גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישחקו הנערים לפנינו (בתנאי שיכניסו הרבה כסף לקופה)

מיטש גולדהאר העמיד ב-2017 תקציב של 21.2 מיליון שקל למחלקת הנוער של מכבי ת"א • למה הוא עושה את זה, איך תסייע ההשקעה הזאת לעמוד בתקנות הרגולציה של אופ"א, ומדוע תבטיח את המשך השליטה של הקנדי בכדורגל הישראלי?

מיטש גולדהאר / צילום: שלומי יוסף
מיטש גולדהאר / צילום: שלומי יוסף

בימים האחרונים מתקיים מו"מ מתוקשר בין מכבי ת"א לבית"ר ירושלים סביב מכירת החלוץ איילון אלמוג. לפי הדיווחים מדבר הבעלים של בית"ר משה חוגג על רכישת 50% מהכרטיס של אלמוג עבור 1.5 מיליון אירו. במלים אחרות - שחקן די אלמוני בן 20, ששיחק בנוער של מכבי ת"א ומתבשל העונה בבית"ר רמלה מהלאומית, מתומחר לפי שווי עסקה של כ-12.5 מיליון שקל.

לפני שבוע הצליחה מכבי פ"ת לעשות אקזיט יוצא דופן על מנור סולומון, כישרון בן 19 שגדל במחלקת הנוער של המועדון, כשמכרה 85% מכרטיסו לשחטאר דונייצק האוקראינית עבור שישה מיליון אירו. במקרה הזה - עסקה שנעשתה לפי שווי שחקן של 30 מיליון שקל. העסקה הזאת לבדה נותנת למכבי פ"ת שקט ארוך טווח: אם המועדון ישתמש בכל שנה בתקציב השוטף בחמישה מיליון שקל מהמכירה של סולומון, יש לאבי לוזון שקט לחמש-שש שנים קדימה. אז בטח כבר יהיה עוד אקזיט. ככה נע המועדון, מאקזיט לאקזיט. בזמנו זה היה עומר דמארי שנתן חמצן לכמה שנים קדימה, ב-2017 לפי דוח רשם העמותות הכניסה מכבי פ"ת 8.13 מיליון שקל מסעיף השאלה ומכירת שחקנים. שליש מתקציב המועדון באותה שנה.

האקזיטים הללו יבטיחו לבעלים שלא יצטרכו לעולם להכניס יד לכיס ולממן את המועדון. סוג של מועדון שמממן את עצמו, ובעלים שמתפקדים כבעלי בית במובן של קבלת החלטות ולא של הזרמת כסף.

שתי העסקאות הללו - של מכירה חלקית ולא מלאה (85% במקרה של סולומון, 50% במו"מ על מכירת אלמוג) גם מבטיחות פוטנציאלית עוד כמה שקלים בעתיד במקרה של מכירת השחקן הלאה.

ההשקעה של גולדהאר בקבוצת הנוער של מכבי ת"א ב-2017

מנהל מחלקת נוער ב-885 אלף ש' בשנה

נעזוב לרגע את השורדים מפתח תקווה. כל מי שחשב שמיטש גולדהאר נמצא כאן על אדי דלק אחרונים או חושב בכיוון של צמצומים, שווה שייתן מבט להשקעה של הקנדי במחלקת הנוער. גולדהאר יוצק יסודות במיליוני שקלים. לפי דוח רשם העמותות הוא העמיד בשנת 2017 בקבוצת הנוער תקציב הוצאות של 21.2 מיליון שקל. מתוך זה ההשקעה ("תרומות") של גולדהאר מכיסו לנוער בלבד עמדה על 13.5 מיליון שקל. שוב, במחלקת הנוער. בשנה שלפני כן השקיע גולדהאר מכיסו 11 מיליון שקל בנוער. השכר השנתי ברוטו של המנהל המקצועי במחלקת הנוער של מכבי ת"א הסתכם בשנת 2017 לפי הדוחות ב-885 אלף שקל. ובנוסף עלות רכב שנתית בסך 71 אלף שקל. כמה מאמני בוגרים בליגת העל השנה מרוויחים את הסכום הזה? שניים-שלושה?

להבדיל ממכבי פ"ת שמנהלת מחלקת נוער בתקווה שתפיק לה אקזיטים ששווים חמצן כדי לשרוד, ההשקעה של גודהאר בנוער אמורה לסייע לו להרחיב את השליטה בכדורגל הישראלי. אקזיט כמו זה של איילון אלמוג (אם ייצא לפועל) יסייע לגולדהאר לעמוד בתקנות הפייננשל-פייר-פליי איתן הוא נאבק בשנים האחרונות. לפי התקנות, תקרת ההוצאה המותרת של בעלים בכדורגל האירופי עומדת על 10 מיליון אירו בעונה ולא יותר מ-30 מיליון אירו בשלוש שנים. כדי להגיע לתקציב שנתי של 110-120 מיליון שקל שיבטיח לו שליטה בליגת העל, בשנה כמו זו שבה הקבוצה לא משחקת באירופה (הכנסה ששווה 25-30 מיליון שקל), הבעלים חייב למצוא מקורות הכנסה חד-פעמיים כמו מכירת שחקנים כדי להעמיד תקציב ללא תחרות ולהימנע מהפרת תקנות הפייננשל-פייר-פליי.

השנים הקריטיות הן עכשיו - עד שהמועדון ייכנס לבלומפילד ויוכל להרחיב באופן משמעותי את ההכנסות הטבעיות שלו ממכירת כרטיסים, מנויים והסכמי חסות שיגדלו מן הסתם בבלומפילד המחודש.

מחלקת נוער בתקציב שנתי של 20 מיליון שקל בעונה, שמדי פעם תניב שחקנים להרכב הפותח של הבוגרים ולעתים תניב אקזיט על עמידה בתקנות אופ"א - וגולדהאר יכול להסתכל צפונה לחיפה ודרומה לב"ש ולישון בשקט.

התשובה של ב"ש: הסכם עם אתלטיקו

זה גם בדיוק ההבדל בין מכבי ת"א להפועל ב"ש. עד הקיץ האחרון אלונה ברקת ואלי ברקת ראו בעיקר את הקבוצה הבוגרת ופחות את הנוער. ההשקעה הכספית של ברקת הולכת לקבוצה הבוגרת. יש בזה משהו מן ההימור. במקרה של קריסת מערכות ספורטיבית כמו בשנה הזאת בבאר שבע - ללא עונה אירופית, ללא מאבק אליפות, ועכשיו גם בלי גביע - אין פלא שמדברים על שחרור של שחקנים בתקווה להפחית הוצאות.

הדרך לסגור את הפער הזה ביסודות נעשית מאז הקיץ האחרון בבאר שבע באמצעות קיצור דרך: הסכם שיתוף פעולה עם אתלטיקו מדריד שמתאפשר בזכות הכניסה של עידן עופר לבעלות באתלטיקו. זה קורה יותר ויותר באירופה - קבוצות מליגות חלשות שהופכות לקבוצות לוויין של קבוצות גדולות באמצעות שיתופי פעולה, דבר שאמור לסייע לשני הצדדים. אם באר שבע תרצה לעשות את קפיצת המדרגה התקציבית ולהיות במקומות שגולדהאר נמצא בהם, עם אצטדיון שמכיל קצת יותר ממחצית מתכולת בלומפילד החדש - זה חייב לבוא מאקזיטים  שיוביל השת"פ הזה.

הפועל באר שבע/ צילום: Shutterstock

משיכת כסף החוצה מקבוצות? זה דווקא קורה

לאחרונה נחשפנו באמצעות דוח הפירוק של הפועל ת"א לשלל פעולות חשבונאיות מורכבות שנועדו, לכאורה, לסייע להוציא כסף מהמועדון. אין לטעות ולחשוב שהפועל ת"א יחידה בעניין הזה. תרגילים לשליפת כסף החוצה ממועדוני כדורגל בישראל נעשים לאורך השנים בשלל דרכים שנועדו לתמרן את האיסור של הגורף של הבקרה התקציבית על הוצאת כספים על ידי בעלים.

האיסור הזה מראה כמה בעלות על קבוצת כדורגל היא עסק בעייתי - מצד אחד בעלים משקיע ומשקיע, נדיר שהוא רואה רווחים. מצד שני מונח לפניו מנגנון שלא מאפשר לו להוציא כסף החוצה מהמועדון כל עוד אין כסף משמעותי בקופה - כזה שיכול מבחינת הרגולטור (הבקרה התקציבית) להראות כי הוצאת כסף תסכן את העתיד של המועדון.

אבל מתברר שפה ושם בכל זאת יש גמישות של הרגולטור. הפועל ב"ש למשל היא דוגמה לכך שפה ושם, ובניגוד למה שאנו נוטים לשמוע ולחשוב, בעלים מדי פעם יכולים למשוך החוצה כסף מהמועדון. לפי דוחות החברה (א.א. החברה לקידום הספורט ב"ש בע"מ) בשנה הקלנדרית 2017 נפרעו שטרי הון לזכות חברת אלי ברקת החזקות בע"מ בסכום של 4 מיליון שקל, ובשנת 2016 נפרעו שטרי הון בהיקף של 7.76 מיליון שקל. כלומר, משפחת ברקת משכה באישור הבקרה התקציבית מהמועדון החוצה 11.7 מיליון שקל במהלך אותן שנתיים. הבעלים אמנם דיווחו במקביל כי השקיעו באותן שנתיים 17.7 מיליון שקל באמצעות הנפקת שטרי הון חדשים. אבל בהתחשב בכסף שמשכו, הרי שעונות טובות ספורטיבית אפשרו להם להשקיע מכיסם באותן שנתיים 6 מיליון שקל בלבד. 

משיכה החוצה של כספים מקבוצות כדורגל הן נדירות אבל מדי פעם מתרחשות. בבקרה התקציבית משתדלים להעניק גמישות לבעלים וכל עוד מצב הקבוצה כלכלית טוב, יש כסף בקופה, ואין חשש כי פרעון שטרי ההון יאיים על העתיד של הקבוצה - הבקרה מאשרת משיכה. לפני כמה שנים אושר לחזי מגן, אז בעלי בני יהודה, למשוך שטרי הו . על פי הערכות לוני הרציקוביץ' שקבר סכומי עתק בתקופתו כבעלי מכבי ת"א, פרע שטרי הון בעקבות ההופעה של מכבי ת"א בליגת האלופות (2004/05). ל"גלובס" נודע כי לאחרונה אושר לאשר אלון, בעלי הפועל רעננה, למשוך שטרי הון אחרי שהקבוצה נהנתה מסכום כסף נאה שנכנס אליה בזכות מכירת שחקן.

תגובת הפועל ב"ש: "כל התנועות הכספיות השגרתיות שמתנהלות בין חברת ההחזקות של אלונה ברקת שמממנת את המועדון, לבין הפועל תדיראן באר שבע נעשות באישור הבקרה התקציבית. בסך הכל לאורך השנים הזרימה אלונה לקבוצה כ-150 מיליון שקל".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים