גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי: "בסוף הכלכלה מנצחת את הפוליטיקה"

גם בשוק דינמי, שמגלה עצבנות מסוימת, קיימות אפשרויות השקעה לא מעטות ● פיזור מוצרים נכון, חשיפה בעיקר לארה"ב אבל גם לסין, הודו ואינדונזיה, למגזרים כגון טכנולוגיה ובריאות יובילו לגיוון התיק ולפיזור נכון של ההשקעות

שוק תנודתי. המשקיעים חוששים מסיום מחזור העליות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
שוק תנודתי. המשקיעים חוששים מסיום מחזור העליות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI 

לאחרונה, הכותרות הכלכליות מבלבלות מעט את המשקיעים בכל הנוגע למצב השוק. מאז המשבר הכלכלי שהסתיים ב-2009, תשע השנים האחרונות סיפקו תשואות נאות בשוק ההון, גם למי שהסתפקו באפיקים הסולידיים, כגון אגרות חוב ממשלתיות. במחצית השנייה של 2018 חווינו מהפך. מגמת עליית הריבית לצד חששות מתגברים מהמפה הפוליטית העולמית גרמו לשווקים לעבור שינוי מגמה חד, הציבור ברח למזומן וכך ראינו ירידות במרבית המכשירים הפיננסים.

יש מי שיראה במתרחש בשוק תיקון ויש מי שיראה שינוי מגמה. איך שלא מגדירים את המצב, בשוק תמיד קיימות הזדמנויות השקעה הדורשות פיזור נכון ובצורה מושכלת.

לדברי צביקה שלזינגר, מנהל דסק חו"ל ב-IBI ניהול תיקים, זרוע ניהול תיקי ההשקעות הפרטיים של בית ההשקעות IBI: "כאשר בוחנים את מצב הכלכלות בעולם, נוכחים כי הוא טוב וחלק גדול מהן במגמת התרחבות. הדבר בולט בעיקר בארצות הברית המהווה עדיין את הקטר המוביל בכלכלה העולמית. בין האינדיקטורים החשובים ביותר אנחנו מסתכלים על מדד מנהלי הרכש שנמצא ברמות שמצביעות על התרחבות, על רמת האבטלה ועל יחס חוב משקי הבית להכנסתם. שני האינדיקטורים הללו מצביעים על כך שמצבו של הצרכן האמריקאי, שאחראי למעל ל-60% מהתוצר האמריקאי, מצוין (בניגוד לשנת 2008). בהתאם בעוד ששלזינגר מצפה שייתכן ונראה בארה"ב עוד העלאת ריבית אחת במהלך 2019, באירופה העלאה כזו אינה צפויה לפני סוף 2019, סוף עידן דראגי, וגם אז היא עדיין בסימן שאלה.

שלזינגר סבור כי "מה שמוציא את המשקיעים משיווי משקל ומגדיל את התנודתיות בשוק הוא הפחד מהפוליטיקאים. מלחמות סחר, סגירה חלקית של הממשלה הפדראלית, אי יציבות בגרמניה וצרפת, ברקזיט, מלחמת סחר עם סין. אם מחפשים ממה לדאוג לא חסר, אבל חשוב לזכור שבסופו של דבר מה שיקבע את כיוון השווקים היא הכלכלה עצמה, בסוף היא תמיד מנצחת. יתרה מכך, מרבית הסיכונים הללו מוגדרים כך שניתן להבחין בין מכשירי השקעה שונים על-פי מידת החשיפה שלהם לסיכונים ספציפיים".

"גם העובדה שאנחנו נמצאים אחרי כמה שנים של עליות בשווקים, מפחידה את השוק. משקיעים חוששים כי מחזור העליות של תשע השנים, נמצא בסיומו", מוסיף שלזינגר. "למרות זאת, להערכתנו הכלכלה נראית יציבה וצומחת לשנת 2019 כך שקשה לראות מיתון ב-12 החודשים הקרובים ונראה שהירידות בסוף 2018 הן בגדר תיקון ולא כניסה לשוק דובי, שמאופיין בירידות חדות".

בשוק דינמי תן למומחים של IBI לנהל עבורך השקעות, לפרטים לחצו כאן >>

היכן נמצאות ההזדמנויות וממה כדאי להיזהר?

במצב הנוכחי, שלזינגר מסביר כי "ההמלצה שלנו היא לבנות תיק דפנסיבי. תיק המקצה חלק רחב יותר מההשקעות לארה"ב ומוסיף כתיבול חשיפה לשווקים המובילים באסיה - סין, אינדונזיה והודו. בהתייחס לאג"ח בארה"ב, הוא ממליץ על אג"ח קונצרני קצר.

בשוק המניות המגזרים המומלצים, לדעת שלזינגר, להשקעה בארה"ב במצב השווקים הנוכחי הם הטכנולוגיה והבריאות. "אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה כאן כדי להישאר - חברות בתחומי מחשוב הענן, האינטרנט של הדברים והסייבר פועלות בשווקים מתחדשים וצומחים. יש ביניהן כאלה שיקר להשקיע בהן כרגע, אבל גם הרבה אחרות שמתומחרות סביר" ויש לנצל ירידות כדי לרכוש אותם במחירים נוחים, הוא אומר. "במקרה של בריאות - העלייה בתוחלת החיים ובהוצאות על בריאות, משחקות תפקיד - אלה מהלכי מאקרו ארוכי-טווח שגורמים לנו להעדיף את הסקטור הזה. מעולם לא חיו כל כך הרבה אנשים מבוגרים על פני כדור הארץ ומספרם רק ילך ויגדל - ועל כן ההוצאה על שיפור איכות החיים בגילאים מבוגרים יותר אמורה להמשיך ולצמוח. מאפיין נוסף של שני הסקטורים הללו להערכתנו, הוא היציבות הפיננסית של החברות. חברות הביומד המובילות מאופיינות בתזרים מזומנים גבוה וחברות הטכנולוגיה המובילות מאופיינות בעודפי הון גדולים.

צביקה שלזינגר, מנהל דסק חו"ל ב-IBI ניהול תיקים/צילום: אילן בשור

"חוץ מארה"ב, גם השווקים המתעוררים, בהובלת סין והודו, יכולים עדיין להוות אלטרנטיבת השקעה. מעמד הביניים שם ממשיך ומתחזק, הצריכה הפרטית גדלה והממשלות יחסית יציבות. ברור שיש שם סיכונים אבל הסיכוי לתשואה והתמחור הנוח לאחר הירידות ב-2018 בהחלט מצדיק חשיפה מסוימת".

לצד מתן דגש על השקעות בארה"ב ושווקים מתעוררים ,יש אזורים שמהם כדאי להיזהר. "אנחנו פחות אוהבים את אנגליה, בגלל הברקזיט, שגרר עלייה באינפלציה וירידה בצמיחה", מסביר שלזינגר. "במצב הנוכחי - חוסר הוודאות לגבי המשך התהליך, צורת ההיפרדות וההשלכות שבצידה הופכות את ההשקעה למעורפלת מדי. שוק האג"ח האירופי הוא שוק שקשה למצוא בו ערך, חוסר יציבות פוליטית בגוש ובמדינות עצמן, כלכלה נאבקת וריביות שליליות שגוזרות את התמחורים היקרים בהיסטוריה", הוא מזהיר, בייחוד בתקופה בה הבנק המרכזי צפוי להפסיק את רכישות האג"ח.

ניהול תיקים ייחודי ומותאם

במצב שבו לא לכולם יש את הזמן והידע לנהל תיק השקעות, נכנס הפתרון של ניהול תיקים. הפתרון הזה מוצע על ידי בתי השקעות שממנים מנהל מומחה לכל לקוח, שמתאים עבורו תיק ניירות ערך ומנהל אותו. על פי נתוני *רשות לניירות ערך, נכון לדצמבר 2017 בין 60-80 אלף ישראלים משתמשים בניהול תיקים, כאשר בדרך כלל הון התחלתי נזיל לשימוש בתיק מסוג זה עומד על כ-400 אלף שקל.

ב-IBI ניהול תיקים, זרוע ניהול תיקי ההשקעות הפרטיים של בית ההשקעות IBI, מציעים שורה רחבה של תיקים מנוהלים, כאשר כל מוצר מתמחה בסוג אחר של השקעה. כך, למשל, קיים מסלול של תיק דיווידנדים, שאמון על השקעות במניות דיווידנד; יש גם תיקים ייחודיים, כמו התיק החברתי, שנועד לאפשר השקעה בחברות שעומדות בשורה של קריטריונים חברתיים, כמו אחריות תאגידית, אי-אפלייה מגדרית, הימנעות מזיהום סביבתי ועוד.

תיק השקעות חו"ל של IBI  ניהול תיקים חשוף כולו לשווקים גלובליים, הוא מחולק בין מניות לאגרות חוב, ומיועד גם למשקיעי סכומים נמוכים יחסית של 200-250 אלף דולר. "לפי מחקר שערכנו, המוצר של תיקי השקעות בחו"ל הוא המומלץ ביותר על ידינו כרגע, בין היתר בגלל שהשנים האחרונות היטיבו עם השקל, ולהערכתנו, עובדה זו עשויה לתרום למחזיקי ניירות ערך בחו"ל", טוען שלזינגר. זאת ועוד, "מרבית נכסיו וקרן הפנסיה של המשקיע הישראלי חשופים לשוק המקומי ולשקל. לכן, יש ערך רב בפיזור מטבעי וגיאוגרפי של הנכסים הנוספים שנצברו".

המצב הנתון בשווקים, כך עולה מהשיחה עם שליזנגר, צפוי בהסתברות גבוהה להיות תנודתי בשנתיים הקרובות. לנוע בין אופטימיות וחלומות שמספקות הטכנולוגיה וההזדמנויות החדשות בשווקים לבין הפסימיות שזורעים הפוליטיקאים. כל מי ששוקל כניסה להשקעה בשווקים או ארגון מחדש של התיק, ראוי שייבחן פיזור נכסים גם לחו"ל, תוך ניצול החוזק היחסי הנוכחי של השקל, או שפשוט ישקול לבחור בשירות תיקים מנוהל ומקצועי.

לפרטים נוספים על השקעות גלובליות מהמומחים של IBI לחצו כאן >>

* רשות לניירות ערך, מחלקת השקעות: נתונים בדבר פעילות חברות בעלות רישיון לניהול תיקי השקעות נכון ליום 1.12.2017 

** המידע המוצג משמש למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים בו או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע המוצג הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין באמור לעיל משום הבטחת תשואה כל שהיא של מנהל התיקים או התחייבות להשגת שיעור תשואה.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות