גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדמוקרטים דחו על הסף הצעת פשרה של טראמפ לסיום השבתת הממשל

גם הימין הקיצוני תוקף את הצעת הנשיא ● טראמפ הציע הקלות ל"חולמים", מאות אלפי מהגרים, נטולי ניירות, שהובאו לארה"ב בילדותם, תמורת תקצוב של 5.7 מיליארד דולר לבניית החומה ● הדמוקרטים: אין על מה לדבר כל עוד נמשכת ההשבתה ● כוכבת תקשורת של הימין: "טראמפ מציע חנינה לשוהים בלתי חוקיים תמורת חומה של 100 מייל"

הנשיא טראמפ  / צילום: רויטרס, Carlos Barria
הנשיא טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos Barria

מאמץ של דונלד טראמפ לשים קץ להשבתת הממשל בארה"ב קרס אמש (שבת) מיד לאחר השקתו. הפשרה שהציע הנשיא - לתת הקלות לשתי קבוצות מהגרים נטולי ניירות תמורת הסכמה דמוקרטית לתקצב 5.7 מיליארד דולר להקמת חומה לאורך הגבול עם מקסיקו - נדחתה הן ע"י ראשי המחוקקים הדמוקרטים בקונגרס והן ע"י כוכבי התקשורת של הימין הקיצוני.

האחרונים, שדעתם חשובה לטראמפ הרבה יותר מדעת הדמוקרטים, מאותתים למעשה לטראמפ, שכל ניסיון פוטנציאלי להמתיק את הצעתו, בתקווה לפתות כמה דמוקרטים, ייתקל בהתנגדות בצורה של ה"בייס" שלו - ציבור תומכיו השרופים - שכבר עתה ניכרים בו סימני שחיקה, על-פי הסקרים העדכניים.

השורה התחתונה: השבתת הממשל, שהיום (א') ימלא לה חודש - ההשבתה הארוכה ביותר בתולדות ארה"ב - צפויה להימשך לפחות בימים הקרובים. טראמפ מוצא עצמו מסונדל מימין ומשמאל, כאשר סבלנותם של האמריקאים מתחילה לפקוע. 800 אלף עובדי מדינה מושבתים מאונס או אנוסים לעבוד ללא שכר, ועימם כמיליון קבלנים ועובדי קבלן.

להשבתתם יש השפעת שרשרת על מיליוני אמריקאים ואלפי חברות וממילא על המשק כולו. על פי חישובי הבית הלבן עצמו, כל שבוע השבתה מגלח 0.13 מהצמיחה. במלאת חודש לכיבוי האורות הממשלתי, תקולף אפוא מהתמ"ג כמחצית האחוז.

בנאום נוסף לאומה, ששודר בערוצי החדשות, הגדיר טראמפ את הצעתו כ"תכנית ישירה, סבירה, הגיונית ומלאה בפשרות... שתכליתה לשבור את הקרח ולספק לקונגרס מתווה להתקדמות... (הצעה) רחומה ששני הצדדים יוכלו לקבל".

הסוכריה בנאום, שנועדה לפורר את התנגדות הדמוקרטים, היא נכונות להקל על שתי קבוצות של מהגרים בלתי חוקיים, נושא שקרוב מאוד לליבה של מפלגת האופוזיציה. טראמפ הודיע שהוא יהיה מוכן להאריך שהותם של מהגרים נטולי ניירות, שהובאו לארה"ב באופן בלתי חוקי כילדים ע"י הוריהם. רובם עברו את הגבול בהיותם בני פחות מ-10. ארה"ב היא מולדתם היחידה. מבחינתם, מקסיקו היא מדינה זרה. הם גדלו בארה"ב ולמדו בה. רבים מהם סטודנטים ורבים הקימו משפחות. יש שעובדים כרופאים, שוטרים ומורים ויש שהתגייסו לצבא. למעשה, הם אמריקאים לכל דבר - אך אין להם ניירות. ממשל אובמה העניק להם היתרי עבודה, אך טראמפ החליט לשלול מהם את ההגנות שמהן הם נהנו עד עתה. הם ידועים כ"חולמים" (DREAMERS) והם מונים כ-800 אלף בני-אדם.

טראמפ אף הביע בנאום נכונות להימנע מגירוש זרים שנכנסו לארה"ב כחוק ממדינות מסוימות באמריקה הלטינית והאיים הקריביים בעקבות אסונות טבע שפקדו את ארצותיהם. חלק ניכר מחברי הקבוצה הזו הם כ-200 אלף אזרחי אל-סאלוואדור, שקיבלו היתר לעבוד בארה"ב אחרי רעידת אדמה גדולה שעשתה שמות בארצם ב-2001.

כאמור, עד עתה שאף טראמפ, בהשראת הימין הקיצוני במפלגתו, לגרש את ה"חולמים" ואת הזרים שנכנסו כחוק בעקבות אסונות הטבע חזרה לארצותיהם, אע"פ שהם חיו בארה"ב שנים רבות. המשמעות היתה שרבים היו נאלצים לחזור לארצות מוכות, שלא היו מסוגלות למצוא להם מקורות פרנסה. עתה מוכן הנשיא לתת אורכה של שלוש שנים לבני שתי הקבוצות, שבמהלכה הם יוכלו לעבוד בארה"ב כחוק.

אבל טראמפ לא חזר בו מדרישתו העיקרית: תקצוב 5.7 מיליארד דולר לבניית החומה לאורך הגבול, דרישה שהדמוקרטים דחו על הסף בעבר. הוא ניסה להציג את הדרישה הזו כוויתור: "לא מדובר בחומת בטון לאורך 2000 מייל, מים אל ים (כפי שאמר בעבר)... אלא מחסומי פלדה שיוקמו באתרים בעלי קדימות גבוהה (כלומר אתרים פופולריים אצל המסתננים). חלק גדול מהגבול כבר מוגן במחסומים טבעיים כגון הרים ומים".

ברקע נמצא העימות רב-השנים בין דמוקרטים לרפובליקאים על הסדרת מעמדם של כ-11 מיליון מהגרים נטולי ניירות, רובם ממדינות אמריקה התיכונה, ובעיקר ממקסיקו. במסע הבחירות שלו, הבטיח טראמפ הבטיח זרוק את כולם חזרה לארצות מוצאם בשנתו הראשונה כנשיא, אך לאחר שהושבע הוא מיתן במקצת את עמדותיו, בעיקר מפני שאין דרך לטפל במספר רב כל כך של "לא חוקיים".

תגובת הדמוקרטים לנאום היתה מהירה וחד-משמעית: אין על מה לדבר כל עוד נמשכת השבתת הממשל. צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנט, אמר כי הצעת הנשיא משולה ל"לקיחת בני ערובה". ננסי פלוסי, יו"ר בית-הנבחרים אמרה: "הדמוקרטים קיוו שהנשיא יהיה מוכן, סוף סוף, לחדש את פעילות הממשל ולהתקדם לקראת דיון נחוץ על הגנת הגבול. לרוע המזל, מתברר שהצעתו היא ערימה של כמה הצעות שכבר נדחו בעבר. אף אחת מהן אינה קבילה ובסך הכל הן אינן משקפות מאמץ כן להחזיר את הוודאות לחיי האזרחים".

אפילו מחוקקת רפובליקאית, הסנטורית ליסה מרקובסקי, אמרה: "לו היתה יזמה מהותית מצורפת לדרישת מימון החומה, הדמוקרטים היו מוכנים להאזין. אבל אי אפשר להוסיף להשבית את הממשל בשעה שאנו עובדים על פיתרון".

אך סביר להניח, שטראמפ יוטרד יותר מתגובות הימין הקיצוני בארה"ב. ציר בית-הנבחרים סטיב קינג, שנמנה עם השוליים הימניים של המפלגה הרפובליקאית (ושהורחק מחברותו בוועדות של בית-הנבחרים כעונש על התבטאויות גזעניות) צייץ אמש: "חומת בטון יפיפייה לאורך הגבול תהיה אנדרטה לשלטון החוק, לריבונות של ארה"ב ולדונלד טראמפ. אם החנינה ל'חולמים' תתקבל תמורת 5.7 מיליארד דולר (שיממנו חמישית מהחומה), לא יהיו מספיק בלתי חוקיים בארה"ב כדי לעשות עסקות עתידיות למימון שאר החומה. לא לחנינה תמורת חומה".

אן קולטר, אחת מכוכבות התקשורת של הימיין הרפובליקאי, צייצה: "100 מייל של חומה לאורך הגבול תמורת חנינה למיליוני בלתי חוקיים. כך שאם נרצה להעניק אזרחות למיליארד זרים, נכול אולי לקבל מימון לכל החומה".

"טראמפ מציע חנינה", הוא הוסיפה. "הצבענו לטראמפ וקיבלנו את ג'ב". (הכוונה לג'ב בוש, שהתמודד על המועמדות הרפובליקאות לנשיאות ושהציע, במהלך מסע הבחירות, לתת חנינה לזרים נטולי ניירות שחיים בארה"ב).

ורוי בק, נשיא הארגון NumbersUSA, שפועל נגד הגירה, כתב, שהצעת טראמפ היא "לוזר מבחנית העובד האמריקאי הנשכח שעמד במרכז הקמפיין של טראמפ".

עוד כתבות

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

ברוטו או נטו אחרי מס? כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים

המגמה הכללית בפסיקה הינה איזון על בסיס ברוטו של הנכסים בין בני זוג, אך יש דרכים נוספות שיכולות להועיל לשני הצדדים

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה מעורבת בתל אביב; המניות הביטחוניות קופצות, מניות הביטוח יורדות

השקל נחלש מול הדולר בניגוד למגמה בעולם ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

פרשת רונאל פישר: לאחר עשור של דיונים, גזר הדין יינתן השבוע

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב