גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עובדים כבר לא תופסים את עצמם כעוד בורג במערכת וחברות צריכות להסתגל לכך"

חברות הבינו כי כיום נדרש מהן לספק ערך ומשמעות לעובד, להעשיר אותו ולדאוג לרווחתו ● הדרכים לעשות זאת מגוונת: מעבודה בצוותים ושיתוף פעולה, דרך מתן סופי שבוע ארוכים מעבר לכתוב בחוק ועד יצירת סביבת עבודה מכילה ורבת השקפות, המקדמת יצירתיות

עובדי PayPal ישראל/צילום: עדי קלר
עובדי PayPal ישראל/צילום: עדי קלר

הכתבה בשיתוף PayPal

ידוע כי סביבת העבודה של היום שונה מזו של לפני 20 שנה. אם פעם, חברות מובילות וחברות בכלל היו ממוקדות אך ורק בהצלחה העסקית שלהן ובשורת הרווח, כיום השתנו המגמות בתחום. חברות מגדירות את עצמן כמצליחות לא רק אם עמדו ביעדים הפיננסים שלהן, אלא גם אם העניקו ערך מוסף שהוא מעבר לשורת הרווח. למשל, לתרום לחיי עובדיהן, לשנות את חיי המשתמשים במוצרים שלהן, לפתח אחריות חברתית ותאגידית.

"כשמסתכלים על הדור העכשווי, המיליניאלס, אז רואים דור שנולד לסביבה שבה חברות משנות את העולם והדבר הזה כבר הפך להיות טבעי עבורם. זאת בשונה מדורות קודמים שמדדו הצלחה של חברה מסחרית ברמה העסקית", מסביר פרץ רגב, מנכ"ל פייפאל (PayPal) ישראל, שנכנסה השנה למקום 25 בדירוג חברות ההיי-טק בישראל שהכי טוב לעבוד בהן של BDI. "המיליניאלס באים למקום עבודה ומצפים שתהיה לחברה המעסיקה אותם אחריות בכל מיני מעגלים - חברתיים, תרבותיים ופוליטיים. עובדים כבר לא תופסים עצמם כסתם עוד בורג במערכת וחברות צריכות להסתגל לכך". בהמשך לדברים הללו, ניתן להצביע על מספר מגמות בולטות שמסמלות את השינוי בסביבת העבודה העכשווית. לפניכם כמה מהן.

להתראות אינדיווידואליזם והישגיות אישית; שלום עבודה בצוות

אם בעבר חברות עודדו הצטיינות על בסיס אישי וכך גם תיגמלו את העובדים, כיום הדגש הוא על עבודת צוות. בסקר שערך ב-2017 האיגוד האירופי לשיפור תנאי העבודה והמחייה (ארגון רשמי של האיחוד האירופי), בקרב מקומות עבודה, עלה כי 75% מהחברות שנסקרו הציבו את הרעיון של עבודה בצוותים כמטרה המרכזית שלהם, על חשבון הצטיינות והתקדמות אישית.

"הזאב הבודד שמשנה את העולם כבר לא כאן", אומר רגב ונותן דוגמה על האופן שבו מתנהלים הדברים בפייפאל ישראל: "אחד מארבעת הערכים המרכזיים שהחברה חרטה על דגלה הוא הנושא של שיתוף - Collaboration. כשאנשים מצטרפים אלינו כעובדים, הם פתוחים לרעיון של עבודת צוות. הצוותים הישראלים עובדים אחד מול השני ומול הצוותים בעולם וההצלחה נמדדת לכולם ביחד".

שמירה על איכות החיים של העובדים

מגמה שנייה בולטת בשינוי סביבת העבודה היא מה שמנכ"ל פייפאל ישראל מכנה הערך המרכזי השני של החברה - איכות חיים (Wellness). בעבר, נגע התחום זה באיזון חיי משפחה/חיים אישיים-עבודה - איך שמים את הגבול בין אלה ומונעים מצב שבו העובדים מביאים את העבודה הביתה ונשחקים. כיום, קיימת תשומת לב רבה לתחום זה. לצד מתן האפשרות לעבוד בשעות גמישות מהמקום שהכי נוח לעובד לעשות זאת (גם אם זה בבית), מקומות עבודה דואגים גם לבריאות העובד. הנושא בא לידי ביטוי בסיבסוד של פעילות גופנית וכיבוד בריא בעבודה, במתן אפשרות לעסוק בפעילות פנאי (כמו שיעורי ספורט בשעות העבודה) ובעריכת סדנאות לעובדים בנושאים שונים המעשירים אותם ותורמים לרווחתם. רגב מספר כי "לאחרונה השקנו בחברה תוכנית שבה בשישה ימי ראשון במהלך השנה המשרדים יהיו סגורים. בנינו אותה יחד עם העובדים וקידמנו אותה מול הנהלת פייפאל העולמית". לדבריו, הרעיון מאחורי היוזמה הזו הוא לבחון כיצד קיצור של שבוע העבודה תורם לפרודוקטיביות של העובדים, בכך שזמן המנוחה שלהם גדל.

פרץ רגב, מנכ"ל PayPal ישראל/צילום: רמי זרנגר

דוגמה נוספת לתפיסה השמה במרכז את איכות החיים של העובד בארגון ניתן לראות בפרויקט ההתנדבות של החברה. "הרבה מאוד ארגונים הכריזו על יום התנדבות מאורגן. אנחנו לא רק מעניקים אופציה לעובדים להתנדב, אלא לבחור איפה לעשות זאת ולהחליט על התרומה שלהם לקהילה, בין אם מדובר בחלוקת סלי מזון, ביקור ילדים מאושפזים או ניקיון", מסביר רגב. "זה עניין של איכות חיים, ההתנדבות הזאת מעשירה ומפתחת את העובדים. בדרך זו הם יכולים להצביע על התחומים שמשמעותיים להם, להשפיע עליהם, וגם אולי להביא שינוי", הוא מוסיף.

PayPal - שמים את העובד במרכז. הצטרפו אלינו. לפרטים הקליקו כאן>>

סביבת עבודה מכילה

את הרעיון של חוכמת ההמון הגה עוד הפילוסוף אריסטו ביוון העתיקה, במתכונתו המודרנית הוא חזר לחיים על ידי העיתונאי ג'יימס סורוביצקי. על פי הרעיון המדובר החוכמה האמיתית מתקבלת על ידי צירוף כלל הדעות, העמדות והתשובות של המון מגוון, שכולל בתוכו אנשים מסוגים שונים. דומה לו רעיון מודרני נוסף - הכלה (Inclusion), שמביא בחשבון את רווחת העובד בסביבת העבודה, תוך מתן דגש למגוון דעות והשקפות עולם.

הכלה במקום העבודה כוללת התייחסות בכבוד לעובדים, ראייה בהם כשותפים בפיתוח מדיניות הארגון, גם את הזוטרים שבהם, ביטול היררכיות לא הכרחיות וקבלה של תפיסות עולם שונות - כל אלה מרכיבים שהופכים את הסביבה לנעימה יותר עבור העובדים ולכר פורה ליצירתיות. במחקר שנערך ב-2014 על ידי ארבעה חוקרים, מארה"ב, הודו ויפן, רואיינו עובדים ומנהלים ממספר חברות בעולם, בתרבויות שונות. החוקרים ניסו להבין את הגורמים שמשפיעים על יצירתיות העובדים. עורכי המחקר שמו לב כי בחברות בעלות סביבת עבודה מכילה יותר, העובדים אכן נטו להיות יצירתיים יותר. החוקרים הסבירו כי חשיפה לאנשים ממגוון רקעים, על תפיסות העולם שלהם, ביחד עם שילוב של כמה שיותר עובדים בקביעת הדרך שבה תפעל החברה - סייעו לפתח יצירתיות בה.

לדברי רגב, זהו גם העיקרון השלישי שלפיו פועלת תפיסת העולם של פייפאל ישראל כחברה. "העובדים הם ההון האנושי של החברה. "צריך לשמוע אותם, להכיל את הרעיונות שלהם, לחבר את אותם רעיונות למגמות בשוק ולמצוא את הדברים הנכונים לעשות. בסופו של דבר, העובדים שלנו חכמים ויצירתיים וכל אחד מביא, מתוך תפיסת העולם שלו, את החוכמה הזאת. כשאנחנו מכילים את תפיסות העולם השונות שלהם, את זה שאחד חושב כך והאחר אחרת, אנחנו מקבלים מגוון של דעות שמשפר את האופן שבו פועלת החברה".

לחבר בין העובדים לערך של החברה

במחקר שנערך על עובדי ענף המסעדנות בטאיוואן בשנת 2016 עלה כי ככל שעובדים הבינו יותר את התרומה של מקום העבודה שלהם לחברה, כך הם גם נטו להזדהות יותר עם החזון האירגוני שלה. במילים אחרות, עובדים שהבינו את החזון החברתי של מקום העבודה שלהם, קרי האופן שבו הארגון מבקש לתרום לחברה שמסביב גם במישורים שאינם עסקיים (כמו שמירה על הסביבה ותרומה לקהילה), נטו יותר להזדהות עם הארגון. גם מחקרים רבים מוקדמים יותר הצביעו על כך שעובד שמזדהה עם חזון הארגון הוא גם עובד טוב יותר, מאושר ואפקטיבי.

המסקנות הללו מתחברות לערך הרביעי של פייפאל ישראל שמבקש רגב להדגיש - חדשנות (Innovation). "לא מדובר בהכרח בחדשנות טכנולוגית, למרות שברור שזה חלק מהמטרות של ארגון. מדובר גם בחדשנות חברתית ותעסוקתית", הוא מסביר. החדשנות הזאת, כך הוא טוען, מתבטאת ביכולת לחבר את העובדים לפעילות החברתית של החברה, כמו למשל בדוגמת ההתנדבות שניתנה, או לתרום לייצור סביבה תעסוקתית שגורמת לעובדים להרגיש שהעבודה היא חלק מתוך הסך הכול שתורם להם בחיים.

"בסוף השנה שעברה, ערכנו בחברה אירוע מאוד מיוחד. יום הורים", מביא רגב דוגמה לחדשנות, "כן, יום הורים. אירחנו את ההורים של העובדים שלנו, דיברנו איתם על הילדים שלהם ועל מה שהם עושים בעבודה, הצגנו להם את המקום ועוד. אנשים עמדו בתור כדי לדבר איתנו המנהלים", חושף רגב. "הם אמרו לנו שזאת הפעם הראשונה מאז אולי גיל בית הספר שמישהו דיבר איתם על הילדים שלהם, ומה הם עושים בחיים. זאת דוגמה לחדשנות תעסוקתית. כך אנחנו מחברים את העובדים ואת המשפחות שלהם לפעילות של החברה בכלל".

בשורה התחתונה, ניכר כי הדרכים לדאוג לרווחת העובדים כיום הן רבות ומגוונת והמגמות בשוק רק הולכות ומתפתחות. כפי שניתן לראות, מדובר בשינוי בתפיסת העולם של החברות. זו כבר לא שורת הרווח הכספי שמשפיעה על העסק, אלא מכלול רחב של תחומים שבהם פועלים לרווחת העובד. "זה תחום שאין לו התחלה ולא סוף ותמיד אפשר לשפר", מסכם רגב.

PayPal - הרבה יותר ממקום עבודה. הצטרפו אלינו. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס

ציפו לתשואה גבוהה והתאכזבו / אילוסטרציה: Shutterstock

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

ב-55 מיליון שקל: סוגת רוכשת חברת שימורי טונה

השלמת רכישת חברת פילטונה שכפופה לתנאים מתלים, מהווה לדברי החברה המשך אסטרטגיית ההשקעה במנועי צמיחה ● "המהלך מייצר סינרגיה עם מערכי המכירות וההפצה של הקבוצה", מסר גיא פרופר, מנכ"ל קבוצת סוגת

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

אלביט תספק את חליפות ההגנה העצמית שלה למדינה החברה בנאט''ו / צילום: אלביט

חוזים בשווי 150 מיליון דולר: אלביט תמכור מערכות הגנה למדינה באירופה

במסגרת החוזה הראשון, תצייד אלביט את צי המטוסים של מדינה באירופה בטכנולוגיית ה-DIRCM המתקדמת שלה, המספקת שכבת הגנה נוספת לפלטפורמות אוויריות ● ההזמנות הנוספות כוללות אספקת מערכות DIRCM לציי מטוסי התובלה של מדינות אירופאיות החברות בנאט"ו

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023 נגבו 31 מיליון שקל בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

נמל ברברה, סומלילנד / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסע דני קושמרו: איך טסים לביקור בחברה החדשה של ישראל

המדינה האפריקאית הצעירה מבקשת לפתוח את שעריה לעולם, אבל הדרך לשם לא תמיד פשוטה ● איזו גישה הכי נוחה, איך מנפיקים ויזה בסומלילנד, ומה מעידים המטיילים?

ניקולס מדורו ודונלד טראמפ / צילום: ap

סופו של עידן בקראקס: המבצע הצבאי והתוכנית של טראמפ ליום שאחרי

לאחר מתיחות ממושכת ארה"ב תקפה אתרים אסטרטגיים בוונצואלה ● המהלך האמריקאי מסמן מעבר מאיומים ולחץ כלכלי לפעולה צבאית גלויה, על רקע ניסיון להכריע את משטר מדורו ולפגוע במקורות המימון שלו - ובראשם הנפט ● אז למה טראמפ תקף ולמה דווקא עכשיו, ומה יעלה בגורלו של מדורו? ● גלובס עושה סדר

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים