גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש ביטחון בביטוח: 10 סיבות להשקעה בחברות ביטוח עכשיו

הסקטור נחשב לדפנסיבי ויציב, והוא עלה מתחילת השנה ב-7% ● 10 סיבות למה להשקיע בחברות ביטוח דווקא עכשיו

ההשקעות / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב
ההשקעות / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב

מתחילת השנה סקטור הביטוח בארה"ב הוסיף לערכו כ-7%, בדומה למדד ה-S&P 500, ונראה שאחרי הראלי בשווקים והציפיות להמשך שנה תנודתית, שצפויה להיות מלווה בחששות מפני התמתנות כלכלית, המשקיעים יגדילו את החשיפה לסקטור שנחשב לדפנסיבי ויציב יותר. אז הנה 10 סיבות טובות למה כדאי להשקיע דווקא עכשיו במניות של חברות הביטוח:

1.

כלכלה צומחת היא טריגר חשוב לעסקי הביטוח. בסופו של דבר ככל שיותר אנשים מצטרפים למעגל העבודה וככל שההכנסה עולה, גם הביקוש למוצרי ביטוח גדל וכך גם ההכנסות מפרמיות על ביטוחי רכב, בריאות, דירה, תכולה נסיעות וכו'. אמנם ההתמתנות בצמיחה הצפויה במשק האמריקאי, עשויה בעיני חלק מהמשקעים להיות פחות מעודדת, אבל השורה התחתונה היא מצב התעסוקה ורמת השכר המשגשגים.

2.

גם לעליית תשואות האג"ח בארה"ב ישנו פן מעודד עבור חברות הביטוח, כאשר בעבר נרשם קשר חיובי בין עליית הריבית לעלייה בשווי חברות הביטוח. חלק ניכר מהפרמיות שאנחנו משלמים להן מידי שנה, חברות הביטוח משקיעות בזהירות מירבית. כדי לקבל תשואה ראויה, שתוכל להגדיל את המרווח שלהן ולהפחית את הסיכון, הן מאוד תלויות בגובה הריבית. ככל שהתשואות הממשלתיות גבוהות יותר, כך התשואה הנדרשת על השקעות גבוהה יותר.

3.

ניהול סיכונים כפול ומכופל - 2019 צפויה להתאפיין בתנודתיות מוגברת, מה שמחייב ניהול סיכונים מוגבר. חברות הביטוח הן גם שמרניות וגם מנוסות בביצוע ניהול סיכונים, הן על ההכנסות נטו שלהן מפרמיות בתקופות מאתגרות (הכנסות נטו, הכוונה הכנסות מפרמיות בניכוי תביעות לתשלום מצד המבוטחים), והן על התשואות מההשקעות שלהם. כך יוצא שחברות הביטוח מנהלות את ההשקעות בעתודות הרזרבות שלהן בזהירות ובתנודתיות מופחתת ביחס לשוק. ואם כבר בתנודתיות עסקינן, אז כאשר ה-S&P 500 צנח לכיוון שוק דובי בדצמבר האחרון, סקטור הביטוח היה רחוק מטריטוריה זו בכמעט 4%.

4.

תמחור נוח יחסית - למרות פתיחת שנה חזקה, סקטור הביטוח עדיין נסחר במכפיל הון נמוך יחסית שנע סביב 0.8 ומנגד מתאפיין בתשואה דיבידנד נדיבה של 2.2% ומכפיל רווח נוח יחסית של 11.2.

5.

אחרי ששנת 2017 התאפיינה באסונות טבע משמעותיים שפגעו ברווחיות של חברות הביטוח, 2018 היתה נוחה יותר. להסיק על 2019 יהיה הימור. עם זאת, ההסתברות לשנה דומה ל-2017, נמוכה יותר. בנוסף, ככל שהאסונות גדלים, כך גם הביקוש לביטוחים גדל ולכן גם גובה הפרמיות גדל בשנים שלאחר מכן.

איפה מתחבאת האלפא לשנים הקרובות?

חברות הביטוח עוסקות בניהול סיכונים, כאשר ליבת הפעילות שלהן מבוססת על גביית פרמיות מהלקוחות בתקווה לשלם פחות כסף בתביעות. זה עשוי להזכיר בנק (שחי במרווח שבין ריבית הפיקדונות לריבית ההלוואות), אבל מורכב פי עשרות אלפי מונים יותר. להבדיל מהבנקים, המרווח של חברות הביטוח אינו ידוע והוא מבוסס על הסתברות וסטטיסטיקה. לכן ישנה חשיבות גבוהה מאוד לניהול הסיכונים, לחיתום איכותי לקצב מכירות גבוה. בנוסף, אין מאחוריהן את הבנק המרכזי שיחלץ אותן בשעת צרה.

הבעיה המרכזית בביטוח היא השקיפות, הן של החברות והן של הלקוחות. לעיתים חוסר השקיפות הזה אינו מכוון, אלא הוא פשוט עניין מורכב, שכן המודל העסקי מבוסס על הסתברות ומכיוון שהסתברות משתפרת ככל שמסד הנתונים גדל, החברות נאלצות לאסוף מיליוני נתונים ולעבד אותם במקביל לכדי הסתברות למקרים שונים. עבודה זו הינה סופר מורכבת, הן עבור חברות הביטוח והן עבור הלקוחות, ומצד שני שניהם תלויים בה מאוד - שכן היא התוצר שקובע את גובה הפרמיות, את המרווח ואת היקף הכיסוי הביטוחי.

תור הזהב של חברות הביטוח בפתח - על המהפכה שיצרה שקיפות וזמינות המידע והדיגיטציה בעולם הבנקאות וצפויה לשנות אותו ללא היכר, כתבנו לפני מספר חודשים, אבל די בהיכרות מינימלית עם סקטור הביטוח והמורכבות העסקית שלו כדי להבין כמה דיגיטציה, בינה מלכותית ו"ביג דאטה" חיוניים לניהול תקין ויעיל של עסקי הביטוח.

6.

חיתום פרטני ומדויק יותר שמוריד את האי ודאות ומגדיל רווחיות - כדי להסביר את המהפכה הצפויה בתחום, צריך מאות אם לא אלפי עמודים, אבל כדי להצית את הדמיון שלכם, נסו לדמיין קופסה קטנה המותקנת ברכב שלכם שעוקבת ומתעדת אחרי הרגלי הנהיגה שלכם. היכן נוסעים, שעות, מהירות, שימוש בבלמים, עקיפות, שמירת מרחק וכו'. על סמך איסוף נתונים אלו, נקבעת פרמיית הביטוח החודשית שלכם באופן דינמי - כן שמעתם אותי נכון, באופן דינמי - שנו את הרגלי הנהיגה שלכם לטובה וגם הפרמיה תרד בהתאם, או להיפך.

7.

הגדלת הפוטנציאל העסקי - הדיגיטציה מאפשרת בעיקר גמישות, ואוי, כמה שהיא נדרשת בתחום הביטוח. אחת הדוגמאות היא הסטארט-אפ הישראלי Next Insurance שמייצר ביטוחים עם כיסויים ייעודיים ומותאמים למקצועות שונים, כמו צלמי שטח, מאמני כושר, מקצועות בניה שונים וכו'. הדיגיטציה וטכנולוגיות ביג דאטה מתקדמות מאפשרות להם לייצור חבילות אלו בתוך דקות. חברה ישראלית אחרת ואולי מוכרת יותר היא "למונייד" המבטחת תכולת דירה מפני גניבה, אשר עובדת על סמך אלגוריתמים המנבאים את ההסתברות לנזק והגובה שלו ומתגאה בתשלום תביעות ביטוח בתוך מספר שניות.

8.

חיסכון בעלויות וגיוון מוצרים - לפי דוח של מקנזי, רק בארה"ב ניתן לחסוך יותר ממיליון משירות בתחום הביטוח בעזרת אוטומציה. נסו לדמיין מערכת שתוכל לקלוט מאות נתונים מתוך הרשת וממקורות מידע שונים על המבוטח ולהתבסס על מיליוני נתונים אחרים, כדי לייצר הסתברות למקרה ביטוח - והכל בלחיצת כפתור. ההערכות הן שניתן לחסוך כ-40% בכוח האדם ועד 30% בהוצאות על שכירות. גישת החדשנות של חברות הסטארט-אפ בתחום הביטוח, שדובקת במהרה גם בחברות הגדולות, היא שבעזרת חיתום יעיל, מהיר איכותי ומדויק הרבה יותר, ניתן להפחית את האי ודאות, את שיעורי הפרמיה של צרכנים רבים ואף להגדיל עבורם את הכיסוי הביטוחי. הצרכנים מקבלים כיסויים פרטניים יותר ומשלמים בהתאם לצרכים האמיתיים שלהם, בעוד שחברות הביטוח נהנות מהתייעלות בכוח אדם, בעלויות תפעול, בעלויות שיווק ומכירה וממגוון רחב יותר של מוצרים שמגדיל את הוודאות העסקית שלהן.

האמת שקשה להבין בכלל כיצד התעשייה הזו פעלה במשך 100 שנה ללא בינה מלכותית ואלגוריתמיים מתוחכמים, מודלים כלכליים מחודשים כמו P2P ותקשורת אפליקטיבית זמינה. קשה לדמיין כיצד ניתן לטפל באלפי מקרים שונים ומכוונים, מנזילה בבית, שבירת אצבע, אי יכולת לעסוק במקצוע, שריפה, טעות אנוש, בריאות וכו', לבחון את אותם מקרים ולאמוד את ההסתברות לנזק. איך יש בכלל אפשרות לרכז מומחיות באלפי מקרים שונים תחת קורת גג אחת? ברור שאי אפשר ולכן עד כה התהליך מסורבל ויקר.

9.

חברות הביטוח המקומיות בונות על החיסכון - סקטור הביטוח הישראלי אמנם הרבה פחות מגוון מאשר בארה"ב, ובכל זאת הוא עשוי להיות אפילו שמרני יותר. אסונות אינם דבר שכיח בישראל. הביטוח הממלכתי מוריד הרבה מהסיכונים של חברות הביטוח הפרטיות ובנוסף בשנים האחרונות הן הגדילו משמעותית את ההכנסות שלהן מניהול השקעות וכספי החיסכון שלנו. אמנם סגמנט זה עשוי להיפגע משוק תנודתי, שכן הצרכנים פועלים להגדיל את החסכונות שלהם יותר בתקופות גאות בשוק ההון, אבל הסקטור נהנה מרגולציה שמעודדת חיסכון. התמחור של הסקטור המקומי הוגן, עם מכפילי הון סביב ה-1, יחד עם זאת ייתכן כי התשואות הגבוהות יחסית באג"ח הממשלתי הארוך, יעלו את שיעורי ההיוון על ההתחייבויות, יורידו אותן וינפקו להן רווח הון נוסף. עוד יש לציין כי חלק מחברות הביטוח המקומיות מצויות על המדף. בתקופת הרגולטור הקודמת, רכישות של חברות ביטוח על ידי משקיעים זרים נבלמו, אבל ייתכן והפעם הטון יהיה שונה ומעודד יותר.

10.

כי זה הסקטור האהוב על וורן באפט. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן