גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק שיש פיל בחדר, הוא גם שחור. איך שוק ההון מתמודד איתו?

פיל שחור בשוק ההון הוא שילוב בין בעיה בולטת שמעדיפים להתעלם ממנה, לבין אירוע בהסתברות נמוכה אבל עם השפעות דרמטיות ● איך יודעים שפיל קיים ושהגיע הזמן להתייחס אליו, וכיצד מבחינים אם הוא גם שחור ● להלן כמה דוגמאות בולטות לחברות שנאלצות להתמודד עם פילים שחורים

פיל שחור / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
פיל שחור / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

בשוק ההון פיל שחור הוא יצור כלאיים בין ברבור שחור (אירוע שההסתברות להתרחשותו נמוכה מאוד, אבל דרמטיות) לבין הפיל שבחדר (בעיה שכולם רואים אותה, אבל אף אחד לא רוצה להתייחס אליה).

כפי שמתאר העיתונאי תומס פרידמן, בתחום ההשקעות פילים שחורים אופייניים במיוחד בעולמות ה-ESG (קריטריונים מתחומי הסביבה, החברה והממשל התאגידי), שם רווחת במיוחד התופעה שכולם יודעים עליה ושכולם מעדיפים להתעלם ממנה. חלק מהסיבה להתעלמות היא הקושי בזיהוי. למרות שמדובר בפיל, אנחנו לא תמיד רואים אותו כשהמיקוד שלנו במקום אחר (בדוחות הפיננסיים, בסביבה העסקית), ובעיקר - גם אם אנחנו רואים פיל, פעמים רבות אנחנו לא בטוחים בגון עורו.

פילים שחורים בבורסה הישראלית

הדוגמה ההיסטורית המובהקת היא זו של בזק. המבנה הפירמידלי של החברה, שממנו נגזר הממשל התאגידי שלה, הכניס לחדר פיל גדול ממדים. ציבור המשקיעים התעלם ממנו בשמחה תוך שהוא מסתנוור מהאור החזק של הדיבידנדים שחולקו. ביום שהרגולציה עמעמה את התאורה, דהיינו ככל שנהיה ברור יותר ויותר שעומד להיות שינוי בהתנהלות הרגולטורית, כך התגלו הפיל וצבעו, והירידה במניה התחזקה.

תשואת מניית בזק

בדומה לבזק, משק החשמל ומשק הגז מוטי רגולציה. כשמחירי הנפט עולים, קל להקטין את המשקל שמייחסים לסיכונים הגלומים במשק זה. כרגע ההנחה הרווחת היא שהרגולציה לא תשוב לפעול בשוק הגז (דהיינו אירוע בהסתברות נמוכה), אבל ברור לכולם שאם זה יקרה, ההשלכות יהיו דרמטיות.

לצד הסיכון הרגולטורי נמצא הסיכון הפוליטי, והמשקל הניתן לממצאי הגז במצרים, לכך אפשר להוסיף את הסיכון הסביבתי, את האינטרסים האירופיים, את השפעת מחירי החשמל בישראל על מחאת יוקר המחיה ואת ההתפתחויות בתחום האנרגיה המתחדשת והאגירה.

הסיכונים ידועים, כולם יודעים שיש פיל בחדר, במקרה של הגז יש אפילו עדר, אבל כשהמיקוד הוא במחירי הנפט, בביקוש קצר המועד ובקצב הפיתוח, קל לא לראות את הפילים ולהתעלם מצבעם.

מחיר הנפט עלה ב-23% בחודש האחרון

שועל בלול, או כך נולד פיל שחור

הסיכון הגלום בהתנהלות מנכ"ל רשת פוקס הוא דוגמה מעולה לפיל שחור. האווירה הציבורית בארץ ובעולם והתקדימים שהיו בחברות אחרות, כולל חברת המדיה בחו"ל "פוקס המאה 21", וחברות כמו נייק וגוגל, נותנים לנו הצצה לתסריטים אפשריים. כולם רואים את הבעיה אבל אף אחד לא רוצה להתייחס אליה, ויחד עם זאת, ההשלכות של אירוע שיחייב את המנכ"ל ללכת הביתה יהיו הרות גורל לבעלי המניות של פוקס.

תשואות מניות פוקס וקסטרו

למעשה, ניתן לתמצת את הדילמה של המשקיעים במניה בשתי שאלות: מהי ההסתברות לתלונה נוספת או לתלונה רשמית, ובאנלוגיה - האם יש פיל בחדר? מהי הפרמיה שנותנים המשקיעים למנכ"ל, או במילים אחרות, בכמה תיפול המניה אם תהיה תלונה רשמית במשטרה, ובאנלוגיה - האם הפיל הוא שחור?

בחודש אוגוסט 2018 התפרסם כי מנכ"ל פוקס, האיש שחתום על הצלחתה העסקית של החברה, הטריד מינית מספר עובדות. בתגובה צנחה המניה בכ-15%. בהעדר תלונה רשמית ובהינתן התוצאות הכספיות המניה שבה לעלות, ולכאורה היה כלא היה.

נכון לתחילת דצמבר רשמה מניית פוקס עלייה של כ-28%, ולעומתה, המתחרות קסטרו וגולף הציגו ירידות חדות בטווח של 19%-33%. הניתוח הפיננסי הנגזר מכך הוא די ישיר - מרבית האנליסטים מעריכים, כי במהלך 2019 חברת פוקס תצליח לשמור על צמיחה מתונה במכירות, ולהמשיך לשפר את הרווחיות התפעולית.

הניתוח הזה ברור, והגיוני אבל לא מתייחס לכל המידע הגלוי והידוע. השילוב של דומיננטיות ניהולית גבוהה ומתאם גבוה בין המנכ"ל להצלחה העסקית ברשת, לצד מציאות שבה הסטטיסטיקה של תלונות שווא נמוכה, וההסתברות לתלונה נוספת רחוקה מאפס, מייצרת יחסי סיכון סיכוי בעייתיים להשקעה. בעוד שעסקית המניה עשויה להוסיף לערכה עוד 5%-10% אחרי העליות האחרונות, כל התפתחות בפרשת ההטרדות עשויה לגרור את המניה לירידה דרמטית.

כלים לראות את הפיל ואת צבעו

ככל שאנחנו רוצים לשפר את יכולת הערכת ההסתברות לרווח אל מול הסיכון של הפסד כך אנחנו צריכים להצליח לאסוף מידע ממקורות רלוונטיים, אבל מגוונים. בניגוד לעולם הישן, שבו נאלצנו להסתפק בדוחות כספיים ובמקורות מידע פיננסים אחרים, היום אנחנו יכולים להגיע לעושר עצום של מקורות מידע, והבעיה שלנו היא לסנן אותו ולשאול את השאלות הנכונות.

מערכות המידע שמנתחות את עולם ה-ESG עושות חלק משמעותי מהעבודה הזו עבורנו. הן אוספות מידע ממקורות מרובים, מקטלגות ומנגישות אותו, ואפילו מדרגות את חשיבותו בהתאם לסביבה העסקית.

בזק, שיכון ובינוי, פוקס, ג'ונסון אנד ג'ונסון, באייר הן דוגמאות מצוינת לחברות שמסתובב בהן פיל שחור, כזה שידענו שהוא שם אבל היה לנו נוח להתעלם ממנו.

לפי כחודש נפלה המניה של ג'ונסון אנד ג'ונסון ב-10%. מאז היא השלימה ירידה של כ-12%, בעוד ש-S&P 500 וסקטור חברות התרופות סיימו את התקופה בירידה של 2%-3% בלבד.

ג'ונסון אנד ג'ונסון מייצרת הרבה מאוד מוצרים רפואיים ופרה-רפואיים. רובנו השתמשנו ומשתמשים במוצרים שונים שהחברה מייצרת, אבל המפוסמים שבהם במקומותינו הם השמן, השמפו, והטאלק לתינוקות. אמון הציבור הוא קריטי עבור כל חברה שעוסקת במוצרים לתינוקות, וג'ונסון אנד ג'ונסון איננה שונה. היות שהפרשה הנוכחית עוסקת במציאת שרידים של אסבסטוס בטאלק לתינוקות מתוצרת החברה, אחד המוצרים הפופולריים לתינוקות, לא באמת מפתיע שהמניה צנחה.

על מכפילים ועל פילים

גם בג'ונסון אנד ג'ונסון, כמו בפוקס, בבאייר, בבזק וכו' זה לא ברבור שחור, זה פיל. אם מציצים לדוחות של Vigeo Eiris או לאלה של חברת דירוג דומה, הפיל קופץ לעין. לפי הדוח, ג'ונסון אנד ג'ונסון מעורבת ב-29 אירועים קונטרברסליים, מהם 11 דורגו כחמורים. בהינתן תדירות האירועים ותגובת החברה, דורגה המוגנות שלה בפני אירועים אלו כנמוכה. כדי שלא נפספס את הפיל בחדר ואת צבעו, שילבו האנליסטים של Vigeo Eiris את החברה ברשימת החברות תחת אזהרה חמורה.

אפשר להתמקד במכפילים, אפשר להתמקד בהשפעה של אמזון על התעשייה, ייתכן שמחר בבוקר המניה של ג'ונסון אנד ג'ונסון תעלה, כפי שקרה לא מזמן למניה של פוקס, ועדיין, מי שלא תתייחס לסיכונים שנחשפו בפעילותה מתעלמת מפיל שחור. השוואה פשוטה למניה של פולקסוואגן לדוגמא עשויה לתת אינדיקציה למידת החשיפה.

בשורה התחתונה, כפי שניתן לראות מהתוצאות של מדד מעלה, מי שמתייחס ל-ESG מציג תשואה עודפת לאורך זמן. מה שברור עוד יותר זה שמי שאינם בוחנים את נתוני ה-ESG, מי שאינם משתמשים בכל המידע הגלוי, לוקחים סיכון עודף. 

הכותבת היא יו"רית IBI קרנות נאמנות. ל-IBI בית השקעות בע"מ עשויה להיות החזקה בניירות ערך ו/או הנכסים המוזכרים בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו