גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע הדרמה בבזק: בי קומיוניקיישנס יצאה לגיוס של 150 מיליון שקל בהנפקת מניות

הגיוס נועד לייצב את ביקום ולאפשר את מכירת השליטה בה במחיר גבוה מההצעה הנוכחית של קרן סרצ'לייט ● בעלת השליטה אינטרנט זהב לא צפויה להשתתף בהנפקה והחזקתה תדולל ל-51% ● ההצעה הנוכחית של סרצ'לייט משקפת תספורת של 26% לאג"ח אינטרנט זהב

ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

חברת ההחזקות בי קומיונקיישנס  (ביקום) יצאה היום למהלך של הנפקת מניות שנועד להרגיע את הסערה בפירמידה החולשת על קבוצת התקשורת בזק, באמצעות הבטחת יציבותה הפיננסית של ביקום בשנים הקרובות. 

בד בבד, התחדשו הבוקר המגעים למכירת מניות השליטה בביקום לידי הקרן הזרה סרצ'לייט, שמציעה תמורתן 390 מיליון שקל (מחיר של 20 שקל למניה). זאת לאחר שבשנה האחרונה נפלה מניית ביקום בכ-70% על רקע החולשה במניית בזק 

באינטרנט זהב , החברה האם של ביקום, ינסו למנף את ההנפקה לשיפור המחיר בהצעה לרכישת ביקום, בעקבות החיזוק הצפוי ביציבותה הפיננסית של החברה הבת. ביום חמישי הודיעה אינטרנט זהב, חברת ההחזקות שבראש פירמידת בזק, על כניסה למו"מ עם מחזיקי האג"ח שלה לקראת הסדר חוב.

כפי שהוערך ב"גלובס" בשבוע שעבר, הודיעה היום ביקום על יציאה לגיוס הון של  140-160 מיליון שקל. ביקום מנוהלת על ידי עמי ברלב, שהיה קודם לכן יו"ר אינטרנט זהב ונכנס לתפקיד המנכ"ל בסוף שבוע שעבר לאחר שדורון תורג'מן, שניהל קודם את אינטרנט זהב וביקום - החליט להתמקד בניהול אינטרנט זהב. זאת, כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", על רקע ניגודי העניינים האפשריים בין שתי החברות במסגרת תהליך של הסדר חוב באינטרנט זהב.

נראה שאינטרנט זהב, על רקע מצוקת הנזילות שלה עצמה, לא תשתתף בהנפקה הנוכחית של ביקום. ל"גלובס" נודע כי רוב מוחלט של בעלי האג"ח באינטרנט זהב אינם מעוניינים שהחברה תשתתף בהנפקת המניות של ביקום. במצב זה, השלמה מוצלחת של ההנפקה תדלל את חלקה של אינטרנט זהב בביקום מ-64.8% לכ-51%, כך שהיא עדיין תישאר בעלת השליטה בביקום.

בשבוע שעבר נכשל מכרז שערכה אינטרנט זהב למכירת חלקה בביקום, אולם לאחר מכן חזרה אחת המתמודדות במכרז (הקרן הזרה סרצ'לייט) לתמונה - והיא מציעה כעת לרכוש את השליטה בביקום במחיר של 20 שקל למניה. דילול חלקה הצפוי של אינטרנט זהב בביקום לא צפוי להרתיע את הרוכשת הפוטנציאלית, משום שסרצ'לייט מעוניינת בשליטה בביקום ופחות מתמקדת בשיעור ההחזקה.

עם זאת, באינטרנט זהב ינסו כאמור להביא לשיפור הצעת סרצ'לייט או גורמים אחרים לרכישת מניות השליטה בביקום, על רקע השיפור הצפוי ביציבותה הפיננסית לאחר ההנפקה. הצעתה הנוכחית של הקרן הזרה משקפת תספורת של 27% על חוב האג"ח של אינטרנט זהב, העומד על כ-728 מיליון שקל (בתוספת המזומנים שבקופתה).

על פי הדיווח של ביקום לבורסה היום, מתכננת ביקום להנפיק עד 8 מיליון מניות (כ-21% מהון המניות של ביקום לאחר הגיוס) במסגרת מכרז פרטי שמתבצע בישראל, למשקיעים מוסדיים - הן מקומיים והן זרים.

הנפקת מניות ביקום

מחיר מינימום נמוך כטקטיקה להגברת ביקושים

המכרז נפתח היום ונראה כי ההתעניינות גדולה; מחיר המינימום נקבע על 14 שקל בלבד, אך מחיר מניית ביקום במסחר בשעות הצהריים נע סביב 20 שקל. נראה כי מחיר המינימום נקבע כטקטיקה במכרז, על מנת להגביר את הביקושים ובכך להביא לעליית מחיר המניה.

מכל מקום, בחברה לא יסתפקו במחיר המינימום וההערכה היא שביקום מבקשת לגייס סכום של 140-160 מיליון שקל (לעומת 112 מיליון שקל שמשקף המחיר המינימלי שנקבע), כלומר לפי מחיר של 17.5-20 שקל למניה.

ככל הידוע, רוב המוסדיים הישראלים הגדולים מתעניינים בהשתתפות בהנפקה. מדובר, מן הסתם, בגופים שרובם, אם לא כולם, גם מחזיקים באיגרות חוב של ביקום ושל אינטרנט זהב. ההנפקה, כאמור, פתוחה גם לגופים זרים כך שלא מן הנמנע שהגופים שהתעניינו ברכישת מניות ביקום מאינטרנט זהב יוכלו להשתתף בה ולרכוש מניות, במגבלות הקיימות.

מבנה הפירמידה של קבוצת בזק

החוב של ביקום למחזיקי האג"ח שלה (בשתי סדרות שונות) עמד בסוף הרבעון השלישי על כ-2.5 מיליארד שקל, והמח"מ של סדרה ג' הוא כ-4.6 שנים. לאחרונה הופחת דירוג החוב של ביקום מ-A2 ל-A3, וחברת הדירוג מידרוג ציינה כי ההורדה היא בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה הבת בזק, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב". עם זאת במידרוג הוסיפו כי רמת הנזילות של ביקום "סבירה". מכל מקום נראה שבביקום מעדיפים לנצל את ההזדמנות לגייס הון במטרה לחזק את המאזן ולהקטין את הסיכון מול מחזיקי האג"ח. ההנפקה צפויה לייצר לביקום "שקט" בהקשר זה עד סוף 2021.

מעבר לכך, ביקום מחזיקה כיום ב-1.34% ממניות בזק מעבר לנדרש בהיתר השליטה בחברה (26.34% לעומת הדרישה להחזיק 25%), אותן היא תוכל למכור במקרה הצורך. כיום שווי השוק של המניות "החופשיות" הוא כ-128 מליון שקל. עמי ברלב, מנכ"ל ביקום, מסר היום: "הגיוס מיועד לחזק את תזרים המזומנים של החברה ולאפשר לה יתרות נזילות עד לנובמבר 2021 גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים".

יצוין כי כבר כיום בקופת החברה מזומנים בהיקף של כ-600 מיליון שקל באופן המספק לשירות התחייבויותיה של החברה עד לשנת 2020 (כולל), גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים. החברה איתנה ובעלת נכס בסיס איתן ואיכותי ביותר, כאשר ההנפקה צפויה לאפשר לחברה יתרות נזילות מספקות על פני מספר שנים תוך שימור והגנה על נכס הבסיס שלה, לטובת כל מחזיקי העניין בה".

מניית ביקום צנחה 70% בשנה האחרונה

בתוך כך, היום פורסם זימון לאסיפת אג"ח של אינטרנט זהב במטרה למנות נציגות משותפת לשתי סדרות האג"ח (ג' ו-ד') לקראת הדיונים עם החברה על הסדר חוב. גורם מבין מחזיקי האג"ח טען היום כי לפי שעה אין בכוונתם להשתלט על החברה ולנהל את מכירת מניות ביקום בעצמם אלא "רוצים לעבוד יחד עם תורג'מן כדי למצות את תהליכי המכירה וכדי שהתהליך יהיה שקוף לבעלי האג"ח. מחזיקי האג"ח הגדולים מבינים את החשיבות שבהשארת תורג'מן לניהול תהליך המכירה וירצו שהנציגות תעבוד מולו". מי שמסתמן כמועמד לעמוד בראש הנציגות הוא אדוארד קלר, לו ניסיון רב בהסדרי חוב בשוק המקומי. 

אינטרנט זהב חייבת למחזיקי האג"ח שלה כ-728 מיליון שקל וכאמור הודיעה בשבוע שעבר על עצירת תשלומי האג"ח ופתיחה במגעים על הסדר. מידרוג הורידה את דירוג החוב של אינטרנט זהב מ-Ba2 ל-Ca והותירה את הדירוג תחת בחינה, וזאת על רקע הערכה לכשל פירעון צפוי ברמת ודאות גבוהה.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הפטור ממע"מ יעלה מחר: סמוטריץ' יחתום על הצו, הקמעונאים נאבקים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' צפוי להודיע בעוד שעות ספורות כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

יציבות בבורסות אירופה; נובו נורדיסק מזנקת ב-6%

בוול סטריט נפתח אתמול שבוע המסחר המקוצר בעליות, זה היום השלישי ברציפות ● סוחרי האג"ח בארה"ב מהמרים על ירידה בתשואות • שנת שיא בקיצוצי כח אדם בארה"ב, AI אחראי לכמעט 55 אלף פיטורים • לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה עברה לעליות; אלביט עולה ב-4%, ריטיילורס ממשיכה ליפול

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי