גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במובילאיי לא מעריכים נכונה את הקושי מאחורי רכב אוטונומי"

פרופסור נפתלי תשבי, שמחקריו עוסקים בבינה מלאכותית ובלמידה עמוקה, מספר ל"גלובס" על האופן שבו מחשבים ומכונות מנסים לחקות את המוח האנושי באמצעות רשתות נוירונים, על עתיד התחום ("כל מה שיצירתי - מוזיקה, סרטים, אמנות פלסטית - יעבור להיעשות באמצעות בינה מלאכותית) ועל הקושי של טכנולוגיה לחזות התנהגות אנושית

פרופ' נפתלי תשבי/ צילום: יוסי זמיר
פרופ' נפתלי תשבי/ צילום: יוסי זמיר

שיחת הרקע עם פרופ' נפתלי תשבי, חוקר בפקולטה למדעי המחשב ובמרכז ספרא לחקר המוח באוניברסיטה העברית בירושלים, נמשכת כמעט כמו ראיון מלא, ומתחילה אי שם בשנות השבעים המוקדמות. פרופ' תשבי פיתח מערכות זיהוי קול חכמות עבור הצבא עוד בשנות השבעים, והמחקר שלו נמצא היום בלב העניין התחום הטכנולוגי הכי טרנדי בעשור האחרון: בינה מלאכותית, וליתר דיוק - למידה עמוקה.

הסבלנות ונועם ההליכות שלו עלולים לבלבל מעט: מאחורי פרופ' תשבי אין שום אקזיט נוצץ כמו זה של עמיתו, פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי שמכר את חברת הבינה המלאכותית שלו לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר, אך מדובר באחד מומחי הבינה המלאכותית החשובים והמשפיעים בעולם. בעולם הבינה המלאכותית המקומית הוא אפילו סוג של סלבריטי שכולם מכירים. פרופ' תשבי מציג את ממצאיו בכנסים הרבים בהם הוא מופיע, האחרון שבהם התקיים במרכז הבינתחומי בהרצליה בנוכחות בכירי השחקנים בתחום הבינה המלאכותית בישראל.

תחום הלמידה העמוקה עבר לקדמת הבמה הודות לשתי התפתחויות טכנולוגיות מרכזיות: הופעת הביג דאטה - מאסות של נתונים שניתן לסרוק ולנתח; ובמקביל אמצעים טכנולוגיים פיזיים שיאפשרו לעבדם ביעילות - לדוגמה הכרטיסים הגרפיים של חברת אנבידיה, שהתבררו כמתאימים למשימה. מלוא הפוטנציאל של התחום מתברר רק עתה: מחשבים שמסוגלים לקרוא את המציאות, ללמוד אותה, ולהסיק ממנה תובנות הם הבסיס לרכב האוטונומי - שחייב לקרוא את סביבת הרכב ולפענח אותה; זהו הבסיס ליכולת של הסייעניות האישיות, סירי ואלקסה, להבין שפה; כך גם בוטים שעונים לנו אוטומטית בשירות לקוחות ומנסים לסייע לנו.

מה זה בעצם אומר, בינה מלאכותית?

"בחלוקה גסה, בינה מלאכותית מחולקת לארבעה תחומים:

"האחד, ראייה ממוחשבת. התחום השני הוא דיבור ושפה, שמקבל ביטוי באמצעות הסייעניות סירי ואלקסה, תמלול שיחות או הבחנה בין שני אנשים שמדברים יחד. התחום השלישי הוא עיבוד טקסט. לדוגמה, הכתוביות האוטומטיות ביוטיוב שעובדות מצוין, או גוגל טרנסלייט, שעקומת הלמידה שלה מהירה יותר מכל טכנולוגיה אחרת שאנחנו מכירים. כמו כן, עיבוד טקסט מאפשר לקחת מסמך נתון ולכתוב אותו בסגנון אחר, למשל משפטי או תנ"כי.

"התחום הרביעי הוא זה שמושך את מרב תשומת הלב: רובוטיקה וכלים אוטונומיים. למרות מה שנדמה, אנחנו רק בתחילת הדרך. אני סבור שהפרופסורים אמנון שעשוע ושי שלו לא מעריכים נכון את הקושי, משום שהם מתייחסים לפן הטכנולוגי בעוד שבפועל מדובר בפסיכולוגיה חברתית. הבעיה היא לא להסיע את המכונית, אלא לחזות מה יעשו בני אדם אחרים שנוהגים. אילו היינו יכולים להוריד ביום אחד את כל בני האדם מהכביש ולהשאיר אותו אך ורק למכוניות אוטונומיות, לא הייתה בעיה בכלל. אבל בני אדם הם לא צפויים וקשה מאוד למדוד את הסטטיסטיקה שלהם - זה קשור לחקר ההתנהגות האנושית וזה משהו שמובילאיי לא עוסקת בו. אז התחום יתפתח, אבל לאט יותר ממה שצופים".

מה דרוש כדי שזה יקרה?

"דרושה יכולת לתאר באופן מתמטי את ההתנהגות האנושית הלא צפויה - את מחוות הידיים או כללי המשא ומתן שעושים בזווית העין עם הנהג השני. בנוסף, יש השפעה גיאוגרפית: אנשים מסתכנים באופן שונה במקומות שונים. למשל, בסקנדינביה אנשים מסתכנים פחות ועוברים פחות על החוק, ולכן קל יותר לחזות את ההתנהגות שלהם. יש גם הבדלים בין ימים שונים, למשל אם אנשים עצבניים בגלל אירוע מסוים או מזג אוויר שונה או שעה אחרת ביום. דרושה לנו טכנולוגיה שממדלת התנהגות של הרבה אנשים ביחד".

איך אפשר יהיה לפתור את זה?

"צריכה להיות הסתגלות של המכוניות לבני אדם ולהפך: אנשים יצטרכו להתנהג באופן יותר צפוי וזהיר בסביבתן. אולי כדאי יהיה לסמן את המכוניות ככאלה".

תהליך הלמידה מפורק לשכבות מידע

בשנות התשעים הקים פרופ' תשבי את המעבדה ללמידה חישובית במכון למדעי המחשב, שהפכה לאחת מקבוצות המחקר המובילות בתחום זה בארץ ובעולם. הוא עבד שנים רבות במוסדות מחקר מהשורה הראשונה בארה"ב, בכללם מעבדות בל, MIT, המכון לפיזיקה עיונית ב-UCSB, ומעבדות המחקר של IBM, ועמד גם בראש מרכז מחקר של אינטל לבינה חישובית. בין מחקריו בולטות עבודות בלמידה חישובית וביולוגית, ניתוח והבנת השפה האנושית באמצעות המחשב, ותפיסה ביולוגית ומכנית של צלילים ומוזיקה. בשנים האחרונות מתמקד מחקרו בשיטות חישוביות וסטטיסטיות לכימות מידע בעל משמעות במערכות ביולוגיות, ועקרונות ארגון עצמי והסתגלות של מערכות עצביות.

כל אלו מתכנסים לתחום שייתכן שהוא יוכל לסייע בו: למידת מכונה באמצעות רשתות נוירונים. מדובר במערכת מחשב שמדמה את פעולתם של הנוירונים במוח, כך שחלקי הזיכרון השונים ברשת מקיימים קשרים עם חלקי זיכרון רבים אחרים בה, ובנוסף קשרים "נחלשים" או "מתחזקים" בהתאם לצורך. אחד המחקרים הבולטים של פרופ' תשבי עוסק בשאלה כיצד עובדות רשתות הנוירונים, מתוך הנחה שאם נבין כיצד הן עובדות נוכל לא רק לבנות מכונות חכמות יותר, אלא אולי נוכל להבין את האופן שבו בני אדם חושבים ולומדים. אך אף על פי שאנחנו יודעים שבינה מלאכותית עובדת, אין לנו מושג כיצד זה קורה - תשבי וחוקרים אחרים מגדירים זאת כ"קסם".

האופן שבו רשת נוירונים פשוטה עובדת

בשלב הראשון, מראים למערכת כמויות עצומות של תמונות של עצם מסוים, והיא לומדת לזהות אותו. השלב השני הוא זה שבו המכונה מיישמת את מה שהיא למדה וכשהיא רואה תמונה, היא יודעת לזהות האם בעל החיים שמופיע בה הוא חתול או נמר, או האם האדם הוא משה או חיים. משתמשי הרשתות החברתיות הם שותפים פעילים בתהליך הזה, באופן כמעט יומיומי. למשל, כאשר אנחנו מתייגים את עצמנו בפייסבוק, אנחנו מלמדים את המכונות של פייסבוק לזהות אותנו כך שכשנעלה תמונות נוספות, המערכת תציע לנו בעצמה את התיוג הנכון.

החלק הראשון של התהליך, הלמידה, מורכב מכמה שלבים - שכבות - של טיפול במידע. כך למשל, בשכבה הראשונה יאובחנו הפיקסלים השונים שמרכיבים את התמונה, בשכבה הבאה יזוהו גבולות העצמים שנמצאים בה, בשכבה שלאחריה יאובחנו שילובים שונים של גבולות של עצמים. בשכבה נוספת יזוהו - אם מדובר בפנים לדוגמה - הגבולות של העיניים האף וכו'. ואז, בעוד שכבה, יזוהו שילובים של כל העצמים וכל המרכיבים הנוספים יחדיו. ופה בדיוק נמצא הקסם: משום שהאופן שבו מתרחשת הלמידה עצמה בתוך המערכת, בין שכבות הנוירונים לבין עצמם, נשארה חידה.

מה זאת אומרת? למה קסם?

"הדבר שהכי מתסכל אותנו, אנשי הלמידה החישובית והאנשים התיאורטיים שמתיימרים להבין, הוא שלא הבנו מדוע רשתות הנוירונים עובדות כל כך טוב. עולות שאלות כמו מה הקשר בין מספר שכבות העיבוד לאיכות הלמידה, ומה הן בכלל לומדות מלכתחילה. באילו תכונות של התמונה שלך המערכת משתמשת, ובאילו היא לא משתמשת.

"לא היתה לנו שום תאוריה שהעניקה לנו משוואות פשוטות שמתארות את ההתנהגות של הרשת. הייתי ונשארתי פיזיקאי, אז אני רוצה הסבר שאומר לי תשמע - הרשת הזאת למדה טוב כי קרו הדברים הבאים, ורשת אחרת לא למדה טוב כי התרחש משהו אחר. הדברים האלו חשובים כדי להבין האם ניתן לשפר את המערכת ולאילו כיוונים אפשר לשפר אותה. השאלה כיצד לגרום לאלגוריתמים להיות מהירים יותר מעניינת מהנדסים, אני מעוניין להבין מה המערכת למדה ועד כמה היא קרובה לביצועים אופטימליים".

הדיוק השתפר, רמת המורכבות ירדה

בנסיונו להבהיר את הדברים בנוגע ללמידת מכונה, פרופ' תשבי מספר על מחקר אחר שלו, שעסק בדיוק הסמנטי של שפות. פרופ' תשבי, עם תלמידתו נגה זסלבסקי, חישבו מתמטית את מידת הדיוק הלשוני האופטימלי שניתן להגיע אליה באמצעות שפות אנושיות , בהתחשב במורכבת שלהן. או במילים אחרות: עד כמה יכול דובר ליצור במוחו של השומע את התמונה הכי קרובה לזו שיש במוחו שלו. ככל שהשפה מורכבת יותר היא יכולה להגיע לדיוק רב יותר. אך לאחר שבדקו 111 שפות טבעיות, הם גילו שבפועל כולן מפגינות ביצועים שקרובים מאוד לקו שהתיאוריה קבעה שהוא האופטימלי.

באופן דומה, פרופ' תשבי ניסה להראות שככל שמוסיפים עוד דוגמאות ועוד שכבות עיבוד לרשתות הנוירונים כדי לאמן אותן בשלב האימון, כך עולה הדיוק שלהן, דהיינו משתפרת היכולת שלהן לזהות מה מופיע בתמונה בלתי מוכרת. "זה מרשים מאוד, כי זה אומר שאנחנו מבינים היטב איך למידה באמצעות הרבה דוגמאות משפרת את הביצועים".

החידוש הגדול של פרופ' תשבי לא נעוץ בעצם יכולת הלמידה , אלא בדרך שעוברות הרשתות אל הביצוע האופטימלי. הניסוי הראה שעד שלב מסוים, תוספת של מורכבות על המערכת גרם לה להציג תוצאות מדויקות יותר - זה היה צפוי ואינטואיטיבי - ההפתעה הייתה שבשלב כלשהו התחולל מהפך, ורמת הדיוק המשיכה להשתפר, בעוד רמת המורכבות של התהליך החלה דווקא לרדת, דבר שמשפר את יכולת ההכללה של הרשת.

רמת המורכבות היורדת היא השלב שבו המערכת מצליחה לזקק מספיק טוב את המהות של הדבר אותו היא מנסה "להבין", ולבצע הכללה טובה שלו. פרופ' תשבי מסביר: "המוח שלנו מוגבל, ואם נעמיס אותו בפרטים לא רלוונטיים לא נוכל להכליל טוב. במקום זה, נזכור ונחפש פרטים לא חשובים, כמו שמות כל הספרים שניצבים בארון שמאחורי.

"את זה בדיוק רשת הנוירונים צריכה ללמוד - לזהות את הפרטים הלא חשובים. הבעיה היא שאף אחד לא אומר למערכת מהם הפרטים הלא חשובים, היא צריכה ללמוד את זה לבד, וזה דורש זמן. בפנים של בנאדם, למשל, הפרטים החשובים הם ככל הנראה שילוב של צבע העיניים, המרחק בין האוזניים, המיקום של האף ועוד כמה פרמטרים שמסתכמים בכ-20 מספרים בסך הכל. אותם צריך ללמוד ולזכור, ואת כל השאר לשכוח".

אז עיקר הלמידה היא להבחין בין עיקר לתפל?

"כשזה נאמר ככה זה נשמע טריוויאלי, אבל אנחנו מנסים להבין מבחינה מתמטית כיצד רשתות נוירונים לומדות להבחין בין עיקר לטפל.  זו פעם ראשונה שאנשים מקבלים תמונה מלאה של כל הרשת, שמאפשר להבין למה שכבות עיבוד המידע השונות ברשת הנוירונים עוזרות אחת לשנייה, ומה הייעוד שלהן. הייעוד שלהן הוא לשכוח את מה שלא חשוב. "במחקר, אני מסביר באופן מדויק איך האלגוריתם הזה של הלמידה מצליח לעשות את השכחה הזאת".

מה המשמעות המעשית של זה?

"חלק מהשכבות ממומשות בחומרה וחלק בתוכנה, באמצעות תכנות יותר יעיל. העניין הוא שכולם חשבו שהמשמעות של הרבה שכבות הוא פעולה יותר עשירה ולכן ממושכת יותר מבחינת זמן, ולכן גם יותר יקרה. החידוש הלא אינטואיטיבי היה שיותר שכבות - משמעותו לימוד יותר מהיר.

"את התעשייה מעניין איך מתאימים בצורה אופטימלית את רשת הנוירונים לבעיה שהיא צריכה לפתור. ברור שאם לכל בעיה אצמיד את הרשת הכי חזקה אבזבז הרבה משאבים, לכן הייתי רוצה להיות מסוגל להגיד כמה שכבות צריך באמת כדי לפתור את הבעיה מבלי לבצע חישובים מיותרים.

"דוגמה נוספת היא שבקשרים בין שכבות הנוירונים יש משהו שנקרא מהלך מקרי, או "מהלך שיכור". זה אומר שחלק גדול מזמן האימון מתבזבז בעצם על רעש. אם אצליח להבין יותר טוב את המהלך הזה, אז אולי במקום לתת לשיכור ללכת סתם, אוכל להקפיץ אותו ישר הביתה".

בהכירך את היכולות השונות שהמדע מציע אבל גם את המגבלות, מה לדעתך יהיה התחום הבא בבינה מלאכותית שיתפתח?

"כל התחום של יצירתיות על ידי בינה מלאכותית עומד להתפתח בקצב מעניין - בקולנוע, אמנות פלסטית ומוזיקה. הבינה המלאכותית לא רק תבחר שירים ותמליץ לי עליהם, אלא תסנתז לי שירים שלא נשמעו אף פעם כי היא תבין את מצב הרוח שלי ותדע איזה סוג של מוזיקה אני רוצה לשמוע ואז תכתוב ותלחין אותם. ולא רק מוזיקה, אלא גם קולנוע ואמנות פלסטית - כל דבר שיש בו אלמנט של יצירתיות. זה עניין של חודשים או שנים עד שאפשר יהיה ליצור דמויות חדשות שישחקו בסרט או בסדרה שכולה ממוחשבת. בתחום הזה של המדיה יש הרבה מאוד כסף. זה יקרה בעתיד הלא רחוק.

"תחום נוסף שיתפתח הוא התחום הביו-רפואי, שהוא אחד האתגרים הכי גדולים - כל הנושא של הנדסת תרופות ושל מאגרי מידע רפואיים שיכולים לסייע לחיזוי מחלות. תהיה שם הרבה עבודה: ברגע שמאגרי המידע הרפואיים יהיו נגישים ובטוחים נהיה בעולם אחר לגמרי מבחינה רפואית".

אבל עדיין יישאר האתגר של מידול התנהגות מורכבת של בני אדם?

"יש שתי רמות של הבנה - הראשונה שבהן היא איך אני או אתה חושבים. כאן אנחנו רחוקים מאד מפתרון, זה אולי יקרה, אבל לאט. אבל אנחנו קרובים למדל התנהגות סטטיסטית של הרבה אנשים ביחד, של עיר שלמה. זה בדיוק מה שווייז עושים כשהם מכוונים נהגים לדרכים חדשות כדי שלא כולם יתקעו בפקק שהם עצמם יצרו. קל יותר לפענח התנהגות של עדר מאשר של פרט אחד, אבל האם הטכנולוגיה תצליח לחזות את האביב הערבי הבא? אני לא יודע, ככל הנראה יהיה לה יותר קל לעשות את זה על סמך פייסבוק או וואטסאפ מאשר לחזות את ההתנהגות של מנהיג אחד כמו אסד".

למה זה קשה יותר?

"זה כמו שיותר קל לזהות אדם מסוים מאשר לזהות גידול בצילום רנטגן. בגידול, יש כמה פיקסלים שמישהו צריך לשים לב שהם חריגים. הבעיה היא שהמידע החריג הזה נמרח והולך לאיבוד ברגע שהוא עובר משכבה לשכבה. אלו בדיוק סוג התובנות של מה עובד ומה לא עובד, שמאפשר יכולת סיווג של בעיות קשות לעומת קלות באופן שיוכל לכוון למקום טוב יותר את כל התעשייה. זה מסדר את השאלות הפרקטיות לפי רמת ההתכנות של הפתרון. או כמו שמישהו אמר - אין דבר יותר טוב מתיאוריה טובה". 

עוד כתבות

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"