גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור: פרויקט התמ"א התקוע בירושלים משתחרר

בלי מעלית, עם פיגומים, במשך שבע שנים: פרויקט תמ"א 38 ברחוב עין גדי בירושלים היה תקוע במשך שנים בגלל סכסוך בין היזמים ● עכשיו יוכלו הדיירים לבחור יזם חדש ולהמשיך בבנייה

דיירים בפרויקט תמא 38 תקוע, רחוב עין גדי 27 ירושלים/ צילום: איל יצהר
דיירים בפרויקט תמא 38 תקוע, רחוב עין גדי 27 ירושלים/ צילום: איל יצהר

למעלה מעשור לאחר שחתמו בעלי הדירות בבניין בשכונת ארנונה בירושלים על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38 ראשון בעיר, ולאחר שבניית הפרויקט נעצרה בשנת 2012 והותירה אותם מתגוררים באתר בנייה מסוכן קרוב, ניתן פסק בוררות שמורה על היפרדות בין היזמים לבעלי הדירות, כך שיוכלו לבחור יזם חדש שישלים את הבנייה.

פסק הבוררות המפורט על גבי 88 עמודים, שנכתב על ידי הבורר והמהנדס עו"ד גדעון שפיגל, מהווה גם מורה דרך לבעלי דירות המעוניינים להתקשר בעסקת תמ"א 38, והכרעתו בנקודות משבר רבות במקרה של הבניין הירושלמי, וגם נורת אזהרה לכל העוסקים בתחום: להיזהר מחוזים שמקפחים מלכתחילה את בעלי הדירות, ולהיזהר מאנשי מקצוע לא מנוסים בתחום הבנייה.

ראשית הסיפור בהסכם שנחתם ב-2008 בין בעלי הדירות ברחוב עין גדי 27 לבין דני שלום ודוד ישי, שניהלו יחד משרד עורכי דין משותף, לביצוע פרויקט תמ"א 38. שלום וישי הם שיזמו את הפרויקט, ובמסגרת ההסכם, בתמורה לחיזוק הבניין מפני רעידות אדמה, הוספת מעלית והרחבת הדירות, אמורים היו לקבל לידיהם שלוש דירות חדשות שייבנו בבניין.

ההסכם אף איפשר להם לרשום הערת אזהרה לטובתם על הזכויות המוקנות להם, בכפוף לשתי בטוחות שהיו צריכים להעמיד לטובת בעלי הדירות: ייפוי כוח למחיקת הערת האזהרה, וערבות בנקאית בסך 100 אלף שקל שתופקד אצל בעלי הדירות לפני ביצוע העבודות. אלא שבפועל, היזמים לא העמידו אף אחת משתי הבטוחות אצל בעלי הדירות.

באוגוסט 2011 הונפק היתר בנייה לפרויקט, והעבודות החלו ונמשכו כשנה. אלא שבמהלך הבנייה נתגלע סכסוך בין שני היזמים, שהוביל בין היתר לסיום השותפות ביניהם במשרד עורכי הדין. מהר מאוד מצאו עצמם בעלי הדירות בבניין משלמים את מחיר הסכסוך העסקי בין היזמים. באוגוסט 2012, שנה לאחר תחילת העבודות ולאחר שהושלמה בניית השלד של התוספות לבניין, נעצרו העבודות ולא הושלמו עד היום. ניסיונות למנות כונס לנכסים לפרויקט שישלים את הבנייה לא צלחו, וגם ניסיונות והצהרות של היזמים כל אחד בנפרד להשלים את הבנייה, גם כן לא מומשו.

חודשיים לאחר פרוץ הסכסוך בין היזמים, ובטרם נעצרו העבודות, רשם שלום הערת אזהרה לטובתו בנכס, בשל חששותיו מכוונותיו של ישי. במהלך 2013, משהבינו בעלי הדירות כי הסכסוך אינו עומד להיפתר והעבודות אינן צפויות להתחדש בטווח הנראה לעין, הודיעו לישי ושלום על ביטול ההסכם ביניהם.

"היזמים עצמם הביאו לקריסה"

מאז התנהלו הליכים משפטיים בין הצדדים. בפסק בוררות שנתן ממש בימים אלא הבורר והמהנדס עו"ד גדעון שפיגל, הגדיר שפיגל את הפרשה "אודיסאה שטרם תמה" והביע תקווה כי פסק הבוררות יביא את הדיירים שסובלים שנים מהמצב להשלמת הבנייה.

"המסקנה העולה היא שהיזמים עורכי הדין יצרו מסגרת הסכמית ועסקית שברירית אשר הותירה את בעלי הדירות חשופים לנזק רב במקרה בו יופר ההסכם על ידי היזמים, בלי שיש בידיהם את ההגנות המקובלות והמתבקשות בנסיבות אלו", קבע שפיגל והדגיש כי שתי הבטחות היחידות על פי ההסכם, ייפוי הכוח והערבות הבנקאית לא נמסרו לבעלי הדירות, ובעצם חובת הזהירות ותום הלב המוגברות הופרו על ידי היזמים כבר במעמד חתימת ההסכם. "סביר להניח שלו היו בעלי הדירות מיוצגים על ידי עו"ד, הפרות אלו שהותירו את בעלי הדירות חשופים באופן מוחלט ללא כל בטוחה, לא היו באות לעולם".

הבורר שפיגל התייחס גם לנושא הבנייה עצמה, שהתבררה כחובבנית בשל אי ניסיונם של היזמים בתחום הביצוע. "יזמים שהם מצד אחד חסרי ניסיון בענף הבנייה, אך מאידך הם עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין... הבנייה מתבצעת באופן בלתי מקצועי בעליל ורשלני מבלי שמועסקים על ידי היזמים שורה של אנשי מקצוע הכרחיים וכן קבלן מסודר.

"היזמים עצמם הם שהביאו לפיצוץ העז ולקריסת הפרויקט כאשר פרץ ביניהם סכסוך עז שהביא לסיום השותפות ביניהם. על היזמים היה להניח בצד את האינטרסים האישיים של כל אחד מהם ולעדכן בצורה מכובדת ומסדרת את בעלי הדירות במצב. היה עליהם לפעול לאיתור יזם חלופי שיהיה מקובל על בעלי הדירות שייכנס בנעליהם".

הדיירים ישלמו 2 מיליון שקל

בעבר הגיש ישי במקביל  תביעה בסך 22 מיליון שקל נגד הדיירים בטענה כי במהלך השנים נוספו בשכונה זכויות בנייה לשתי דירות נוספות, שאמורות לפי ההסכם להיות שלו - אולם הבורר שפיגל דחה טענה זו מכל וכל.

באשר להערכת הנזק והפיצוי הכספי המתבקש בפרשה, קבע שפיגל קבע כי מתוך תקופה של 6 שנים, היזמים אחראיים לעיכוב בן שנתיים וחצי (30 חודשים) בהשלמת הבנייה. זאת בשל העובדה שבחלוף פרק זמן מסוים, היה מצופה מבעלי הדירות חרף המצב הלא פשוט אליו הם נקלעו, לקחת את גורלם בידם ולבצע את הפעולות הנדרשות לצורך השלמת הבנייה.

שפיגל קבע כי בעלי הדירות זכאים לפיצוי יומי בסך 50 דולר לכל דירה עבור כל יום של עיכוב בהשלמת הפרויקט, סה"כ 1.165 מיליון שקל, זאת נוסף לפיצוי בסך 760 אלף שקל בגין בנייה רשלנית שגרמה לנזקים, ועוד פיצוי בסך 350 אלף שקל בגין בנייה עודפת הדרושה למניעת ירידת ערך הדירות, ועוד פיצוי בסך 50 אלף שקל לצורך חידוש הבנייה. בנוסף נקבע פיצוי בסך 100 אלף שקל עבור חלקו של הנזק הלא ממוני, ועוד 35 אלף שקל פיצוי בגין אובדן ימי עבודה. בסך-הכול נפסק פיצוי בגובה 2.4 מיליון שקל שאמורים לשלם היזמים לבעלי הדירות.

שפיגל קבע כי היזמים זכאים להשבת ההשקעות הכספיות שביצעו - בסך 4.5 מיליון שקל, ובקיזוז סכום הפיצוי לו זכאים בעלי הדירות לפי פסק הבוררות של שפיגל בסך 2.4 מיליון שקל, נותר סכום של 2 מיליון שקל שעל בעלי הדירות לשלם ליזמים בגין הבנייה שביצעו.

שפיגל קבע כי הערת האזהרה שנרשמה על שם היזמים תישאר עד לתשלום הכסף על ידי בעלי הדירות ותימחק לאחר מכן. אז, יוכלו בעלי הדירות לצאת לדרך חדש ולבחור יזם שישלים את ביצוע העבודות.

עורכי הדין יניב לאור ואריאל גבאי, שייצגו את הדיירים, אמרו כי "המקרה הנ"ל צריך להוות תמרור אזהרה לבעלי דירות אשר עתידים לבצע פרויקטים של התחדשות עירונית. על הדיירים לדאוג כבר בשלבים הראשונים ועוד בטרם ההתקשרות עם יזם לכך שיהיו מיוצגים משפטית על ידי עורך דין המתמחה בייצוג דיירים בפרויקטים מסוג אלה. לאורך ההליך הובלנו אסטרטגיה משפטית שונה שהובילה לניצחון ולתוצאה הרצויה בה לאחר עשור של תלאות כל הזכויות בפרויקט שייכות לבעלי הדירות ולהם בלבד. כעת ניתן יהיה להשלים את הבנייה והפרויקט ולהשיב לדיירים את שגרת חייהם".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת