גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדינה בר-שלום מכוונת למשרד החינוך: האם היא תביא את איחוד השבטים?

בגיל 74 החליטה עדינה בר-שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף, להיכנס לזירה הפוליטית ולהקים מפלגה משלה • היא חרטה על דגלה אחדות בעם ושוויון הזדמנויות לאוכלוסיות חלשות, ומשרד החינוך הוא בהחלט פלטפורמה מתאימה • אלא שהתוכניות שהיא מציעה צפויות לעלות מיליארדים, שלא ברור מהיכן יגיעו

המטכ"ל של עדינה בר-שלום: מימין - אלוף במיל גדעון שפר יו"ר המפלגה, תא"ל מיל רות ירון, אל"מ אסף לפידות
המטכ"ל של עדינה בר-שלום: מימין - אלוף במיל גדעון שפר יו"ר המפלגה, תא"ל מיל רות ירון, אל"מ אסף לפידות

בימים אלה עורכת מפלגת אחי ישראלי, בראשותה של עדינה בר-שלום ואלוף במיל’ גדעון שפר, מסע באוטובוס ברחבי ישראל. הם מבקרים בקריית שמונה, ראש-פינה, ירושלים, עפרה, גוש עציון, אזור השרון, באר שבע ויישובי עוטף עזה. "אנחנו יוצאים למסע הזה עם פנקס ועט. אנחנו באים להקשיב. לשמוע את הבעיות ברמה הכי פרטית שיש לאזרחי ישראל", אמרה בר-שלום בתחילת השבוע.

בר-שלום (74) ומפלגתה רוצים להיות אלו שיאחדו את השבטים בישראל. לא בכדי הם קראו למפלגה "אחי ישראלי", משחק מילים שמשלב את המילה אולי הכי ישראלית שיש. בר-שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל, מגיעה מהציבור החרדי ופועלת כבר שנים לשלבו בחברה כולה. ב-2014 היא אף הוכתרה ככלת פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. המטרה שלה היא שילוב מיעוטים בחברה, בדגש על החברה החרדית. השאלה היא האם המקום המתאים ביותר לכך הוא משרד החינוך.

אין ספק שמדובר במטרה חשובה - מערכת החינוך היא אחת הסיבות העיקריות להיווצרות השבטים בחברה הישראלית, מכיוון שהמערכת בנויה מארבעה מגזרים שונים (ממלכתי, יהודי וערבי; החינוך החרדי וממלכתי-דתי). בר-שלום, שלוטשת עיניים לתפקיד שרת החינוך, לא תהיה זאת שתשבור את מערכות החינוך השונות, היא לא מאמינה בזה. היא סבורה כי הדרך לחיבור השבטים עוברת בכבוד הדדי ובאהבת הזולת. האם זה מספיק כדי להוריד את המחיצות?

כדי להצליח בקידום מדיניותה, תצטרך בר-שלום לרתום גורמים בחברה החרדית, שבה יש כוחות פוליטיים חזקים. וזה לא יהיה קל. בר-שלום לא הצליחה להשתלב בהנהגה הפוליטית החרדית, ובעבר מתחה ביקורת על ש"ס ועל אריה דרעי בפרט. "דרעי מאוד השתנה מאז שנכנס לכלא", אמרה לפני כשנה, "לפני כן הוא ידע לתווך ולחבר בין העולמות. חבל שנכנס לבית הסוהר והתקלקל". היא אף הוסיפה כי אם זה תלוי בה, ש"ס צריכה להיות היסטוריה.

השאלות הפתוחות

תצליח לשכנע את החרדים להיפתח?

בר-שלום הוכיחה כבר את כוונותיה בנושא כשהקימה את המכללה החרדית לפני 20 שנה. המכללה, שבינתיים נסגרה (ב-2016), העניקה תארים אקדמיים לנשים וגברים מהחברה החרדית במטרה לשלבם בשוק העבודה. כיום יש עיסוק רב יותר באקדמאים חרדים, אך כשהמכללה הוקמה היא הייתה חלוצה בתחומה וספגה ביקורת רבה בציבור החרדי. מי שתמך בה היה אביה. כשבר-שלום מתבטאת בנושא, היא מדגישה כי חינוך והשכלה הם המפתח לחילוץ אוכלוסיות ממעגל העוני.

יצירת אחדות היא המטרה העיקרית של בר-שלום, אך מה שיכווין אותה זה העיקרון של "חנוך הנער על פי דרכו". כמו שעולה מדבריה על המסע שהיא מקיימת בימים אלו, היא רוצה להיות קשובה לבעיות ולרצונות של הקהילות השונות, ולא לכפות עליהן ערכים.

היא אמנם הוכיחה בעבר שהיא גם מוכנה לספוג ביקורת, בטח כשמאחוריה עומדת תמיכתו של אביה, אחד מגדולי הדור בחברה החרדית. ואולם גם החברה החרדית מורכבת מגוונים-גוונים, קהילות עם רמת פתיחות שונה - ולהיות קשוב לכולם זה לא אפשרי. האם היא מסוגלת להתמודד עם זרמים שמתעקשים להישאר מסוגרים בתוך עצמם, ועם לחצים פוליטיים מצדן של המפלגות החרדיות?

תומכת בלימודי ליבה ובזכות הבחירה

משרד החינוך הקים לפני כמה שנים את הזרם הממלכתי-חרדי, בתי ספר מתוקצבים שבהם מתקיימים לימודי ליבה מלאים. למרות זאת, במשרד לא מיהרו לקדם את הזרם הזה, ודי נכנעו לקולות היותר קיצוניים בחברה החרדית. על פי ניסיון העבר, ניתן להניח כי בר-שלום תתמוך בזרם הזה ותיתן מקום ובית לחרדים שרוצים להיפתח.

הרב יוסף תמך בלימודי ליבה, וכך גם בר-שלום, אבל האם אפשר לצפות שהחרדים כולם ישלימו תעודת בגרות תחת כהונתה של בר-שלום? ממש לא. בר-שלום תיתן אמנם רוח גבית למי שירצה לעשות תעודת בגרות, אך היא לא משאירה מאחור את לימודי התורה. היא רוצה שלבני הנוער תהיה זכות בחירה.

דבר נוסף שנמצא בסימן שאלה הוא היחס שלה כלפי הרבנים - בעבר הדגישה כי צריך להקשיב להם, וכך גם עשתה. ואולם לפני כשנה אמרה בכנס של משרד הכלכלה כי נשים כבר לא מתייעצות עם רב איפה לעבוד. היא עדיין חושבת שאי אפשר להמרות את דבריו של הרב, אך כשנשאלה על הסוגיה הסבירה: "יש נשים שמרגישות שליחות כשהן עובדות עבודה סוציאלית בציבור הלא-חרדי. הנשים האלו ירגישו שזה קידוש השם, אבל לא בהכרח הרב היה מכוון אותן לשם". במילים אחרות, ניתן להגיד כי לרבנים אין היכרות מלאה עם מה שקורה מחוץ לחברה החרדית, ולכן ניתן וצריך להיות יותר עצמאים בקבלת ההחלטות.

בלי ניסיון בפוליטיקה ובניהול מערכות גדולות

בשנות כהונתו של השר הנוכחי נפתלי בנט הושם דגש רב על לימודי המתמטיקה. בר-שלום צפויה להתנהל אחרת.ובשיחות על הנושא היא מדגישה את הרצון שלה לקדם מצוינות, בין השאר בחינוך טכנולוגי, אך גם רוצה לעודד מצוינות בנושאים הומניים כמו היסטוריה ואמנות. זה לא יהיה לה קל, בשנה-שנתיים האחרונות יש לחץ בישראל להכשיר כוח אדם שיוכל להשתלב בעתיד בתעשיית ההייטק.

מצע המפלגה שם דגש על תקצוב דיפרנציאלי, השקעה בגיל הרך והנגשת הלימודים לילדים מכל המגזרים (גם חינוך בלתי פורמלי). במפלגה מסבירים גם כי על משרד החינוך לטפל בחסמים ובחוסר היעילות, להפנים כלי מדידה והערכה ברי-השוואה, לקיים בקרה ופיקוח ראויים ולחזק את סגלי ההוראה.

כל מה שמופיע במצע הוא חשוב ונכון. יעילות טובה יותר גם יכולה לאפשר מימון של כל המטרות האחרות שהציבה לעצמה המפלגה כמו חינוך לגיל הרך. ואולם מדובר במיליארדים על גבי מיליארדים של שקלים, שצריך להביא אותם מאיפשהו. אם בר-שלום תשב על כיסא שר החינוך, היא תבין שמערכת החינוך מורכבת ומסורבלת יותר.

טיפול במערכת החינוך הוא מורכב. זה יכול להיות שינוי האופן שבו מנוהלים מוסדות החינוך, שינוי בהכשרות המורים או שינוי מבנה משרד - אך כל אלו מצריכים תוכנית מקיפה, שמבוססת על היכרות טובה של המערכת. המפלגה מקדמת את הערכים הנכונים, אך בר-שלום תצטרך יותר מכך כדי לשנות את מערכת החינוך. 

גילוי מלא: אברהם ביגר, יועץ לדירקטוריון "גלובס", נמנה עם מייסדי מפלגה של עדינה בר-שלום.

מדב מורן ועד גלעד אלטשולר: מי הם אנשי העסקים שמסייעים לפעילות של בר-שלום \ דני זקן

אף שיש כמה וכמה קציני צבא בכירים בקדמת הרשימה המסתמנת של "אחי ישראלי", הדגל המרכזי שנושאת המפלגה הוא הדגל החברתי-כלכלי. מייסדת המפלגה, עדינה בר-שלום, לא מסתפקת בצירוף נציגים מהפריפריה, והיא עובדת על הכנת מצע ותוכנית כלכלית לצמצום פערים.

הקבינט הכלכלי שמסייע לה בגיבוש התוכנית כולל בכירים מעולם העסקים. ל"גלובס" נודע שבין הבכירים שתומכים ומסייעים לבר-שלום ניתן למצוא כמה דמויות מפתיעות: הבעלים של בית ההשקעות "אלטשולר-שחם", השותפים גלעד אלטשולר ונתן שחם; היזם וממציא הדיסק-און-קי, דב מורן; המנכ"ל לשעבר של בזק ודואר ישראל, יצחק קאול; מנכ"ל אפריקה מגורים לשעבר, גיל דקל; יו"ר ג'י.טי.סי אלי אלרואי, ועוד.

בכירים אלו החלו להשתתף בחוגי הבית של "אחי ישראלי", בנוסף לעבודת הייעוץ והכנת התוכנית הכלכלית של המפלגה. עדיין לא ברור האם חלקם ישולב ברשימה לכנסת, אך ככל הידוע הם מעדיפים להישאר בשלב זה מאחורי הקלעים. "מרגש אותי לראות ולפגוש את החבורה הבכירה הזאת, שעשו הרבה מאוד בציבוריות בישראל. הם מאוד רוצים לעשות שינוי", אמרה בר-שלום ל"גלובס". 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר