את כל האפשרויות בחיים., ותמיד יהיו דברים שעדיין לא חשבנו עליהם, אבל אנחנו מאמינים שגם על ידי ההרחבה העצמית של המערכת, וגם על ידי תוספת הידע שיגיע מכך שהשפה תהיה סטנדרטית, אנחנו נרחיב את היכולות שלנו מאוד.

"אם השפה תהיה סטנדרטית, היא תשמשו גם הודי בדלהי, שלבטח יכתוב תרחישים מאוד שונים מאלה שיכתבו בעיירה קטנה מוקפת שדות תירס בארצות הברית. אנשים שונים רואים דברים אחרים וחושבים אחרת, וברגע שהם כותבים את התרחישים שלהם באותה השפה, אנחנו נרחיב את היכולות שלנו. אבל אין לנו איך לברוח מזה שנקודת ההמוצא שלנו תהיה תמיד החשיבה האנושית".

תעודת זהות:

הקמה: 2018

מייסדים: יואב הולנדר - CTO, זיו בנימיני - מנכ"ל, וגיל אמיד - סמנכ"ל תפעול ופיתוח עסקי.

עובדים בחברה: 17

גיוסי הון: 16 מיליון דולר

משקיעים בולטים: הקרנות 83North, Jump Capital וNextgear Ventures-, והאיינג'לים זוהר זיסאפל, בני שניידר ורמי תמיר.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר