גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדינה בר-שלום מכוונת למשרד החינוך: האם היא תביא את איחוד השבטים?

בגיל 74 החליטה עדינה בר-שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף, להיכנס לזירה הפוליטית ולהקים מפלגה משלה • היא חרטה על דגלה אחדות בעם ושוויון הזדמנויות לאוכלוסיות חלשות, ומשרד החינוך הוא בהחלט פלטפורמה מתאימה • אלא שהתוכניות שהיא מציעה צפויות לעלות מיליארדים, שלא ברור מהיכן יגיעו

המטכ"ל של עדינה בר-שלום: מימין - אלוף במיל גדעון שפר יו"ר המפלגה, תא"ל מיל רות ירון, אל"מ אסף לפידות
המטכ"ל של עדינה בר-שלום: מימין - אלוף במיל גדעון שפר יו"ר המפלגה, תא"ל מיל רות ירון, אל"מ אסף לפידות

בימים אלה עורכת מפלגת אחי ישראלי, בראשותה של עדינה בר-שלום ואלוף במיל’ גדעון שפר, מסע באוטובוס ברחבי ישראל. הם מבקרים בקריית שמונה, ראש-פינה, ירושלים, עפרה, גוש עציון, אזור השרון, באר שבע ויישובי עוטף עזה. "אנחנו יוצאים למסע הזה עם פנקס ועט. אנחנו באים להקשיב. לשמוע את הבעיות ברמה הכי פרטית שיש לאזרחי ישראל", אמרה בר-שלום בתחילת השבוע.

בר-שלום (74) ומפלגתה רוצים להיות אלו שיאחדו את השבטים בישראל. לא בכדי הם קראו למפלגה "אחי ישראלי", משחק מילים שמשלב את המילה אולי הכי ישראלית שיש. בר-שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל, מגיעה מהציבור החרדי ופועלת כבר שנים לשלבו בחברה כולה. ב-2014 היא אף הוכתרה ככלת פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. המטרה שלה היא שילוב מיעוטים בחברה, בדגש על החברה החרדית. השאלה היא האם המקום המתאים ביותר לכך הוא משרד החינוך.

אין ספק שמדובר במטרה חשובה - מערכת החינוך היא אחת הסיבות העיקריות להיווצרות השבטים בחברה הישראלית, מכיוון שהמערכת בנויה מארבעה מגזרים שונים (ממלכתי, יהודי וערבי; החינוך החרדי וממלכתי-דתי). בר-שלום, שלוטשת עיניים לתפקיד שרת החינוך, לא תהיה זאת שתשבור את מערכות החינוך השונות, היא לא מאמינה בזה. היא סבורה כי הדרך לחיבור השבטים עוברת בכבוד הדדי ובאהבת הזולת. האם זה מספיק כדי להוריד את המחיצות?

כדי להצליח בקידום מדיניותה, תצטרך בר-שלום לרתום גורמים בחברה החרדית, שבה יש כוחות פוליטיים חזקים. וזה לא יהיה קל. בר-שלום לא הצליחה להשתלב בהנהגה הפוליטית החרדית, ובעבר מתחה ביקורת על ש"ס ועל אריה דרעי בפרט. "דרעי מאוד השתנה מאז שנכנס לכלא", אמרה לפני כשנה, "לפני כן הוא ידע לתווך ולחבר בין העולמות. חבל שנכנס לבית הסוהר והתקלקל". היא אף הוסיפה כי אם זה תלוי בה, ש"ס צריכה להיות היסטוריה.

השאלות הפתוחות

תצליח לשכנע את החרדים להיפתח?

בר-שלום הוכיחה כבר את כוונותיה בנושא כשהקימה את המכללה החרדית לפני 20 שנה. המכללה, שבינתיים נסגרה (ב-2016), העניקה תארים אקדמיים לנשים וגברים מהחברה החרדית במטרה לשלבם בשוק העבודה. כיום יש עיסוק רב יותר באקדמאים חרדים, אך כשהמכללה הוקמה היא הייתה חלוצה בתחומה וספגה ביקורת רבה בציבור החרדי. מי שתמך בה היה אביה. כשבר-שלום מתבטאת בנושא, היא מדגישה כי חינוך והשכלה הם המפתח לחילוץ אוכלוסיות ממעגל העוני.

יצירת אחדות היא המטרה העיקרית של בר-שלום, אך מה שיכווין אותה זה העיקרון של "חנוך הנער על פי דרכו". כמו שעולה מדבריה על המסע שהיא מקיימת בימים אלו, היא רוצה להיות קשובה לבעיות ולרצונות של הקהילות השונות, ולא לכפות עליהן ערכים.

היא אמנם הוכיחה בעבר שהיא גם מוכנה לספוג ביקורת, בטח כשמאחוריה עומדת תמיכתו של אביה, אחד מגדולי הדור בחברה החרדית. ואולם גם החברה החרדית מורכבת מגוונים-גוונים, קהילות עם רמת פתיחות שונה - ולהיות קשוב לכולם זה לא אפשרי. האם היא מסוגלת להתמודד עם זרמים שמתעקשים להישאר מסוגרים בתוך עצמם, ועם לחצים פוליטיים מצדן של המפלגות החרדיות?

תומכת בלימודי ליבה ובזכות הבחירה

משרד החינוך הקים לפני כמה שנים את הזרם הממלכתי-חרדי, בתי ספר מתוקצבים שבהם מתקיימים לימודי ליבה מלאים. למרות זאת, במשרד לא מיהרו לקדם את הזרם הזה, ודי נכנעו לקולות היותר קיצוניים בחברה החרדית. על פי ניסיון העבר, ניתן להניח כי בר-שלום תתמוך בזרם הזה ותיתן מקום ובית לחרדים שרוצים להיפתח.

הרב יוסף תמך בלימודי ליבה, וכך גם בר-שלום, אבל האם אפשר לצפות שהחרדים כולם ישלימו תעודת בגרות תחת כהונתה של בר-שלום? ממש לא. בר-שלום תיתן אמנם רוח גבית למי שירצה לעשות תעודת בגרות, אך היא לא משאירה מאחור את לימודי התורה. היא רוצה שלבני הנוער תהיה זכות בחירה.

דבר נוסף שנמצא בסימן שאלה הוא היחס שלה כלפי הרבנים - בעבר הדגישה כי צריך להקשיב להם, וכך גם עשתה. ואולם לפני כשנה אמרה בכנס של משרד הכלכלה כי נשים כבר לא מתייעצות עם רב איפה לעבוד. היא עדיין חושבת שאי אפשר להמרות את דבריו של הרב, אך כשנשאלה על הסוגיה הסבירה: "יש נשים שמרגישות שליחות כשהן עובדות עבודה סוציאלית בציבור הלא-חרדי. הנשים האלו ירגישו שזה קידוש השם, אבל לא בהכרח הרב היה מכוון אותן לשם". במילים אחרות, ניתן להגיד כי לרבנים אין היכרות מלאה עם מה שקורה מחוץ לחברה החרדית, ולכן ניתן וצריך להיות יותר עצמאים בקבלת ההחלטות.

בלי ניסיון בפוליטיקה ובניהול מערכות גדולות

בשנות כהונתו של השר הנוכחי נפתלי בנט הושם דגש רב על לימודי המתמטיקה. בר-שלום צפויה להתנהל אחרת.ובשיחות על הנושא היא מדגישה את הרצון שלה לקדם מצוינות, בין השאר בחינוך טכנולוגי, אך גם רוצה לעודד מצוינות בנושאים הומניים כמו היסטוריה ואמנות. זה לא יהיה לה קל, בשנה-שנתיים האחרונות יש לחץ בישראל להכשיר כוח אדם שיוכל להשתלב בעתיד בתעשיית ההייטק.

מצע המפלגה שם דגש על תקצוב דיפרנציאלי, השקעה בגיל הרך והנגשת הלימודים לילדים מכל המגזרים (גם חינוך בלתי פורמלי). במפלגה מסבירים גם כי על משרד החינוך לטפל בחסמים ובחוסר היעילות, להפנים כלי מדידה והערכה ברי-השוואה, לקיים בקרה ופיקוח ראויים ולחזק את סגלי ההוראה.

כל מה שמופיע במצע הוא חשוב ונכון. יעילות טובה יותר גם יכולה לאפשר מימון של כל המטרות האחרות שהציבה לעצמה המפלגה כמו חינוך לגיל הרך. ואולם מדובר במיליארדים על גבי מיליארדים של שקלים, שצריך להביא אותם מאיפשהו. אם בר-שלום תשב על כיסא שר החינוך, היא תבין שמערכת החינוך מורכבת ומסורבלת יותר.

טיפול במערכת החינוך הוא מורכב. זה יכול להיות שינוי האופן שבו מנוהלים מוסדות החינוך, שינוי בהכשרות המורים או שינוי מבנה משרד - אך כל אלו מצריכים תוכנית מקיפה, שמבוססת על היכרות טובה של המערכת. המפלגה מקדמת את הערכים הנכונים, אך בר-שלום תצטרך יותר מכך כדי לשנות את מערכת החינוך. 

גילוי מלא: אברהם ביגר, יועץ לדירקטוריון "גלובס", נמנה עם מייסדי מפלגה של עדינה בר-שלום.

מדב מורן ועד גלעד אלטשולר: מי הם אנשי העסקים שמסייעים לפעילות של בר-שלום \ דני זקן

אף שיש כמה וכמה קציני צבא בכירים בקדמת הרשימה המסתמנת של "אחי ישראלי", הדגל המרכזי שנושאת המפלגה הוא הדגל החברתי-כלכלי. מייסדת המפלגה, עדינה בר-שלום, לא מסתפקת בצירוף נציגים מהפריפריה, והיא עובדת על הכנת מצע ותוכנית כלכלית לצמצום פערים.

הקבינט הכלכלי שמסייע לה בגיבוש התוכנית כולל בכירים מעולם העסקים. ל"גלובס" נודע שבין הבכירים שתומכים ומסייעים לבר-שלום ניתן למצוא כמה דמויות מפתיעות: הבעלים של בית ההשקעות "אלטשולר-שחם", השותפים גלעד אלטשולר ונתן שחם; היזם וממציא הדיסק-און-קי, דב מורן; המנכ"ל לשעבר של בזק ודואר ישראל, יצחק קאול; מנכ"ל אפריקה מגורים לשעבר, גיל דקל; יו"ר ג'י.טי.סי אלי אלרואי, ועוד.

בכירים אלו החלו להשתתף בחוגי הבית של "אחי ישראלי", בנוסף לעבודת הייעוץ והכנת התוכנית הכלכלית של המפלגה. עדיין לא ברור האם חלקם ישולב ברשימה לכנסת, אך ככל הידוע הם מעדיפים להישאר בשלב זה מאחורי הקלעים. "מרגש אותי לראות ולפגוש את החבורה הבכירה הזאת, שעשו הרבה מאוד בציבוריות בישראל. הם מאוד רוצים לעשות שינוי", אמרה בר-שלום ל"גלובס". 

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם