גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

הוסרה עננת העשן: הממשלה אישרה יצוא קנאביס, אבל רק חברות מעטות ערוכות לקראתו

מתוך 9 החברות החלוצות בתחום, רק 4 עומדות בתקן הגידול החדש ● בסוף מארס תיכנס לתוקף רפורמת הקנאביס, וחברה שלא תעמוד בתקנים לא תוכל לפעול בשוק הישראלי או לייצא ● היצוא יתחיל לאחר שתושלם כתיבת הנהלים, ככל הנראה, בעוד כ-9 חודשים עד שנה ● השוק מוערך בעשרות מיליארדי דולרים, אך פוטנציאל ההכנסות מוערך במיליארד שקל בלבד

מניות קנאביס
מניות קנאביס

אחרי ציפייה מתוחה של כמעט שנה, זכה סוף סוף שוק הקנאביס הישראלי הצעיר ל"מתנה" לה ציפה: אישור היצוא. כעת, מהזדמנות מוגבלת בהיקפה של מכירה לשוק המקומי בלבד, רואות חברות הקנאביס לנגד עיניהן שוק יצוא של מאות מיליוני דולרים.

בד בבד, מאז עלתה הצעת יצוא הקנאביס לראשונה לממשלה באפריל 2018 (ונדחתה למועד בלתי ידוע), הפך שוק הקנאביס הרפואי מפעילות ספקולטיבית של אנשי שוליים ויודעי דבר, לפעילות מיינסטרים שבה מעורבים משקיעים מובילים, חברות מבוססות ובכירים לשעבר בממשלה ובצבא.

עיקרי החוק

בישיבת הממשלה שנערכה היום הצביעו השרים לטובת אישור יצוא הקנאביס הרפואי. היצוא יחל בפועל לאחר שתושלם כתיבת הנהלים המגדירים כיצד בדיוק יתבצע התהליך. ככל הנראה ניתן יהיה לראות יצוא בפועל בעוד כתשעה חודשים עד שנה.

אישור היצוא אמור לאפשר לישראל להתחרות על שוק שהיקפו הכולל מוערך בעשרות מיליארדי דולרים ונמצא בצמיחה מהירה. פוטנציאל ההכנסות של חברות מישראל הוערך בעבר בכ-4 מיליארד שקל, אולם מאז עברו כמה שנים ונכנסו מתחרות חדשות לתחום. כיום ההערכה היא כי מדובר בפוטנציאל הכנסות של כמיליארד שקל. 

ישראל נחשבת למדינה הממוצבת באופן ייחודי לנצל את הפוטנציאל של שוק הקנאביס הרפואי. לישראל ידע וניסיון רב בחקלאות מתוחכמת בכלל ובתחום פיתוח מוצרים רפואיים בפרט, ובין היתר ברקיחה של תרכובות רפואיות, במכשירי הולכה חדשניים וכן בניתוח מידע רפואי שיכול לקשר בין מטופל לבין תרכובת קנאביס שמתאימה לו ולמחלתו.

ישראל הייתה אחת המדינות החלוצות באישור קנאביס רפואי ולכן התבססו בה מספר חברות שכבר עסקו בתחום, הנקראות "תשע החלוצות": תיקון עולם, פארמוקן (היום על סף מיזוג למדיקל הבורסאית), בטר קנאביס (על סף מיזוג עם ווייטסמוק), קנדוק (בבעלות מלאה של אינטרקיור), BOL (שקיבלה השקעה מעמיר שיווק הבורסאית) שיח, IMC, טבע אדיר וקנאבליס. 

במקביל, ישראל הייתה אחת המדינות האחרונות שעד לא מזמן שבהן ניתן היה לבצע ניסויים קליניים בתחום הקנאביס הרפואי, והיוותה מקור משיכה לחברות שהגיעו וביצעו את הניסויים שלהן כאן, כך שגם המערכת הרפואית צברה ידע יוצא דופן בעולם לגבי התחום.

אישור יצוא הקנאביס בממשלה מאפשר לחברות ובכיריהן להמשיך לחלום, אם כי ברור כי רק חלקן יצליחו גם לממש את הפוטנציאל. תשע החלוצות פיתחו ידע ייחודי לגבי גידול קנאביס רפואי, אולם חשוב לזכור כי הן פעלו תחת תקינה שהייתה מאוד רופפת, כאשר הידע לגבי השפעת המוצר והאופן שבו צריך להעריך ולשפוט אותו, הלך ונבנה במקביל לכך שהמוצר כבר ניתן לחולים. כך, שלחלק מן החברות הקיימות וגם לחברות החדשות שהצטרפו לתחום בעיקר בשנה האחרונה, יש עוד דרך לעשות עד שהמוצר שלהן יעמוד בתקן האיכות, שהעולם בינתיים למד לצפות לו.

ב-31.3 תיכנס לתוקף רפורמת הקנאביס בישראל, אשר מגדירה תקנים ברורים לגידול נאות ולייצור נאות של מוצרי קנאביס - חברות אשר לא יעמדו בתנאים הללו, לא תוכלנה לפעול בשוק הישראלי וכן לא תוכלנה לייצא. מתוך תשע החלוצות, רק ארבע עומדות היום בתקן הגידול החדש (אינטרקיור, BOL ,IMC ושיח).

מתוך החברות בעלות מפעלי הייצור, שהם עצמם דרישה חדשה שנבעה מן הרפורמה (לפני כן היו המגדלות מייבשות את הפרחים וממצות את השמנים בעצמן), רק שתי חברות כבר העמידו מפעלים מאושרים (פנאקסיה, ו-BOL). החברות האחרות, ותיקות כחדשות, נמצאות במירוץ נגד השעון להספיק את התקינה עד ל-31.3 ולפני אישור היצוא. 

חשוב להבהיר כי כל מוצר שיצא ליצוא וגם לשוק הישראלי החל מ-31.3, יצטרך גם אישור גידול תקני וגם אישור ייצור תקני, כלומר כל המוצרים יצטרכו לעבור דרך המפעלים המאושרים.

הערכות: יתרון במוצרים רפואיים ייחודיים מגובי מחקר

ההצעה לאפשר יצוא של קנאביס רפואי מישראל עלתה לראשונה לדיון בכנסת ב-2016, מהלך שהובל על ידי חברת תיקון עולם שנפגשה עם משרד האוצר ועם משרדים נוספים בנושא זה, כבר ב-2011. משרדי האוצר והחקלאות הצטרפו ליוזמה בשלב מוקדם יחסית, ולאחר מכן גם משרד הבריאות. בהמשך הגיעה תמיכה ממשרדי המשפטים, השוויון החברתי והכלכלה.

ב-2018 עלתה ההצעה לראשונה לדיון בממשלה, אולם נדחתה בעקבות התנגדות של המשרד לביטחון פנים אשר חשש מזליגה של חומר הגלם לשוק הבידורי הפרטי בישראל וכן מאפשרות של השתלטות של גורמים עבריינים על התחום. רק לאחר שעבר בימיה האחרונים של הכנסת היוצאת חוק שיזמו ח"כ יואב קיש ושר האוצר משה כחלון, שהסדיר את הסמכויות ותקציבים למשרד לביטחון פנים כדי שיוכל להתמודד עם סוגיות אלה, נסללה הדרך לאישור.

בתקופה בה דנה ישראל באפשרות היצוא נוספו יצואניות חדשות לשוק, ביניהן קנדה, אוסטרליה וגם מדינות כמו לסוטו האפריקאית, אשר תושביה מייצרים קנאביס לא חוקי כבר שנים והחליטה להכשיר את עסקיה בתחום.

מה יהיה, אם כך, היתרון היחסי של ישראל בתחום הקנאביס העולמי? ככל הנראה יהיה יתרון מחיר כלשהו, משום שישראל היא מדינה חמה, שבה קל יותר ליצר את המוצר. אולם, ככל שיכנסו ליצוא יותר מדינות מאפריקה ודרום אמריקה, כך יפחת היתרון בתחום הזה. לכן על פי ההערכות המוצרים בישראל יצטרכו להיות מוצרים רפואיים ייחודיים מגובים במחקר רפואי מקיף.

המדינות המייבאות כיום קנאביס רפואי עם THC הן: גרמניה, קנדה, צ'כיה, הולנד ודנמרק, כאשר לגבי קנדה המצב החוקי לא לגמרי ברור, אך בפועל אין יבוא למדינה היום. למדינות רבות ניתן לייצא מוצרים שמכילים CBD, חומר פעיל הנחשב למקל על כאב ומונע דלקות, אך לא THC, החומר הפעיל הממסטל בצמח.

השוק הישראלי מושך השקעות זרות, מגורמים אשר מזהים את היתרונות היחסיים הישראלים בתחום הקנאביס. אולם, הגורמים הללו אינם מעוניינים בפעילות בשוק הישראלי, ולכן אחרי התלהבות הראשונית בתחילת 2018, כשהחלה להסתמן אי ודאות לגבי עצם אישור היצוא ומועד האישור אם יגיע אי פעם, הרי שהעניין פחת, והשקעות שהיו אמורות להגיע, הפסיקו לזרום. כמו כן, משטרת ישראל עצרה חלק מן ההשקעות בטענה כי היא אינה יודעת כיצד לבחון גורמים בחו"ל ולוודא כי הם אינם עבריינים. במסגרת החוק שהסדיר את סמכויות המשטרה בתחום הקנאביס, קיבלה זו גם תקציב וגם הנחיות כיצד לבחון את המשקיעים ומהו פרק זמן סביר לסיים את הבדיקה. לכן יש להעריך כי בקרוב יחל זרם של השקעות זרות בפעילויות הקנאביס בישראל. 

"הדבר היה צריך לקרות כבר לפני שנה"

שרת המשפטים איילת שקד מסרה "ישראל, שמובילה את הטכנולוגיה החדשנית ביותר, מצטרפת היום למדינות מפותחות נוספות ביצוא הקנאביס הרפואי. הדבר היה צריך לקרות כבר לפני שנה ואני שמחה שהמחלוקת בין משרדי הממשלה נפתרה ואיפשרה את האישור החשוב הזה ליצוא הקנאביס. השימוש בטכנולוגיה הישראלית ויצוא הקנאביס הרפואי יכניס מיליארדי שקלים למדינה, יסייע לחקלאים והחשוב ביותר - יסייע לזקוקים לכך להחלים ממחלתם. אני מודה לשרים אורי אריאל, כחלון, ליצמן וארדן על תמיכתם בהצעה".

שר האוצר משה כחלון מסר כי "תמכתי לאורך כל הדרך באישור יצוא הקנאביס הרפואי מישראל, ואני מברך על אישורה בממשלה היום. יצוא הקנאביס הרפואי יעניק למדינת ישראל יתרון עצום בקשר שבין המחקר והפיתוח לבין החקלאות ותעשיית הקנאביס, יביא להכנסות משמעותיות של מטבע חוץ למדינה וימצה את היתרונות שיש למדינת ישראל לכל אורך שרשרת הייצור. חקלאים, מפעלי ייצור ומפיצים רבים ביצעו השקעות גדולות על סמך הכוונות שלנו, וכעת הם ייהנו מפרי עמלם. ההחלטה שאושרה היום נגררה יותר מדי שנים ללא הצדקה ממשית. אני מציע לכל שותפיי בהנהגת המדינה לפעול במהירות על מנת שלא נאבד לחלוטין את היתרון התחרותי שיש לנו בתחום זה".

ח"כ יואב קיש אמר היום כי:" מדינת ישראל היא בעלת ידע ייחודי בתחום החקלאות, וגם ידע רפואי נדרש - גם בתחום מיקסום הפוטנציאל הרפואי של הצמחים, וגם מבחינת הניסיון שנצבר בהקשר של התאמת זן או הרכב החומר למטופל מסויים על מחלה מסוימת.

"עד שהעברתי את החוק כל העגלה הזו הייתה תקועה. גם בגלל חשש לזליגה של החומר לשוק הפרטי בישראל וגם בגלל חשש מהשתלטות של גורמים מהעולם התחתון על הפעילות. מה שעשינו בחקיקה הוא הסדרה של סמכויות ותקציבים למשטרה כדי להתמודד עם שתי הבעיות הללו והתאפשר להוציא את המתווה לפועל".

עו"ד חגית ויינשטוק, ממשרד ויינשטוק זהבי המייצגת מגדלים, יזמים ומשקיעים ישראליים ובינלאומיים בתחום הקנאביס הרפואי, אמרה כי:" אני מברכת על החלטת הממשלה לפתוח את שוק הקנאביס ליצוא. לאחר מאבק ארוך והשקעות של מיליונים ע"י מגדלים ומשקיעים, יוכלו חברות ישראליות לייצא קנאביס לחו"ל.

"לאורך כל הדרך טענו כי מדינת ישראל היא מעצמה בתחום הקנאביס וכי העולם רק מחכה לפתיחת השוק ליצוא ובעוד כחצי שנה מהיום, לאחר שנחתמו כבר עסקאות במאות מיליוני שקלים עם מדינות כגון קנדה וגרמניה תוכל מדינת ישראל להביא את הבשורה שלה והניסיון הרב שצברה בתחום הקנאביס הרפואי לחזית הבמה".

יו"ר התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, בירך על אישור הממשלה, לפני זמן קצר, את יצוא הקנאביס הרפואי מישראל ואמר: "מדובר בבשורה אדירה למדינת ישראל, לחקלאי ישראל ולמיליוני חולים ומטופלים בעולם! שכן, קנאביס רפואי, בהיותו טיפול טבעי המסייע להתמודדות עם מחלות קשות ביותר, הוא אחד המוצרים המבוקשים ביותר בשוק הרפואה הטבעית בעולם כולו.

"ישראל נחשבת, מזה שנים רבות, לבירה העולמית של המחקר והפיתוח בענף הקנאביס הרפואי בכלל ובמחקרים קליניים פורצי דרך בתחום הרפואה בפרט, וזוהי הזדמנות באמת אמיתית, לתת דחיפה משמעותית למאות חקלאים, תעשיות נלוות, אלפי משפחות וידיים עובדות, רובם בפריפריה ובמקביל לייצר הכנסה משמעותית למדינת ישראל".

ד"ר דדי סגל, מנכ"ל פנאקסיה תעשיות פרמצבטיות, אחת משתי יצרניות תרופות הקנאביס המאושרות בישראל, אמר היום כי "האישור ליצוא קנאביס, מאפשר סוף סוף למנף את הפוטנציאל הגדול הטמון בו, שהוא כלכלי ובריאותי בעת ובעונה אחת. מדובר בכניסה של ישראל לשוק עולמי, המגלגל כ-13 מיליארד דולר בשנה וצומח במהירות בכ-30% מדי שנה.

"היכולת שפיתחנו לייצור תרופות קנאביס בסטנדרטים המקובלים בעולם הפארמה, הפעילות הקיימת בשוק הבינלאומי, והידע ברישום תרופות בחו"ל והתמודדות מוצלחת עם כללי הרגולציה בשווקים אחרים, תפתח לא רק לפנאקסיה - אלא גם למגדלים הרבים המייצרים באמצעותנו - שוק עולמי עם ביקוש ענק. זאת, כיוון שהאישור לייצא יהיה רק למוצרים אשר יוצרו במפעלים בעלי תקן GMP בלבד ואין אישור ליצוא קנאביס ישירות מהמגדלים".

השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, מסר: "אני שמח ומברך על אישור יצוא הקנאביס הרפואי בממשלה. כשר לביטחון הפנים אחריותי להגן גם על הנוער בישראל מהצפת המדינה בסמים. לכן גיביתי את בקשת המשטרה לקבל את הסמכויות הנדרשות לפיקוח על חוות הקנאביס, ולאכיפה כנגד המפרים את תנאי הרישיון, והכל על מנת לשמור על ביטחון הציבור. הצעת המחליטים שאושרה היום על ידי הממשלה משלימה את המהלך ותאפשר למדינת ישראל להיכנס במהרה לענף יצוא הקנאביס הרפואי לעולם וגם תאפשר את הפיקוח הנדרש".

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, מסרה כי "אני מברכת על ההחלטה לאשר יצוא קנאביס מישראל. כשהתחלנו את המאבק הזה הסתכלו עלינו בגיחוך, אבל אנחנו לא ויתרנו. היום ברור לכולם שהפוטנציאל של ישראל בענף הקנאביס הוא אדיר וטוב שהוא מתחיל להתממש. כעת הזמן לשלב הבא במהפכה והוא לגליזציה מלאה".

תגובת חברת תיקון עולם: "תיקון עולם פעלה מול משרד האוצר ומשרדי ממשלה נוספים כדי לקדם את היצוא כבר משנת 2011 ואנו מרוצים מאוד שכיום הנושא נתמך ע״י כל משרדי הממשלה ללא יוצא מן הכלל. היצוא מעבר לסכומים המשמעותיים שיכניס לקופת המדינה, יאפשר גם תעסוקה לחקלאים רבים.

"ישראל היא מובילת העולם בתחום המחקר והפיתוח של הקנאביס הרפואי והיצוא יאפשר קידום משמעותי גם בתחומים אלו. מהצלחות הטיפול הדרמטיות, יוכלו להנות גם חולים רבים בעולם ולכך עשויה להיות השפעה גם על חיזוק תדמיתה החיובי של ישראל".

מחברת בזלת, יצרנית קנאביס רפואי, נמסר: "אנו מברכים על החלטת הממשלה, אשר תאפשר לשוק הישראלי לפרוץ דרך למוצרי קנאביס רפואי מעבר לים".

עו"ד רעות אלפיה, שותפה ומנהלת מחלקת הקנאביס בפרמת עורכי הדין הבינלאומית ZAG-S&W אומרת כי "החלטת הממשלה היום היא יום חג לתעשיית הקנאביס בישראל, ומהווה צעד היסטורי שפותח את השער ליצוא. יש למדינת ישראל יתרון משמעותי בתחומי המחקר והפיתוח וכן בתחום הגידול של קנאביס רפואי, אך החסם הרגולטורי מנע האפשרות לממש את הפוטנציאל האדיר בתחום זה.

"אך עדיין, עד היצוא בפועל, נדרשת עוד עבודה רגולטורית נוספת. כעת, נדרש להתקין את התקנות, איך יראה היצוא - האם החברות עצמן ייצאו, או האם יקום גוף ממשלתי שייצא, איזה מוצרים אפשר יהיה לייצא, האם אפשר יהיה לייצא שמנים, או מוצרים נוספים. להערכתי, תחלוף לפחות חצי שנה עד שיתקינו את התקנות, ובמיוחד שכעת הבחירות עכבות את השלמת ההליך".

אברהם דריזין, מנכ"ל חברת נקסטייג': "אישור היצוא הוא צעד חיובי קדימה. ישראל מצבה את עצמה כמעצמת מחקר בתחום הקנאביס והאישור יאפשר לחברות להצדיק השקעה שתאפשר לתרגם את המחקר למוצרים מסחריים. אנחנו משוכנעים שחברות אשר ימצבו את עצמן עם מוצרים ברמת פיתוח ועלות גבוהה, הדירים, בטוחים ומוכחים בדומה לשוק הפארמה, יהפכו למוצרים שישווקו בכל העולם".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב''כ לשעבר רונן בר / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש שב"כ לשעבר נגד ראש ממשלה: מהם הסיכויים המשפטיים ומהו סכום הפיצוי המקסימלי?

ראש השב"כ לשעבר רונן בר מתכנן להגיש תביעת דיבה נגד ראש הממשלה בעקבות האשמותיו סביב האירועים שקדמו ל-7 באוקטובר ● האם חסינותו של נתניהו תעמוד לו, איך תפעל דוקטרינת "הגלישה מהתפקיד", ומה תקרת הפיצויים בתביעה?

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

טל אמסלם, לבנת סילברמן ואביבה סילברמן-שתפ אוריאל סילברמן זל ורשת הפטיסרי דודו אוטמזגין / צילום: עומרי אבוחצירא

לציון שלוש שנים ל־7 באוקטובר: המחווה לזכר אוריאל סילברמן ז”ל

לקראת יום השנה השלישי ל־7 באוקטובר, רשת הפטיסרי דודו אוטמזגין משיקה חבילת עוגיות שוקולד צ’יפס המבוססת על מתכון שפיתח רס”ל (מיל.) אוריאל אביעד סילברמן ז”ל, שנפל בקרב ברצועת עזה ● וגם: מתחם קולנוע חדש יוקם בקניון רננים בהשקעה של כ־12 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

שדה התעופה סכיפהול בהולנד / צילום: Shutterstock

"חיפושים פוגעניים": משרד החוץ מזהיר את הטסים לאמסטרדם, ומגרש דיפלומטיים הולנדים

בעקבות הסנקציות המחמירות במיוחד שנכנסו לתוקף בהולנד נגד מוצרי ההתנחלויות, ובעקבות מה שנראה כאכיפה קפדנית ואף פוגענית, משרד החוץ הודיע על סילוק הדיפלומטים ההולנדים הפועלים מול הרשות הפלסטינית מישראל ● צעד דומה בוצע מול בריטניה בזמן האחרון

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

"משהו תמיד נשבר בסוף" - האזהרה משוק האג"ח

תשואות האג"ח בארה"ב כבר נסחרות בשיאים של עשרות שנים, אך ממשיכות בדרכן כלפי מעלה, בעיקר בגלל זעזוע האנרגיה העולמי והחששות מאינפלציה עיקשת ● עלייה מהירה בתשואות קדמה לרבים מהאסונות הכלכליים ב-50 השנה האחרונות, ואנליסטים מנסים להעריך כמה גבוהות עליהן להיות כדי ששוק המניות יתחיל להינזק

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מנכ"ל אנבידיה סימן את התחום הלוהט הבא: עכשיו הוא נכנס אליו

אחרי ש-OpenAI עצרה את הפיתוח בשל אירועי סייבר חמורים, אנבידיה מנצלת את המומנטום ומשיקה כלי קוד פתוח לניטור ובדיקת סוכני AI לפני הרצתם, כחלק מתפיסת הבטיחות החדשה של ג'נסן הואנג

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

צוות OpenWeb

חד הקרן מתל אביב שכמעט והנפיק - מבקש הקפאת הליכים

אופן ווב, שהגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר והכינה את הקרקע להנפקה, מבקשת הקפאת הליכים בשל חוב של 20 מיליון דולר לקרן ליקווידיטי • החברה טוענת כי הקרן הקפיאה את חשבונותיה וסיכלה את ניסיונותיה להשיג מימון ולהימכר, וכי בכך הובילה אותה לחדלות פירעון ● במייל לעובדים, המנכ"ל האשים את הקרן: "פעולותיה היו מכוונות, ולתפיסתנו, דורסניות"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

הפעם זה יחזיק? אייר אינדיה חוזרת לישראל

אחר שלל ביטולים ודחיות, חברת התעופה ההודית צפויה לחזור לישראל ב-1 בדצמבר ולהפעיל 5 טיסות שבועיות ● הקו של אייר אינדיה יהיה בשלב זה הקו היחיד שמחבר באופן ישיר בין ישראל להודו

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יוצאת למהלך היסטורי של 150 מיליארד דולר

יצרנית השבבים הודיעה כי תגדיל את תוכנית רכישת המניות העצמית שלה ב־150 מיליארד דולר לסכום של 235 מיליארד - התוכנית הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה ואי־פעם בוול סטריט ● המנכ"ל ג'נסן הואנג: "הצמיחה מונעת משינוי שמתרחש פעם בדור"

אופיר שריד / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

מנכ"ל מליסרון אופיר שריד הלך לעולמו

אופיר שריד, שהלך היום לעולמו בגיל 54 לאחר מאבק במחלה קשה, הוביל את מליסרון כמעט שבע שנים ונחשב למנהל ג'נטלמני ומוערך בענף ייצרי ● הוא נכנס לתפקיד רגע לפני הקורונה, הוביל את החברה בשינוי אסטרטגי שכלל כניסה משמעותית למגורים, ובמקביל המשיך להרחיב ולחזק את פעילות הקניונים

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

המניה שצנחה היום ב-16% ואיבדה כבר למעלה ממיליארד שקל

מניית אלקטרה נדל"ן, המתמחה ברכישת מקבצי דיור בארה"ב, צללה במסחר בת"א ● בשוק יש מי שמצביע על יציאתה הצפויה של המניה ממדד ת"א 90 בעדכון המדדים הקרוב, אך גם עליית הריבית בארה"ב עלולה להיות קשורה למגמה השלילית

אילוסטרציה: Shutterstock

"שערוריה": בית הדין הכריח חברה לשלם פיצויי עתק לעובד. כך היא הגיבה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

בית המשפט המחוזי מרכז אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה, לאחר שקבע כי קיימת אפשרות סבירה שהיא לא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בשוק האג"ח מתחילה לזלוג למניות

שוק האג"ח האמריקאי שולח סימני אזהרה, עם תשואה של 5.2% באג"ח הממשלתיות • בינתיים שוקי המניות כמעט לא מגיבים, אבל בגולדמן זאקס מזהירים כי עליית התשואות עלולה להצית גל מימושים • גם האג"ח הישראליות מתחילות להרגיש את הלחץ

אילוסטרציה: Shutterstock

צו עיכוב הליכים לסוכנות רכבי היוקרה שנקלעה לחובות של 97 מיליון שקל

ביהמ"ש הוציא צו עיכוב הליכים ל-45 ימים לסוכנות רכבי היוקרה ביי אנד דרייב שבבעלות אורי דגמי ויצחק מאיה, זאת לאחר שהגיעה למשבר תזרימי חריף ● המהלך נועד לאפשר לחברה לגבש עסקה למכירת מתחם הפעילות שלה בנתניה תמורת 51 מיליון שקל

מימין: רונן עקביה ורום שחר / צילום: עזרא לוי

בית וגג לא מסתפקת במרכז: "בת גלים בחיפה זו שכונה ששנים חיכתה לבום"

שלוש שנים לאחר שמשפחת שחר נכנסה לחברת בית וגג, המנכ"ל רונן עקביה והדירקטור רום שחר מספרים בראיון לגלובס על הפנייה למגה־פרויקטים מחוץ לגוש דן: "זו חברה שהולכת לבנות בחיפה בבת־אחת יותר ממה שהיא בנתה עד היום מצרפית בכל המקומות"