גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארוחה של קיסרים ואלים: ימים של חג לחובבי האוכל האסייתי

תקופה זו של השנה היא חג ביפן ובסין וגם בקרב חובבי האוכל האסייתי באשר הם ● יום ההולדת של קיסר יפן מכאן וראש השנה הסיני מכאן מניבים תפריטים לא שגרתיים במסעדות שנאמנות למסורת

יאקימונו / צילום: יאקימונו
יאקימונו / צילום: יאקימונו

פרוסות צבעוניות של סשימי מדגי ים שמפוסלות כפרחים עולות על שולחנות מסעדת "יאקימונו" התל אביבית. תחנה שלישית מתוך שמונה מנות של ארוחת קאיסקי מסורתית, שהחלו להגיש כאן לאחרונה לרגל טנו טאנג'ובי - יום הולדתו של הקיסר וחג לאומי ביפן.

לאורך קרוב לשלוש שעות נשלחות אל השולחן מנות קטנות, מלאכת מחשבת של מרכיבים חמים וקרים בשלל טכניקות בישול, אידוי וצלייה. ברשימה החלקית: קוביות חציל מטוגנות ברוטב מיסו סמיך ומתוק; טריו מחמצים יפניים ואצות; טמפורת ירקות עונתיים ושרימפס לצד רוטב וואסאבי קרמי; דג קוד צלוי; סושי וגם גומה - כדורי ניגירי ברוטב סומסום בהשראת המטבח המקומי והישראלי ("ומרכיב שנוכח מאוד גם במטבח היפני", מטעים הבעלים, אלכסנדר כהן). "ביפן ארוחת קאיסקי נמשכת עוד הרבה יותר זמן - קיצרנו לישראלים", מתנצלים במסעדה.

ארוחת קיאסקי ביאקימונו/ צילום: יאקימונו

"זו מסורת של תפריט טעימות שהתחלנו לפני 12 שנה, שנותנת מענה למי שמגיע למסעדה ומעוניין לראות מה אנחנו יודעים לעשות במחיר שהוא יחסית משתלם (190 שקל לאדם)", אומר כהן. גרסה כשרה של הארוחה - נטולת פירות ים ומנות בשריות - מוגשת, בקונסטלקציה קצת שונה, בסניף של יאקימונו במלון הילטון התל אביבי.

גרסה קלילה ומחייבת פחות - ארוחת טעימות שמכין השף מההיצע העומד לרשותו באותו יום ופופולרית בעיקר במסעדות סושי - היא האומקאסה. דיינינגז שבמלון הנורמן ומסעדת TYO של השף היפני המוערך יאמה סאן (שגם החלה בארוחת פיקס עסקית בסופי שבוע מאפשרות הזמנה שלה. כמובן שרצוי בתיאום מראש).

מניפה של טעמים וצבעים

23 בדצמבר הוא חג לאומי ביפן, יום הולדתו של הקיסר אקיהיטו. התאריך משתנה מטבע הדברים, לפי תאריך הלידה של הקיסר המכהן. אקיהיטוֹ, ילד 1933, הוא הקיסר ה-125 בשושלת הקיסרית, שהמיתולוגיה היפנית מייחסת את ראשיתה לאלת השמש, אמאטֶרסוּ אוּמיקָאמי, ושושלת זו לא התחלפה מאז הקיסר הראשון של יפן ועד היום.

זו תהיה הפעם האחרונה שבה ייחגג התאריך הזה, שכן אקיהיטו, שירש את התואר מאביו, הקיסר הירוהיטו, עתיד לפרוש באפריל השנה, ולהעבירו לבנו הבכור, יורש העצר נארוהיטו. ביום זה מורשים מבקרים לחצות את הגן המרהיב בארמון הקיסר, לנופף בדגלים ולאחל מזל טוב. הקיסר, יורש העצר והמשפחה הקיסרית משקיפים אל הקהל מעל גזוזטרה מקורה.

את היום מציינים בארץ השמש העולה ובמסעדות יפניות ברחבי העולם גם בארוחת הטעימות הסמלית קאיסקי, שנוצרה בהשראת המטבח הקיסרי, מסורת בת מאות שנים, מניפה של טעמים, צבעים ומראות - מפגן ראווה לכישרונות השף, שמתבססת על מרכיבים עונתיים ומקומיים בלבד. הקאיסקי נולדה כארוחה צמחונית של נזירי הזן היפניים, שכללה רק מרק מיסו ושלוש מנות לצדו. פירוש השם, אגב, הוא אבנים חמות - מטאפורה למילוי הבטן במשהו שמענג אותה וגם זכר למנהג של נזירי הזן להניח אבנים חמות בקפלי החלוקים ליד הבטן כדי שלא לרעוב.

במרוצת השנים הפכה ארוחת הקאיסקי במכורתה למוסד קולינרי של ממש, לאו דווקא על טהרת הטבעונות. בקיוטו, בירתה העתיקה של יפן, יש עד היום ריכוז מרשים של מסעדות המתמחות בקאיסקי, חלקן מעוטרות בכוכבי מישלן ופתוחות מאות שנים. ארוחה כזו כוללת חמש מנות לפחות, בסדר קבוע. מתחילים עם סקיסוזה, פתיח ומרענן חך. ממשיכים עם מנת סשימי ומנה מבושלת, שאחריהן עולה מנה צלויה, ולקינוח מנה מאודה.

הגרסה המלאה כוללת גם מרקים, מרענני חך נוספים, מנות של ירקות עונתיים, חמוצים, ולקינוח סורבה או פירות. רבות מהמנות מפוסלות כעלים אמיתיים ופרחים, ולכל הפחות מעוטרות בקישוטים טבעיים ועונתיים כמו פרחי עץ הדובדבן. יש כללים לכל מנה, לסדר המנות, למרכיבים ולצורת הנחתם על הצלחת.

אגב, קאיסקי היא הבסיס הרעיוני לארוחת הטעימות (דגוסטסיון) המרהיבות של מסעדות המישלן המערביות ברחבי העולם. ההשראה הרבה שקיבלו השפים של הנובל קוויזין מהמטבח המינימליסטי של יפן בכלל ומהקאיסקי בפרט בולטת עד היום בבחירת הצִלחות, בצִלחות על הצלחת ובמרכיבים העונתיים.

אוכל סיני/ צילום: בן ברקאי

תפריט סיני חצי-סודי

מהבטן אל הלב: לאורך כל החודש יציינו בסין את השנה הסינית החדשה, או יותר מדויק - תחילת מחזור השנים שנפתח בסימן החזיר (לכל אחת מ-12 השנים שבמחזור יש חיה סמלית משלה) ב-16 בפברואר. שבועיים קודם לכן ייחגג ראש השנה הקטן ויתן את יריית הפתיחה לחגיגות, שמצוינות בשלל מנות סמליות כמו כופתאות דים סאם ("קרוב ללב" בסינית). עששיות אדומות, זיקוקים מחרישי אוזניים, וקישוטים אדומים הם מסמלי החג שבשיאו מתקיימת ארוחה משפחתית עתירת מנות סימבוליות.

ג'יאדזו - גרסת המקור הסינית לגיוזה היפנית - הוא ממאכלי החג המפורסמים ביותר, קרפעלך מאודים (אפשר גם לבשל ולטגן) שמכינים יחד כל בני המשפחה; דג שלם ומאודה שמסמל שפע - לרוב קרפיון ברוטב שעועית שחורה ושום וג'ינג'ר (מי אמר גפילטע ולא קיבל?), אטריות ארוכות במיוחד, לחיים ארוכים וכמובן אגרולים - צ'ון ג'ואן בשמם הסיני, ממולאים בבשר טחון וירקות, שקרויים על שם האביב ומסמלים את בואו.

"פקין דאק האוס" שברחוב בוגרשוב התל אביבי היא אחת המסעדות הסיניות היחידות שנותרו בארץ לאחר הבום הגדול של שנות ה-80'. לצד מנות שלקהל המקומי נראות מתבקשות - כמו כדורי עוף ברוטב חמוץ מתוק - מוגש כאן תפריט סיני חצי-סודי לסינים הרבים שמגיעים לכאן ויחגגו את השנה הסינית החודש, ושמהווים את הרוב המכריע של הסועדים במסעדה.

מלבד בערב עצמו, יוגשו כאן לאורך כל החודש מנות ספיישל מיוחדות שלרוב עולות בתקופה זו של השנה בסין. "בארץ יש אלפי סינים - סטודנטים סינים שלומדים כאן, זוגות מעורבים שהכירו בחו"ל וחברי הנהלה של חברות מסחריות שפעילות בארץ - שגרים כאן ומחפשים את האוכל שלהם מהבית. זו הנחמה הקטנה שלהם, לאכול את האוכל של אמא כמו בבית ולאכול אותו יחד", אומר הבעלים בן ברקאי, שחזר לארץ לאחר שהות של שני עשורים בהולנד ובסין (ולפני כן הקים את רשת "למון גראס" בשנות ה-90).

"בראש השנה, הם מבקשים שנכין כופתאות שעולות על השולחן בשפע, דגים מאודים ברוטב הוי-סין וסויה בסגנון שנחאי, ספרינג רול עם בשר לבן כמו בסין וקינוחים, מה שלא מוגש במסעדות סיניות בשאר ימי השנה", אומר ברקאי. את כל זה מלווים שיכר באיג'יו, מעין וודקה סינית מזיקוק של חיטה, שעורה ודוחן.

סינים בסעודת ראש השנה/ צילום: בן ברקאי

מה ההבדל בין התפריט בארץ לזה של הסינים, אני שואל. "מבחר מנות הבשר הלבן ופירות הים, כשהעוף והבקר בשוליים", אומר ברקאי. "בנוסף, הסינים חולקים הכול, חוץ ממרק אין מנות אישיות, כשהבשר יגיע בתחילת הארוחה ואורז לקראת סופה". 

ייאסי | אבי טמפורה

מרכיבים (ל-4 סועדים)
2 חלמון ביצה
1+2/3 כוסות מי קרח
1+2/3 כוסות קמח רגיל
10 יחידות ירקות: רצועות פלפל אדום, טבעות בצל לבן, אספרגוס או כל ירק שבא לכם, וחותכים לרצועות בגודל של כ-6 ס"מ
10 יחידות שרימפס (או דג, לשומרי כשרות)
שמן לטיגון עמוק

לרוטב:
300 מ"ל מים קרים
100 מ"ל מירין
100 מ"ל רוטב סויה
בצל ירוק קצוץ
צנון טחון

הכנה: לוקחים את החלמונים, מי הקרח והקמח וטורפים בקערה עד לקבלת מרקם אחיד.
מחממים את השמן (רצוי בווק), לוקחים רצועת ירק ויחידה של שרימפס וטובלים בבלילה, ומיד מכניסים לשמן חם מבעוד מועד, לטיגון. מוציאים כשהגוון של הבלילה מזהיב קלות. סופגים מעט מן השמן בנייר סופג, ומניחים בצלחת.

הכנת הרוטב: את כל הנוזלים מביאים לרתיחה יחדיו על להבה בינונית, מעבירים לצינון. יוצקים לקערה, מוסיפים נגיעה של צנון טחון ובצל ירוק קצוץ, ומגישים יחד.

מתכון של יאקימונו

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"