גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם בדיכאון? חכו שנה לפסיכולוג; המסמך שחושף את כישלון הרפורמה בבריאות הנפש

הפסיכיאטרית שהובילה את הרפורמה בבריאות הנפש רק לפני 3 שנים יוצאת באזהרה חמורה • במכתב ששלחה ושהגיע לידי "גלובס", היא מונה שורת כשלים באופן יישום הרפורמה • לטענתה, חלק מהתקציב המיועד (כ-2 מיליארד שקל) כלל לא נוצל, והתורים בלתי נסבלים • משרד הבריאות: "יש היום יותר שירותים ליותר מטופלים"

דיכאון/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
דיכאון/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

"קרוב לשלוש שנים וחצי מאז נכנסה לתוקף הרפורמה בבריאות הנפש, וזמינות השירותים בבריאות הנפש רחוקה מלהיות סבירה... מצב תורי ההמתנה לטיפול נפשי בכלל, ולטיפול פסיכותרפי בפרט חמור מאוד... במרפאות בכל הארץ ישנם תורים של חודשים ארוכים לטיפול פסיכותרפי - לעיתים אף למעלה משנה המתנה - ושל אנשים שממשיכים לסבול ממצוקה נפשית באין מענה, על כל ההשלכות שבכך: הידרדרות נפשית, תחלואה גופנית, השלכות משפחתיות וחברתיות, הסטה למערכת הפרטית למי שידו משגת". התיאורים החריפים האלו, המתייחסים לטיב השירותים בתחום בריאות הנפש בישראל - שלוש שנים וחצי אחרי שיצאה לדרך הרפורמה בתחום - מגיעים דווקא ממי שאחראית לתחום במשרד הבריאות, ד"ר טל ברגמן-לוי.

לאחרונה שלחה ברגמן-לוי מכתב למנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, תחת הנושא: "זמני המתנה בבריאות הנפש - הכרח לפעולה דחופה". במכתב, שהגיע לידי "גלובס", פורטת ברגמן-לוי - ראש האגף לבריאות הנפש במשרד - שורת ליקויים ובעיות שבגללם לתפישתה הרפורמה לא מצליחה להשיג את מטרתה: להפוך את שירותי בריאות הנפש הציבוריים בישראל לנגישים ושווים לכל נפש. וכפי שניסח זאת בעצמו סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, בעת שהשיק את הרפורמה ב-2015: "חשוב שגם בפריפריה יקבלו טיפול בבריאות הנפש. זה חברתי וזה הכי חשוב".

אלא שעל אף שהתקציב למרפאות בריאות הנפש בישראל הוכפל בהשוואה למצב טרם הרפורמה, הרי שמעגל המטופלים התרחב ב-40 אלף בלבד - עלייה של 15% - ומספר הפגישות הטיפוליות פר-מטופל דווקא ירד. המספר הממוצע טרם הרפורמה היה כ-10 פגישות למטופל בהערכת חסר, ואילו כיום מדובר בשבע פגישות לאדם בממוצע בלבד, כך לפי נתוני משרד הבריאות. היעד שאליו שואפים באגף בריאות הנפש, בהתאם למקובל בעולם, הוא 9-12 פגישות למטופל. בנוסף, חלק מהמטופלים החדשים משלמים 130 שקל לפגישה אצל מטפלים עצמאיים, כאשר קודם לכן הטיפולים ניתנו ללא עלות.

צריכים פסיכולוג?

תורים ארוכים מהמקובל בעולם

האם לפחות התורים קוצרו? על התשובה הזו אי אפשר להשיב, שכן לא ברור מה היו אורכי התורים טרם הרפורמה. מה שכן בטוח, הוא שהתורים היום לטיפול במערכת הציבורית ארוכים באופן קיצוני.

נכון ל-2018, ההמתנה לטיפול פסיכותרפי לפי מדגם שערכו במשרד הבריאות במרפאות הממשלתיות ובקופות נמשכת 150 ימים. כלומר, 5 חודשים. מדובר בהמתנה ארוכה במיוחד, גם בהשוואה להמתנות לרופאים מומחים שונים, כמו אף אוזן גרון (7 ימים), אורתופדיה (20 ימים), נוירולוגיה (32 ימים) ואנדוקרינולוגיה (90 ימים). דווקא ההמתנה למפגש עם פסיכיאטר בישראל יחסית סבירה - 40 ימים. ברגמן-לוי מתייחסת במכתבה לתורים הארוכים האלה, כפי שהוצגו באוקטובר בפני מועצת הבריאות.

הנה כמה דוגמאות להמתנות שנמצאו במדגם: במרפאת כללית בחיפה ממתינים לטיפול 24 שבועות; במכבי, באר-שבע - 52 שבועות; במאוחדת בת-ים - 28 שבועות; ובלאומית נתניה - 6 שבועות.

וכמה זמן ממתינים לטיפול נפשי בעולם? שישה שבועות בלבד בהולנד, ארבעה שבועות בצרפת, ובקנדה ובדנמרק - כחודש בלבד. בניגוד לכל אלה, בישראל אין סטנדרט הקובע מהו זמן ההמתנה המקסימלי לטיפול (או למפגש עם רופא). כל שיש לנו כאן הוא האמירה העמומה מחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שלפיה שירותי הסל יינתנו "בזמן סביר ובמרחק סביר".

בעולם - חייבים לספק טיפול תוך חודש

אלא שכדי לקצר את התורים, קובעת ברגמן-לוי, חייב להיקבע סטנדרט כזה. "מתוך למידה ממערכות בריאות בעולם יש לקבוע זמן המתנה לקבלה לאבחון שאינו עולה על 30 יום, וזמן המתנה עד לתחילת טיפול, לרבות טיפול פסיכותרפי בטווח של מקסימום 4-6 שבועות ממועד האבחון", היא כותבת, "אחרת יעילות הטיפול יורדת משמעותית. על מנת לעקוב אחר עמידה בסטנדרט יצטרך המשרד למדוד, לעקוב ולפרסם לציבור את זמני ההמתנה באופן שוטף, תהליך שקרוב להיות בשל כבר כיום. פרסום של סטנדרט גם יאפשר למבוטח לדעת מהן זכויותיו באופן ברור, ולתבוע את מימושן מהקופה".

גורם בכיר במשרד הבריאות שהיה גם הוא ממובילי הרפורמה, אומר כי אף שהוא מסכים שהתורים לקבלת טיפול נפשי ארוכים ביותר, הרי שצריך להביא בחשבון שההמתנות הידועות כיום מבוססות על מדגם בלבד. "לא מדובר במדידה סיסטמטית. למדוד תורים זה עניין מסובך".

בנוגע לצורך בסטנדרט של זמן המתנה, הוא אומר: "זה נושא שמעסיק אותנו ואנחנו עובדים ומדברים על זה. אין ספק שהתורים ארוכים מדי. אנחנו לא יודעים במדויק מה היה המצב התורים טרם הרפורמה. כן ידוע שהיום יש יותר שירותים ליותר מטופלים, ובשיעורים מרשימים".

מדוע התורים ארוכים כל כך? לפי ברגמן-לוי, סיבה עיקרית לכך הוא מחסור במטפלים בשירות הציבורי. "זאת", היא כותבת, "כאשר ידוע כי בישראל אין מחסור במטפלים פסיכותרפיסטים, הנמצאים כים בחלקם הגדול במגזר הפרטי. עבור אדם השרוי בדיכאון או בחרדה, קל וחומר במצבים יותר מורכבים, טיפול פסיכותרפי הוא תרופה, והמתנה של חודשים רבים לקבלתה משמעותה סבל מתמשך. וזאת עוד מבלי להתייחס להשלכות על משפחתו וסביבתו של האדם שבמצוקה".

לדבריה, למרות שפעלה להגדיל את מספר המטפלים בקופות - חלקם שכירים וחלקם עצמאים העובדים מולן כפרילנסרים ומקבלים בקליניקות פרטיות - "פעולות אלו לא השיגו את מטרתן, וכי קצב גיוס מטפלים חדשים בתחום...לא עלה ובמקרים מסוימים אף הצטמצם. אנו נמצאים היום בחסר של כ- 400-300 מטפלים במערכת הציבורית". הערכות מדברות על כך שהחסר גדול בהרבה ומגיע לכ-1,000 מטפלים . גם הגורם במשרד הבריאות מכיר בכך שאף שיש מספיק פסיכלוגים יחסית לאוכלוסיה במדינת ישראל, בקופות אין מספיק תקנים בעבורם. והמצב בפריפריה, עוד גרוע בהרבה מאשר במרכז.

למה לי רפורמה?

הכסף לא צבוע, ונעלם

עניין שעורר שאלות ומחלוקת עוד לפני שהרפורמה יצאה לדרך, נגע לכך שהתקציב השנתי הגדול המיועד לה ויועבר לקופות, כ-2 מיליארד שקל, אינו צבוע. כלומר, לא מחייב את הקופות להשתמש בו ספציפית לצורכי בריאות הנפש. כעת נראה שהמתריעים בשער צדקו, שכן לפיה ברגמן-לוי חלק מהתקציב - "בהיקפים של עשרות אחוזים" - בכלל לא נוצל. זאת כאשר, "ניצול של תקציב זה במלואו יכול להביא לשיפור משמעותי בהיקף וזמינות השירותים". לפי הערכות, מדובר בלפחות 30% מהתקציב שלא הלך לייעודו בתחום בריאות הנפש, כי אם לתחומים אחרים. לכן כותבת ברגמן-לוי, "צביעת הכסף, לפחות לתקופה מסוימת, תחייב את הקופות להקצות את תקציבי הרפורמה לתחום בריאות הנפש. הפעלת חלופה זו תצריך מעקב שוטף של המשרד אחר תקציבי הקופות, אך בלי ספק תביא לשיפור משמעותי במצבת המטפלים בקופות, ולקיצור משך ההמתנה לטיפול".

אז למה לא לצבוע את הכסף? "כי הקופה מחויבת לתת שירות, ובאחריותה להחליט איך ועל מה לחלק את התקציב שלה", מסביר הגורם ממשרד הבריאות. "בכל מקרה נבדוק אם אכן תקציבי בריאות הנפש לא הגיעו למיצוי מלא. המטרה שלנו היא שמבחינת הקופה - פסיכולוג יהיה שווה ערך לכירורג. אי אפשר רק לדבר על הקשר בין גוף לנפש, מבלי לפעול כדי ליישם אותו".

"הפחתנו את הסטיגמה"

הרפורמה אמנם לא קבעה סטנדרט לפרק זמן מקסימלי להמתנה לטיפול - אך היא כן קבעה שני יעדים אחרים. האחד: אחוז מקבלי טיפול נפשי מסך המובטחים שהם ילדים צריך להיות 2% (תוך שאיפה ל-3% כפי שמקובל בעולם); ואצל מבוגרים - 4%, תוך שאיפה ל-5%; ומספר המפגשים הממוצע לטיפול צריך להיות 9-12.

בפועל, בקופות החולים מכבי ולאומית מתקרבים ליעד בנוגע לילדים (2.6% ו-2.3% בהתאמה) ובכללית עדיין רחוקים ממנו (רק 1.6% מסך הילדים המבוטחים אצלה מקבלים טיפול נפשי). מאוחדת לא מסרה נתונים ל-2018, אך ב-2017 נתוניה היו דומים לאלה של מכבי.

בכל הנוגע למתן טיפול למבוגרים המגמה זהה, כאשר מכבי ולאומית עומדות ביעד, אך כללית לא. עם זאת, כאשר מסתכלים על הפרמטר של מספר פגישות למטופל, דווקא כללית מתבלטת לטובה עם 7.6 פגישות ואחריה מגיעות לאומית (7 פגישות) ומכבי (6.4 פגישות). בכל מקרה, כל הקופות רחוקות מהיעד של 9-12 מפגשים למטופל. האבסורד בתחום זה, כאמור, נובע מכך שדווקא לפני הרפורמה, מספר הטיפולים הממוצע לאדם היה גבוה יותר - 10 טיפולים בממוצע ב-2011. הגורם במשרד הבריאות מסביר בהקשר זה כי "שירותים הורחבו. הקופות פתחו מרפאות חדשות והפחתנו את הסטיגמה שכרוכה בללכת לטיפול. המטרה הייתה להעביר את הרפורמה שהמתינה לביצוע כמעט 20 שנה, כאשר לאורך הדרך נידרש לעשות תיקונים, וזה מה שאנחנו עושים".

נדידה לעבר מטפלים עצמאיים

בעיה קריטית שעוררה הרפורמה נוגעת למסלול שמאפשר קבלת טיפול דרך מטפלים עצמאיים ובתשלום של 130 שקל לפגישה - מסלול שרווח יותר בקופות החולים מכבי ומאוחדת. אף שהרפורמה נועדה לאפשר הרחבה של שירותי בריאות הנפש במסגרת סל הבריאות - כלומר, ללא עלות - בפועל היא עיגנה בסל ואף הרחיבה את מסלול המטפלים העצמאיים. מסלול זה מאפשר קבלת טיפול בקליניקה פרטית של מטפל עצמאי (פרילנסר), תמורת השתתפות עצמית. זהו מסלול שלפני הרפורמה הוצע דרך השב"ן (הביטוח המשלים - כלומר ביטוח פרטי דרך הקופה, בתשלום נוסף).

כך קורה, שהיום אפשר אמנם לקבל טיפול נפשי במרפאות הקופות תמורת תשלום רבעוני של כ-30 שקל, אך במכבי - למשל - כמעט 30% מסך הטיפולים שבוצעו ב-2017 היו דרך המסלול העצמאי (בלאומית 12% ובכללית 9.4%). במאוחדת המגמה זהה למכבי. אחוזים אלה צפויים להיות גבוהים בהרבה אם בוחנים פנייה לפסיכותרפיה בלבד.

במילים אחרות, במקום ששירותי בריאות הנפש בישראל יהיו ציבוריים במהותם, ושווים לכל נפש, בהתאם למטרת הרפורמה - הרי שבחלק לא מבוטל מהמקרים, מטופלים צריכים להוציא כסף מהכיס כדי לפגוש מטפל, ועוד סכומים נכבדים (כ-500 שקל בחודש). לא רק זאת, אלא שלקופות יש תמריץ לדחוף מבוטחים דווקא למסלול העצמאים, כי הוא עולה להן פחות. אלא שגם במסלול היקר, התורים לטיפול ארוכים מאוד.

על כך אומר הגורם במשרד הבריאות: "במצב הקיים יש תמרוץ לא בריא לקופות לדחוף מבוטחים למסלול העצמאי. אנחנו בשיח עם האוצר בעניין הזה, כדי לצמצמם משמעותית את סכומי ההשתתפות העצמית למטפל עצמאי. כך יפחת התמריץ של הקופות לדחוף מטופלים למסלול העצמאים". 

מדוע יצאה מדינת ישראל לרפורמה בבריאות הנפש?

הרציונל היה להרחיב ולהנגיש בעבור האזרחים את שירותי בריאות הנפש - פסיכולוגים, פסיכיאטריים, עובדים סוציאליים - כך שכפי שהם רואים רופא בקופה, כך יוכלו לראות גם פסיכולוג או עובד סוציאלי. עד לרפורמה, אנשים שרצו לקבל טיפול נפשי במערכת הציבורית, היו צריכים לפנות למרפאות ממשלתיות (שתוקצבו בידי המדינה), ושם התורים היו ארוכים מאוד, וכן הפנייה אליהן הייתה כרוכה בסטיגמה. בכלל, בריאות הנפש היה ידוע כתחום הרפואי המופרט ביותר, ששיעור המימון הפרטי בו מגיע לשני שלישים.

כדי להוביל לשינוי, הוחלט להעביר את האחריות לשירותי בריאות הנפש בישראל מהמדינה (טיפול שהוצע עד אז דרך מרפאות ממשלתיות ובתי חולים פסיכיאטריים) אל קופות החולים. הקופות מתוקצבות לשם כך בכ-2 מיליארד שקל בשנה, כאשר כ-700 מיליון שקל מתוכם מיועדים לטיפול נפשי המוצע במרפאות. מדובר גם במרפאות של הקופות, לרבות מטפלים עצמאיים המקבלים בקליניקות פרטיות, וגם במרפאות ממשלתיות. הרפורמה הייתה אמורה גם להכפיל את מספר המטופלים באופן ציבורי בבריאות הנפש וגם לקצר את התורים לטיפול.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד