גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את תעשיית ההימורים לקטינים שמסתתרת במשחקי הווידאו ומגלגלת 30 מיליארד דולר בשנה

מיליוני מיקרו-עיסקאות, שרובן מתבצעות ע"י קטינים, הן ממקורות ההכנסה הרווחיים של תעשיית הגיימינג • השיטה: קבלת יתרון במשחקי מחשב, כמו פורטנייט, באמצעות רכישת תוספות, שתוכן השדרוג שהן מציעות אינו ידוע מראש • הרגולטורים נדרשים להכריע: האם מדובר בסממנים של הימורים שיש לפקח עליהם?

ילד משחק בפורטנייט / צילום: Shutterstock
ילד משחק בפורטנייט / צילום: Shutterstock

בפארק השעשועים האיקוני בקוני איילנד ממוקמת בריכת דגים עשויים פלסטיק: הדגים, שמשקולת בבטנם, נעים במעגל ותמרות חמישה דולר יכול כל משתתף לטבול את ידו בבריכה ולמשות דג אחד. המשקל בבטן הדג יכריע מה יהיה הפרס, אם בכלל. לעיתים, לאחר שני ניסיונות ועשרה דולרים תצאו כשבידיכם ראש של בובת דב פנדה קטנה וזולה. השאלה אם ההתנהגות הזו נופלת תחת קטגוריית ההימורים, היא מהותה של דיון חוצה רגולטורים בעולם הגיימינג.

תעשיית הגיימינג - משחקי וידאו ומשחקי אונליין - הפכה בשנים האחרונות לדומיננטית מאוד. גם אם אין לכם מושג מה זה פורטנייט, מיינקראפט, סקינס, FPS או טריפל A, סביר ששמעתם שהתעשייה קיימת, ותדעו לספר על משחקים רבי משתתפים שמאחדים בין שחקנים מיבשות שונות, או על מחקרים שבוחנים את השפעתם של משחקי מחשב על נטייה לאלימות; מדי פעם מתפרסמות ידיעות על שחקנים מכורים שוויתרו על מזון ושתייה כדי להמשך לשחק, וכן - גם על ההון העצום המתגלגל בתעשייה.

חבילת השידרוגים בפורטנייט/ צילום: מסך

קשה כמעט להאמין שמתוך משחקי עבר פרימיטיבים כמו טטריס, פונג, נים ואפילו סופר מריו צמחה תעשייה כלכלית שמספקת פרנסה למאות אלפי עובדים ומכניסה כמעט פי שלושה מתעשיית בתי הקולנוע העולמית. את השנה הקרובה חברות הגיימינג צפויות לסכם בהכנסות עולמיות של 138 מיליארד דולר - לא פחות מ-30 מיליארד דולר מתוכם יגיעו מקופסאות שלל בלבד, מספר שלפי חברת המחקר ג'וניפיר צפוי לזנק ל-50 מיליארד דולר בארבע השנים הקרובות. מדובר על סכום שכולו מגיע ממיליוני מיקרו-עסקאות, רבות מהן נעשות על-ידי קטינים באמצעות כרטיס האשראי של ההורים. עסקאות קטנות אלה, שנוצרו ככלי להשלמת הכנסה, הפכו למפלצת רווחים ואולי לסיבה שתשכנע חלק מהרגולטורים להודות בקיומה של כלכלה וירטואלית מקבילה.

בעולם הגיימינג, קופסת שלל (Loot Box או Loot Crate) היא תיבה סגורה שבתוכה "אוצר" לא ידוע. הרעיון קצת דומה לפורמט שעשועונים ישנים כמו "עשינו עסק" הישראלית או "התיבה הסודית" האמריקאית, עם הבדל אחד משמעותי: על הגימרים להתקדם במשחק כדי שיוכלו לקבל גישה לתוכם הקופסה, ולעיתים הם יקבלו גישה זו רק תמורת כסף "אמיתי", בסכומים שיכולים לנוע בין כמה דולרים בודדים ועד מאה דולר לקופסה אחת מסתורית.

הקופסה הווירטואלית עצמה יכולה להגיע בצורות שונות ויצירתיות, מתיבה קשיחה המתפוצצת בהבזק אור זרחני, עבור בארון מתכתי עם נורות בקרה ועד פיניאטה בצורת לאמה סגולה. הקופסה כוללת על-פי רוב פריטים דיגיטליים לשימוש במשחק כמו מטבעות וירטואליים, חליפות לדמויות, מיומנויות ריקוד או כלי נשק. חלק מקופסאות השלל הן תנאי לנצח משחק (מה שמכונה play 2 win), אחרות הן תנאי להתקדם במשחק (play 2 progress), לחלק אין שום הכרח אלא רק ממד אסתטי וחלקן מיותרות לגמרי. הכל תלוי במשחק ובמפתח.

הפריטים עצמם אקראיים לחלוטין, עם שכיחות משתנה שנקבעת על-ידי המפתח ומעודדת שחקנים לנסות להעלות בחכתם פריט "נדיר", ולהוציא כסף אמיתי. כך לכאורה שחקן יכול לרכוש תיבת שלל תמורת 10 דולר ולזכות בארבעה פריטים נדירים - או לרכוש תיבה תמורת 100 דולר ולא לקבל דבר בעל ערך. חלק מהתיבות מכילות פרטים שמוצעים לזמן מוגבל או לכבוד חג מסוים, ואפשר לצבור אותן לאירוע שלרוב מתועד ומועלה ליוטיוב. כל אלה שיטות שמייצרות משחק של מזל וריגוש מהחוויה, ממש כמו הימורים.

על מה שיחקו ב-2017?

מנגנון דומה לזה של משחקי הימורים

את הדרמה הראשונה סביב קופסאות השלל משך המשחק Star Wars Battlefront 2 מבית היוצר של ענקית הגיימיניג EA. בשלהי 2017 התברר שניתן להתקדם במשחק תמורת תשלום סכומי כסף משמעותיים, וכן לשחרר - תמורת תשלום - דמויות משמעותיות שהיו נעולות לשימוש באותו זמן. קהילת הגיימרים מחתה על הטקטיקה הזו, והרשתות החברתיות התמלאו בתלונות. התגובה הלקונית וה"לא מספקת" של EA ברדיט, הפכה לתגובה השנואה ביותר אי-פעם. EA שחררה מאז עדכון למשחק שטיפל בתלונות המשתמשים, אבל הרעש התקשורתי כבר משך את תשומת-לב הרגולטורים, שהבינו כי קופסאות השלל הפכו לערוץ מונטיזציה נטול פיקוח עבור החברות, טיבן האקראי יכול לעודד התנהגות כפייתית, ויותר מכך: מחקרים הראו כי ילדים רוכשים אותן כל הזמן.

באפריל 2018 הולנד קבעה כי במקרים מסוימים, קופסאות השלל הן הימורים לכל דבר וכי חברות שרוצות להמשיך למכור אותן חייבות ברישיון. המדינה נימקה את החלטתה בכך שתוכן הקופסה נקבע באופן אקראי וכמעט תמיד ניתן לסחור בשלל - ששווי השוק שלו יכול להגיע אף לאלפי דולרים עבור פריט נדיר אחד - מחוץ למשחק. כלומר, לפריטי ה"אוצר" יש ערך בעולם האמיתי. בין המשחקים שצוינו בחקירת הרשות ההולנדית היו משחקים פופולריים מאוד כמו פיפ"א 18, Dota 2 ו-Rocket League. "כל קופסאות השלל יכולות להיות ממכרות. הן דומות למשחקי הימורים כמו מכונות הימורים ורולטה מבחינת העיצוב שלהן והמנגנונים שלפיהן הן פועלות".

פיפ"א 18/ צילום: מסך

זמן לא רב מאוחר יותר שר המשפטים הבלגי קן גיינס הצהיר: "ערבוב משחקים והימורים, במיוחד בגיל צעיר, מסוכן לבריאות הנפש, לכן אנו חייבים להבטיח כי ילדים ומבוגרים לא ייתקלו במשחקי מזל בזמן שהם מחפשים ליהנות במשחק וידאו". הולנד ובלגיה אסרו את מכירת קופסאות שלל לקטינים בתחומן, וגם למבוגרים, בהיעדר רישיון הימורים. הפרה של תקנות אלה יכולה לעלות לבעלי אתרי משחקים בקנס של 1.6 מיליון אירו או עשר שנות מאסר.

Rocket League/ צילום: מסך

זה לא נגמר שם. בספטמבר, פורום ההימורים האירופי שחרר הצהרה משותפת ל-15 מדינות בה הן הביעו דאגה מכך ששיטת קופסאות השלל היא בגדר הימורים. "אנו מודאגים מטשטוש הקווים בין הימורים לצורות בידור דיגיטליות כמו משחקי וידאו", כתבו הרגולטורים בהצהרה. הדיון הדרים עד לאוסטרליה, שם הסנאט החליט לפתוח בחקירה משלהם, אחרי שמחקר מקומי קבע כי כמעט בכל קופסאות השלל במחצית מהמשחקים הפופולריים בשוק יש את כל האלמנטים הפסיכולוגיים הקשורים להימורים. בדצמבר הסכימה ועדת הסחר הפדרלי (FTC) לפתוח בחקירה עצמאית משלה להכריע האם הקופסאות הן סוג של הימורים.

הדיון קיבל ממד מוחשי אחרי שבהולנד דרשו מחברות המשחקים לשנות חלק מהאלמנטים המוכרים של קופסאות השלל כדי למתן את ההתרגשות שהן מייצרות, למשל באמצעות הפחתת אפקטים ויזואליים גרנדיוזיים ברגע פתיחתן, או מניעת פתיחת תיבות רבות במהירות. ארגונים פרטיים הציעו לרגולטורים באוסטרליה, אירלנד ובריטניה לחייב את חברות המשחקים להוסיף הערת אזהרה, ובסין הלכו עוד יותר רחוק ולא רק שאסרו כליל על קופסאות שלל תמורת תשלום, אלא אף חייבו את חברות המשחקים לפרסם את ההסתברות הקיימת לזכייה בפריטים המוצעים.

חלק מהחברות כמו Activision, בליזארד, Valve ו-2K Games השביתו את קופסאות השלל במשחקים שלהן כדי לציית לרגולטורים ההולנדים והבלגים, בעוד ש-EA שמערערת עד היום על ההחלטה, סירבה להפסיק עם השיטה. בחברה אמרו: "אנחנו מאמינים שהמשחקים שלנו מפותחים ומיושמים באופן אתי וחוקי ברחבי העולם ומתייחסים לאחריות זו ברצינות רבה. אכפת לנו עמוקות שהשחקנים שלנו ייהנו והחוויה שלהם תהיה הוגנת [...] אנו לא מסכימים שהמשחקים שלנו יכולים להיחשב צורה כלשהי של הימורים". מאז, אגב, נפתחה חקירה פלילית נגד EA.

ארגון דירוג המשחקים האמריקאי (ERSB) וארגון הסחר של תעשיית משחקי הווידאו בארה"ב (ESA), טענו בהודעות נפרדות ודומות כי הקופסאות לא מזיקות. ה-ESA כתב: "בניגוד לקביעות קודמות, קופסאות השלל אינן הימורים. אין להן ערך בעולם האמיתי, השחקנים תמיד מקבלים משהו שמשפר את החוויה שלהם (שלא כמו במכונת מזל שלא בהכרח תניב 'פרס' - ו"א) והן אופציונאליות לרכישה. הן יכולות לשפר את החוויה עבור אלה שבוחרים להשתמש בהן, ואין להן השפעה על מי שלא בוחר בהן". טיעון זה היה טוב מספיק עבור בריטניה וניו-זילנד שקבעו בינתיים כי לא מדובר על הימורים.

גבולות מטושטשים בין וירטואלי למציאות

בעוד שנראה כאילו מדובר בוויכוח סמנטי שכולו רק אינטרסים של חברות, למעשה מדובר בדיון עמוק יותר שמהותו משמעות: הוא חושף דיאלוג מתמשך הנוגע למה נחשב דבר אמיתי ומה לא, במיוחד בעידן של התפתחויות טכנולוגיות.

זה לא מקרי שלמרגלות הדיון על האם קופסאות שלל הם סוג של הימורים או לא, מתעקשת קהילת הגיימינג לראות בתחרויות רבות המשתתפים שבה כאירוע ספורט לכל דבר, והם אף פועלים מול הוועד האולימפי כדי שזה יכיר בהם כספורט אולימפי ויפתח עבורם קטגוריה ייעודית לאולימפיאדה.

אם נראה לכם שהגדרת משחק בעודכם יושבים מול המחשב כספורט זו מתיחה מוגזמת של המציאות, אז צריך להזכיר גם איך התייחסו לביטקוין ולמטבעות ווירטואליים אחרים. במשך שנים הגישה הרגולטורית, שלובתה על-ידי מוסדות פיננסיים מסורתיים, ביקשה למסגר את המטבעות כתעלול מפתחים, חלק ששייך רק לעולם מדומיין - כאילו הידיעה שהם עשויים משורת קוד ולא מנחושת, אלומיניום או ניקל הופכים אותם לפחות אמתיים מאשר שקל, סנט או רופי. ואין זה משנה שהם מתנהגים ונתפשים על-ידי אוכלוסייה גדלה וקוסמופוליטית כאמצעי חליפין עם ערך מדיד, גם אם לא יציב.

קל לבטל את קופסאות השלל כמו עוד אפיזודה של משהו מהעולם הווירטואלי, משחק מחשב ולא יותר. אבל הן רק ממד אחד מתוך מערכת כלכלית פנימית ושלמה שקיימת בעולם הגיימיניג. בתוך עולם זה שחקנים לא רק רוכשים את המשחק עצמו וקופסאות השלל שבתוכו, אלא אפילו יכולים לסחור בכל הפריטים שהם אוספים. הם יכולים למכור את השחקן שלהם לאחר שצבר מיומנויות ושלבים, מטבעות, חליפות וכלי נשק. לשם כך קמו פלטפורמות שלמות ונגישות לכל שבהן ניתן למכור את כל הסחורה, ואף לנהל מכירה פומבית למרבה המחיר - כשלעיתים המחיר ההתחלתי עומד על אלפי דולרים.

הרגולטורים נטו להתייחס לכך בעבר כאל תופעה איזוטרית, דבר שאין לו אחיזה בעולם האמיתי, אבל היום כבר מבינים שמדובר על תופעה נרחבת, אולי אפילו על מעין מציאות נפרדת. וכך, הדיון על האם קופסאות שלל הן סוג של הימור, יכריע עוד חלק מהשיח סביב הגדרת הערך. אלה שכבר מדמיינים עולם שבו האבחנה בין אמיתי לווירטואלי מטושטשת, כבר מתדיינים בשאלה האם ואיך למסות את הפעילות הכלכלית המדוברת. 

עוד כתבות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות