גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר הדירה בארץ עלה בעשרות אחוזים, אבל הסיוע לנכי נפש נותר רק 770 שקל

המדינה מחויבת לספק לנכי נפש סיוע בדיור, אולם מעמידה לרשותם סכום שלא מספיק אפילו לשכירת חדר בדירת שותפים • בדיקת "גלובס" מצאה כי התעריף לא עודכן מאז 2009 • וכך ללא משפחה תומכת, נותר הנכה לבדו וללא סיכוי להשתקם

נכי נפש / איור גילי תל אורן
נכי נפש / איור גילי תל אורן

"תארי לעצמך חייל קרבי שעבר שבר פוסט טראומטי, אדם שהיה חמש-שש שנים בהוסטל, מתקדם ומשתפר. אנחנו רוצים לראות אותו עובר הלאה, אבל איך הוא יעשה את זה? אני מחפש בכל הארץ ועוד לא מצאתי עיר אחת מירוחם ועד קרית שמונה שבה אדם יכול לשכור דירה סבירה ב-770 שקל לחודש". את הדברים אומר בתסכול אבישי פריזדה, מנכ"ל קבוצת גיא, המפעילה רצף שירותים לילדים וצעירים עם קשיים נפשיים ורגשיים, ודובר עמותת פורום בריאות הנפש.

נכי נפש הם אנשים המאובחנים כסובלים מסוגים שונים של פגיעות נפשיות המגבילות את יכולתם להסתדר בעולם בכוחות עצמם. המדינה מחויבת לפי חוק לעזור להם בשורה של תחומים, אך עשר שנים בדיוק - מאז 2009 - לא עודכן הסיוע בשכר דירה הניתן להם. הוא עומד על 770 שקל לאדם לחודש, סכום שלא מספיק אפילו לשכירת חדר בדירת שותפים בערים רבות בארץ. נזכיר כי לפני עשור עמד שכר הדירה הממוצע בארץ על 2,820 שקל לחודש, ואילו כיום הוא עומד על כ-3,880 שקל - עלייה של כ-35%.
"המדינה מחויבת לתת לנכי נפש שירותי דיור, אבל ברור שבמחיר הזה אי אפשר למצוא דירה, בטח לא בתנאים שהיינו רוצים שהם יחיו", אומר פריזדה. "בראשית שנות ה-2000 נחקק בישראל חוק שיקום נפגעי נפש, הקובע שאין סיבה שאנשים יגורו תקופות ארוכות בבתי חולים, ומוטב שיגורו בקהילה. אנחנו לא מומחי נדל"ן אלא מומחי שיקום. אף אחד מכל האנשים שקשורים בזה לא חושב שהמצב הנוכחי הוא ריאלי.

"מדובר על אנשים אחרי משבר נפשי קשה מאוד, שצריכים ללמוד לחיות מחדש. מצופה שהם יוכלו להתקדם לחיים עצמאיים. לא כולם יכולים לעשות זאת, אבל גם אלה שיכולים לא יכולים לעשות זאת מבחינה כספית. רובם לא יכולים לעבוד, מתקשים למצוא עבודה, ואם הם כבר מוצאים זה לא בשכר גבוה", אומר פריזדה בצער.

מה היית רוצה לראות?
"סיוע דיפרנציאלי, לפי מקום המגורים. כי כרגע בהגדרה שולחים את האנשים האלה לפריפריה הגאוגרפית - בפריפריה החברתית והסטיגמטית הם כבר מזמן. אבל האם אדם שהסביבה החברתית שלו היא בנתניה צריך לעבור לעכו? זה מנתק אותו מכל המסגרות שלו".

"המדינה מפספסת תוכנית חיסכון"

ריבי צוק, שופטת בדימוס ופעילה בעמותת עוצמה שהיא פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש, מסכימה עם הדברים: "המתמודדים גרים בכל מקום בארץ ולא ניתן לנתק אותם מסביבתם הטבעית. בהרבה מאוד מקרים המשפחות מהוות מקור תמיכה עיקרי ומטפל עיקרי במתמודד, לעתים בסיוע כלכלי, לעתים בסיוע בתפקודי חיים בסיסיים, לעתים בהיותם חלק משמעותי מעולמו החברתי של המתמודד, לעתים בליווי של הטיפול והשיקום, ולא אחת בכל אלה".

מה מקור האפליה?
צוק: "נכה רתוק לכיסא גלגלים זכאי לדיור ציבורי - ואם אין דירה, אז להשתתפות ריאלית בשכר דירה, בסכום של אלפי שקלים. נכי נפש לא זכאים להשתתפות שמאפשרת קורת גג וזו אפליה קשה וזועקת.

"ראשיתה של המוגבלות הנפשית כמעט תמיד בגיל צעיר. הרבה מהמתמודדים לא מספיקים לרכוש השכלה ומקצוע, לא צברו חסכונות, ומתקשים עוד יותר מאנשים עם מוגבלויות פיזיות למצוא לעצמם קורת גג ולהתפרנס למחייתם באופן משמעותי. לצערנו המתמודדים עניים יותר מאנשים עם מוגבלות פיסית - שגם הם בממוצע עניים יותר מהאוכלוסייה הכללית. המצב היום הוא שערורייתי".

לפי דוח ועדת זליכה שבחנה את קצבאות הנכים, יש בארץ 25 אלף איש שזכאים לסיוע בשכר דירה על רקע נכות - לא כולם נכי נפש. "סיוע כה קטן ולא ריאלי דוחף נכים רבים למסגרות טיפוליות בלית ברירה", נכתב בדוח הוועדה שהציעה להכפיל את הסיוע בשכר דירה לכ-1,500 שקל בחודש. אולם מאז פורסם הדוח ב-2017 לא השתנה דבר.

אבישי פריזדה / צילום: יוגב עמרני

בכמה אנשים מדובר, וכמה כסף יעלה לשנות את המצב?
פריזדה: "נתוני ביטוח לאומי מצביעים על כ-75 אלף איש שמוגדרים נפגעי נפש ומקבלים קצבה. כמה מהם מקבלים שירותי דיור ממשרד השיכון בפועל? פחות מ-20 אלף. אם נצליח להגיע לזה שמספרם יכפיל את עצמו זה ייחשב הצלחה עצומה. זה מעט כסף שיהיה לו אימפקט גדול.

"העובדה שלא העלו את הסיוע בשכר דירה לא חוסכת למדינה כסף בכלל. אדם שלא מתקדם ולא עובר להיות עצמאי, ממשיך להיות צרכן של שירותי בריאות באופן אינטנסיבי. אם הוא חוזר להתאשפז, העלות של חודש אשפוז פסיכיאטרי היא כ-40 אלף שקל, כמו כמעט שנה בקהילה.

"אם הוא לא מאושפז אלא נשאר לגור אצל ההורים המבוגרים, אז גם היכולת שלהם לתרום לכלכלה נפגעת: אחד מהם לא עובד - בדרך כלל האם - או עובד במשרה חלקית. וככה זה שנים. זה כאילו המדינה מפספסת פה איזה תוכנית חיסכון כי אם האנשים האלה יהיו משולבים יותר בקהילה, אז נחסוך כסף".

צוק: "אנחנו עוסקים במתמודדים ובמשפחות, המתמודדים לאורך שנים ארוכות עם מוגבלות לא פשוטה, אנשים בני 30 ו-40 ו-50, שהם והוריהם המתבגרים והקשישים נאלצים להמשיך ולגור בצוותא. זו מציאות קשה למשפחות ולמתמודדים כאחד".
"ההידרדרות היא תוצאה של בדידות"

צוק ממשיכה ואומרת כי "מה שעצוב הוא שזו אוכלוסייה שיכולה וצריכה לחיות בקהילה. מגורים עצמאיים בקהילה הם המפתח להחלמה. ההידרדרות היא הרבה פעמים תוצאה של בדידות ומצוקות חיים. אם אתה חי עם דימוי עצמי חיובי, עם עשייה ומשמעות, המצב שלך משתפר.

"ואם לא די באפליה שבנוהלי משרד השיכון, משרד הבריאות מתעלם מחובתו לסייע בהשתתפות בשכר דירה. אם ההשתתפות בשכר דירה אינה ריאלית חובה על משרד הבריאות לתת לכך פתרון במסגרת סל השיקום".

אותו סכום זעום של 770 שקל הוא גם זה שמגיע ישירות להוסטל, במקרה שהמתמודד מתגורר בהוסטל ולא בדירה. "בהתאם לכך גם ייראה ההוסטל", אומרת צוק, "לא ניתן לצפות שמפעיל ההוסטל יממן מכיסו את מה שהמדינה מסרבת והדייר אינו יכול לממן. כשזהו התקציב לא ניתן לדרוש סטנדרט מינימלי של אדם בודד בחדר (שזהו ביתו לחיים), ואך צפויים הזנחה פיזית או גריעה בשירותים האחרים, וההוסטלים ימוקמו בפריפריה גיאוגרפית או חברתית. אין יש מאין".

תגובות: "נפעל להסטת תקציבים"

ממשרד השיכון נמסר בתגובה כי "בכוונת שרת הבינוי והשיכון, שנכנסה לתפקידה בשבוע שעבר, לבחון את סדרי העדיפויות התקציביים במשרד. השרה תפעל להסיט תקציבים, בין היתר, לטובת שינוי קריטריונים שיאפשרו להעלות את הסיוע בשכר דירה עבור פגועי הנפש וכן עבור אוכלוסיות מוחלשות נוספות".

ממשרד הבריאות נמסר: "עליית מחירי הדירות משפיעה על נושא הדיור בכללו, ואוכלוסיית הנכים בפרט. כחלק מעבודת הממשלה בנושא עלויות הדיור, ישנם כמה מהלכים שמקדם משרד הבריאות בנושא נכי הנפש הזכאים לסל שיקום. המשרד מקדם מהלכים אלו גם אל מול משרד השיכון, וגם בעבודה עצמאית. בימים אלו המשרד עובד על גיבוש מכרז הדיור. עבודה זו כוללת בחינת מספר מהלכים, לרבות טיפול בנושא שכר הדירה".

עוד כתבות

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה