גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיר בהצפה: מה קורה כשהמדינה רוצה הכל מהר ושוכחת את תכנון הבנייה

מאות דירות שהקבלנים מתקשים למכור, עלויות פיתוח של מאות מיליוני שקלים ומוסדות ציבור בתכנון שעוד לא ברור מי ישלם עליהם: קריית ביאליק כמשל לעיר בהצפת בנייה ● לא פלא שראש העירייה מצהיר ש"כל מכרז קרקעות שנכשל אני מרגיש יותר טוב"

קרית ביאליק שכונת אפק קרובה לבית עלמין / צילום: פאול אורלייב
קרית ביאליק שכונת אפק קרובה לבית עלמין / צילום: פאול אורלייב

"כידוע לך ישנו קושי בשיווק הדירות בשכונת נאות אפק שבקריית ביאליק. לפני כשלושה חודשים פנינו אליכם בבקשה לתת הטבות בתחום מיזוג האוויר והמדדים לרוכשי הדירות בקומות 10 ומטה. לצערנו הדבר לא יצר את האפקט הנדרש ועד כה נמכרו שלוש דירות במסגרת ההטבה. אנו שוקלים לתת הטבות גדולות יותר לרוכשי הדירות אשר ירכשו דירה ברבעון הראשון של 2019". מילים אלו נכתבו כחלק ממייל נואש ששלח לפני כחודש קבלן שבונה דירות במסגרת מחיר למשתכן בקריות, למשרד השיכון. המשרד איפשר לקבלן לתת הנחות נוספות על הדירות, ואולם ספק גדול אם זה מה שיתמרץ את רוכשי הדירות להגיע.

זהו אולי מקרה חריג, אולם הוא בהחלט לא יחיד. הנזקים שנובעים מההצפות הללו בדירות עתידים לפגוע בכולם: קבלנים, רוכשים ורשויות מקומיות. הנה כמה מהכשלים בקרית ביאליק, שאפשר ללמוד מהם גם על המצב בערים מוצפות אחרות.

1. עודף דירות: הקבלנים חדלו לגשת למכרזים

7,253 דירות אמורות להיבנות בקרית ביאליק לפי הסכם הגג שנחתם עם הממשלה. לפי התכנון המקורי, כל הקרקעות היו אמורות להיות משווקות מאז החתימה על ההסכם - ב-2014 ועד 2018. "אנחנו היום כבר ב-2019, עד עכשיו שווקו רק 1,500 דירות, ולא נראה שבזמן הקרוב יצליחו לשווק יותר", אומר ראש העיר אלי דוקורסקי.

ראש עירית קרית ביאליק אלי דוקרסקי/ צילום: פאול אורלייב

במרחק קילומטרים ספורים מצד מערב מוקמות מאות יחידות דיור בקרית מוצקין. מערבה משם, בקרית ים, עומדת להיבנות מאות יחידות דיור נוספות, ואילו מצד מזרח, גם קרית אתא רושמת התחלות בנייה בשיעורים משולשים ומרובעים יחסית לכמויות השנתיות שהיו נהוגות בה.

כך, עיר שהורגלה ב-100-200 התחלות בנייה בשנה, זינקה ל-300-400 התחלות, בשנים האחרונות, ואילו השכנה המערבית, קרית מוצקין רשמה ב-2017 שיא של 1,461 התחלות בנייה, ששילשו בערך את כל התחלות הבנייה השנתיות בכל הקריות.

כבר עכשיו עומדות בשכונה דירות חדשות לא מכורות. מדוע נאות אפק התגלתה כ"חוליה החלשה" בקריות? יזמים מקומיים ואנשי משרד השיכון עימם שוחחתי, מונים כמה סיבות: הראשונה היא עלויות הפיתוח הגבוהות מאוד של המתחם. אלה הביאו את מחירי הדירות בדירות מחיר למשתכן המשווקות כיום בקריות, ובדיקה שנערכה במשרד השיכון העלתה, כי אלה חורגות מהיכולת הכלכלית של רוכשי דירות במקום, במסגרת "מחיר למשתכן", שמגיעות לרמות של עד 1.1 מיליון שקל.

התחלות בנייה בקרית ביאליק/ מקור: למ"ס

קבלנים יודעים היטב שזה המצב, ומאז 2016 חדלו מלגשת למכרזי קרקעות באזור. רוכשי דירות נמנעים מלהגיע אליו, אלא אם המחיר ירד.

אגב, במרחק מקרית ביאליק - בנהריה, בעכו ובכרמיאל, מוקמות מאות דירות נוספות, ושם הרוכשים מקבלים מענקים של 40-60 אלף שקל.

2. מבני ציבור: "היחיד שנרתם זה משרד החינוך"

דוקורסקי היה ראש העיר הראשון שהזהיר מפני הסכמי הגג ומפני השיווק האינטנסיבי של קרקעות באזורים מסוימים, הרבה מעבר לקיבולת הטבעית שלהם. "מלכודת דבש" הוא כינה את הסכמי הגג בדיון בוועדת הפנים של הכנסת. עוד אמר, כי "אחרי כל מכרז קרקעות בקרית ביאליק שנכשל - אני מרגיש יותר טוב".

היום הוא מודה שכשחתם על הסכם הגג, בסוף 2014, הוא היה מודע לבעיות שייגרמו לעיר, לנוכח הבנייה הרבה והמואצת: הצורך להשקיע מיליוני שקלים במוסדות ציבור, בתשתיות, וגם במתן שירותים לתושבי השכונות החדשות. ואולם כשהביע את חששותיו בפני פקידי האוצר, הרגיעו אותו אלה באומרים שהכול ימומן מכספים הממשלה ומתשלומי איזון שהעירייה תקבל.

"תוספת בנייה זה תוספת של תושבים, ותוספת תושבים זה גירעון", מספר דוקורסקי, "אני זוכר שיחה עם משה כחלון, לפני שנכנס לתפקיד שר האוצר, ובה נאמר, 'לא ניתן לך ליפול. בוא, תכין את התוכנית ומשרד הכלכלה ייתן תעדוף לאזור התעשייה כדי למשוך את אזור התעשייה', וכל מיני הצהרות ש'נדאג לכם, נדאג למענק איזון לרשות מקומית שנכנסת להסכמי גג, כדי לסגור פערים'".

תוכנית המתאר של קרית ביאליק שואפת להגדיל את העיר פי 2.5, מ-44 אלף תושבים כיום ל-100 אלף בעתיד. כיום יש בה 450 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ועורכי תוכנית המתאר הצביעו על צורך במיליון מ"ר תעסוקה, כדי שקופת העיר תישאר מאוזנת, בעקבות הגידול במספר התושבים. בפועל, לא נראה שהעיר יכולה לקלוט יותר מאשר 150 אלף מ"ר נוספים על אלה של היום, מה שעלול להביא אותה למצב של גירעון מתמיד. הועלו רעיונות של חלוקת הכנסות מצד מפעלים אזוריים כגון רפא"ל ונמל המפרץ, שבה תשתתף העיר.

"אמרו לנו 'כן, אתה צודק', אבל אז אתה רואה ששום דבר לא מתקדם. לדוגמה, חלפו שנתיים מאז שמשרד הפנים קבע את הנוסחה של מענק האיזון עבור רשויות מקומיות שנכנסו להסכמי גג, ושום דבר לא זז. עכשיו הולכים לבחירות ולך תדע מי יהיה שר פנים ומי שר האוצר", מספר דוקורסקי.

נוסף לכך, קרית ביאליק עלתה במדרג הסוציואקונומי מאשכול 6 לאשכול 7, אירוע שהיה צריך לשמח את אנשי העיר, אלמלא הוא היה כרוך בקיצוץ מענקי האיזון הממשלתיים במיליוני שקלים בשנה.

"משרד האוצר אמר שהוא יבטיח את האיתנות הכלכלית של הרשויות המקומיות שמעורבות בהסכמי הגג וגם שידאג למימון מוסדות הציבור. התברר שהמשרד היחיד שנרתם להסכם הוא משרד החינוך, שנתן את הכסף לבנות את בתי הספר וגני ילדים בשכונת נאות אפק. משרד העבודה לא מחויב להסכמי הגג ולכן לא מתקצב הקמת מעונות יום. למשרד לשירותי דת - אני בונה בשכונה החדשה בית כנסת - אין תקציב לשכונות מסוג זה, ולכן אני לוקח תקציב מסעיף מבני הציבור של העירייה, שאמורים היו לשמש מבני רשות.

"בחזרה למשרד החינוך: גם אם אתה בונה את המבנה הכי סטנדרטי, משרד החינוך לא נותן לך את מלוא העלויות, אלא בערך 70%. כלומר, אתה צריך להביא תקציבים מהרשות המקומית כדי להקים אותם. על המענק שהובטח בגין הוצאת היתרי בנייה, אמרו לנו שהוא צריך לשמש לגידול הנדרש בתקני כוח אדם", מספר דוקורסקי, ומסכם: "בזמן הציד נותנים לך את הכל וברגע שאתה בתוכו - הכושי עשה את שלו, הכושי יכול ללכת".

3. עלויות פיתוח: מאות מיליונים להטיית הנחל

המיקום של שכונת נאות אפק נחשב לנחות כמעט מכל היבט שהוא: הוא מרוחק ומנותק מקרית ביאליק, הנגישות אליו כיום מוגבלת, והמקום היחיד אליו הוא מחובר הוא בית העלמין העירוני. המבקרים במקום צפויים למראה לא מלבב של מקום לא מפותח, שההגעה אליו מותנית בקיומם או באי קיומם של מסעות לוויה.

"התוכנית של נאות אפק אומרת שיש ליצור נגישות תחבורתית, כלומר לעשות מחלף נוסף בכביש עוקף קריות בעלות כ-180 מיליון שקל. כמו כן צריך למשוך מוביל ניקוז לים שילך מקרית ביאליק דרך מוצקין אל הים, שעלותו 200 מיליון שקל. הטמנת קווי מתח עליון ומתח גבוה שדרשנו יעלו בערך 110 מיליון שקל, ולבסוף צריך לבצע הטיה לנחל הנעמן, שזה מגה-פרויקט ורשות הניקוז גליל מערבי מוציאה לנו את הנשמה", מונה דוקורסקי את כל הפריטים ברשימה הארוכה של מיזמי הפיתוח הענקיים הדרושים כדי שהשכונה תקום.

4. הקבלנים: הטבות לקונים כדי למכור

בעוד ההבטחות נותרו על הנייר, הבנייה בעיר החלה, הבנייה באזור יצאה לגמרי מאיזון.

כזה למשל הוא פרויקט סלע B של חברת סלע בינוי. הוא ממוקם במתחם נאות אפק בצפון מזרח העיר. כיום המתחם ריק ואין בו דבר, למעט כמה פרויקטים בשלבים שונים של בנייה. החברה, מכל מקום, זכתה בקרקע במכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) במאי 2016, ב"מחיר למשתכן" לפי מחיר דירה של 9,646 שקל למ"ר. באוקטובר האחרון קיבלה היתר בנייה, ל-230 דירות, שיוקמו בשני מגדלים.

שלוש הגרלות התקיימו לדירות בפרויקט: האחת לזכאי סדרה א' של מחיר למשתכן, השנייה לזכאי סדרה א' וב' והאחרונה לזכאי כל הסדרות ולמשפרי דיור. לאחר כל הסבבים, החברה מכרה סה"כ כ-80 דירות, שהן פחות משליש מכלל הפרויקט.

לאור המכירות החלשות, החברה פנתה במיילים שצוטטו בתחילת הכתבה אל משרד השיכון, ושם אישרו לחברה לצאת במבצע ההטבות, בהן התקנת מזגן ותריסים חשמליים בדירות, אי הצמדה למדד תשומות הבנייה ועוד. לאחר שאלה לא עזרו, הוא ביקש כאמור להוריד את מחירי הדירות שנמצאות בקומות הראשונות.

לפני כשלושה חודשים פנתה החברה לעורכי דין של חלק מזוכי ההגרלות, ונתנה אופציה לרוכשי דירות בקומות הגבוהות, להמירן בדירות בקומות הנמוכות, במחירים מופחתים. וכך, דירה שעלתה 1.35 מיליון שקל, עשויה להגיע למחיר של 1.18 מיליון שקל, אחרי ההנחה.

מהחברה נמסר כי: "במטרה ליצור הבדלים בין המחירים בדירות בקומות הנמוכות והגבוהות החברה קיבלה אישור ממשרד הבינוי והשיכון להוזיל את הדירות בקומות הנמוכות. מאז שהחל המבצע נמכרו דירות אלו בפרויקט, ודירות נוספות נמצאות בהליך רכישה".

אגב, גם יזמים אחרים שפועלים בנאות אפק, בהם גיא ודורון לוי - נקלעו לבעיה של ביקושים ירודים, כך שאין מדובר בבעיה שקשורה אך ורק ליזם המסוים הזה. לפני כחודש פתח משרד השיכון את מכירת הדירות בפרויקטים של שתי החברות למכירה לכלל הציבור, ולא רק לזכאי מחיר למשתכן.

הזוכים במחיר למשתכן בפרויקט זועמים, שכן הם חשים שההנחות שהחברה מעניקה על הדירות החדשות באות על חשבונם. במכתב ששלחו לשרת השיכון והבינוי יפעת שאשא-ביטון, הם מנתחים את הסיבות לאי הצלחת הפרויקט: "קיים היצף בלתי סביר של קרקעות בקרית ביאליק; מיקום האתר ליד בית העלמין מרתיע רוכשים פוטנציאליים; עבודות פיתוח רבות שיש לבצע במקום ואשר יפגעו באיכות חיי הרוכשים בשנים הקרובות וניתוק השכונה משאר חלקי העיר וממרכזה", כתבו במכתבם וסיכמו: "במקום שהדירות יהיו מהזולות בקריות - הן דווקא היקרות ביותר, וזאת עקב עלויות הפיתוח".

במצב שנוצר, הם טוענים, כי הם מקופחים: " היזם יכול וצריך היה לבחון את ממוצע מחירי המ"ר באיזור עוד בטרם ביצע את תימחור הדירות ובמידת הצורך לתמחרן עפ"י מחיר מ"ר דירתי הגיוני הנמוך ממחיר הזכייה בפועל".

מחברת סלע בינוי נמסר בתגובה: "החברה מאמינה בפרויקט מחיר למשתכן ובשכונה החדשה בקרית ביאליק שתהיה מוקפת בשטחים ירוקים ומוסדות חינוך ושבעתיד תהיה השכונה היחידה בקריות שמחוברת באופן ישיר לכביש חוצה קריות".

עוד כתבות

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון