גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש ביטחון בביטוח: 10 סיבות להשקעה בחברות ביטוח עכשיו

הסקטור נחשב לדפנסיבי ויציב, והוא עלה מתחילת השנה ב-7% ● 10 סיבות למה להשקיע בחברות ביטוח דווקא עכשיו

ההשקעות / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב
ההשקעות / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב

מתחילת השנה סקטור הביטוח בארה"ב הוסיף לערכו כ-7%, בדומה למדד ה-S&P 500, ונראה שאחרי הראלי בשווקים והציפיות להמשך שנה תנודתית, שצפויה להיות מלווה בחששות מפני התמתנות כלכלית, המשקיעים יגדילו את החשיפה לסקטור שנחשב לדפנסיבי ויציב יותר. אז הנה 10 סיבות טובות למה כדאי להשקיע דווקא עכשיו במניות של חברות הביטוח:

1.

כלכלה צומחת היא טריגר חשוב לעסקי הביטוח. בסופו של דבר ככל שיותר אנשים מצטרפים למעגל העבודה וככל שההכנסה עולה, גם הביקוש למוצרי ביטוח גדל וכך גם ההכנסות מפרמיות על ביטוחי רכב, בריאות, דירה, תכולה נסיעות וכו'. אמנם ההתמתנות בצמיחה הצפויה במשק האמריקאי, עשויה בעיני חלק מהמשקעים להיות פחות מעודדת, אבל השורה התחתונה היא מצב התעסוקה ורמת השכר המשגשגים.

2.

גם לעליית תשואות האג"ח בארה"ב ישנו פן מעודד עבור חברות הביטוח, כאשר בעבר נרשם קשר חיובי בין עליית הריבית לעלייה בשווי חברות הביטוח. חלק ניכר מהפרמיות שאנחנו משלמים להן מידי שנה, חברות הביטוח משקיעות בזהירות מירבית. כדי לקבל תשואה ראויה, שתוכל להגדיל את המרווח שלהן ולהפחית את הסיכון, הן מאוד תלויות בגובה הריבית. ככל שהתשואות הממשלתיות גבוהות יותר, כך התשואה הנדרשת על השקעות גבוהה יותר.

3.

ניהול סיכונים כפול ומכופל - 2019 צפויה להתאפיין בתנודתיות מוגברת, מה שמחייב ניהול סיכונים מוגבר. חברות הביטוח הן גם שמרניות וגם מנוסות בביצוע ניהול סיכונים, הן על ההכנסות נטו שלהן מפרמיות בתקופות מאתגרות (הכנסות נטו, הכוונה הכנסות מפרמיות בניכוי תביעות לתשלום מצד המבוטחים), והן על התשואות מההשקעות שלהם. כך יוצא שחברות הביטוח מנהלות את ההשקעות בעתודות הרזרבות שלהן בזהירות ובתנודתיות מופחתת ביחס לשוק. ואם כבר בתנודתיות עסקינן, אז כאשר ה-S&P 500 צנח לכיוון שוק דובי בדצמבר האחרון, סקטור הביטוח היה רחוק מטריטוריה זו בכמעט 4%.

4.

תמחור נוח יחסית - למרות פתיחת שנה חזקה, סקטור הביטוח עדיין נסחר במכפיל הון נמוך יחסית שנע סביב 0.8 ומנגד מתאפיין בתשואה דיבידנד נדיבה של 2.2% ומכפיל רווח נוח יחסית של 11.2.

5.

אחרי ששנת 2017 התאפיינה באסונות טבע משמעותיים שפגעו ברווחיות של חברות הביטוח, 2018 היתה נוחה יותר. להסיק על 2019 יהיה הימור. עם זאת, ההסתברות לשנה דומה ל-2017, נמוכה יותר. בנוסף, ככל שהאסונות גדלים, כך גם הביקוש לביטוחים גדל ולכן גם גובה הפרמיות גדל בשנים שלאחר מכן.

איפה מתחבאת האלפא לשנים הקרובות?

חברות הביטוח עוסקות בניהול סיכונים, כאשר ליבת הפעילות שלהן מבוססת על גביית פרמיות מהלקוחות בתקווה לשלם פחות כסף בתביעות. זה עשוי להזכיר בנק (שחי במרווח שבין ריבית הפיקדונות לריבית ההלוואות), אבל מורכב פי עשרות אלפי מונים יותר. להבדיל מהבנקים, המרווח של חברות הביטוח אינו ידוע והוא מבוסס על הסתברות וסטטיסטיקה. לכן ישנה חשיבות גבוהה מאוד לניהול הסיכונים, לחיתום איכותי לקצב מכירות גבוה. בנוסף, אין מאחוריהן את הבנק המרכזי שיחלץ אותן בשעת צרה.

הבעיה המרכזית בביטוח היא השקיפות, הן של החברות והן של הלקוחות. לעיתים חוסר השקיפות הזה אינו מכוון, אלא הוא פשוט עניין מורכב, שכן המודל העסקי מבוסס על הסתברות ומכיוון שהסתברות משתפרת ככל שמסד הנתונים גדל, החברות נאלצות לאסוף מיליוני נתונים ולעבד אותם במקביל לכדי הסתברות למקרים שונים. עבודה זו הינה סופר מורכבת, הן עבור חברות הביטוח והן עבור הלקוחות, ומצד שני שניהם תלויים בה מאוד - שכן היא התוצר שקובע את גובה הפרמיות, את המרווח ואת היקף הכיסוי הביטוחי.

תור הזהב של חברות הביטוח בפתח - על המהפכה שיצרה שקיפות וזמינות המידע והדיגיטציה בעולם הבנקאות וצפויה לשנות אותו ללא היכר, כתבנו לפני מספר חודשים, אבל די בהיכרות מינימלית עם סקטור הביטוח והמורכבות העסקית שלו כדי להבין כמה דיגיטציה, בינה מלכותית ו"ביג דאטה" חיוניים לניהול תקין ויעיל של עסקי הביטוח.

6.

חיתום פרטני ומדויק יותר שמוריד את האי ודאות ומגדיל רווחיות - כדי להסביר את המהפכה הצפויה בתחום, צריך מאות אם לא אלפי עמודים, אבל כדי להצית את הדמיון שלכם, נסו לדמיין קופסה קטנה המותקנת ברכב שלכם שעוקבת ומתעדת אחרי הרגלי הנהיגה שלכם. היכן נוסעים, שעות, מהירות, שימוש בבלמים, עקיפות, שמירת מרחק וכו'. על סמך איסוף נתונים אלו, נקבעת פרמיית הביטוח החודשית שלכם באופן דינמי - כן שמעתם אותי נכון, באופן דינמי - שנו את הרגלי הנהיגה שלכם לטובה וגם הפרמיה תרד בהתאם, או להיפך.

7.

הגדלת הפוטנציאל העסקי - הדיגיטציה מאפשרת בעיקר גמישות, ואוי, כמה שהיא נדרשת בתחום הביטוח. אחת הדוגמאות היא הסטארט-אפ הישראלי Next Insurance שמייצר ביטוחים עם כיסויים ייעודיים ומותאמים למקצועות שונים, כמו צלמי שטח, מאמני כושר, מקצועות בניה שונים וכו'. הדיגיטציה וטכנולוגיות ביג דאטה מתקדמות מאפשרות להם לייצור חבילות אלו בתוך דקות. חברה ישראלית אחרת ואולי מוכרת יותר היא "למונייד" המבטחת תכולת דירה מפני גניבה, אשר עובדת על סמך אלגוריתמים המנבאים את ההסתברות לנזק והגובה שלו ומתגאה בתשלום תביעות ביטוח בתוך מספר שניות.

8.

חיסכון בעלויות וגיוון מוצרים - לפי דוח של מקנזי, רק בארה"ב ניתן לחסוך יותר ממיליון משירות בתחום הביטוח בעזרת אוטומציה. נסו לדמיין מערכת שתוכל לקלוט מאות נתונים מתוך הרשת וממקורות מידע שונים על המבוטח ולהתבסס על מיליוני נתונים אחרים, כדי לייצר הסתברות למקרה ביטוח - והכל בלחיצת כפתור. ההערכות הן שניתן לחסוך כ-40% בכוח האדם ועד 30% בהוצאות על שכירות. גישת החדשנות של חברות הסטארט-אפ בתחום הביטוח, שדובקת במהרה גם בחברות הגדולות, היא שבעזרת חיתום יעיל, מהיר איכותי ומדויק הרבה יותר, ניתן להפחית את האי ודאות, את שיעורי הפרמיה של צרכנים רבים ואף להגדיל עבורם את הכיסוי הביטוחי. הצרכנים מקבלים כיסויים פרטניים יותר ומשלמים בהתאם לצרכים האמיתיים שלהם, בעוד שחברות הביטוח נהנות מהתייעלות בכוח אדם, בעלויות תפעול, בעלויות שיווק ומכירה וממגוון רחב יותר של מוצרים שמגדיל את הוודאות העסקית שלהן.

האמת שקשה להבין בכלל כיצד התעשייה הזו פעלה במשך 100 שנה ללא בינה מלכותית ואלגוריתמיים מתוחכמים, מודלים כלכליים מחודשים כמו P2P ותקשורת אפליקטיבית זמינה. קשה לדמיין כיצד ניתן לטפל באלפי מקרים שונים ומכוונים, מנזילה בבית, שבירת אצבע, אי יכולת לעסוק במקצוע, שריפה, טעות אנוש, בריאות וכו', לבחון את אותם מקרים ולאמוד את ההסתברות לנזק. איך יש בכלל אפשרות לרכז מומחיות באלפי מקרים שונים תחת קורת גג אחת? ברור שאי אפשר ולכן עד כה התהליך מסורבל ויקר.

9.

חברות הביטוח המקומיות בונות על החיסכון - סקטור הביטוח הישראלי אמנם הרבה פחות מגוון מאשר בארה"ב, ובכל זאת הוא עשוי להיות אפילו שמרני יותר. אסונות אינם דבר שכיח בישראל. הביטוח הממלכתי מוריד הרבה מהסיכונים של חברות הביטוח הפרטיות ובנוסף בשנים האחרונות הן הגדילו משמעותית את ההכנסות שלהן מניהול השקעות וכספי החיסכון שלנו. אמנם סגמנט זה עשוי להיפגע משוק תנודתי, שכן הצרכנים פועלים להגדיל את החסכונות שלהם יותר בתקופות גאות בשוק ההון, אבל הסקטור נהנה מרגולציה שמעודדת חיסכון. התמחור של הסקטור המקומי הוגן, עם מכפילי הון סביב ה-1, יחד עם זאת ייתכן כי התשואות הגבוהות יחסית באג"ח הממשלתי הארוך, יעלו את שיעורי ההיוון על ההתחייבויות, יורידו אותן וינפקו להן רווח הון נוסף. עוד יש לציין כי חלק מחברות הביטוח המקומיות מצויות על המדף. בתקופת הרגולטור הקודמת, רכישות של חברות ביטוח על ידי משקיעים זרים נבלמו, אבל ייתכן והפעם הטון יהיה שונה ומעודד יותר.

10.

כי זה הסקטור האהוב על וורן באפט. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות