גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבזבוז הכפול: השכונות החדשות בערים מביאות תושבים אך זוללות משאבים

בניגוד למגמה בעולם, בישראל דווקא משפחות צעירות עוזבות את העיר הגדולה • הערים שקולטות את המהגרים מקבלות מצד אחד אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי חזק, אך מהצד השני התכנון בישראל יוצר שכונות חדשות שלא קשורות אל העיר ושואבות תקציבים באופן לא פרופורציונלי • מחקר חדש מתריע מהשלכות התהליך

פתח תקווה-שכונת אם המושבות / צילום: תמר מצפי
פתח תקווה-שכונת אם המושבות / צילום: תמר מצפי

האם שכונות חדשות שהוקמו ועדיין מוקמות בשיפולי יישובים כפי שקורה ביבנה, ראש העין, כפר יונה, קדימה-צורן, באר יעקב, נתניה ועוד, הן סיפור הצלחה? אם בוחנים את הנתונים הסטטיסטיים - אין ספק שהתשובה חיובית. מספר התושבים בכל היישובים הללו עלה מאוד, והחתך הסוציו-אקונומי של תושביהן - זינק.

אולם מחקר שנערך לאחרונה על ידי שתי חוקרות במסגרת החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל-אביב מראה שההשבחה נותרה על הנייר, וכי בחשבון הכולל השכונות הללו גורמות לבעיות כלכליות וחברתיות לכל היישובים שבהם הן מוקמות, והסטטיסטיקה נותרת על הנייר.

כותבות המחקר הן שגית אזארי-ויזל, דוקטורנטית בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל-אביב וד"ר רוית חננאל, ראש המעבדה להתחדשות עירונית, החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטה.

בעיקרו דן המחקר בשינויים בדפוסי הגירה הפנימית בישראל במאה הנוכחית. ברמה האזורית, להגירה הפנימית בישראל יש חוקיות ברורה: בין השנים 2000 ל-2015 רק מחוזות המרכז ויהודה ושומרון החזיקו במאזן הגירה חיובי. כל ייתר המחוזות רשמו באופן כמעט עקבי מאזנים שליליים. כך, ההגירה החיובית למרכז הגיעה לכמות ממוצעת של 12.1 אלף איש בשנה, וזאת לעומת מאזן שלילי של 5,000 איש בשנה בממוצע ממחוז תל-אביב ושל 4,960 בממוצע לשנה מירושלים.

שיעור גידול האוכלוסיה בערים נבחרות מסביב

החוקרות התמקדו במחקרן ביחסים שבין מחוזות תל-אביב ומרכז, משום שמחוז המרכז מקיף את תל-אביב מצפון, מדרום וממזרח. השתיים הגדירו את שני המחוזות הללו, בתוספת הערים אריאל מצפון מזרח (שמשתייכת למחוז יו"ש) ואשדוד וקרית מלאכי בדרום (שתיהן משתייכות למחוז הדרום) כמטרופולין תל-אביב, שבסך הכל כולל 3.7 מיליון איש, 43% ממספר התושבים במדינה.

השתיים בחנו את מאזני ההגירה העירוניים ב-29 ערי המטרופולין (10 במחוז תל-אביב והיתר במחוז המרכז), בין השנים 2000 ל-2007 ו-2008 ל-2015. בשתי התקופות ניכר היה כי יש זהות רבה בין היוצאים ממחוז תל-אביב לבין המתיישבים במחוז המרכז: רובם הם בני 30-64, וילדים בני 0-14. במילים אחרות, חלק ניכר מהמשפחות עם ילדים קטנים שעזבו את תל-אביב - התיישבו באחת מערי מחוז המרכז.

ואולם, נמצאו הבדלים תהומיים בין דפוסי ההגירה שהיו בתקופה שבין 2000 ל-2007 לבין אלה הנוכחיים (המחקר בדק רק עד לשנת 2015, ואולם כל הסימנים מורים, כי מגמה זו נמשכת גם כיום). בעוד שבתקופה הראשונה נמצאה מגמה מעורבת של הגירה - היו שהיגרו ממחוז תל-אביב החוצה והיו שהיגרו ממחוז המרכז למחוז תל-אביב, אחרי 2008 רוב הערים שבמחוז תל-אביב החלו לסבול ממאזן הגירה שלילי בעוד שרוב היישובים שבמחוז מרכז אופיינו ממאזן הגירה חיובי, עד כדי כך, שחלקם אף הכפילו את אוכלוסייתם.

קדימה / צילום: עינת לברון

ניתוח של זהות המהגרים לתל-אביב לאורך כל השנים העלה, כי כמעט כולם הם צעירים ורווקים, בעוד שהמהגרים מתל-אביב ומהערים הסמוכות למעגלים החיצוניים המרוחקים יותר במחוז מרכז, היו כאמור בעיקר משקי בית עם ילדים.

דפוס זה של הגירה מעניין, משום שהוא סותר דפוסים שנמצאו במחקרים שבוצעו ברחבי העולם. אלה העלו, כי בדרך כלל משקי בית עם ילדים נוטים פחות להגר מאשר רווקים, פנויים וזוגות ללא ילדים, וכשהם כבר עושים זאת, הם עוברים דירה למרחק קצר בתוך העיר, כדי שלא לנתק מגע עם הקשרים החברתיים שלהם.

בישראל הדברים שונים. אמנם במונחים בינלאומיים, הגירה מלב המטרופולין למרחק של 30 ק"מ, כגון מתל-אביב לגן יבנה, אינה נחשבת לחריגה והיא אף אינה מחייבת שינוי במקום עבודה ואינה מביאה לניתוק קשרים חברתיים, אולם דבר בולט אחר שנמצא בדפוסי ההגירה הישראלים, ששונה מדפוסי ההגירה הנהוגים בעולם, הוא מצבם הסוציו אקונומי של המהגרים אל מול יעד ההגירה. בעוד שבארה"ב ובאירופה נהוג שהמהגרים החדשים חלשים מבחינה סוציו אקונומית לעומת התושבים הוותיקים. כאן קרה הפוך, והתברר, כי בחלק ניכר מהמקרים המהגרים הישראלים אל ערי הלוויין של תל-אביב, היו חזקים משמעותית ממצב היישוב אליו הם היגרו.

הפערים היו כה גדולים ומספר המהגרים כה גדול, שבתוך שנים אחדות קפץ האשכול הסוציו אקונומי של היישובים שסומנו כיעדי הגירה. כך קרה מאז 2007 בבאר יעקב, קדימה-צורן, ראש העין, נתניה, גדרה, כפר יונה, גן יבנה, נס ציונה ויהוד מונוסון. לעומת זאת, הערים שבמחוז תל-אביב, שמהן הגיעו המהגרים, כמעט שלא השתנו מבחינה סוציו אקונומית, באותה תקופה.

ד"ר רווית חננאל / צילום: שלומי יוסף

לא רק העלייה במחירי הדירות

מה מסביר את דפוסי ההגירה הלא רגילים הללו, ומה המשמעות של התהליכים על היישובים, והתושבים הוותיקים והחדשים? התשובה המידית והטבעית להגירה היא עליית מחירי הדירות, וזו אכן התשובה הראשונה של החוקרות. מחירי הדירות אמנם עלו בשני המחוזות - תל-אביב והמרכז - ואולם בתל-אביב וסביבתה המחירים היו גבוהים מלכתחילה כבר בתחילת שנות האלפיים, כשמחירי הדירות בשאר המדינה טרם החלו לעלות. הדירות במרכז הארץ היו נגישות יותר מאשר אלה בתל-אביב, ומשקי בית החליטו להתיישב בערי המרכז, וזאת כאמור, מבלי לשנות את מקומות עבודתם ואת קשריהם החברתיים. על רקע זה, לא פלא שזוגות צעירים יחסית עם ילדים, בחרו לחפש את עתידם במקומות שבהם מחירי הדיור נמוכים יותר.

אף על פי כן, מאז 2008 ההגירה השלילית מהערים שסמוכות לתל-אביב לעומת ההגירה החיובית שנרשמה בערי המרכז, אינן יכולות להיות מוסברות אך ורק ממחירי הדירות.

ההסבר הנוסף שמעניקות החוקרות לתופעה חשוב ביותר, והוא קשור לתכנון ולבנייה. בעוד שהבנייה בתל-אביב ובערים הסמוכות נותרה ישנה ומוזנחת, וכללה בעיקר דירות קטנות, בערים המרוחקות יותר הוקמו שכונות חדשות ומודרניות, דירות גדולות ומרווחות, גני ילדים, בתי ספר חדשים מבני ציבור חדשים הוקמו, נסללו כבישים חדשים, פארקים ועוד. כל אלה משכו את בני מעמד הביניים. סיבה זו בתוספת למחירים הזולים יחסית, הביאה אותם לקבל את ההחלטה - והם עזבו את תל-אביב וסביבתה, לטובת ערים מעט מרוחקות יותר.

לכאורה מדובר בתופעה חיובית - ערים עניות יחסית קולטות לתוכן מהגרים חדשים ואמידים יחסית, ואלה מסייעים להתפתחותן. ואכן, כך באמת מורים הנתונים הסטטיסטים היבשים: במסגרת התהליכים הנרחבים הללו הפערים הסוציו-אקונומיים בין מרכז מטרופולין תל-אביב לשוליו הצטמצמו. אחרי שנים רבות הערים הללו החלו להתפתח ולגדול באוכלוסייתן ועל הנייר הדברים נראים באור חיובי.

ואולם החוקרות מזהירות, שלצד הנתונים הסטטיסטיים המעודדים, יש הרבה מאוד בעיות ונזקים, שנגרמים מהתהליך. ראשית, השכונות החדשות אינן מתמזגות בערים עצמן, אלא ממוקמות מחוצה להן, באזורים מבודדים, עם מערכות כבישים עצמאיות ועם מחלפי יציאה לעורקי תחבורה ראשיים, שלא מחייבות את התושבים לעבור דרך מרכז העיר, או להזדקק לשירותיה.

יש להם מוסדות ציבור וחינוך עצמאיים, מרכזי קניות משלהם מתנ"סים, ולמעשה, אומרות החוקרות, המהגרים החדשים אינם מתערים בעיר, אינם באמת משביחים אותה, ויוצרים מעין מושבה נפרדת בתוכה.

יותר מזה: החוקרות מציינות, כי המהגרים החדשים לא מגלים שום הזדהות עם העיר החדשה, אלא עם שכונה מגוריהם. "המתיישבים החדשים לא מתגוררים ביבנה, אלא ביבנה הצעירה; הם לא גרים בראש העין, אלא בפסגות אפק, ולבטח לא בנתניה, אלא באגמים", כתבו במחקרן.

"לכאורה מדובר במעבר של כוח צעיר ואיכותי מהמרכז לשוליים, אבל בפועל מדובר בסוג חדש של סגרגציה חברתית וכלכלית שמתרחשת גם בתוך ערים שרחוקות יותר מהמרכז", אומרת חננאל. וזו תופעה חדשה יחסית. עד לאחרונה דיברו על פערים בין-אזוריים או בין-יישוביים. הדברים השתנו, מבחינה זו - ולא לחיוב.

באר יעקב / צילום: איל יצהר

בממשלה מסתכלים רק על הסטטיסטיקה

בעיה אחרת שנוצרה בעקבות הבנייה של השכונות החדשות היא העלויות של השכונות הללו לערים שבהן הן מוקמות. רק בשנים האחרונות החלו להפנים בישראל, שתוספת תושבים לעיר, אינה מוסיפה הכנסות לקופת הרשות המקומית, אלא להפך - מהווה מקור לגירעון. השכונות החדשות מצריכות את הרשויות להשקיע כספים רבים בפיתוח, ניהול ותחזוקה, והדברים באים במידה רבה על חשבון השכונות הוותיקות ביישוב.

"נכון. ליישוב יש עוגה תקציבית מסוימת וברגע שאתה מפנה אותה לטובת השכונות הטובות של העיר, זה בא על חשבון התושבים הפחות חזקים שלה", אומרת חננאל.

בממשלה העדיפו להסתכל על הסטטיסטיקות. הבינו שהזוגות הצעירים כיום רוצים לעבור להתגורר בשכונות חדשות, יפות ומרווחות, עם לובי משיש, חניה פרטית, מעלית, בית ספר ופארק, ואם אפשר - שיהיו סגורות ומנותקות מהיישובים שאליהן הן משויכות מוניציפלית, והכל במחיר דירה זול יחסית. זה בדיוק הדפוס שניתן לראות בתוכניות הותמ"ל ובהסכמי-הגג.

גם הסכמי-הגג מחזקים את השונות בין השכונות החדשות לישנות בכך שהם מקצים תקציבים לפיתוח השכונות החדשות, אך כמעט שלא נוגעים בשכונות הישנות.

"מחקר שערכנו על הסכמי-הגג שואל, אם הסכמי-הגג מחזקים על העצמאות של הרשויות המקומיות, או לא, ואנו מראים שלא רק שהן לא הופכות לעצמאיות יותר, הן הופכות לנתמכות סעד", אומרת חננאל, "זה מחליש את הרשויות המקומית ואת השכונות הוותיקות יותר, שכמעט שלא נהנות מהשתתפות הממשלה במימון הפיתוח".

בכנס שנערך ביום שלישי שעבר באוניברסיטת תל-אביב בנושא הותמ"ל והשטחים הפתוחים והחקלאיים בישראל, חננאל התבטאה בצורה קשה נגד הותמ"ל, והזהירה על עתיד השכונות המתוכננות במסגרת הוועדה הזו: "מכיוון שהותמ"ל מוותרת בתוכניות שלה על נגישויות, ובמיוחד על כבישי גישה, היא גורמת שהשכונות הללו יישארו מנותקות ממוקדי תעסוקה", היא מסבירה, "זה יגרום לאוכלוסיות לברוח משם, בדיוק כפי שקורה במקומות דומים בעולם. האוכלוסייה החזקה עוזבת ומי שנשאר זו האוכלוסייה הוותיקה, שאין לה לאן לעבור, ומחירי הדיור יורדים. כבר עכשיו רואים בחלק מהשכונות החדשות סימנים לאפשרות שתופעה כזו תתרחש גם אצלנו, אבל אין לנו עדיין ממצאים מובהקים".

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן