גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפקס שעלה לבזק בקנס של 11 מיליון שקל

משרד התקשורת ממשיך לטפל בבזק ביד ברזל: על החברה הוטל קנס של מיליוני שקלים, מכיוון שבין היתר היא לא אפשרה למתחרות לספק שירותי "פקס למייל", וכך לדברי המשרד מנעה נטישת לקוחות אליהן • בדרך, פקידי המשרד "שכחו" לספר כי מדובר בשירות מיושן ולא רלוונטי לתחרות

במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי שנולדה אי שם ב-2015, נקבע שבזק תספק שירותי טלפוניה סיטונאיים למתחרות, והן ישווקו אותם ללקוחות. זה לא קרה, תחילה כי בזק מסמסה ולאחר מכן כי החברות מצאו פתרונות אחרים, זולים ומתקדמים יותר. אלא שמשרד התקשורת הפנה אצבע מאשימה כלפי בזק וקנס אותה ביותר מ-11 מיליון שקל.

נחזור קצת אחורה. ב-2012, לאחר מספר דיונים בוועדת הכלכלה של הכנסת, נקבעה הסמכות למנכ"ל משרד התקשרות להטיל עיצומים כספיים בסכומים עצומים, הרבה מעבר לסמכויות שניתנו בידי רב הרגולטורים האחרים. הסיבה: חברות התקשורת נתפסו אז כבעלות כיסים עמוקים.בגלל הכוח הרב שניתן בידי פקיד ממשלתי, נקבע בחוק שתוקם ועדה מייעצת אשר תאשרר את החלטת המנכ"ל. בתאוריה מדובר במנגנון הגיוני ומאוזן. אבל פה זה מסתיים.

כאן המקום להבהיר: בזק משלמת מחיר כבד מאוד על התנהלותה נגד משרד התקשורת. בצדק היא צריכה לשלם. אבל כאן גם אמור היה להגיע הדיון החכם, זה שמסתכל על בזק של היום ולא נוקם את כישלונות המשרד באכיפה עליה בעבר.

בזק סרבה בעבר להקצות טלפוניה למתחרות, וזה ללא ספק היה מעשה אנטי תחרותי. אבל בזק של היום היא חברה אחרת עם הנהלה ודירקטורים אחרים. אם ימשיכו לדרוש ממנה להמשיך ולשלם על חטאי העבר, זה לא יפתור את המשבר הקשה בכל תחומי התקשורת.

בפרוטוקול הוועדה המייעצת לעניין הטלת העיצום הכספי על בזק בעניין הטלפוניה רואים בבירור את הגישה של משרד התקשורת. הפרוטוקול מגלה, שלב אחר שלב, כיצד קבוצה של 12 מנציגי משרד התקשורת, ובהם המנכ"ל נתי כהן, והמשנה למנכ"ל מוני שמילה, משכנעים את שלושת נציגי הציבור המכובדים בוועדה, ד"ר איריס סורוקר, עו"ד אמיר הלר ועו"ד מיכאל מקייה, תוך שהם מסתירים מהם מידע בעל חשיבות עליונה לצורך גיבוש עמדתם.

נציגי הציבור, יש לומר, אינם טירונים. מדובר באנשים בעלי ניסיון רב בתחומי עיסוקם, ואולם הם אינם מצויים בפרטי הרגולציה בשוק התקשורת. הם אינם מכירים את ההיסטוריה, את הטכנולוגיה, וכמובן שאינם בקיאים בפרטים הקטנים. קל לנחש שאם היה מדובר בשלושה אנשים בעלי הכרות עמוקה עם שוק התקשורת, תוצאת ההליך הייתה שונה לחלוטין.

הפרוטוקול הוא ארוך ומייגע, וכמעט בכל שורה שבו ניתן למצוא כשלים מהותיים. נציגי משרד תקשורת מציגים את הנושא, ואז מתארים את הסדר הריסייל (מכירה חוזרת של שירותי הטלפוניה שלה כתחליף לטלפוניה סיטונאית ג.פ.) שהופעל על ידי בזק.

ואז מגיע הרגע החשוב. הגב’ שמואלי אומרת כי "במודל הטלפוניה הסיטונאית, השיחה היוצאת או הנכנסת למנוי הסיטונאי עוברת דרך המערכת של ספק השירות ושם, ספק השירות יכול להוסיף את כל התכונות והערך המוסף. לדוגמה, אחד השירותים שבזק סירבה לתת זה FaxToMail. בזק לא רצתה למרות שיש התעניינות".

מי משתמש בשירות FAXTOMAIL?

אלא שאין באמת שירותים חדשים שאפשר להציע. הדוגמה הכי טובה שיכלו אנשי המשרד להציע (מכיוון שהרי אין באמת תכונות כאלו בשירות הטלפוניה הקווי) היא שירות FAXTOMAIL. כלומר על בזק הוטל קנס של למעלה מ-11 מיליון שקל מכיוון שהיא הציעה למתחרותיה שירות טלפוניה על בסיס הפקעת הרשת שלה, אך השירות שהוצע לא כלל את האפשרות לספק FAXTOMAIL. כמה אנשים באמת משתמשים בזה? אפילו לא אחד לאלף.

מכאן ניגשים אנשי משרד התקשורת לחשב את הנזק שגרמה בזק בכך שלא הציעה "שירות טלפוניה סיטונאי מלא". הם טוענים שבתקופת ההפרה, מחודש מאי 2015 ועד אוקטובר 2015, היו עוברים לשירות הטלפוניה הסיטונאי 65,000 לקוחות, ולפיכך הנזק שנגרם עומד על 34 מיליון שקלים לתקופה זו בלבד. כלומר 65,000 לקוחות רצו לעבור לשירות טלפוניה סיטונאי, אך לא עשו זאת בשל העובדה שהשירות שהוצע לא כלל FAXTOMAIL - כך לפי המשרד.

חברות התקשורת כבר מזמן לא צריכות את בזק

אנשי המשרד לא טרחו לגלות, כי לשירות הטלפוניה הסיטונאי הפועל על רשת הוט, לא צורף ולו לקוח אחד. גם לשירות שהוצע ע"י בזק על בסיס ריסייל לא הצטרף ולו לקוח אחד. האמת הפשוטה, הידועה היטב לאנשי המשרד, היא שמדובר בשירות אנכרוניסטי שאיש מהמפעילים אינו מעוניין בו כלל. יש להם פתרונות טובים ויעילים הרבה יותר לספק את השירות.

מש’ התקשורת: "הפרה בוטה ומתמשכת"

תגובת משרד התקשורת: "העיצום המדובר לא ניתן לבזק בגין שירותי הערך המוסף שאוזכרו בפרוטוקול כדוגמת שרות FAXTOMAIL, אלא עקב הפרה בוטה וממושכת של אספקת שירותי טלפוניה סיטונאית, בגינה גרפה בזק רווחים משמעותיים".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

ת"א 35 עולה ב-0.2% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?