גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך הסוער בין יזם הבנייה הגדול ביו"ש לשותפיו על עתיד מפעל הדלתות באריאל

האחים שמעון ואליהו בן-עיון, שהקימו עם אפשטיין חברה להקמת מפעל לדלתות באריאל, טוענים כי היזם עלול לגרום נזק של 180 מיליון שקל לחברה המשותפת • זאת, לאחר שהחברה בשליטתו הצביעה באסיפת בעלי המניות נגד הקצאת הקרקע למפעל ופעלה לכאורה נגדה מול משרד הכלכלה

העיר אריאל שבשומרון / צילום: רויטרס
העיר אריאל שבשומרון / צילום: רויטרס

יזם הנדל"ן המוכר זאב אפשטיין, הנחשב ליזם בנייה גדול ביהודה ובשומרון, נקלע לסכסוך עם שותפיו לחברה (50-50), שהוקמה לצורך הקמת מפעל לייצור דלתות באריאל. שותפיו של אפשטיין, היזמים האחים שמעון ואליהו בן-עיון, טוענים כי החברה שבשליטת אפשטיין, המחזיקה במחצית ממניות החברה המשותפת, פעלה ממניעים זרים באופן העולה לכדי קיפוח של בעלי המניות בה. לדברי האחים, ככל שבית המשפט לא יתערב, עלול להיגרם לחברה המשותפת נזק של 180 מיליון שקל.

האחים מבקשים מבית המשפט להורות לחברה שבשליטת אפשטיין לתמוך באסיפה הכללית של בעלי המניות בחברה המשותפת בהקצאת הקרקע המיועדת למפעל - כפי שדורש משרד הכלכלה. זאת, לאחר שבהצבעה האחרונה בעניין הצביעה החברה שבשליטת אפשטיין נגד הקצאת הקרקע.

הסכסוך הקשה שניטש בימים אלה בין יזמי נדל"ן ביהודה ושומרון והגיע לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים, נוגע למיזם משותף באריאל שהוקם בתחילת 2017. חברת "הרי זהב החזקות" בשליטתו של אפשטיין יחד עם חברת "בי.איי.אס.אי החזקות" שבבעלות האחים בן-עיון הקימו חברה משותפת בשם "דלתות אריאל". ייעודה של החברה המשותפת - לקבל, בפטור ממכרז, הקצאת שטח של כ-10,000 מ"ר הנמצא באזור התעשייה באריאל, על-מנת להקים עליו מפעל לייצור דלתות.

לדברי האחים בן-עיון, לאחר שאפשטיין ו"הרי זהב" הביעו רצון עז במיוחד להשתתף במיזם, הם החליטו  לחבור אליהם. "הרי זהב", טוענים האחים, "הציגה עצמה כבעלת הון ואיתנות פיננסית להובלת הפרויקט, כחוד החנית של תחום הנדל"ן ביהודה ושומרון וכבעלת קשרים וזיקה למפעל לייצור דלתות גדול ברוסיה". בנוסף לדבריהם, "הרי זהב" התחייבה בפניהם "לקחת את מימון הפרויקט באופן מלא על עצמה".

לאחר הקמת החברה המשותפת, מציינים האחים כי שתי השותפות בה פעלו "ללא לאות לשם הכנת הצעה לקבלת הקרקע". זאת, בין היתר, באמצעות התקשרות עם אנשי מקצוע מתחומים שונים ויצירת תוכניות ומודלים עסקיים. בהמשך לכך, התקשרה החברה המשותפת לאחים ולאפשטיין "דלתות איריאל" עם החברה הכלכלית לאריאל, שאף המליצה למשרד הכלכלה להקצות את המקרקעין לטובת החברה המשותפת בפטור ממכרז.

כשהיא מצוידת בכל ההיתרים הנדרשים ובתוכנית עסקית מפורטת, הגישה "דלתות אריאל" למשרד הכלכלה בקשה לקבל את הקרקע בפטור ממכרז. בכך, סברו האחים בן-עיון, תיסלל הדרך לקבלת המקרקעין ולהקמת המיזם באריאל. אלא שלדבריהם, החל מנקודת זמן זו, החלו הדברים להסתבך והקרקע שעליה אמור להיות מוקם המפעל רק הלכה והתרחקה מהם.

"צד אחד לא מעוניין"

לטענת האחים, להפתעתם דחה משרד הכלכלה את הבקשה להקצאת הקרקע. זאת, בנימוק ש"יכולת המימון של חברת 'דלתות אריאל' מוטלת בספק". רק לאחר מספר חודשים וניסיונות רבים לברר מדוע נדחתה בקשתם, גילו לתדהמתם האחים בן-עיון כי הסיבה לכך היא המצגים של "הרי זהב" שבשליטת אפשטיין. "שני בעלי מניות (לחברת 'דלתות אריאל', מ' ב') - אחד מעוניין בהקצאת הקרקע ('בי.איי.אס.אי' - מ' ב'), בעוד השני ('הרי זהב', מ' ב') לא מעוניין בהקצאת הקרקע וטוען שאין מקורות מימון לשם כך", נכתב במכתב משרד הכלכלה לגבי הסיבה לדחיית הבקשה להקצאת הקרקע, וצוין כי בנסיבות אלה "לא ניתן לדון בבקשה". רק באמצעות מכתב זה גילו האחים, לטענתם, כי אפשטיין ו"הרי זהב" פעלו "מול משרד הכלכלה כדי לסכל את קבלת ההקצאה לחברה".

בצר להם, טוענים האחים, הם זימנו אסיפת בעלי מניות ב"דלתות אריאל", שבה ביקשו לאשר הצעת החלטה, שלפיה החברה תעמוד על בקשתה לקבל את הקרקע. אלא, שנציגם של "הרי זהב" שבשליטת אפשטיין הצביע באסיפה נגד הצעת החלטה זו, מבלי לנמק את סירובם. לדברי האחים בן-עיון, הצבעה זו פוגעת "באופן מובהק בטובת החברה", ומכאן "ברור שפעולתה של 'הרי זהב' נובעת משיקולים זרים". לדבריהם, "בכך סינדלה 'הרי זהב' את 'דלתות אריאל 'והעמידה אותה בקיפאון", וכן הפרה את חובתה הקבועה בחוק החברות לפעול בתום לב ובדרך מקובלת".

"אפשרות קורצת במיוחד"

האחים בן-עיון והחברה שבבעלותם, "בי.איי.אס.אי", מבקשים - באמצעות עורכי הדין עמית חדד ותמר פולק - מבית המשפט לחייב את 'הרי זהב' להצביע בעד הקצאת הקרקע. "הסעד המבוקש הוא הכרחי לעמידה על זכויותיה של 'דלתות אריאל' ולמניעת שימוש חסר תום לב בכוחה של 'הרי זהב', המקפח באופן המהותי ביותר את זכויותיה של 'בי.איי.אס.אי'".

האחים בן-עיון מציינים עוד בבקשתם כי יש למהר ולהעניק להם את הסעד המבוקש, על-מנת להבטיח כי "'דלתות אריאל' לא תאבד את האפשרות הקורצת במיוחד שעומדת כעת לפתחה, לקבל את הקצאת המקרקעין בפטור ממכרז". אחרת, נטען בבקשה הדחופה, עלול המקרקעין להיות מוקצה לצד שלישי.

עוד מציינים האחים כי עלול להיגרם להם "נזק עצום", אם "הרי זהב" לא תאשר את הקצאת הקרקע, כפי שדורש משרד הכלכלה. "מדובר בקבלת קרקע ללא תמורה לתקופת זמן של 100 שנים. לפי תחזיות הרווח שהציגה 'דלתות אריאל' במסמכים שהגישה למשרד הכלכלה, הרווח הצפוי לה בטווח של 15 השנים הקרובות עומד על למעלה מ-180 מיליון שקל", נכתב בבקשת האחים.

אפשטיין: "פועל לסיום השותפות"

חברת "הרי זהב" שבשליטת אפשטיין מסרה בתגובה: "חברת 'הרי זהב' עוסקת בפרויקטי בנייה בישוביי יהודה ושומרון מזה שנים רבות ותורמת תרומה משמעותית לבניין הארץ ולקידום ההתיישבות מתוך שליחות ציונית.

"השותפות עם האחים בן-עיון נוסדה לצורך ניסיון לזכות בהרשאה על קרקע מסחרית להפעלת מיזם עסקי משותף. משההרשאה לא ניתנה על ידי המדינה, אין עוד טעם לקיום השותפות ואנחנו פועלים לסיימה כדין. 

היזם שהתעשר מנפילת המשטר הקומוניסטי והפך לבונה הגדול ביו"ש

זאב (ולדימיר) אפשטיין הוא יזם נדל"ן  נודע בעיקר בשל היותו יזם פרויקט הבנייה ביישוב "לשם", הממוקם במערב השומרון בשטחה המוניציפלי של ההתנחלות "עלי זהב". מאז הקמתו של היישוב ב-2013, האמירו מחירי הדירות ביישוב, המכנה עצמו "ישוב לדתיים נורמליים", בעשרות אחוזים. אפשטיין בנה ושיווק כ-700 יחידות דיור ביישוב החל מ-2011, כאשר מחירה של כל יחידה נע בין 1.4 ל-2 מיליון שקל. לפי פרסומים קודמים, את זכויות הבנייה ביישוב רכש אפשטיין כבר ב-2007 במיליונים בודדים בלבד.

לפי פרסומים שונים, את הונו הראשוני עשה אפשטיין בתחילת שנות ה-90 בעיקר בזכות השקעות נדל"ן באזורים כפריים ברוסיה, לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי. עם השנים הפכו אפשטיין וקבוצת החברות שבבעלותו "הרי זהב" לאחד מהגורמים המרכזיים בשוק הנדל"ן באזור יהודה ושומרון. על-פי ההערכות, בידי אפשטיין והחברות שבבעלותו זכויות בנייה לכ-3,000 יחידות דיור ביותר מ-10 יישובים שונים. בעבר אמר אפשטיין במסגרת הליך משפטי אחר שנוהל בעניינו, "אני כרגע היזם הפרטי הגדול ביותר ביהודה ושומרון".

התביעה שהגישה חברת ההחזקות "בי.איי.אס.אי החזקות" שבבעלות האחים שמעון ואליהו בן-עיון, אינה הפעם הראשונה ששמו של אפשטיין מוזכר בהליכים משפטיים. כך, למשל, נקשר שמו של אפשטיין בשמו של מוטי זיסר המנוח במסגרת הליכי פשיטת הרגל שנוהלו בעניינו של זיסר. שבוע אחד בלבד לפני שהוגשה הבקשה להכריז על זיסר כעל פושט רגל, ביוני 2015, רכש אפשטיין מזיסר את חברת "כוכב השומרון" שהוקמה על-ידי זיסר עוד בשנות ה-80 על-מנת להקים פרויקט בנייה בהתנחלות עמנואל.

לטענת המנהל המיוחד שמונה לנכסיו של זיסר, התעורר חשש כבד כי העסקה שבה רכש אפשטיין את "כוכב השומרון" נועדה למעשה להבריח את נכסיו לאפשטיין. זאת נטען, בין היתר, לאור הסכום הנמוך שבו נמכרה - כ-4 מיליון שקל בלבד - ולנוכח האופן זבו העביר אפשטיין את הכסף לזיסר: חצי מיליון שקל שולמו ישירות לחשבונו הפרטי, וחצי מיליון נוספים הועברו לרעייתו, ברכה, באמצעות המחאה שאותה היא פדתה בצ'יינג' בת"א.

אפשטיין הכחיש את אשר נטען נגדו, ואף העיד על-כך לפני למעלה משנה בבית המשפט המחוזי. בזמן עדותו, טען אפשטיין כי כלל לא ידע שנגד זיסר עתידה להיות מוגשת בקשה לפשיטת רגל. זאת, למרות שהדבר פורסם בהרחבה באמצעי התקשורת השונים. בשל הפשרה שהושגה בתיק זיסר, לא הכריע השופט אורנשטיין בטענות הקשות שהוטחו באפשטיין.

גם אביהם של האחים שמעון ואליהו בן-עיון, אברהם, העלה בעבר טענות קשות נגד אפשטיין במסגרת התדיינות משפטית. השניים היו שותפים בחברה "בן-עיון נמרודי". לטענת בן-עיון, אפשטיין הבטיח לו לקדם פרויקט ביישוב אבני חפץ בטרם קיבל לידיו 50% ממניות החברה, אך לאחר קבלתן הוא נמנע מלהזרים לה כספים. בתביעה על-סך 5.6 מיליון שקל שהגישה "בן-עיון נמרודי" נגד אפשטיין נטען נגד האחרון כי הוא הביא לפגיעה קשה בחברה, בעובדיה וברוכשי הדירות שלה. בתגובה טען אפשטיין כי לפני שנכנס לחברה הוצגו בפניו מצגים כוזבים. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח