גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע הדרמה בבזק: בי קומיוניקיישנס יצאה לגיוס של 150 מיליון שקל בהנפקת מניות

הגיוס נועד לייצב את ביקום ולאפשר את מכירת השליטה בה במחיר גבוה מההצעה הנוכחית של קרן סרצ'לייט ● בעלת השליטה אינטרנט זהב לא צפויה להשתתף בהנפקה והחזקתה תדולל ל-51% ● ההצעה הנוכחית של סרצ'לייט משקפת תספורת של 26% לאג"ח אינטרנט זהב

ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
ירידת מניות בזק / צילום בנין: איל יצהר, רקע: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

חברת ההחזקות בי קומיונקיישנס  (ביקום) יצאה היום למהלך של הנפקת מניות שנועד להרגיע את הסערה בפירמידה החולשת על קבוצת התקשורת בזק, באמצעות הבטחת יציבותה הפיננסית של ביקום בשנים הקרובות. 

בד בבד, התחדשו הבוקר המגעים למכירת מניות השליטה בביקום לידי הקרן הזרה סרצ'לייט, שמציעה תמורתן 390 מיליון שקל (מחיר של 20 שקל למניה). זאת לאחר שבשנה האחרונה נפלה מניית ביקום בכ-70% על רקע החולשה במניית בזק 

באינטרנט זהב , החברה האם של ביקום, ינסו למנף את ההנפקה לשיפור המחיר בהצעה לרכישת ביקום, בעקבות החיזוק הצפוי ביציבותה הפיננסית של החברה הבת. ביום חמישי הודיעה אינטרנט זהב, חברת ההחזקות שבראש פירמידת בזק, על כניסה למו"מ עם מחזיקי האג"ח שלה לקראת הסדר חוב.

כפי שהוערך ב"גלובס" בשבוע שעבר, הודיעה היום ביקום על יציאה לגיוס הון של  140-160 מיליון שקל. ביקום מנוהלת על ידי עמי ברלב, שהיה קודם לכן יו"ר אינטרנט זהב ונכנס לתפקיד המנכ"ל בסוף שבוע שעבר לאחר שדורון תורג'מן, שניהל קודם את אינטרנט זהב וביקום - החליט להתמקד בניהול אינטרנט זהב. זאת, כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", על רקע ניגודי העניינים האפשריים בין שתי החברות במסגרת תהליך של הסדר חוב באינטרנט זהב.

נראה שאינטרנט זהב, על רקע מצוקת הנזילות שלה עצמה, לא תשתתף בהנפקה הנוכחית של ביקום. ל"גלובס" נודע כי רוב מוחלט של בעלי האג"ח באינטרנט זהב אינם מעוניינים שהחברה תשתתף בהנפקת המניות של ביקום. במצב זה, השלמה מוצלחת של ההנפקה תדלל את חלקה של אינטרנט זהב בביקום מ-64.8% לכ-51%, כך שהיא עדיין תישאר בעלת השליטה בביקום.

בשבוע שעבר נכשל מכרז שערכה אינטרנט זהב למכירת חלקה בביקום, אולם לאחר מכן חזרה אחת המתמודדות במכרז (הקרן הזרה סרצ'לייט) לתמונה - והיא מציעה כעת לרכוש את השליטה בביקום במחיר של 20 שקל למניה. דילול חלקה הצפוי של אינטרנט זהב בביקום לא צפוי להרתיע את הרוכשת הפוטנציאלית, משום שסרצ'לייט מעוניינת בשליטה בביקום ופחות מתמקדת בשיעור ההחזקה.

עם זאת, באינטרנט זהב ינסו כאמור להביא לשיפור הצעת סרצ'לייט או גורמים אחרים לרכישת מניות השליטה בביקום, על רקע השיפור הצפוי ביציבותה הפיננסית לאחר ההנפקה. הצעתה הנוכחית של הקרן הזרה משקפת תספורת של 27% על חוב האג"ח של אינטרנט זהב, העומד על כ-728 מיליון שקל (בתוספת המזומנים שבקופתה).

על פי הדיווח של ביקום לבורסה היום, מתכננת ביקום להנפיק עד 8 מיליון מניות (כ-21% מהון המניות של ביקום לאחר הגיוס) במסגרת מכרז פרטי שמתבצע בישראל, למשקיעים מוסדיים - הן מקומיים והן זרים.

הנפקת מניות ביקום

מחיר מינימום נמוך כטקטיקה להגברת ביקושים

המכרז נפתח היום ונראה כי ההתעניינות גדולה; מחיר המינימום נקבע על 14 שקל בלבד, אך מחיר מניית ביקום במסחר בשעות הצהריים נע סביב 20 שקל. נראה כי מחיר המינימום נקבע כטקטיקה במכרז, על מנת להגביר את הביקושים ובכך להביא לעליית מחיר המניה.

מכל מקום, בחברה לא יסתפקו במחיר המינימום וההערכה היא שביקום מבקשת לגייס סכום של 140-160 מיליון שקל (לעומת 112 מיליון שקל שמשקף המחיר המינימלי שנקבע), כלומר לפי מחיר של 17.5-20 שקל למניה.

ככל הידוע, רוב המוסדיים הישראלים הגדולים מתעניינים בהשתתפות בהנפקה. מדובר, מן הסתם, בגופים שרובם, אם לא כולם, גם מחזיקים באיגרות חוב של ביקום ושל אינטרנט זהב. ההנפקה, כאמור, פתוחה גם לגופים זרים כך שלא מן הנמנע שהגופים שהתעניינו ברכישת מניות ביקום מאינטרנט זהב יוכלו להשתתף בה ולרכוש מניות, במגבלות הקיימות.

מבנה הפירמידה של קבוצת בזק

החוב של ביקום למחזיקי האג"ח שלה (בשתי סדרות שונות) עמד בסוף הרבעון השלישי על כ-2.5 מיליארד שקל, והמח"מ של סדרה ג' הוא כ-4.6 שנים. לאחרונה הופחת דירוג החוב של ביקום מ-A2 ל-A3, וחברת הדירוג מידרוג ציינה כי ההורדה היא בשל "היחלשות משמעותית בתזרים הדיבידנדים מהחברה הבת בזק, במידה המחלישה את נזילות החברה ואת יחסי שירות החוב". עם זאת במידרוג הוסיפו כי רמת הנזילות של ביקום "סבירה". מכל מקום נראה שבביקום מעדיפים לנצל את ההזדמנות לגייס הון במטרה לחזק את המאזן ולהקטין את הסיכון מול מחזיקי האג"ח. ההנפקה צפויה לייצר לביקום "שקט" בהקשר זה עד סוף 2021.

מעבר לכך, ביקום מחזיקה כיום ב-1.34% ממניות בזק מעבר לנדרש בהיתר השליטה בחברה (26.34% לעומת הדרישה להחזיק 25%), אותן היא תוכל למכור במקרה הצורך. כיום שווי השוק של המניות "החופשיות" הוא כ-128 מליון שקל. עמי ברלב, מנכ"ל ביקום, מסר היום: "הגיוס מיועד לחזק את תזרים המזומנים של החברה ולאפשר לה יתרות נזילות עד לנובמבר 2021 גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים".

יצוין כי כבר כיום בקופת החברה מזומנים בהיקף של כ-600 מיליון שקל באופן המספק לשירות התחייבויותיה של החברה עד לשנת 2020 (כולל), גם ללא הנחת דיבידנדים או מקורות אחרים נוספים. החברה איתנה ובעלת נכס בסיס איתן ואיכותי ביותר, כאשר ההנפקה צפויה לאפשר לחברה יתרות נזילות מספקות על פני מספר שנים תוך שימור והגנה על נכס הבסיס שלה, לטובת כל מחזיקי העניין בה".

מניית ביקום צנחה 70% בשנה האחרונה

בתוך כך, היום פורסם זימון לאסיפת אג"ח של אינטרנט זהב במטרה למנות נציגות משותפת לשתי סדרות האג"ח (ג' ו-ד') לקראת הדיונים עם החברה על הסדר חוב. גורם מבין מחזיקי האג"ח טען היום כי לפי שעה אין בכוונתם להשתלט על החברה ולנהל את מכירת מניות ביקום בעצמם אלא "רוצים לעבוד יחד עם תורג'מן כדי למצות את תהליכי המכירה וכדי שהתהליך יהיה שקוף לבעלי האג"ח. מחזיקי האג"ח הגדולים מבינים את החשיבות שבהשארת תורג'מן לניהול תהליך המכירה וירצו שהנציגות תעבוד מולו". מי שמסתמן כמועמד לעמוד בראש הנציגות הוא אדוארד קלר, לו ניסיון רב בהסדרי חוב בשוק המקומי. 

אינטרנט זהב חייבת למחזיקי האג"ח שלה כ-728 מיליון שקל וכאמור הודיעה בשבוע שעבר על עצירת תשלומי האג"ח ופתיחה במגעים על הסדר. מידרוג הורידה את דירוג החוב של אינטרנט זהב מ-Ba2 ל-Ca והותירה את הדירוג תחת בחינה, וזאת על רקע הערכה לכשל פירעון צפוי ברמת ודאות גבוהה.

עוד כתבות

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים על וול סטריט שליליים; אינטל צונחת במסחר המוקדם

לאחר יומיים של עליות החוזים על וול סטריט נסחרים בירידות ● מגמה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● גם הכסף בעלייה ומחירו עומד סביב 99 דולר לאונקיה ● אינטל יורדת לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו

אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● דיווח בלבנון: חיל האוויר תקף בעומק המדינה ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ●  מחבלים יידו אבנים במהלך הלילה לעבר רכב צבאי לא מאויש של כוחות צה"ל שפעל במרחב יריחו ●  בישראל נערכים לפתיחת מעבר רפיח ● דיווחים שוטפים

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"