גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובוטים, זומבים ומראה שחורה: "תחושת הקריפיות חשובה להישרדות"

מדוע לסירי ולאלקסה יש קול שהוא לא אנושי מדי, ומדוע רובוטים שנבנו כדי להפיג את בדידותם של אנשים מבוגרים לא תפסו? פרופ' קן גולדברג, חוקר מוביל בעולם בתחום הרובוטיקה ואמן, עוסק בתחושות שמעורר מפגש עם רובוט ומאמין שהאנושות לא תוותר על השליטה במציאות

פרופ' קן גולדברג/ צילום:עדי סאב
פרופ' קן גולדברג/ צילום:עדי סאב

מה משותף לזומבים, לסירי ולסדרת הטלוויזיה "מראה שחורה"? הם כולם מעוררים בנו חוויה שקשה להגדיר אותה בדיוק אבל זיגמונד פרויד כבר נתן לה שם: Uncanny, ובעברית: "מוזר", "מסתורי" או "על טבעי". פרויד דיבר על החוויה שנוצרת בעקבות מפגש עם כל דבר שהוא כמעט אדם חי ותבוני, אבל לא בדיוק. אותה חוויה שנוצרת גם במפגש בין בני אדם לרובוטים.

שאלת ה-uncanny היא מהותית בבניית רובוטים, מאחר שמידת הדמיון ביניהם לבין בני אדם משפיעה על התחושות שהם מעוררים בנו. אבל לא רק במעבדת רובוטיקה, גם בחיי היומיום אנחנו עדים לטשטוש הולך וגובר בין מציאות לדמיון, הודות למערכות בינה מלאכותית שנעשות נפוצות יותר ויותר. פרופ' קן גולדברג מאוניברסיטת ברקלי, חוקר מוביל בתחום הרובוטיקה ואמן, עוסק בשאלת ה-uncanny ובשאלת הטשטוש בין דמיון למציאות בווירטואליה (שאלה שנגענו בה גם במדור על מערכות יחסים חד-צדדיות והתפרסם לפני שבועיים), שגולדברג מכנה "טלה-אפיסטמולוגיה". כלומר, כיצד אנחנו יודעים שדבר הוא אמיתי בלי שהוא נמצא בסביבתנו הקרובה ונוכל לחוש בו.

"ה-Uncanny היא הרגשה שנחווית ממש בגוף, והיא כמעט אוניברסלית", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "לרוב, אנחנו נגיד שאנחנו מרגישים שמשהו הוא 'קריפי', ונראה שהתחושה היא כה חזקה, עד שהיא מגינה עלינו. חשוב מאוד להישרדותנו להבין מתי משהו חי ומתי מת, מתי משהו הוא בשליטתנו, ומתי יש לו כוח רצון משלו".

חלון לתודעה של הרובוט

גולדברג מבדיל בין representational uncanny, קריפיות שנובעת מדמיון פיזי של עצם דומם לדבר חי, לבין experiential uncanny , שהיא התחושה שנובעת מחפץ דומם המתנהג כאילו הוא חי - לדוגמה מכונית אוטונומית או צ'ט עם רובוט. במקרה הזה, כפי שהסביר כבר פרויד, תחושת ה-Uncanny קשורה לחוסר הנוחות הנובע מהרעיון שמישהו מסתכל עלינו, צופה בנו בלי ידיעתנו.

"אנחנו מתנהלים בצורה שונה לגמרי בעולם כשאנחנו לבד וכאשר מישהו צופה בנו", אומר גולדברג. "לכן אנחנו מרגישים אי-נוחות רבה מאוד כשאנחנו לא בטוחים אם יש בחדר עוד משהו חי, מתבונן, קולט. זו אחת הסיבות לכך שאנחנו כל כך מוטרדים מהרעיון שהטלפון שלנו בעצם מקליט אותנו או צופה בנו בלי ידיעתנו, ולכן כל כך מטריד הרעיון של מצלמות נסתרות. גם הן יכולות לגעת בתחושה הזאת של ה-"Uncanny.

מרכיב אחר של החוויה הוא החשש מהרעיון שמישהו אחר יכול לשלוט במה שאנחנו עושים. האם אנחנו שולטים במעשינו או שמא אנחנו מכונה? האם אנחנו חיים לגמרי, או שמא אנחנו דוממים שרק נראים חיים?

רובוט /   צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

והרי לכם פרשנות להרגשה הלא נוחה, אך המאוד מושכת ומרתקת, בעת צפייה בסדרה "מראה שחורה". הסדרה הזאת מעוררת בהתמדה את תחושת ה-uncanny - למשל, בפרק שבו יוצרים רובוט בדמות אדם שמת, והוא כמעט זהה ותחליפי למי שהיה; בפרק שבו אישה זועקת לעזרה להמון שמצלם אותה כאילו הייתה תוכנית ריאליטי, ולא אדם אמיתי העומד לפניהם; בפרק שבו בני אדם הם בעצם תוכנת מחשב, מאופסנים בחוות שרתים ענקית, וזרוע רובוטית מטפלת בהם; או בפרק שבו מושתלים באנשים חיישנים במוח, המונעים מהם לדעת אם הם במציאות או בתוך משחק מחשב.

"אין ספק שה-uncanny מאוד מושך מבחינה אמנותית, כיוון שאמנות טובה תמיד הולכת על הגבול ומשחקת עם הבנת המציאות שלנו", אומר גולדברג. ברפרור למאמר הדגל של פרויד בנושא, גולדברג טוען שה- uncanny הוא "המודעות למודעות". הוא בעצם חושף את ההדחקה הגדולה ביותר, שהיא ההתעלמות היומיומית שלנו מעצם קיומה של תודעה שמתווכת בינינו לבין החוויה של האמת. כשאנחנו מודעים לעצם קיומה של התודעה, אנחנו מבינים שאין לנו היכולת לדעת - האם היא באמת שלנו? בשליטתנו? האם היא באמת שונה ממה שמתרחש בחפצים דוממים?

"כבר במאה ה-17, כאשר חלק מהציבור החל להאמין במדע על חשבון אלוהים ולהבין שגוף האדם מתפקד פחות או יותר כמו מכונה, התעוררה אי-נוחות לגבי שאלת הרצון החופשי שלנו, ומה בעצם מבדיל בינינו לבין המכונה. באותה תקופה התפתחו גם המיקרוסקופים והטלסקופים הראשונים, שאפשרו לראות את העולם באופן אחר לגמרי, לגלות בו שכבות נוספות, ויצרו תחושת זרות מהעולם שנוספה לחשש הזה".

מאז אנחנו רק לומדים יותר לגבי תפקודנו כמכונות, לגבי העולמות המדהימים החבויים בנו בלי שנוכל לראותם, ולגבי היכולות של מכונות, ההולכות ונעשות דומות לשלנו. אחת היצירות שסוקר גולדברג במאמר העוסק ב-Uncanny היא "הרובוט העיוור". המבקרים בתערוכה שבה הוצג התבקשו לשבת מול שתי זרועות רובוטיות, שמיששו בעדינות את פניו ואת גופו של המשתתף, כפי שהיה עשוי כנראה לעשות אדם עיוור לו היה מנסה להכיר את גופם. על הקיר מולם עמדה מראה, שבה יכלו לראות את פניהם במהלך האינטרקאציה. במקביל, על מסך, יכלו המשתתפים לראות את המסקנות שמסיק הרובוט לגבי איך הם נראים, "חלון לתודעה של הרובוט", הגדיר זאת האמן.

עבור רוב המשתתפים, חוויה של רובוט "חברתי" שנוגע בהם היא ודאי חדשה.המגע הזה יוצר חוויה אינטימית, ותחושה שהרובוט הוא מלא כוונה במחקר שלו, אף שהמשתתף מודע לחלוטין שיש כאן רק שתי זרועות מתכת - לא גוף ולא פנים ולא עור. ההגדרה של הרובוט "עיוור" מעוררת חמלה ומבוכה קלה, שנובעת מהתחושה שהייתה עשויה להתעורר אצלנו אם אדם עיוור אמיתי היה מבקש לגעת בנו, אך גם סקרנות לגבי הדרכים האלטרנטיביות שבהן הרובוט "רואה".

פרופ' קן גולדברג בסדנה לתכנון רובוט ביתי בבית הנסן בירושלים/ צילום: עדי  עדי סאב

"צעקתי על אלקסה, תפסיקי מיד!"

בניגוד אולי לאמנים, למתכנני רובוטים ובינה מלאכותית חשוב מאוד לתכנת אותם כך שלא ייפלו ב-Uncanny Valley, המקום בין החי לדומם שעלול לעורר אי-נוחות. "כאשר גוגל ואפל תכננו את אלקסה ואת סירי, הם נתנו להן בכוונה קולות שהם לא לגמרי אנושיים", אומר גולדברג. "קול אנושי מדי יקשה עלינו לתת פקודות לרובוט, וגם ייתן לנו תחושה מוזרה שהרובוט מביט בנו או שופט אותנו".

גולדברג מספר גם שגוגל נאלצה לבטל שירות קביעת תורים ממוחשב לאחר שהלקוחות זעמו על כך שנתנו להם לדבר עם רובוט בלי ליידע אותם. הם חשו מרומים.

זה גם עובד הפוך. כאשר אנשים מתרגלים לתת פקודות ליצור שהם חווים כקרוב לאנושי, זה עלול לבלבל אותם כשהם מדברים עם אדם אמיתי. הם עלולים לשכוח שאינו רובוט.

"זה בערך מה שקרה לי לפני כמה זמן. עמדתי במטבח ובישלתי והיה המון רעש בבית, והילדה שלי וחברה שלה התרוצצו במטבח, ותך כדי כך אני אומר, 'אלקסה, מה המתכון', 'אלקסה, כמה זמן בתנור', ואז הרעש כבר הפך מוגזם והרובוטית המשיכה לדבר, וצעקתי, 'אלקסה! תפסיקי מיד!' והחברה של הבת שלי נעמדה המומה ואמרה 'מה... מה עשיתי?'".

אוי, מסכנה.

"מתברר שגם לה קוראים אלקסה".

גולדברג הגיע לאחרונה לישראל כדי להעביר סדנה לתכנון רובוטים ביתיים בבית הנסן שבירושלים. במסגרת הסדנה, שהייתה המשך לכנס בינלאומי שיזמו ותכננו בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב, בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון ועסק בקשר בין רובוטיקה לאמנות ועיצוב בדגש על אינטראקציית אדם-רובוט.

בסדנה, עבדו סטודנטים לעיצוב ולאמנות לצד אנשי רובוטיקה ופילוסופים על עיצוב של רובוטים לתמיכה בגיל השלישי.

"המטרה הייתה לעצב רובוט לאדם מבוגר יהודי. בעיקרון, אתה מעצב רובוט לסבאל'ה שלך", מספר גולדברג, שנוסף על כל עיסוקיו חוקר באמנות שלו גם את שאלת הזהות היהודית בארה"ב (ראו מסגרת).

"אחד הפרויקטים היה 'טלה-כלב'. זה למעשה כלב, חי ואמיתי - וכך אנחנו פותרים את שאלת ה-uncanny, כי ללא ספק יש פה יצור חי - אבל הכלב הוא גם רובוט, כי יש עליו חיישנים, והוא יכול להעביר מידע החוצה. כמו כן, אנחנו מאמנים אותו לפעול בתרחישים שונים, למשל לנבוח בצורה מסוימת אם הוא חושב שיש פורץ, והמערכת שלנו קולטת את המידע הזה. כך הכלב הוא בעצמו חיישן, ובעצמו סוג של רובוט". גולדברג מאמין שניתן לאלף כלב כזה, כפי שמאלפים היום כלב נחייה לעיוורים, אפילו לעזרה בבית - להרים חפצים קטנים מהרצפה שעלולים להתקיל את המבוגר בדרכו, או לעודד אותו בעדינות לקום וללכת לטיול כשהוא נייח. אגב, הייתה מחשבה שזה יכול להיות גם חתול, אבל בתור בעל חתול אני אומר שאין סיכוי. חתול לעולם לא ישתף פעולה עם בני אדם ככה.

"פנינו לרעיון של הטלה-כלב אחרי שהרובוטים שאמורים היו להפיג בדידות למבוגרים לא כל כך תפסו. למשל אלקסה מנסה לשוחח עם המשתמשים בה, אבל אלה לא שיחות מספקות. אני לא רוצה להרגיש שאני מבוגר ומדבר למכונה, אולי זה גורם לי להרגיש פאתטי. אולי זה גורם לי להיות מדוכא אפילו יותר.

"אנחנו זקוקים לטכנולוגיה עבור המבוגרים בחברה שלנו, אבל לא טכנולוגיה שתחליף בני אדם, אלא טכנולוגיה שתעזור לנו בחיים שלנו כך שנוכל להיות בתקשורת עם בני אדם אחרים. אולי הרובוט יכול לעזור לנו לתקשר עם מבוגרים אחרים בסביבה שלנו, גם אם כולם יושבים בבית. אולי אתה עייף ואין לך כוחות ליזום, אבל אם יתנו לך את התקשורת על מגש, ללא צורך ליזום, כן תוכל להיעזר בה".

"אף אחד לא רוצה מציאות מדומה שדומה מדי למציאות"

בימים הראשונים של האינטרנט, שתל גולדברג גינה ונתן לרובוט לטפל בה. אנשים מכל העולם יכלו להיכנס לאתר של ה"טלה-גינה", כפי שכינה אותה, ולטפח אותה. אלפי אנשים עשו זאת בלי לשאול שאלות, עד שאחד מהם אמר יום אחד: "איך אני יודע שהגינה הזאת אמיתית? ואיך אני יודע שזה באמת אני שמפעיל אותה?".

לדברי גולדברג, "כל טכנולוגיית חישה חדשה מעוררת בנו שאלות כאלה. זה מחזיר אותנו אחורה, למשל, לגלילאו ולטלסקופ. הכנסייה שאלה 'איך אנחנו יודעים שמה שהוא ראה באמת קיים בשמים? אולי הוא הדביק עיגולים לעדשה או משהו?' עם הזמן והניסיון אנחנו לומדים לסמוך על הטכנולוגיה הזאת, אך האמנם בצדק?

"אנחנו יודעים שהיום, 20 שנה אחרי הטלה-גינה, השאלה מה אמיתי היא שאלה מאוד משמעותית באינטרנט, ובכלל במקורות המידע שלנו. היום אתה יכול לרקוח שמע שלא קיים וליצור תמונה שקרית לחלוטין שמעולם לא הייתה קיימת, ועל הרקע הזה כל אחד יכול להיות לומר כל דבר.

"היתרון הוא שבסביבה כזאת, אנשים עשויים לפתח כלים של בדיקת מציאות. אני לא חושב שאנשים מוכנים לוותר על האמת, אלא שיש להם אמיתות אלטרנטיביות וכל מיני דרכים להסתכל על העולם. ובכל זאת יש הבדל בין נרטיבים שונים לבין שקר אקטיבי.

"אז אילו אסטרטגיות יש לנו כדי לבחון אם דבר הוא אמיתי? כשאנחנו נמצאים ממש בעולם, אנחנו יכולים לפעול בו ולראות תגובה. למשל, אנחנו מסובבים את הראש, והעולם מסתובב לעומתנו בדיוק. זו פעולה שנותנת את תחושת הנוכחות, ה-Immersion, שעדיין קשה מאוד לתרגם למציאות הווירטואלית. בטלה-אפיסטמולוגיה, אני אפנה את המצלמה שאני יכול להזיז כדי לראות אם הסצנה תתנהג באופן שבו אני מצפה גם מהזווית החדשה.

"ברמה היותר כללית, אני מצפה שאנשים יתחילו לחדד את חוש הסקפטיות ולשאול על המידע שלהם שאלות, ולשים לב אם מצליחים לראות בו דפוסים של סיבה ותוצאה, שלא היו יכולים להתקיים אם היה מפוברק".

האם ייתכן שאנשים יוותרו על האותנטיות כפי שוויתרו על הפרטיות?

"אני חושב שאותנטיות לא תצא מהאופנה, כי היא מאוד חשובה להישרדות שלנו. אני מרגיש שאף אחד לא רוצה שהמציאות המדומה שעומדים להציע לנו בקרוב תהיה דומה מדי למציאות האמיתית, וגם חשוב לנו שיהיה מפסק עצור, שבתוך רגע מחזיר אותנו למציאות. אנחנו לא נסבול מצב שבו חוויית המציאות החלופית שלנו לא תסתיים ברגע שנאמר 'סיימתי'. יש לנו חשק עז למציאותי, לאותנטי, לטבע, למפגש פנים אל פנים".

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל