גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדמוקרטים דחו על הסף הצעת פשרה של טראמפ לסיום השבתת הממשל

גם הימין הקיצוני תוקף את הצעת הנשיא ● טראמפ הציע הקלות ל"חולמים", מאות אלפי מהגרים, נטולי ניירות, שהובאו לארה"ב בילדותם, תמורת תקצוב של 5.7 מיליארד דולר לבניית החומה ● הדמוקרטים: אין על מה לדבר כל עוד נמשכת ההשבתה ● כוכבת תקשורת של הימין: "טראמפ מציע חנינה לשוהים בלתי חוקיים תמורת חומה של 100 מייל"

הנשיא טראמפ  / צילום: רויטרס, Carlos Barria
הנשיא טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos Barria

מאמץ של דונלד טראמפ לשים קץ להשבתת הממשל בארה"ב קרס אמש (שבת) מיד לאחר השקתו. הפשרה שהציע הנשיא - לתת הקלות לשתי קבוצות מהגרים נטולי ניירות תמורת הסכמה דמוקרטית לתקצב 5.7 מיליארד דולר להקמת חומה לאורך הגבול עם מקסיקו - נדחתה הן ע"י ראשי המחוקקים הדמוקרטים בקונגרס והן ע"י כוכבי התקשורת של הימין הקיצוני.

האחרונים, שדעתם חשובה לטראמפ הרבה יותר מדעת הדמוקרטים, מאותתים למעשה לטראמפ, שכל ניסיון פוטנציאלי להמתיק את הצעתו, בתקווה לפתות כמה דמוקרטים, ייתקל בהתנגדות בצורה של ה"בייס" שלו - ציבור תומכיו השרופים - שכבר עתה ניכרים בו סימני שחיקה, על-פי הסקרים העדכניים.

השורה התחתונה: השבתת הממשל, שהיום (א') ימלא לה חודש - ההשבתה הארוכה ביותר בתולדות ארה"ב - צפויה להימשך לפחות בימים הקרובים. טראמפ מוצא עצמו מסונדל מימין ומשמאל, כאשר סבלנותם של האמריקאים מתחילה לפקוע. 800 אלף עובדי מדינה מושבתים מאונס או אנוסים לעבוד ללא שכר, ועימם כמיליון קבלנים ועובדי קבלן.

להשבתתם יש השפעת שרשרת על מיליוני אמריקאים ואלפי חברות וממילא על המשק כולו. על פי חישובי הבית הלבן עצמו, כל שבוע השבתה מגלח 0.13 מהצמיחה. במלאת חודש לכיבוי האורות הממשלתי, תקולף אפוא מהתמ"ג כמחצית האחוז.

בנאום נוסף לאומה, ששודר בערוצי החדשות, הגדיר טראמפ את הצעתו כ"תכנית ישירה, סבירה, הגיונית ומלאה בפשרות... שתכליתה לשבור את הקרח ולספק לקונגרס מתווה להתקדמות... (הצעה) רחומה ששני הצדדים יוכלו לקבל".

הסוכריה בנאום, שנועדה לפורר את התנגדות הדמוקרטים, היא נכונות להקל על שתי קבוצות של מהגרים בלתי חוקיים, נושא שקרוב מאוד לליבה של מפלגת האופוזיציה. טראמפ הודיע שהוא יהיה מוכן להאריך שהותם של מהגרים נטולי ניירות, שהובאו לארה"ב באופן בלתי חוקי כילדים ע"י הוריהם. רובם עברו את הגבול בהיותם בני פחות מ-10. ארה"ב היא מולדתם היחידה. מבחינתם, מקסיקו היא מדינה זרה. הם גדלו בארה"ב ולמדו בה. רבים מהם סטודנטים ורבים הקימו משפחות. יש שעובדים כרופאים, שוטרים ומורים ויש שהתגייסו לצבא. למעשה, הם אמריקאים לכל דבר - אך אין להם ניירות. ממשל אובמה העניק להם היתרי עבודה, אך טראמפ החליט לשלול מהם את ההגנות שמהן הם נהנו עד עתה. הם ידועים כ"חולמים" (DREAMERS) והם מונים כ-800 אלף בני-אדם.

טראמפ אף הביע בנאום נכונות להימנע מגירוש זרים שנכנסו לארה"ב כחוק ממדינות מסוימות באמריקה הלטינית והאיים הקריביים בעקבות אסונות טבע שפקדו את ארצותיהם. חלק ניכר מחברי הקבוצה הזו הם כ-200 אלף אזרחי אל-סאלוואדור, שקיבלו היתר לעבוד בארה"ב אחרי רעידת אדמה גדולה שעשתה שמות בארצם ב-2001.

כאמור, עד עתה שאף טראמפ, בהשראת הימין הקיצוני במפלגתו, לגרש את ה"חולמים" ואת הזרים שנכנסו כחוק בעקבות אסונות הטבע חזרה לארצותיהם, אע"פ שהם חיו בארה"ב שנים רבות. המשמעות היתה שרבים היו נאלצים לחזור לארצות מוכות, שלא היו מסוגלות למצוא להם מקורות פרנסה. עתה מוכן הנשיא לתת אורכה של שלוש שנים לבני שתי הקבוצות, שבמהלכה הם יוכלו לעבוד בארה"ב כחוק.

אבל טראמפ לא חזר בו מדרישתו העיקרית: תקצוב 5.7 מיליארד דולר לבניית החומה לאורך הגבול, דרישה שהדמוקרטים דחו על הסף בעבר. הוא ניסה להציג את הדרישה הזו כוויתור: "לא מדובר בחומת בטון לאורך 2000 מייל, מים אל ים (כפי שאמר בעבר)... אלא מחסומי פלדה שיוקמו באתרים בעלי קדימות גבוהה (כלומר אתרים פופולריים אצל המסתננים). חלק גדול מהגבול כבר מוגן במחסומים טבעיים כגון הרים ומים".

ברקע נמצא העימות רב-השנים בין דמוקרטים לרפובליקאים על הסדרת מעמדם של כ-11 מיליון מהגרים נטולי ניירות, רובם ממדינות אמריקה התיכונה, ובעיקר ממקסיקו. במסע הבחירות שלו, הבטיח טראמפ הבטיח זרוק את כולם חזרה לארצות מוצאם בשנתו הראשונה כנשיא, אך לאחר שהושבע הוא מיתן במקצת את עמדותיו, בעיקר מפני שאין דרך לטפל במספר רב כל כך של "לא חוקיים".

תגובת הדמוקרטים לנאום היתה מהירה וחד-משמעית: אין על מה לדבר כל עוד נמשכת השבתת הממשל. צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנט, אמר כי הצעת הנשיא משולה ל"לקיחת בני ערובה". ננסי פלוסי, יו"ר בית-הנבחרים אמרה: "הדמוקרטים קיוו שהנשיא יהיה מוכן, סוף סוף, לחדש את פעילות הממשל ולהתקדם לקראת דיון נחוץ על הגנת הגבול. לרוע המזל, מתברר שהצעתו היא ערימה של כמה הצעות שכבר נדחו בעבר. אף אחת מהן אינה קבילה ובסך הכל הן אינן משקפות מאמץ כן להחזיר את הוודאות לחיי האזרחים".

אפילו מחוקקת רפובליקאית, הסנטורית ליסה מרקובסקי, אמרה: "לו היתה יזמה מהותית מצורפת לדרישת מימון החומה, הדמוקרטים היו מוכנים להאזין. אבל אי אפשר להוסיף להשבית את הממשל בשעה שאנו עובדים על פיתרון".

אך סביר להניח, שטראמפ יוטרד יותר מתגובות הימין הקיצוני בארה"ב. ציר בית-הנבחרים סטיב קינג, שנמנה עם השוליים הימניים של המפלגה הרפובליקאית (ושהורחק מחברותו בוועדות של בית-הנבחרים כעונש על התבטאויות גזעניות) צייץ אמש: "חומת בטון יפיפייה לאורך הגבול תהיה אנדרטה לשלטון החוק, לריבונות של ארה"ב ולדונלד טראמפ. אם החנינה ל'חולמים' תתקבל תמורת 5.7 מיליארד דולר (שיממנו חמישית מהחומה), לא יהיו מספיק בלתי חוקיים בארה"ב כדי לעשות עסקות עתידיות למימון שאר החומה. לא לחנינה תמורת חומה".

אן קולטר, אחת מכוכבות התקשורת של הימיין הרפובליקאי, צייצה: "100 מייל של חומה לאורך הגבול תמורת חנינה למיליוני בלתי חוקיים. כך שאם נרצה להעניק אזרחות למיליארד זרים, נכול אולי לקבל מימון לכל החומה".

"טראמפ מציע חנינה", הוא הוסיפה. "הצבענו לטראמפ וקיבלנו את ג'ב". (הכוונה לג'ב בוש, שהתמודד על המועמדות הרפובליקאות לנשיאות ושהציע, במהלך מסע הבחירות, לתת חנינה לזרים נטולי ניירות שחיים בארה"ב).

ורוי בק, נשיא הארגון NumbersUSA, שפועל נגד הגירה, כתב, שהצעת טראמפ היא "לוזר מבחנית העובד האמריקאי הנשכח שעמד במרכז הקמפיין של טראמפ".

עוד כתבות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים אישרה את המינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אושר על ידי ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ● סמוטריץ' צפוי להביא את מינויו לאישור הממשלה בזמן הקרוב

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

כתבת הוול סטריט ג'ורנל ג'ואנה סטרן ובידה דג קרב שהזמין קלודיוס. החליט בעצמו מה להכניס למלאי / אילוסטרציה: Ryan Trefes, WSJ

זה מה שקרה כשסוכן AI מונה לנהל את מכונת החטיפים במשרד

בחדר החדשות של הוול סטריט ג'ורנל החליטו לעשות ניסוי - ולתת למודל של קלוד לנהל את מכונת החטיפים שבמשרד ● בתוך ימים ספורים הוא חידש את המלאי בדג חי, אקדחי הלם, תחתונים וגם פלייסטיישן 5 ● הוא גם שוכנע שהוא קומוניסט ואז חילק את כל הסחורה בחינם ● על הדרך הוא סיפק שיעור על עתידם של סוכני בינה מלאכותית

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

בתעודת הזהות שלכם עומד לפוג התוקף? הממשלה מאריכה אותו בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

איתמר אבירן על רקע היקב שלו. ''אני משקיע אין סוף מאמץ בכרם כדי להביא את הפרי הכי טוב שאני יכול'' / צילום: טל להב

הקסם של יקב צור: בתל גזר יש יינן שהוא גם כורם, ואי אפשר לפספס את איכות העשייה שלו

בימים אלה מושלמת הקמתו של יקב חדש המשמר מסורת חקלאית בת מאות שנים ● זוהי הגשמת חלום עבור איתמר אבירן, שמלווה את התהליך לאורך כל שלבי הייצור: "חשוב לי לשמור על המובחנות ועל חותם המקום"

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב

הפגנות בטהרן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

"הגבוהה ביותר": ח'אמנאי הורה על העלאת הכוננות במדינה

רופא בטהרן אמר לטיים כי בשישה בתי חולים בעיר נרשמו לפחות 217 מפגינים הרוגים כתוצאה מהעימותים ● רזא פהלווי יורש העצר הגולה של איראן: "אני מתכוון לחזור למולדת כאשר המהפכה תנצח" ● ניתוק האינטרנט באיראן נמשך כבר יותר מ-36 שעות ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני גינה קריאות בעד חמאס בהפגנה נגד ישראל בעיר ● שר החוץ של איראן עראקצ'י נפגש אתמול בלבנון עם מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם ● עדכונים שוטפים

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית התקרבה לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה״ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו פוליטית בין ארה"ב לאיראן

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון