גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  Paypal

"עובדים כבר לא תופסים את עצמם כעוד בורג במערכת וחברות צריכות להסתגל לכך"

חברות הבינו כי כיום נדרש מהן לספק ערך ומשמעות לעובד, להעשיר אותו ולדאוג לרווחתו ● הדרכים לעשות זאת מגוונת: מעבודה בצוותים ושיתוף פעולה, דרך מתן סופי שבוע ארוכים מעבר לכתוב בחוק ועד יצירת סביבת עבודה מכילה ורבת השקפות, המקדמת יצירתיות

עובדי PayPal ישראל/צילום: עדי קלר
עובדי PayPal ישראל/צילום: עדי קלר

הכתבה בשיתוף PayPal

ידוע כי סביבת העבודה של היום שונה מזו של לפני 20 שנה. אם פעם, חברות מובילות וחברות בכלל היו ממוקדות אך ורק בהצלחה העסקית שלהן ובשורת הרווח, כיום השתנו המגמות בתחום. חברות מגדירות את עצמן כמצליחות לא רק אם עמדו ביעדים הפיננסים שלהן, אלא גם אם העניקו ערך מוסף שהוא מעבר לשורת הרווח. למשל, לתרום לחיי עובדיהן, לשנות את חיי המשתמשים במוצרים שלהן, לפתח אחריות חברתית ותאגידית.

"כשמסתכלים על הדור העכשווי, המיליניאלס, אז רואים דור שנולד לסביבה שבה חברות משנות את העולם והדבר הזה כבר הפך להיות טבעי עבורם. זאת בשונה מדורות קודמים שמדדו הצלחה של חברה מסחרית ברמה העסקית", מסביר פרץ רגב, מנכ"ל פייפאל (PayPal) ישראל, שנכנסה השנה למקום 25 בדירוג חברות ההיי-טק בישראל שהכי טוב לעבוד בהן של BDI. "המיליניאלס באים למקום עבודה ומצפים שתהיה לחברה המעסיקה אותם אחריות בכל מיני מעגלים - חברתיים, תרבותיים ופוליטיים. עובדים כבר לא תופסים עצמם כסתם עוד בורג במערכת וחברות צריכות להסתגל לכך". בהמשך לדברים הללו, ניתן להצביע על מספר מגמות בולטות שמסמלות את השינוי בסביבת העבודה העכשווית. לפניכם כמה מהן.

להתראות אינדיווידואליזם והישגיות אישית; שלום עבודה בצוות

אם בעבר חברות עודדו הצטיינות על בסיס אישי וכך גם תיגמלו את העובדים, כיום הדגש הוא על עבודת צוות. בסקר שערך ב-2017 האיגוד האירופי לשיפור תנאי העבודה והמחייה (ארגון רשמי של האיחוד האירופי), בקרב מקומות עבודה, עלה כי 75% מהחברות שנסקרו הציבו את הרעיון של עבודה בצוותים כמטרה המרכזית שלהם, על חשבון הצטיינות והתקדמות אישית.

"הזאב הבודד שמשנה את העולם כבר לא כאן", אומר רגב ונותן דוגמה על האופן שבו מתנהלים הדברים בפייפאל ישראל: "אחד מארבעת הערכים המרכזיים שהחברה חרטה על דגלה הוא הנושא של שיתוף - Collaboration. כשאנשים מצטרפים אלינו כעובדים, הם פתוחים לרעיון של עבודת צוות. הצוותים הישראלים עובדים אחד מול השני ומול הצוותים בעולם וההצלחה נמדדת לכולם ביחד".

שמירה על איכות החיים של העובדים

מגמה שנייה בולטת בשינוי סביבת העבודה היא מה שמנכ"ל פייפאל ישראל מכנה הערך המרכזי השני של החברה - איכות חיים (Wellness). בעבר, נגע התחום זה באיזון חיי משפחה/חיים אישיים-עבודה - איך שמים את הגבול בין אלה ומונעים מצב שבו העובדים מביאים את העבודה הביתה ונשחקים. כיום, קיימת תשומת לב רבה לתחום זה. לצד מתן האפשרות לעבוד בשעות גמישות מהמקום שהכי נוח לעובד לעשות זאת (גם אם זה בבית), מקומות עבודה דואגים גם לבריאות העובד. הנושא בא לידי ביטוי בסיבסוד של פעילות גופנית וכיבוד בריא בעבודה, במתן אפשרות לעסוק בפעילות פנאי (כמו שיעורי ספורט בשעות העבודה) ובעריכת סדנאות לעובדים בנושאים שונים המעשירים אותם ותורמים לרווחתם. רגב מספר כי "לאחרונה השקנו בחברה תוכנית שבה בשישה ימי ראשון במהלך השנה המשרדים יהיו סגורים. בנינו אותה יחד עם העובדים וקידמנו אותה מול הנהלת פייפאל העולמית". לדבריו, הרעיון מאחורי היוזמה הזו הוא לבחון כיצד קיצור של שבוע העבודה תורם לפרודוקטיביות של העובדים, בכך שזמן המנוחה שלהם גדל.

פרץ רגב, מנכ"ל PayPal ישראל/צילום: רמי זרנגר

דוגמה נוספת לתפיסה השמה במרכז את איכות החיים של העובד בארגון ניתן לראות בפרויקט ההתנדבות של החברה. "הרבה מאוד ארגונים הכריזו על יום התנדבות מאורגן. אנחנו לא רק מעניקים אופציה לעובדים להתנדב, אלא לבחור איפה לעשות זאת ולהחליט על התרומה שלהם לקהילה, בין אם מדובר בחלוקת סלי מזון, ביקור ילדים מאושפזים או ניקיון", מסביר רגב. "זה עניין של איכות חיים, ההתנדבות הזאת מעשירה ומפתחת את העובדים. בדרך זו הם יכולים להצביע על התחומים שמשמעותיים להם, להשפיע עליהם, וגם אולי להביא שינוי", הוא מוסיף.

PayPal - שמים את העובד במרכז. הצטרפו אלינו. לפרטים הקליקו כאן>>

סביבת עבודה מכילה

את הרעיון של חוכמת ההמון הגה עוד הפילוסוף אריסטו ביוון העתיקה, במתכונתו המודרנית הוא חזר לחיים על ידי העיתונאי ג'יימס סורוביצקי. על פי הרעיון המדובר החוכמה האמיתית מתקבלת על ידי צירוף כלל הדעות, העמדות והתשובות של המון מגוון, שכולל בתוכו אנשים מסוגים שונים. דומה לו רעיון מודרני נוסף - הכלה (Inclusion), שמביא בחשבון את רווחת העובד בסביבת העבודה, תוך מתן דגש למגוון דעות והשקפות עולם.

הכלה במקום העבודה כוללת התייחסות בכבוד לעובדים, ראייה בהם כשותפים בפיתוח מדיניות הארגון, גם את הזוטרים שבהם, ביטול היררכיות לא הכרחיות וקבלה של תפיסות עולם שונות - כל אלה מרכיבים שהופכים את הסביבה לנעימה יותר עבור העובדים ולכר פורה ליצירתיות. במחקר שנערך ב-2014 על ידי ארבעה חוקרים, מארה"ב, הודו ויפן, רואיינו עובדים ומנהלים ממספר חברות בעולם, בתרבויות שונות. החוקרים ניסו להבין את הגורמים שמשפיעים על יצירתיות העובדים. עורכי המחקר שמו לב כי בחברות בעלות סביבת עבודה מכילה יותר, העובדים אכן נטו להיות יצירתיים יותר. החוקרים הסבירו כי חשיפה לאנשים ממגוון רקעים, על תפיסות העולם שלהם, ביחד עם שילוב של כמה שיותר עובדים בקביעת הדרך שבה תפעל החברה - סייעו לפתח יצירתיות בה.

לדברי רגב, זהו גם העיקרון השלישי שלפיו פועלת תפיסת העולם של פייפאל ישראל כחברה. "העובדים הם ההון האנושי של החברה. "צריך לשמוע אותם, להכיל את הרעיונות שלהם, לחבר את אותם רעיונות למגמות בשוק ולמצוא את הדברים הנכונים לעשות. בסופו של דבר, העובדים שלנו חכמים ויצירתיים וכל אחד מביא, מתוך תפיסת העולם שלו, את החוכמה הזאת. כשאנחנו מכילים את תפיסות העולם השונות שלהם, את זה שאחד חושב כך והאחר אחרת, אנחנו מקבלים מגוון של דעות שמשפר את האופן שבו פועלת החברה".

לחבר בין העובדים לערך של החברה

במחקר שנערך על עובדי ענף המסעדנות בטאיוואן בשנת 2016 עלה כי ככל שעובדים הבינו יותר את התרומה של מקום העבודה שלהם לחברה, כך הם גם נטו להזדהות יותר עם החזון האירגוני שלה. במילים אחרות, עובדים שהבינו את החזון החברתי של מקום העבודה שלהם, קרי האופן שבו הארגון מבקש לתרום לחברה שמסביב גם במישורים שאינם עסקיים (כמו שמירה על הסביבה ותרומה לקהילה), נטו יותר להזדהות עם הארגון. גם מחקרים רבים מוקדמים יותר הצביעו על כך שעובד שמזדהה עם חזון הארגון הוא גם עובד טוב יותר, מאושר ואפקטיבי.

המסקנות הללו מתחברות לערך הרביעי של פייפאל ישראל שמבקש רגב להדגיש - חדשנות (Innovation). "לא מדובר בהכרח בחדשנות טכנולוגית, למרות שברור שזה חלק מהמטרות של ארגון. מדובר גם בחדשנות חברתית ותעסוקתית", הוא מסביר. החדשנות הזאת, כך הוא טוען, מתבטאת ביכולת לחבר את העובדים לפעילות החברתית של החברה, כמו למשל בדוגמת ההתנדבות שניתנה, או לתרום לייצור סביבה תעסוקתית שגורמת לעובדים להרגיש שהעבודה היא חלק מתוך הסך הכול שתורם להם בחיים.

"בסוף השנה שעברה, ערכנו בחברה אירוע מאוד מיוחד. יום הורים", מביא רגב דוגמה לחדשנות, "כן, יום הורים. אירחנו את ההורים של העובדים שלנו, דיברנו איתם על הילדים שלהם ועל מה שהם עושים בעבודה, הצגנו להם את המקום ועוד. אנשים עמדו בתור כדי לדבר איתנו המנהלים", חושף רגב. "הם אמרו לנו שזאת הפעם הראשונה מאז אולי גיל בית הספר שמישהו דיבר איתם על הילדים שלהם, ומה הם עושים בחיים. זאת דוגמה לחדשנות תעסוקתית. כך אנחנו מחברים את העובדים ואת המשפחות שלהם לפעילות של החברה בכלל".

בשורה התחתונה, ניכר כי הדרכים לדאוג לרווחת העובדים כיום הן רבות ומגוונת והמגמות בשוק רק הולכות ומתפתחות. כפי שניתן לראות, מדובר בשינוי בתפיסת העולם של החברות. זו כבר לא שורת הרווח הכספי שמשפיעה על העסק, אלא מכלול רחב של תחומים שבהם פועלים לרווחת העובד. "זה תחום שאין לו התחלה ולא סוף ותמיד אפשר לשפר", מסכם רגב.

PayPal - הרבה יותר ממקום עבודה. הצטרפו אלינו. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

דוב גריזלי צד סלמון באלסקה / צילום: Reuters

24 שעות ביממה, בלי קריינות או עריכה: הסרטון שסוחף את הרשת

מדי קיץ, עם תחילת נדידת דגי הסלמון לאלסקה, מיליוני אנשים ברחבי העולם מתחברים לשידור חי המתעד דובי גריזלי בזמן הציד בפארק הלאומי של המדינה ● כך הפך מיזם קטן של מצלמות טבע לאחת מתופעות הרשת הגדולות של העשור האחרון

בית קפה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

בעקבות ט' באב: בתי הקפה והמסעדות של ירושלים רשמו צניחה בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות דו-ספרתיות ברוב הענפים, בעיקר בשל מנהגי תשעת הימים

הנדל''ן דחף את האשראי העסקי במשק לשיא של 16 שנה / צילום: Shutterstock

הנתון שהגיע לשיא של 16 שנה ולמה זו לא בשורה חיובית

נתונים חדשים מצביעים על כך שהאשראי העסקי קפץ ב־15% בתוך שנה - הקצב הגבוה ביותר מאז 2010 - כשהמגמה בולטת במיוחד בקרב הבנקים ● הסיבה המרכזית היא ענף הנדל"ן שסובל מההאטה חריפה במכירות ונדרש לסכומים גבוהים כדי להמשיך להתגלגל ● הבנקים מצדם מאותתים: אין מקום לדאגה

ג'ארד קושנר / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ג'ארד קושנר מכניס שותפים זרים להפניקס ומוכר מניות במיליארד שקל

קרן אפיניטי מוכרת רבע ממניותיה בחברת הביטוח תמורת כ-1.05 מיליארד שקל ומתחייבת להישאר בעלת המניות הגדולה לטווח ארוך

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה אישרה 70 מיליארד שקל לרכש צבאי, אך לא מצאה מקור תקציבי לכך

לגלובס נודע שוועדת שרים להצטיידות אישרה את התחייבויות צה"ל לרכש בעלות של 70 מיליארד שקלים, רגע לפני הבחירות ● אלא שעל פי ההחלטה, הממשלה נדרשת להציג מקור תקציבי מול התחייבויות העתק - שכרגע נתון בסימן שאלה

פיזור השקעות בחו''ל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רוצים להשקיע בחו״ל וחוששים מה-S&P 500? אולי זה המדד בשבילכם

מבחינת הישראלים יש בדרך-כלל רק שתי זירות השקעה רלוונטיות: ארה"ב וישראל ● אך האם זה נכון להתעלם מ-40% מהכלכלה העולמית? ● לאחר הריצה בשנים קודמות ל-S&P 500, כדאי להכיר את היתרונות של מדדי MSCI

בניין וויקס בגלילות / צילום: יוסי כהן

עסקת הענק בגלילות בוטלה: פייבר לא תעבור לקמפוס של וויקס

לאחר שניהלו מגעים מתקדמים לשכירת כ־4,500 מ"ר בקמפוס של וויקס בגלילות, העסקה בין החברות ירדה מהפרק ● פייבר, שחוזה השכירות שלה בתל אביב צפוי להסתיים בקרוב, בחנה מעבר למשרדים גדולים יותר, אך בשלב זה לא ברור אם תשוב למגעים עם וויקס או תפנה לחלופה אחרת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב: הטכנולוגיה והתקשורת מזנקות, הקלינטק והביטוח נסוגים

זינוקים באמפא וחילן מול לחץ ירידות בסקטור האנרגיה והביטחוניות ● מדד ת"א 35 נסוג קלות בעוד המדדים הסקטוריאליים מציגים תמונה מעורבת ● אופקו קופצת במעל 10% בדרך לאחד הימים החזקים ביותר שלה ● הדולר רושם עלייה מול המטבע המקומי וחוצה את רף ה-3.06 שקלים ● הבורסה בת"א ננעלה אתמול בירידות חדות בשל הלחץ על מניות השבבים ● ירידות חדות באסיה, החוזים על הנאסד"ק נופלים בקרוב ל-1% ● מניות השבבים בארה"ב ירדו לשפל של כחודשיים - מניות התוכנה הרוויחו

אילוסטרציה: shutterstock

הכנסת תצביע היום על חוק שיאפשר המשך השקעה בקרנות גידור בנאמנות

ענף הגידור בנאמנות, שיצא לדרך באפריל 2023 ומנהל כבר כ־6 מיליארד שקל, פועל כיום מתוקף הארכה שנייה ואחרונה של הוראת שעה, וללא חקיקה, בקרוב הייתה נשקפת סכנה להשקת קרנות חדשות ואולי גם לאלה הקיימות ● עם זאת, חוק כלכלי חשוב אחר נעדר מסדר יומה של הכנסת - החוק להקמת רשויות מטרופוליניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתארח בפודקאסט של אבי שושן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"סגרתי את השנתיים הקרובות": המרוויח המפתיע מהפודקאסט עם נתניהו

פרק הפודקאסט של אבי שושן עם רה"מ רשם יותר מ-4 מיליון חשיפות בסושיאל, וקטעים ממנו שודרו בכל הערוצים - חשיפה בשווי עצום עבור נותנת החסות, חברת הנדל"ן דוניץ אלעד ● בעלי האולפנים, עידו מינקובסקי, מודה ששושן לא משלם לו כלל, "אבל אני מכניס ממנו כסף"

אילוסטרציה: Shutterstock

השותפות בקרקע פורקה. למי שייכות זכויות בנייה עודפות בעקבות הריסת מבנה?

שני שותפים החזיקו קרקע בחלקים שווים ברמת גן במשך שנים, ועל חלק ממנה הקים אחד השותפים בית צמוד קרקע ● כאשר פורק השיתוף, עלתה השאלה - למי שייכות זכויות הבנייה לאחר שצמוד הקרקע ייהרס?

נתב''ג / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

בשל שיבושים בלוח הטיסות באירופה: צפי לעיכובים נקודתיים בנתב"ג

התקלה במערכת הבקרה האווירית יורוקונטרול תוקנה במהירות, אך ברשות שדות התעופה מזהירים כי בשל השיבושים שנוצרו כבר בתנועת המטוסים באירופה, צפויים בשעות הקרובות עיכובים נקודתיים בנתב"ג

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזורי המסחר קפצו ולג'פריס יש המלצה חמה על הבורסה בתל אביב

בשל עליית השווי וההכנסות הנדרשים ממנפיקות בוול סטריט, בג'פריס ממליצים לחברות טכנולוגיה ישראליות להתחיל את החיים הציבוריים בת"א, ובהמשך להירשם מעבר לים

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

הנפקת נדל"ן שהתחילה בחיבוקים ונשיקות הפכה לתביעה של מיליונים בגלל עמלות

בתביעה נגד איה ניו יורק של הישראלי לשעבר אמיר שריקי, טוען בנק ההשקעות ווליו בייס לאי-תשלום עמלות של 8 מיליון שקל בגין הנפקתה, אפילו לאחר הרמת כוסית במשרדיה ש"לוותה בחיבוקים ונשיקות" ● איה: "הניסיון לדרוש תשלומים נוספים מעבר למגיע - התנהלות פסולה"

השריפות בצרפת / צילום: Reuters, Mohamad Salaheldin Abdelghani Alsayed

שריפת הענק בצרפת: 162 נעצרו בחשד להצתות

גלי חום קיצוניים ויובש ממושך מלבים שריפות ענק בצרפת שהגיעו כבר לפאתי העיר בורדו ● מאות אלפי תושבים ותיירים פונו מבתיהם, אלפי כבאים נאבקים בלהבות, והביקורת על היערכות הרשויות הולכת וגוברת בעקבות הקיצוץ הממשלתי בתקציב כיבוי האש

חניון של אחוזת החוף / צילום: תמר מצפי

עיריית תל אביב שוב מייקרת את החניה: תעריפי "אחוזות החוף" יזנקו ב-20%

מחירי החניה בחניוני "אחוזות החוף" יתייקרו החל מאוגוסט בשיעור חד ● בשלושה חניונים שעת התחלת "מצב הלילה" המוזל תידחה משעה 19:00 לשעה 21:00

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים / צילום: דוברות הרשות השופטת

נציג הכנסת לבג"ץ: אין ברירה אלא לבטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

בג"ץ דן היום בשידור חי בחמש העתירות המבקשות לבטל את החוק המקפיא את האכיפה הפלילית נגד עריקים חרדים ● הדיון נמשך כשעה וחצי מבלי שהממשלה שלחה נציג להגן על החקיקה ● פסק הדין יינתן בקרוב, וההערכה היא שהעתירות יתקבלו, והחוק יבוטל

אפליקציית bit / צילום: Shutterstock, Maor Winetrob

התקלה באפליקציית ביט תוקנה

משתמשים שניסו הבוקר להפעיל את אפליקציית ביט נתקלו בהודעת שגיאה שכותרתה "המידע לא נטען, נסה שוב" ● התקלה תוקנה

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

פט גלסינגר (מימין) ואמנון שעשוע בהנפקת מובילאיי / צילום: Nasdaq, Inc

"צריך לגייס יותר בחו"ל": אמנון שעשוע משרטט את העתיד של מובילאיי ביום שאחריו

ההודעה של פרופ' אמנון שעשוע על פרישתו מתפקיד המנכ"ל תפסה את השוק בהפתעה ● במובילאיי נערכים לתהליך איתור למציאת מנהל עם כישורי מסחור ושיווק שייקח את החברה לשלב הבא, ושעשוע חשף בשיחה עם העובדים כי המנכ"ל הבא עשוי להיות לא ישראלי ● ועם אילו אתגרים יתמודד?