גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע הדרמה בבזק: בי קומיוניקיישנס יצאה לגיוס של 150 מיליון שקל בהנפקת מניות

הגיוס נועד לייצב את ביקום ולאפשר את מכירת השליטה בה במחיר גבוה מההצעה הנוכחית של קרן סרצ'לייט ● בעלת השליטה אינטרנט זהב לא צפויה להשתתף בהנפקה והחזקתה תדולל ל-51% ● ההצעה הנוכחית של סרצ'לייט משקפת תספורת של 26% לאג"ח אינטרנט זהב

ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

חברת ההחזקות בי קומיונקיישנס  (ביקום) יצאה היום למהלך של הנפקת מניות שנועד להרגיע את הסערה בפירמידה החולשת על קבוצת התקשורת בזק, באמצעות הבטחת יציבותה הפיננסית של ביקום בשנים הקרובות. 

בד בבד, התחדשו הבוקר המגעים למכירת מניות השליטה בביקום לידי הקרן הזרה סרצ'לייט, שמציעה תמורתן 390 מיליון שקל (מחיר של 20 שקל למניה). זאת לאחר שבשנה האחרונה נפלה מניית ביקום בכ-70% על רקע החולשה במניית בזק 

באינטרנט זהב , החברה האם של ביקום, ינסו למנף את ההנפקה לשיפור המחיר בהצעה לרכישת ביקום, בעקבות החיזוק הצפוי ביציבותה הפיננסית של החברה הבת. ביום חמישי הודיעה אינטרנט זהב, חברת ההחזקות שבראש פירמידת בזק, על כניסה למו"מ עם מחזיקי האג"ח שלה לקראת הסדר חוב.

כפי שהוערך ב"גלובס" בשבוע שעבר, הודיעה היום ביקום על יציאה לגיוס הון של  140-160 מיליון שקל. ביקום מנוהלת על ידי עמי ברלב, שהיה קודם לכן יו"ר אינטרנט זהב ונכנס לתפקיד המנכ"ל בסוף שבוע שעבר לאחר שדורון תורג'מן, שניהל קודם את אינטרנט זהב וביקום - החליט להתמקד בניהול אינטרנט זהב. זאת, כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", על רקע ניגודי העניינים האפשריים בין שתי החברות במסגרת תהליך של הסדר חוב באינטרנט זהב.

נראה שאינטרנט זהב, על רקע מצוקת הנזילות שלה עצמה, לא תשתתף בהנפקה הנוכחית של ביקום. ל"גלובס" נודע כי רוב מוחלט של בעלי האג"ח באינטרנט זהב אינם מעוניינים שהחברה תשתתף בהנפקת המניות של ביקום. במצב זה, השלמה מוצלחת של ההנפקה תדלל את חלקה של אינטרנט זהב בביקום מ-64.8% לכ-51%, כך שהיא עדיין תישאר בעלת השליטה בביקום.

בשבוע שעבר נכשל מכרז שערכה אינטרנט זהב למכירת חלקה בביקום, אולם לאחר מכן חזרה אחת המתמודדות במכרז (הקרן הזרה סרצ'לייט) לתמונה - והיא מציעה כעת לרכוש את השליטה בביקום במחיר של 20 שקל למניה. דילול חלקה הצפוי של אינטרנט זהב בביקום לא צפוי להרתיע את הרוכשת הפוטנציאלית, משום שסרצ'לייט מעוניינת בשליטה בביקום ופחות מתמקדת בשיעור ההחזקה.

עם זאת, באינטרנט זהב ינסו כאמור להביא לשיפור הצעת סרצ'לייט או גורמים אחרים לרכישת מניות השליטה בביקום, על רקע השיפור הצפוי ביציבותה הפיננסית לאחר ההנפקה. הצעתה הנוכחית של הקרן הזרה משקפת תספורת של 27% על חוב האג"ח של אינטרנט זהב, העומד על כ-728 מיליון שקל (בתוספת המזומנים שבקופתה).

על פי הדיווח של ביקום לבורסה היום, מתכננת ביקום להנפיק עד 8 מיליון מניות (כ-21% מהון המניות של ביקום לאחר הגיוס) במסגרת מכרז פרטי שמתבצע בישראל, למשקיעים מוסדיים - הן מקומיים והן זרים.

הנפקת מניות ביקום

מחיר מינימום נמוך כטקטיקה להגברת ביקושים

המכרז נפתח היום ונראה כי ההתעניינות גדולה; מחיר המינימום נקבע על 14 שקל בלבד, אך מחיר מניית ביקום במסחר בשעות הצהריים נע סביב 20 שקל. נראה כי מחיר המינימום נקבע כטקטיקה במכרז, על מנת להגביר את הביקושים ובכך להביא לעליית מחיר המניה.

מכל מקום, בחברה לא יסתפקו במחיר המינימום וההערכה היא שביקום מבקשת לגייס סכום של 140-160 מיליון שקל (לעומת 112 מיליון שקל שמשקף המחיר המינימלי שנקבע), כלומר לפי מחיר של 17.5-20 שקל למניה.

ככל הידוע, רוב המוסדיים הישראלים הגדולים מתעניינים בהשתתפות בהנפקה. מדובר, מן הסתם, בגופים שרובם, אם לא כולם, גם מחזיקים באיגרות חוב של ביקום ושל אינטרנט זהב. ההנפקה, כאמור, פתוחה גם לגופים זרים כך שלא מן הנמנע שהגופים שהתעניינו ברכישת מניות ביקום מאינטרנט זהב יוכלו להשתתף בה ולרכוש מניות, במגבלות הקיימות.

מבנה הפירמידה של קבוצת בזק

החוב של ביקום למחזיקי האג"ח שלה (בשתי סדרות שונות) עמד בסוף הרבעון השלישי על כ-2.5 מיליארד שקל, והמח"מ של סדרה ג' הוא כ-4.6 שנים. לאחרונה הופחת דירוג החוב של ביקום מ-A2 ל-A3, וחברת הדירוג מידרוג ציינה כי ההורדה היא בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה הבת בזק, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב". עם זאת במידרוג הוסיפו כי רמת הנזילות של ביקום "סבירה". מכל מקום נראה שבביקום מעדיפים לנצל את ההזדמנות לגייס הון במטרה לחזק את המאזן ולהקטין את הסיכון מול מחזיקי האג"ח. ההנפקה צפויה לייצר לביקום "שקט" בהקשר זה עד סוף 2021.

מעבר לכך, ביקום מחזיקה כיום ב-1.34% ממניות בזק מעבר לנדרש בהיתר השליטה בחברה (26.34% לעומת הדרישה להחזיק 25%), אותן היא תוכל למכור במקרה הצורך. כיום שווי השוק של המניות "החופשיות" הוא כ-128 מליון שקל. עמי ברלב, מנכ"ל ביקום, מסר היום: "הגיוס מיועד לחזק את תזרים המזומנים של החברה ולאפשר לה יתרות נזילות עד לנובמבר 2021 גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים".

יצוין כי כבר כיום בקופת החברה מזומנים בהיקף של כ-600 מיליון שקל באופן המספק לשירות התחייבויותיה של החברה עד לשנת 2020 (כולל), גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים. החברה איתנה ובעלת נכס בסיס איתן ואיכותי ביותר, כאשר ההנפקה צפויה לאפשר לחברה יתרות נזילות מספקות על פני מספר שנים תוך שימור והגנה על נכס הבסיס שלה, לטובת כל מחזיקי העניין בה".

מניית ביקום צנחה 70% בשנה האחרונה

בתוך כך, היום פורסם זימון לאסיפת אג"ח של אינטרנט זהב במטרה למנות נציגות משותפת לשתי סדרות האג"ח (ג' ו-ד') לקראת הדיונים עם החברה על הסדר חוב. גורם מבין מחזיקי האג"ח טען היום כי לפי שעה אין בכוונתם להשתלט על החברה ולנהל את מכירת מניות ביקום בעצמם אלא "רוצים לעבוד יחד עם תורג'מן כדי למצות את תהליכי המכירה וכדי שהתהליך יהיה שקוף לבעלי האג"ח. מחזיקי האג"ח הגדולים מבינים את החשיבות שבהשארת תורג'מן לניהול תהליך המכירה וירצו שהנציגות תעבוד מולו". מי שמסתמן כמועמד לעמוד בראש הנציגות הוא אדוארד קלר, לו ניסיון רב בהסדרי חוב בשוק המקומי. 

אינטרנט זהב חייבת למחזיקי האג"ח שלה כ-728 מיליון שקל וכאמור הודיעה בשבוע שעבר על עצירת תשלומי האג"ח ופתיחה במגעים על הסדר. מידרוג הורידה את דירוג החוב של אינטרנט זהב מ-Ba2 ל-Ca והותירה את הדירוג תחת בחינה, וזאת על רקע הערכה לכשל פירעון צפוי ברמת ודאות גבוהה.

עוד כתבות

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

הראיות שהציגה ישראל לארה"ב על חיזבאללה - והרמז להמשך

העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● השב"כ בהודעה מיוחדת לתושבי בת ים: "האיראנים הגיעו - וזו לא בדיחה" ● מפקד אוגדת עזה העניק תעודות הצטיינות לתצפיתניות שזיהו יותר מ-20 המחבלים במרחב רפיח - והכווינו את הכוחות לחיסול המחבלים ● עדכונים שוטפים

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?