גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנצלר אוסטריה לשעבר ועמוס לסקר בסטארט-אפ שרוצה להוריד לכם את מחיר החשמל בלפחות 20%

קיבוץ מעלה גלבוע יארח בשלוש השנים הקרובות פיילוט של הסטארט־אפ פורסייט אנרגיה, שמערב שורה של מומחים בתחום החשמל ופיתוח חדשני שמבוסס על בלוקצ'יין • הטכנולוגיה תאפשר לנהל ביעילות צריכת ומכירת חשמל על ידי צרכנים פרטיים שמייצרים חשמל

כריסטיאן קרן מנכל פורסייט אנרגיה/ צילום: wikipedia
כריסטיאן קרן מנכל פורסייט אנרגיה/ צילום: wikipedia

כריסטיאן קרן, שכיהן כקנצלר אוסטריה עד לדצמבר 2017, מבקר בימים אלו בקיבוץ מעלה גלבוע. קרן ביקר בעבר בישראל כאורח ראש הממשלה, אך ביקורו הנוכחי שונה מאוד: לפני כחודש הוא החל לכהן כיו"ר סטארט-אפ אוסטרי-ישראלי בשם "פורסייט אנרגיה" (FSIGHT). במסגרת תפקידו הוא צפוי לשהות בישראל במשך שבוע בכל חודש, כדי לעקוב מקרוב אחר הפיילוט שעורך הסטארט-אפ בקיבוץ הדתי, בהשתתפות חברות חשמל ואנרגיה גדולות מישראל ומאירופה.

הסטארט-אפ, המפתח פלטפורמת תוכנה לניהול חכם של אנרגיה במשק מבוזר, הוקם ב-2015 ומעסיק כיום 18 עובדים. מאז הקמתו גייס הסטארט-אפ כ-7 מיליון אירו, ובימים אלו הוא מגייס 2.5 מיליון אירו נוספים בהובלת קרן ההשקעות האירופאית SPB Beteiligungsverwaltung, הפועלת בתחום התשתיות.

פורסייט אנרגיה הוקמה על ידי עמוס לסקר, לשעבר מנכ"ל חברת החשמל (עד 2011), ואוולין שטיינברגר-קרן, אשתו של כריסטיאן קרן. לשטיינברג-קרן היה חזון, שבמידה רבה הוא גם חזונו של בעלה, לפתח מערכת כוללת מקצה לקצה, שתנהל באופן חכם את משק החשמל של העתיד. ישראל לא ידועה במשק אנרגיה מתקדם במיוחד, אך שטיינברג-קרן החליטה שהיא מעוניינת בטכנולוגיה הישראלית, שזכתה לשם עולמי, כדי להגשים את חזונה. כך קרה שהיא חברה אל לסקר לצורך הקמת החברה, ומתוך שיתוף הפעולה בין השניים נולד הרעיון להפעיל את הפיילוט בקיבוץ. מחזיקי הבעלות בפורסייט אנרגיה הן עמרב, חברת השקעות בתחום האנרגיה, שנמצאת בבעלותם של לסקר ורם בלינקוב; חברת האנרגיה הישראלית טריפל אם; וחברת האנרגיה האוסטרית The Blue Minds Company, בבעלות שטיינברג-קרן, המחזיקה את מרבית המניות בפורסייט.

קיבוץ מעלה הגלבוע/ צילום: filmmill

לאגור חשמל בבית ולמכור לשכנים

במסגרת הפיילוט נבדקת יכולתה של הפלטפורמה לנהל ביעילות, באמינות ובדיוק את צריכת ומכירת החשמל של משק המורכב ממפעלי תעשייה, בתי מגורים, וגופים חקלאיים, כפי שקיים בקיבוץ. בשיחה עם "גלובס" הסביר קרן: "שוק האנרגיה משתנה מהר, הוא ישתנה גם בישראל, אבל באירופה ובארה"ב השינוי מהיר יותר. בעתיד, הצרכן לא רק יקנה חשמל מהרשת המרכזית, אלא גם ימכור אליה. זו העצמה של צרכנים קטנים ואנשים פרטיים עם לוחות סולאריים על הגג".

הפיילוט צפוי להמשך שלוש שנים וכיום משתתפות בו חברות האנרגיה האוסטריות Verbund ו-Andritz, חברות האנרגיה הישראליות Dalia, R.D.Energy ו-Wien Energie, חברת האנרגיה הטורקית EnerjiSA, והחברה ההונגרית NKM. כל אחת מהן משלמת  אלפי אירו בשנה עבור הזכות להשתתף בפיילוט ולשווק את הפלטפורמה לאחר סיימו.

משק החשמל כיום בנוי מלמעלה למטה, כאשר החשמל מיוצר בתחנות כח גדולות וזורם לצרכנים. אך בשנים האחרונות ישנה הבנה כי בעתיד משק האנרגיה יהיה מבוזר: לא יהיו עוד צרכנים התלויים ביצרנים גדולים, אלא כולנו נהיה "יצרכנים" (מונח המגיע מעולמות האינטרנט בו כולנו מייצרים וגם צורכים תוכן) - כל משק בית, מפעל או עסק ייצר חשמל באמצעות לוחות סולאריים, ובמקרה של עודפי חשמל יאגור אותו בבטריות לצורך שימוש עתידי או מכירה. כאשר יהיה לו מחסור הוא יקנה חשמל מהרשת המרכזית, או מ"יצרכן" אחר.

לפני שכיהן כראש ממשלת אוסטריה, קרן היה חבר הדירקטוריון של חברת החשמל הגדולה באוסטריה, Verbund AG, ומ-2010 כיהן כמנכ"ל חברת הרכבות הפדרלית של אוסטריה, ÖBB. בשני התפקידים עסק רבות במשק האנרגיה וגיבש חזון לגבי עתידו, אותו הוא חולק כיום עם רבים מהגורמים הבולטים בתחום האנרגיה והחשמל.

לדברי קרן, "זה מאוד הגיוני לנהל את צריכת החשמל כך שתמכור כשזה יקר ותקנה כשזה זול. בהקשר הזה, התחומים של אינטליגנציה מלאכותית ולמידה עמוקה יכולים להיות מיושמים באופן מעניין מאוד בתחום האנרגיה". הפלטפורמה של פורסייט היא דוגמה אחת ליישום של טכנולוגיות כאלה לצורך פלטפורמה חכמה לניהול רשת החשמל המבוזרת. "יש לנו צוות מבריק, הרבה מהם יוצאי בטר פלייס. הם השיגו הרבה בתחום של חיזוי מחירי חשמל, ובהתבסס על זה מנסים לבסס בפיילוט מערכת סחר Peer-to-Peer (עמית לעמית, י"י) באנרגיה".

מנכ"ל החברה, עמק שדות, גם הוא יוצא הסטארט-אפ בטר פלייס של שי אגסי. עד לסגירתה המפורסמת של החברה, הוא כיהן כמנהל בכיר של תחום הבטריות, מערכות טעינה לרכבים חשמליים ורשתות חשמל חכמות. לדבריו, אימוץ של משק אנרגיה מבוזר הוא רק עניין של זמן: "אני תמיד משווה את זה לאופניים חשמליים. ברגע שהמוצר עובד והציבור קונה אותו, אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. במשק החשמל עומד לקרות אותו הדבר: ברגע שתהיה בטריה עם כדאיות כלכלית, אתקין אותה אצלי בבית - ואני לא אחכה לאישור של אף אחד.

עמק שדות/ צילום: filmill

"כל בית רוצה שני דברים: הוא צורך חשמל, והוא רוצה לחסוך כסף. לא משנה אם מדובר בגוף מסחרי, מפעל או בית פרטי. פורסייט עושה אופטימיזציה בתוך הבית, כך שהלקוח יוכל להשתמש בחשמל הזול ביותר. אם המחיר של החשמל עולה, אז המערכת תאגור את החשמל בבטריה שלך, ואם יש חשמל עודף - היא תמכור אותו לשכן שלך".

העתיד: ירידה של כ-20% במחיר החשמל

באוסטרליה, קליפורניה וגרמניה המודלים האלה כבר מיושמים ברמות שונות. בישראל, לקראת סוף 2017, הוסדרה מדיניות שמאפשרת למפעלים, שכונות מגורים, בסיסי צבא ועסקים קטנים לייצר חשמל באופן עצמאי באמצעות גז טבעי. עם זאת, היישום של ייצור החשמל המבוזר עוד לא מתקיים בפועל, בין היתר בשל קשיים טכנולוגיים המעכבים את האפשרות לייצר חשמל בקנה מידה קטן, לאגור אותו בבטריות, ולנהל את מכירתו וקניינו מאינספור מקורות שונים. למרות הקשיים הללו, משרד האנרגיה ובכירי חברת החשמל בישראל, כמו גם בעולם, מסכימים כולם על כך שייצור החשמל יהפוך למבוזר כבר בעתיד הנראה לעין. קיימות אי הסכמות שונות הנוגעות לאופן היישום של המשק המבוזר, כמו למשל האם תמחור החשמל במשק כזה יתבצע על ידי גוף מרכזי או על ידי כוחות השוק.

הפלטפורמה של פורסייט נועדה לשימוש במשק חשמל עתידי, שעדיין אינו קיים ויישומו במרבית מדינות העולם תלוי בהתפתחויות טכנולוגיות ורגולטוריות. קרן מודע לקיומם של המכשולים, אך הוא מאמין שהטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, והם ייפתרו בקרוב: "אני די אופטימי, כי לפני שנתיים מחיר הבטריה של קילו וואט אחד לשעה היה 2,000 אירו ועכשיו הוא כבר הגיע ל-250 אירו. יותר מכך, בסקטור הבטריות בגרמניה ובסין, נפח הבטריות הולך וגדל, ובמהלך עשר השנים הקרובות זה ישתפר אף יותר. היכולת לקנות ולמכור אנרגיה גם ללקוחות קצה, תוביל לירידה משמעותית במחירי החשמל. אם לוקחים בחשבון את מה שאנחנו עושים עבור הלקוחות האירופים שלנו, תהיה ירידה של כ-20% במחירים".

מוצרי החברה כבר נמכרים באוסטריה, באוסטרליה בטורקיה, בהונגריה, בצרפת ובישראל. המערכת משמשת אותם בעיקר לצורך אופטימיזציה של הצריכה. בנוסף, פלטפורמת הניהול מקצה-לקצה שלה מיושמת בפיילוט בקיבוץ מעלה גלבוע, ופיילוט נוסף בשיתוף עם חברת האנרגיה האמריקאית סולאריה, צפוי לצאת לדרך בימים אלה בקליפורניה, בחסות מענק מקרן בירד. 

ניהול ואופטימיזציה של צריכת חשמל: כיצד זה עובד?

הפלטפורמה שפורסייט פיתחה נועדה לספק אופטימיזציה לצריכת החשמל במשק מבוזר לדברי עמק שדות, מנכ"ל החברה: "אם משקי הבית ידעו להתנהל ביעילות זה יועיל גם לכלכלה הלאומית, כי זה מוריד את העומס מהתשתית המרכזית". כדי להצליח לעשות זאת באופן אוטומטי, הוא מסביר, המערכת פועלת בשלוש רמות: "החלק הראשון הוא תחזיות: עבור כל משק בית אנחנו צופים מתי וכמה הוא עומד לצרוך חשמל, מתי וכמה הוא עומד לייצר חשמל, ומה מחירי החשמל במשק בכל רגע נתון" - זאת, באמצעות אלגוריתמים של בינה מלאכותית שמופעלים על המידע שקיים בכל המשק.

"החלק השני, המבוסס על הראשון, הוא שהמערכת מקבלת החלטה אוטומטית מה לעשות עם האנרגיה: היא דואגת שבכל רגע נתון נקבל חשמל במחיר הנמוך ביותר" - את זה עושה המערכת באמצעות בחירה שוטפת בין קניית אנרגיה לבין ייצור עצמי ואגירה של אנרגיה.

"בשכבה השלישית ישנה מערכת סחר, כאן נכנס גם עולם הבלוקצ'יין: עשינו POC (הוכחת היתכנות) עם שתי טכנולוגיות מבוססות את'ריום. אחת נקראת Tobalaba - זו מערכת שנבנית על ידי עמותה בשם Energy Web Foundation, ומיועדת במיוחד לניהול אנרגיה; השנייה נקראת Hyper-Ledger - היא לא מותאמת במיוחד לאנרגיה אבל היא שייכת ל-IBM, מה שהופך אותה לזמינה באופן רחב".

התבססות על בלוקצ'יין בקרב סטארט-אפים הפועלים בתחום משק האנרגיה המבוזר הוא די נפוץ. Power Ledger היא אחת החברות הבולטות בתחום, הפועלת באוסטרליה, בה משק החשמל המבוזר מיושם באופן המקדם ביותר. החברה מפתחת פלטפורמת מסחר באנרגיה המבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין, ואף עשתה הנפקת מטבע (ICO) לשם גיוס הכספים לפיתוח הפלטפורמה.

בניגוד לחברת Power Ledger, פורסייט אנרגיה מפתחת פתרון מקצה לקצה והבלוקצ'יין נועד לשמש את החברה רק לצורך המסחר המבוזר. בנוסף, פורסייט אינה מתכוונת לבצע ICO. יחד עם זאת, הבחירה להשתמש בטכנולוגיית בלוקצ'יין עשויה להלהיב חלק מהאנשים, ולהרתיע אחרים שמאסו בטרנד. שדות מבקש להרגיע את החששות ואומר: "אנחנו מסתכלים על הבלוקצ'יין בתור טכנולוגיה שיכולה לשרת אותנו בסחר מבוזר מנקודות קצה רבות, ולא בתור מטרה". בפיילוט, מספר שדות, ייבחנו שתי טכנולוגיות הבלוקצ'יין לצורך ביסוס מערכת מסחר, לצד אפשרות שלישית שאינה מבוססת בלוקצ'יין, ובסוף הפיילוט החברה תבחר בטכנולוגיה שתוכיח את עצמה כעדיפה.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן