גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

66 סטארט-אפים, 80 מיליון שקל: תוכנית הפיילוטים הממשלתית יצאה לדרך

"ארגזי החול" שמובילה רשות החדשנות יוצאים לדרך במטרה לעשות מהפכה ממשלתית בתחום הבריאות הדיגיטלית, סייבר, חקלאות, תחבורה, חדשנות סביבתית ועוד • בין הגופים שמשתפים פעולה ושהפיילוטים ייערכו בהם: משטרת ישראל, נמל אשדוד ועיריית ת"א

Terrascan Labs
Terrascan Labs

רשות החברות אישרה את הפעלתם של 66 פיילוטים ("תוכניות הרצה") של חברות סטארט-אפ ישראליות שיפעלו במשרדי ממשלה, בחברות ממשלתיות וברשויות מקומיות. מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי היקף התקציב הכולל של הפרויקטים הוא כ-160 מיליון שקל, כשהיקף התמיכה הממשלתית הוא כ-80 מיליון שקל. ברשות החדשנות מתכננים להגדיל את היקף פרויקט הפיילוטים בשנת 2019 ולהגיע להיקף תמיכה תקציבית של עד 150 מיליון שקל.

חברות

פרויקט הפיילוטים נועד לאפשר לסטארט-אפים לבדוק ולשפר את הטכנולוגיה שלהן באתרי גופים ממשלתיים תוך הסדרת רגולציה מותאמת ("ארגזי חול"). במסגרת הפרויקט, שהוצג לראשונה בגלובס במאי האחרון, רשות החדשנות ניהלה בחודשים האחרונים תהליך של פרסום קולות קוראים, סינון הצעות ואישור ההצעות בהליך תחרותי באמצעות ועדות מקצועיות תחומיות, בהן לקחו חלק גם משרדי הממשלה הרלוונטיים. תוצאות התהליך, שנחשף כעת לראשונה, מעלות כי 181 חברות הגישו בקשות תמיכה לקרן הפיילוטים, בהיקף כולל של 620 מיליון שקל. בסוף התהליך אושרו 66 בקשות: 24 פיילוטים בתחום הבריאות הדיגיטלית שיקבלו 35 מיליון שקל, 18 פיילוטים בתחום החקלאות שיקבלו 20 מיליון שקל, 15 פיילוטים בתחום הסביבה שיקבלו 13 מיליון שקל, ארבעה בתחום התחבורה שיקבלו 7 מיליון שקל, ארבעה בחברות ממשלתיות שיקבלו 4 מיליון שקל ואחד בלבד בתחום הגנת הסייבר שיקבל 750 אלף שקל. תקציבי התמיכה מגיעים מתקציבי המשרדים הרלוונטיים ומתקציב רשות החברות. היקף התמיכה הממשלתית הממוצעת לכל פרויקט: 1.21 מיליון שקל.

סכום הההשקעה הממוצע

גורם בכיר ברשות החדשנות אומר כי מספר הפרויקטים שאושרו אינו מעיד על היקף הפעילות או על העדפה מכוונת, אלא שמדובר בהליך מתמשך, שבו תחומים מסוימים נפתחו לקבלת הצעות מאוחר יותר מתחומים אחרים. ברשות החדשנות נערכו לתמיכה ממשלתית בהיקף של עד 100 מיליון שקל ב-2018, והסכום הסופי שאושר עשוי להעיד על מיעוט הצעות אטרקטיביות בתחומים מסוימים או על חוסר עניין בקרב חברות סטארט-אפ בתחומים כמו תחבורה וסייבר, שנהנים מהשקעות הון סיכון בהיקף רב.

התפלגות סכומי הכסף

תמיכה בסטארט-אפים שעוברים למיסחור

ברשות החדשנות מתכננים להרחיב במהלך שנת 2019 את פרויקט הפיילוטים, לצרף משרדי ממשלה נוספים ולהגדיל את התקציבים המיועדים לתמיכה בפיילוטים. פרויקט מעניין במיוחד שצפוי לעלות לאוויר ב-2019 הוא ארגז החול הפיננסי, בהובלת אגף התקציבים באוצר, משרד המשפטים, בנק ישראל, רשות ניירות הערך והרשות לאיסור הלבנת הון, שיאפשר לחברות בתחום הפינטק להיכנס לפיילוטים בתחום השירותים הפיננסיים המתקדמים.

ברשות החדשנות צופים כי בשנת 2019 יאושרו יותר מ-100 בקשות של סטארט-אפים לתמיכה בפיילוטים ויוקמו יותר מ-50 אתרי הרצה קבועים בארגונים ממשלתיים. "התפיסה שלנו מסתכלת על תוכניות ההרצה בצורה רחבה: איך בעוד ארבע שנים יווצר מצב, שבישראל פועלים עשרה ארגזי חול רגולטוריים מהמובילים בעולם, עם תקציב של רבע מיליארד שקל בשנה שמוקצב לפיילוטים. אף אחד לא עשה את זה עדיין וזה חזון שאנחנו מתחילים ליישם מעשית בשטח", אומר הגורם הבכיר.

קרן הפיילוטים הוקמה ב-2018 כחלק מהתמקדות רשות החדשנות בחברות בשלבי הצמיחה, במקום בחברות בשלבים ראשוניים כמו בעבר. פרויקט הפיילוטים מאפשר לסטארט-אפים שסיימו לפתח טכנולוגיה לבדוק ולשפר את הטכנולוגיה שלהם במסגרת ניסויית בגופים ממשלתיים, ולהוכיח היתכנות לקראת שלבי הצמיחה הבאים. חלק מרכזי בפרויקט הפיילוטים הוא התאמת המסגרת הרגולטורית עבור החברות במסגרת "ארגזי חול" (Sandboxes) ניסיוניים, שמאפשרים בדיקה של הטכנולוגיה עוד לפני שהיא מותרת לשימוש.

מטרתו של פרויקט הפיילוטים היא לתמוך במעבר של סטארט-אפים ממו"פ למסחור הטכנולוגיה ולצמיחה, ליצור אקוסיסטם של אתרי הרצה בישראל בדומה לארה"ב ולסין ולבנות מדיניות מוסדרת של הפעלת ארגזי-חול רגולטוריים לפיילוטים. הפרויקט מבקש לסייע לפיילוטים שיש להם השפעה משמעותית על צמיחת החברה, על התקדמות משמעותית בפיתוח המוצר ובמוכנותו למסחור ועל אימפקט משמעותי של הטכנולוגיה.

פרויקט הפיילוטים הפך בחודשים האחרונים לפרויקט הדגל של רשות החדשנות ושל המשרדים הממשלתיים שמשתתפים בו. מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון אמר לאחרונה בראיון ל"גלובס": "אנחנו עובדים היום עם 11 משרדי ממשלה, עושים עבורם את תוכניות התמיכה במו"פ. אני חושב שזה עובד מצוין, השינוי שלנו לגוף סטטוטורי עצמאי היה שינוי דרמטי: אנחנו לא נתפסים כחלק אינטגרלי ממשרד ממשלתי וזה עושה לנו טוב".

בבחירת הפרויקטים שנבחרים לתוכנית הפיילוטים ניתנת עדיפות לפרויקטים בתחומים בהם יש כשלי שוק, כמו למשל צורך לממן מחקר ופיתוח בסיכון גבוה, צורך בגיבוש רגולציה חדשה וכן צורך בגישה לנתוני הממשלה. כך למשל יכולות חברות בתחומי זיהוי ההונאות או השירותים הפיננסיים לקבל תמיכה בפיילוטים שכוללים גישה לנתוני רשות המיסים או לנתוני הרשות להלבנת הון על מנת לפתח מערכות לזיהוי העלמות מס או זכאויות למס, וזאת תוך הקפדה על מסגרת ארגז חול שאינה מאפשרת פגישה בנישומים במהלך הפיילוט.

תמיכה בשישה תחומי עניין עיקריים

משרד הבריאות ומטה המיזם הלאומי ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי תומכים בפיילוטים בתחום הבריאות דיגיטלית על פי התוכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית שאושרה בממשלה: במסגרת התוכנית יושקעו כ-900 מיליון שקל בחמש שנים, מתוכם כ-132 מיליון שקל בפיילוטים. הסכום הראשוני שהוקצב לפיילוטים בתחום זה ב-2018 היה 30 מיליון שקל, אך לנוכח הביקוש הרב (הוגשו 50 בקשות) הוגדל הסכום ל-35 מיליון שקל שישמשו לתמיכה ב-24 פרויקטים במערכת הבריאות.

משרד התחבורה ומנהלת תחליפי נפט במשרד ראש הממשלה תומכים בפרויקט תחבורה חכמה הכולל תחבורה ציבורית, בטיחות בדרכים, הקטנת גודש בכבישים וצמצום השימוש בנפט. כמו כן משרד התחבורה פועל להתאים את המסגרת הרגולטורית כך שיתאפשר פיתוח והטמעה של מערכות תחבורה חדשניות. על אף שאושרו ארבעה פיילוטים בלבד בתחום זה, היקף התמיכה להם הם זוכים הוא הגבוה מבין כל תחומי הפיילוטים.

המשרד להגנת הסביבה תומך בפרויקטים בתחום החדשנות הסביבתית, שמציגים טכנולוגיה חדשנית שטרם נוסתה בתנאי שטח ושאינה יכולה להבטיח עמידה בדרישות הרגולציה לערכי הפליטה של מפעלי התעשייה. המשרד מפעיל נוהל חדש לטיפול ברישוי פיילוטים, שנועד להסיר חסמים רגולטוריים ולהביא בחשבון את הסיכון לחריגה זמנית ומבוקרת בפליטת מזהמים בתקופת הפיילוט.

רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר תומכת בפיילוטים של חברות הייטק שמתבצעים באתרים ובתשתיות של חברות ממשלתיות, בהן רשות הנמלים, רכבת ישראל ומשטרת ישראל.

משרד החקלאות תומך בפיילוטים בתחום האגרוטק והחקלאות המדייקת. חלק מ-18 הפיילוטים שאושרו הם תוכניות מו"פ ורובם פיילוטים בשדה.

מערך הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה תומך בפיילוטים בתחום הגנת בסייבר, במסלול שמטרתו לאפשר הרצת טכנולוגיות חדשניות בתחומי הסייבר ובחינת היתכנותן בקנה מידה מהותי בקרב לקוחות משמעותיים. עד כה אושר פיילוט אחד בתחום זה ואולם ברשות החדשנות אומרים שפיילוטים נוספים יבואו בהמשך.

השנה מתוכננים להצטרף לפרויקט הפיילוטים בין ארבעה לחמישה תחומים נוספים, בהם פיילוטים בתחום החדשנות באנרגיה נקייה, פיילוטים שיקבלו גישה לנתוני הממשלה במסגרת רשות התקשוב הממשלתי במשרד ראש הממשלה ופיילוטים בתחום הערים החכמות, שיתבצעו בתמיכת מרכז השלטון המקומי, משרד הפנים ומטה ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי.

רשות החדשנות הצטרפה השנה לרשת C4IR של הפורום הכלכלי העולמי, שמטרתה גיבוש ושיתוף בין מדינות ביישום רגולציה של חדשנות בתשעה תחומים טכנולוגיים שמאתגרים רגולטורים בכל העולם. במסגרת הרשת תקים רשות החדשנות מרכז ישראלי לתמיכה ברגולטורים וייעוץ בבניית כללים רגולטוריים מתקדמים. בימים הקרובים צפויה הממשלה לאשר את ההצטרפות לרשת C4IR. 

מי יקחו חלק ב"ארגזי החול" של רשות החדשנות?

Panorays

תחום: הגנת סייבר

מיקום הפיילוט: חברת סומפו, טוקיו

הפיילוט של חברת הגנת הסייבר פנורייז הוא היחיד בינתיים שעתיד להתבצע מחוץ לגבולות ישראל. פנורייז פיתחה טכנולוגית SaaS שנועדה לעקוב ולהתריע על שינויים במערכות האבטחה של ספקי מערכות צד שלישי, ללא צורך בהתקנתה אצל הלקוח. החברה שאצלה יתבצע הפיילוט היא ענקית הביטוח היפנית Sompo שחתמה לאחרונה על הסכם לשיתוף-פעולה עם פנורייז, במסגרת חטיבת הדיגיטל שלה, שפועלת בישראל. במסגרת הפיילוט תתאים החברה את המוצר שלה לשוק היפני, לשפה ולתרבות העסקית, והיא צופה כי הדבר יסייע בחדירה לשוק היפני.

פנורייז הוקמה על ידי בוגרי יחידת המחשוב של חיל האוויר ב-2016, גייסה סבב סיד 5 מיליון דולר, והיא מעסיקה 25 עובדים.

Cylus

תחום: תחבורה

מיקום הפיילוט: רכבת ישראל

עולם הרכבות בן זמננו מבוסס על טכנולוגיות מתקדמות, והגנת סייבר לרכבות הופכת לצורך מוחשי לחברות הרכבות. חברת סיילוס פיתחה טכנולוגיה להגנה על מערכות רכבות מפני איומי סייבר, העלולים לגרום לשיבושים קשים בתנועת הרכבות ואף לפגיעה בבטיחות. הטכנולוגיה של סיילוס פותחה בשיתוף מומחים בתחום הסייבר ובתחום הרכבות ובחברה רואים פוטנציאל שוק עולמי משמעותי לטכנולוגיה. במסגרת פרויקט הפיילוט תתאים החברה את המערכת לרכבות שבשימוש רכבת ישראל ותמחיש את יעילותן.

סיילוס הוקמה בשנת 2017 ע"י בוגרי היחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין. החברה גייסה סבב סיד 4.7 מיליון דולר, מעסיקה 15 עובדים

זברה מדיקל ויז'ן

תחום: בריאות

מיקום הפיילוט: קופ"ח הכללית ומכבי ובית החולים איכילוב

זברה מדיקל ויז'ן פיתחה טכנולוגיה לאבחון סריקות הדמיה רפואית כגון CT, ממוגרפיה ורנטגן. הצילומים מאובחנים בזמן אמת באמצעות אלגוריתמים מבוססי למידה עמוקה המבוססים על השוואה לעשרות אלפי ממצאים קליניים מסוגים שונים. המערכת עוברת על כל הבדיקות שנערכות ומתריעה עבור הרדיולוגים כשהיא נתקלת בממצא קליני. במסגרת הפיילוט בכללית יאובחנו אירועים קרדיו-וסקולריים ושברים אוסטאופורוטים על בסיס סריקות CT קיימות - והתרעות יוצגו לרופא המטפל. במסגרת הפיילוט במכבי יאובחנו סריקות ממוגרפיה כדי לשפר את הסטטיסטיקה לפיה ב-13% מהמקרים לא מאותרת מחלת סרטן השד בבדיקה. הפיילוט באיכילוב יעבוד עם סריקות רנטגן חזה, שכיום כמחצית מהן אינן נבדקות על ידי רדיולוג.

החברה הוקמה ב-2014, גייסה 50 מיליון דולר ומעסיקה 45 עובדים.

זברה מדיקל ויז'ן

EyeWay

תחום: תחבורה

מיקום הפיילוט: עיריית תל-אביב

חברת EyeWay פיתחה פלטפורמה המבוססת על התקן מרובה מצלמות, עדשות וחיישנים, שמסייעת בניהול צמתים, מניעת תאונות דרכים, אכיפת עבירות תנועה, התממשקות לרכב האוטונומי וניטור וניתוב תנועה. המערכת יכולה לחזות עבירת תאונה עוד לפני התרחשותן כמו למשל לזהות מכונית העומדת לחצות באור אדום, ולהתאים את הרמזור כך שמכוניות אחרות לא יכנסו לצומת. כמו כן היא מזהה נסיעה אסורה בנתיבי תחבורה ציבורית, מנתחת את נפח התנועה ברמת המאקרו, כולל זיהוי רוכבי אופניים. במסגרת הפיילוט בתל-אביב הוצבה המערכת ברחוב אבן גבירול בפינת כיכר רבין, ונבדקים הנתונים שהיא מספקת ותרומתם להפחתת מספר התאונות. הסוגיה הרגולטורית הנבחנת: חיבור המערכת למרכז בקרת הרמזורים כך שתוכל להפעיל את הרמזורים בצומת בהתאם לצורך.

החברה הוקמה ב-2017, גיוס הון עצמי, מעסיקה 10 עובדים

EyeWay

SaverOne

תחום: תחבורה

מיקום הפיילוט: משטרת ישראל

סייבר וואן פיתחה מערכת שמסייעת לנהגים להימנע משימוש בטלפון סלולרי בזמן הנהיגה. המערכת נועדה להתקנה בציי רכב כדי לאכוף את ההנחיה שלא להשתמש בטלפון בזמן הנהיגה, וכמו כן על ידי נהגים פרטיים במכוניותיהם, כאשר חברות הביטוח שותפות לעניין ומפחיתות בתמורה את הפרמיה לבעל הרכב. הפיילוט שייערך במשטרת ישראל נופל בקטגוריה הראשונה: המשטרה מבקשת לאכוף על השוטרים את ההימנעות משימוש בנייד בזמן הנהיגה, בין השאר כדוגמה לציבור. המערכת תותקן ב-20 ניידות משטרה. הרגולציה הנבחנת היא חשיפת פרטיות הנהג ומיקומו למטרות התאמת פוליסת הביטוח לנהיגתו.

החברה הוקמה ב-2014, גייסה סכום ראשוני לא ידוע ומעסיקה 12 עובדים.

VRHealth

תחום: בריאות

מיקום הפיילוט: בית החולים שיבא

חברת VRHealth מפתחת יישומים רפואיים וטיפוליים מבוססי טכנולוגיית מציאות מדומה (VR). המערכת אוספת ומנתחת את האינטראקציות של המטופל בסביבה הוירטואלית במטרה להקל על החוויה שלו. במרכז לחדשנות בשיבא החברה הדגימה את עוצמתה של המציאות המדומה הלבישה במגוון טיפולים: משיקום מוטורי וקוגניטיבי ועד הסחת דעת מכאב. פרוייקט הפיילוט יערך במרפאות טרשת נפוצה בתל השומר ובמסגרתו תיבחן היעילות של המערכת בניטור ושיקום חולי טרשת נפוצה באמצעות חדרי אימון וירטואליים.

החברה הוקמה ב-2016, גייסה כ-5.5 מיליון דולר והיא מעסיקה 25 עובדים.

Loginno

תחום: רשויות ממשלתיות

מיקום הפיילוט: נמל אשדוד

לוג'ינו פיתחה טכנולוגיה שיודעת להפוך מכולות ל"חכמות" באמצעות קופסאות תקשורת המשדרות מידע רב על המכולה, מצבה ומיקומה. הדגש בטכנולוגיה הוא על הסבת ציים שלמים של מכולות, שאוספות מידע ויוצרות מאגר מידע רב ערך למפעילי המכולות. במצב בו צי המכולות העולמי מחובר בזמן אמת ניתן לעשות ניהול יותר חכם של צי המכולות, מעקב אחר המטענים, מעבר גבול ללא חיכוך, ודירוג אובייקטיבי של השירות. הפיילוט בנמל אשדוד מתרכז בתועלת של צי המכולות המקושרות לנמל: מצד אחד מבצעים ניסויי-אמת בטכנולוגיה ובהליכי רישום פטנט שמזהה את משקל המכולה ללא צורך בשקילתה על ידי מאזניים, ומצד שני בודקים התייעלות של תהליכי הנמל על בסיס נתוני ה-IoT שמשדרות המכולות בזמן אמת.

החברה הוקמה ב-2014, גייסה סכום לא ידוע, מעסיקה 8 עובדים

Terrascan Labs

תחום: חקלאות

מיקום הפיילוט: מאגרי מים

חברת טרהסקאן מפתחת רחפנים וכלי טיס בלתי מאוישים לתחומים כמו חישה מרחוק, מיפוי או בניית מודלים תלת-ממדיים. במסגרת הפיילוט החברה פיתחה טכנולוגיה להתמודדות עם בעיית השקנאים והקורמורנים, שגורמים נזק למגדלי הדגים ולמאגרי מים לשתייה, עד שלא פעם נאלצים החקלאים לירות בשקנאים כדי להבריח אותם מבריכות הדגים. החברה פיתחה סירה אוטונומית קטנה שתפקידה להבריח עופות מים ממאגרי המים. הסירה תעגון במאגר וברגע שתזהה עופות שמתקרבים למאגר תצא לכיוונם ותבריח אותם. מדובר בסירות אוטונומיות המצוידות במערכת זיהוי תמונה ובאלגוריתמיקה מתקדמת שתשלוט בניהוג הסירה ותקבל החלטות באופן אוטונומי.

הוקמה ב-2013, גייסה סכום ראשוני לא ידוע, מעסיקה 5 עובדים

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה