גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הזיז את החמאה שלי: לאן נעלמה החמאה מהמדפים?

אם נכנסתם בימים האחרונים לסופר והרחקתם עד למקרר החלב, בוודאי הבחנתם בדבר מה חריג: החמאה, מהסוג הפשוט והנפוץ ביותר שמיוצר בישראל, פשוט נעלמה ● התופעה הזו, שנמשכת כבר מעל לשבועיים, שלחה אותנו לנסות ולבדוק לאן נעלמה החמאה, והאם ומתי היא תשוב למדף

חמאה תנובה / צילום: שלומי יוסף
חמאה תנובה / צילום: שלומי יוסף

אם נכנסתם בימים האחרונים לסופר והרחקתם עד למקרר החלב, בוודאי הבחנתם בדבר מה חריג: החמאה, מהסוג הפשוט והנפוץ ביותר שמיוצר בישראל, פשוט נעלמה. התופעה הזו, שנמשכת כבר מעל לשבועיים, שלחה אותנו לנסות ולבדוק לאן נעלמה החמאה, והאם ומתי היא תשוב למדפים. 

פנינו לרשתות מזון גדולות, שאישרו כי הן מקבלות שליש או רבע מכמות החמאה שהן מזמינות. כלומר, לא מגיעה אליהם מספיק חמאה. למה זה קורה? המשכנו ופנינו ליצרניות שפועלות בשוק החמאה, וליתר דיוק לתנובה, חברת המזון והמחלבה הגדולה בישראל, שהיא גם השחקנית הדומיננטית ששולטת בקטגוריית החמאה וממרחי החמאה. עד כמה דומיננטית? בשנת 2018 היא היוותה 70% מהמכירות הכספיות בשוק זה שהסתכמו בכ-190 מיליון שקל.

אגב, בחמאה לבדה (ללא הממרחים), תנובה גדולה עוד יותר ומהווה בדרך-כלל כ-80% מהשוק. יתר השחקניות בשוק החלב קטנות הרבה יותר: טרה, המחלבה השנייה שמייצרת את החמאה שלה בישראל, היוותה 3.5% ממכירות החמאה ב-2018. גם טרה וגם תנובה מייצרות ומוכרות חמאה מפוקחת, כלומר, כזו שהמדינה מכתיבה את המחיר שלה.

בנוסף פועלות בשוק גם יבואניות חמאה דוגמת וילי פוד תחת המותג "יורו", שטראוס תחת המותג "לורפק" ונטו שמייבאת את חמאת "עלמה". חלקן מוכרות חמאה יקרה יותר שאינה מפוקחת ושצרכנים נוהגים להשתמש בה למריחה ולא לבישול; וחלקן מוכרות בנוסף גם ממרחי חמאה שאינם חמאה.

באופן מסתורי, בשבועיים האחרונים נתח השוק של תנובה צנח בצורה בלתי נתפסת. אם עד אמצע דצמבר החזיקה החברה כאמור בכ-70% מהשוק, לפני שבועיים היא ירדה ל-56% בלבד, כשהקריסה המשיכה גם בשבוע שעבר כשהיא צללה לנתח שוק כספי של 52% בלבד. 

תנובה מצטמקת

קריסה חריגה בנתח השוק  

בשבוע שעבר כתבנו כאן על המחסור החמור בחמאה וניסינו לברר מול תנובה את הסוגיה הזו, אולם החברה סירבה להגיב. גורמים בסביבתה טענו אז כי "הבעיה לא בתנובה". ואולם,בשיחות שקיימנו עם קמעונאים, גם כאלה שלא רוכשים או רוכשים כמות מינימלית של שחקניות מתחרות, אישרו לנו כי תנובה לא מצליחה לספק את הכמויות שהם מזמינים. מדובר במציאות שבאה לידי ביטוי כאמור בקריסה של נתח השוק של החברה בכמעט 20 נקודות בתוך שבועיים - ירידה שבענף מגדירים אותה כ"חריגה ביותר".

אז מדוע תנובה לא מסוגלת לספק יותר את כמויות החמאה שסיפקה עד לפני פחות מחודש? בשנה החולפת התרחשו, ככל הנראה, שני תהליכים במקביל. ראשית, הרפתנים הקטינו את כמות הפרות ובהתאם גם את החלב שהם מייצרים, ונוצר בענף מחסור ברכיב המרכזי לייצור החמאה - שומן חלב. כלומר, חוסר מהותי בחומר הגלם. אלא, שבדרך-כלל תנובה יודעת להתמודד עם החוסר הזה באמצעות ייבוש חלב לידי אבקה וייצור במידת הצורך.

במקביל, טרה, שהייתה שחקן קטן בשוק החמאה, נעלמה כמעט לחלוטין מהמדפים. אם בשנים 2016 ו-2017 היא החזיקה, לפי נתוני סטורנקסט, ב-7% מהמכירות הכספיות בשוק החמאה - הרי שב-2018 היא כבר הצטמקה לנתח שוק של 3.5% בלבד, כשבחודשים האחרונים היא נעלמה כמעט לחלוטין, ונתח השוק שלה נע בין שברי אחוזים לבין 2%. 

יש מי שמעריכים שהצעד הזה מתרחש על רקע הרצון של טרה לצמצם את הפעילות בשוק המפוקח על רקע מאבק אחר שקשור לסירובו של שר האוצר, משה כחלון, לחתום על ייקור המוצרים המפוקחים - סוגיה שבגינה גם תנובה וגם טרה עתרו לבג"ץ. אגב, בסביבת טרה גורסים כי "הביקוש לחמאת טרה בשוק המוסדי גדל לאחרונה באופן משמעותי בעקבות הצטרפות בתי עסק רבים שבהם חל ביקוש למוצרי חלב ללא חומרים משמרים המיוצרים במחלבה".

כך או כך, האם אובדן של שחקן שהיווה ב-2017 כ-7% מהמכירות הכספיות בשוק (ומאז אפילו הצטמק) יכול בכלל לגרום לחוסר משמעותי בשוק? המכירות של טרה בשוק החמאה הסתכמו ב-2017 ב-16 מיליון שקל, קצת פחות מ-400 אלף טון, כאשר ב-2018 גדלה כמות הצריכה בשוק החמאה בכמעט 7%. למרות זאת, הכמות שטרה מייצרת עדיין הופחתה, והיא רשמה ירידה של כ-44% כמותית וכספית. ובכל זאת, בענף מעריכים כי מדובר בשחקן קטן מדי כדי לייצר חוסר דרמטי בשוק ובאופן פתאומי.

תנובה נשארה ללא מאגרים 

אז מה כן קרה כאן? גורמים בסביבת תנובה מסבירים כי בחברה לא הבחינו בהצטמקות ההדרגתית של טרה והמשיכו לספק כמויות גדולות של חמאה באופן שוטף, גם על חשבון המאגרים שנשמרים בדרך-כלל לתקופות שבהן קיים מחסור גדול יותר של חלב - חודשי הקיץ שבהם יש עלייה בביקוש וירידה בכמות החלב שהפרות מייצרות. כך צמחה תנובה בכ-30% במכירות הכספיות שלה ב-2018 קצב אדיר וחריג, כשקצב הצמיחה במכירות הכספיות של קטגוריית החמאה עמד על כ-10%. גורמים בתנובה מציינים כי בחברה לא הבחינו בשינוי החד הזה והמשיכו למכור ולספק את הביקושים של השוק.

כך שיחד עם הירידה בענף כולו בכמויות החלב שהרפתנים מספקים ברבעון האחרון של 2018, בתנובה נתקעו ללא רזרבות שמהן ניתן לייצר חמאה חדשה. ולא רק זאת, אלא שאותם גורמים מפרטים כי הגיעה העת לבצע עבודות תחזוקה במכונות ייצור החמאה - ממש כשם שמכניסים את הרכב לתחזוקה במוסך - כך שהמכונה שמייצרת את הגודל המפוקח והנפוץ של חמאה במשקל 100 גרם נלקחה לעבודות תחזוקה שוטפות והחמירה עוד יותר את המשבר. המכונה הזו תחזור ככל הנראה למפעל בתחילת השבוע הבא ותשוב לייצר, אלא שכעת המכונה השנייה אמורה הייתה להילקח לעבודות תחזוקה. גורמים בתנובה אמרו בשיחה עם "גלובס" כי בחברה הוחלט שלא לאפשר את עבודות התחזוקה התקופתיות בשלב זה כדי למנוע את המחסור וכי נותר רק לקוות שפעילות המכונה לא תשתבש בעקבות הדחייה הזו.

לפי אותם גורמים, כרגע לתנובה אין כלל מאגרים והיא מספקת רק את מה שביכולתה לייצר "מהיד לפה". אלא שגם אם הכל ילך חלק על אף הדחייה בעבודות התחזוקה ותנובה תוכל לחזור לספק את הכמות המלאה שסיפקה קודם לכן, בקיץ הקרוב המחסור צפוי להיות חמור הרבה יותר. בעונה החמה כאמור, יורדת כמות החלב שהפרות מסוגלות להניב ותנובה משתמשת בדרך-כלל במאגרי אבקת החלב שאגרה בחודשי החורף שבהם כמויות החלב עולות על הביקוש.

כעת תנובה נותרה, על פי אותם גורמים, ללא רזרבות, כך שביוני הקרוב צפוי להיות מחסור חמור עוד יותר מהנוכחי.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן