גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר הדירה בארץ עלה בעשרות אחוזים, אבל הסיוע לנכי נפש נותר רק 770 שקל

המדינה מחויבת לספק לנכי נפש סיוע בדיור, אולם מעמידה לרשותם סכום שלא מספיק אפילו לשכירת חדר בדירת שותפים • בדיקת "גלובס" מצאה כי התעריף לא עודכן מאז 2009 • וכך ללא משפחה תומכת, נותר הנכה לבדו וללא סיכוי להשתקם

נכי נפש / איור גילי תל אורן
נכי נפש / איור גילי תל אורן

"תארי לעצמך חייל קרבי שעבר שבר פוסט טראומטי, אדם שהיה חמש-שש שנים בהוסטל, מתקדם ומשתפר. אנחנו רוצים לראות אותו עובר הלאה, אבל איך הוא יעשה את זה? אני מחפש בכל הארץ ועוד לא מצאתי עיר אחת מירוחם ועד קרית שמונה שבה אדם יכול לשכור דירה סבירה ב-770 שקל לחודש". את הדברים אומר בתסכול אבישי פריזדה, מנכ"ל קבוצת גיא, המפעילה רצף שירותים לילדים וצעירים עם קשיים נפשיים ורגשיים, ודובר עמותת פורום בריאות הנפש.

נכי נפש הם אנשים המאובחנים כסובלים מסוגים שונים של פגיעות נפשיות המגבילות את יכולתם להסתדר בעולם בכוחות עצמם. המדינה מחויבת לפי חוק לעזור להם בשורה של תחומים, אך עשר שנים בדיוק - מאז 2009 - לא עודכן הסיוע בשכר דירה הניתן להם. הוא עומד על 770 שקל לאדם לחודש, סכום שלא מספיק אפילו לשכירת חדר בדירת שותפים בערים רבות בארץ. נזכיר כי לפני עשור עמד שכר הדירה הממוצע בארץ על 2,820 שקל לחודש, ואילו כיום הוא עומד על כ-3,880 שקל - עלייה של כ-35%.
"המדינה מחויבת לתת לנכי נפש שירותי דיור, אבל ברור שבמחיר הזה אי אפשר למצוא דירה, בטח לא בתנאים שהיינו רוצים שהם יחיו", אומר פריזדה. "בראשית שנות ה-2000 נחקק בישראל חוק שיקום נפגעי נפש, הקובע שאין סיבה שאנשים יגורו תקופות ארוכות בבתי חולים, ומוטב שיגורו בקהילה. אנחנו לא מומחי נדל"ן אלא מומחי שיקום. אף אחד מכל האנשים שקשורים בזה לא חושב שהמצב הנוכחי הוא ריאלי.

"מדובר על אנשים אחרי משבר נפשי קשה מאוד, שצריכים ללמוד לחיות מחדש. מצופה שהם יוכלו להתקדם לחיים עצמאיים. לא כולם יכולים לעשות זאת, אבל גם אלה שיכולים לא יכולים לעשות זאת מבחינה כספית. רובם לא יכולים לעבוד, מתקשים למצוא עבודה, ואם הם כבר מוצאים זה לא בשכר גבוה", אומר פריזדה בצער.

מה היית רוצה לראות?
"סיוע דיפרנציאלי, לפי מקום המגורים. כי כרגע בהגדרה שולחים את האנשים האלה לפריפריה הגאוגרפית - בפריפריה החברתית והסטיגמטית הם כבר מזמן. אבל האם אדם שהסביבה החברתית שלו היא בנתניה צריך לעבור לעכו? זה מנתק אותו מכל המסגרות שלו".

"המדינה מפספסת תוכנית חיסכון"

ריבי צוק, שופטת בדימוס ופעילה בעמותת עוצמה שהיא פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש, מסכימה עם הדברים: "המתמודדים גרים בכל מקום בארץ ולא ניתן לנתק אותם מסביבתם הטבעית. בהרבה מאוד מקרים המשפחות מהוות מקור תמיכה עיקרי ומטפל עיקרי במתמודד, לעתים בסיוע כלכלי, לעתים בסיוע בתפקודי חיים בסיסיים, לעתים בהיותם חלק משמעותי מעולמו החברתי של המתמודד, לעתים בליווי של הטיפול והשיקום, ולא אחת בכל אלה".

מה מקור האפליה?
צוק: "נכה רתוק לכיסא גלגלים זכאי לדיור ציבורי - ואם אין דירה, אז להשתתפות ריאלית בשכר דירה, בסכום של אלפי שקלים. נכי נפש לא זכאים להשתתפות שמאפשרת קורת גג וזו אפליה קשה וזועקת.

"ראשיתה של המוגבלות הנפשית כמעט תמיד בגיל צעיר. הרבה מהמתמודדים לא מספיקים לרכוש השכלה ומקצוע, לא צברו חסכונות, ומתקשים עוד יותר מאנשים עם מוגבלויות פיזיות למצוא לעצמם קורת גג ולהתפרנס למחייתם באופן משמעותי. לצערנו המתמודדים עניים יותר מאנשים עם מוגבלות פיסית - שגם הם בממוצע עניים יותר מהאוכלוסייה הכללית. המצב היום הוא שערורייתי".

לפי דוח ועדת זליכה שבחנה את קצבאות הנכים, יש בארץ 25 אלף איש שזכאים לסיוע בשכר דירה על רקע נכות - לא כולם נכי נפש. "סיוע כה קטן ולא ריאלי דוחף נכים רבים למסגרות טיפוליות בלית ברירה", נכתב בדוח הוועדה שהציעה להכפיל את הסיוע בשכר דירה לכ-1,500 שקל בחודש. אולם מאז פורסם הדוח ב-2017 לא השתנה דבר.

אבישי פריזדה / צילום: יוגב עמרני

בכמה אנשים מדובר, וכמה כסף יעלה לשנות את המצב?
פריזדה: "נתוני ביטוח לאומי מצביעים על כ-75 אלף איש שמוגדרים נפגעי נפש ומקבלים קצבה. כמה מהם מקבלים שירותי דיור ממשרד השיכון בפועל? פחות מ-20 אלף. אם נצליח להגיע לזה שמספרם יכפיל את עצמו זה ייחשב הצלחה עצומה. זה מעט כסף שיהיה לו אימפקט גדול.

"העובדה שלא העלו את הסיוע בשכר דירה לא חוסכת למדינה כסף בכלל. אדם שלא מתקדם ולא עובר להיות עצמאי, ממשיך להיות צרכן של שירותי בריאות באופן אינטנסיבי. אם הוא חוזר להתאשפז, העלות של חודש אשפוז פסיכיאטרי היא כ-40 אלף שקל, כמו כמעט שנה בקהילה.

"אם הוא לא מאושפז אלא נשאר לגור אצל ההורים המבוגרים, אז גם היכולת שלהם לתרום לכלכלה נפגעת: אחד מהם לא עובד - בדרך כלל האם - או עובד במשרה חלקית. וככה זה שנים. זה כאילו המדינה מפספסת פה איזה תוכנית חיסכון כי אם האנשים האלה יהיו משולבים יותר בקהילה, אז נחסוך כסף".

צוק: "אנחנו עוסקים במתמודדים ובמשפחות, המתמודדים לאורך שנים ארוכות עם מוגבלות לא פשוטה, אנשים בני 30 ו-40 ו-50, שהם והוריהם המתבגרים והקשישים נאלצים להמשיך ולגור בצוותא. זו מציאות קשה למשפחות ולמתמודדים כאחד".
"ההידרדרות היא תוצאה של בדידות"

צוק ממשיכה ואומרת כי "מה שעצוב הוא שזו אוכלוסייה שיכולה וצריכה לחיות בקהילה. מגורים עצמאיים בקהילה הם המפתח להחלמה. ההידרדרות היא הרבה פעמים תוצאה של בדידות ומצוקות חיים. אם אתה חי עם דימוי עצמי חיובי, עם עשייה ומשמעות, המצב שלך משתפר.

"ואם לא די באפליה שבנוהלי משרד השיכון, משרד הבריאות מתעלם מחובתו לסייע בהשתתפות בשכר דירה. אם ההשתתפות בשכר דירה אינה ריאלית חובה על משרד הבריאות לתת לכך פתרון במסגרת סל השיקום".

אותו סכום זעום של 770 שקל הוא גם זה שמגיע ישירות להוסטל, במקרה שהמתמודד מתגורר בהוסטל ולא בדירה. "בהתאם לכך גם ייראה ההוסטל", אומרת צוק, "לא ניתן לצפות שמפעיל ההוסטל יממן מכיסו את מה שהמדינה מסרבת והדייר אינו יכול לממן. כשזהו התקציב לא ניתן לדרוש סטנדרט מינימלי של אדם בודד בחדר (שזהו ביתו לחיים), ואך צפויים הזנחה פיזית או גריעה בשירותים האחרים, וההוסטלים ימוקמו בפריפריה גיאוגרפית או חברתית. אין יש מאין".

תגובות: "נפעל להסטת תקציבים"

ממשרד השיכון נמסר בתגובה כי "בכוונת שרת הבינוי והשיכון, שנכנסה לתפקידה בשבוע שעבר, לבחון את סדרי העדיפויות התקציביים במשרד. השרה תפעל להסיט תקציבים, בין היתר, לטובת שינוי קריטריונים שיאפשרו להעלות את הסיוע בשכר דירה עבור פגועי הנפש וכן עבור אוכלוסיות מוחלשות נוספות".

ממשרד הבריאות נמסר: "עליית מחירי הדירות משפיעה על נושא הדיור בכללו, ואוכלוסיית הנכים בפרט. כחלק מעבודת הממשלה בנושא עלויות הדיור, ישנם כמה מהלכים שמקדם משרד הבריאות בנושא נכי הנפש הזכאים לסל שיקום. המשרד מקדם מהלכים אלו גם אל מול משרד השיכון, וגם בעבודה עצמאית. בימים אלו המשרד עובד על גיבוש מכרז הדיור. עבודה זו כוללת בחינת מספר מהלכים, לרבות טיפול בנושא שכר הדירה".

עוד כתבות

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

בר צנגר מביא את מה שהוא למד במסעדת המישלן בפריז ללב יפו

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה