גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מהדקת את הלפיתה סביב משטר מאדורו – עד מתי ונצואלה תחזיק מעמד?

ארה"ב מהדקת את הלפיתה סביב צווארו של משטר מאדורו באמצעות הפסקת יבוא הנפט ● כמעט כל אמריקה הלטינית מתייצבת נגדו. מי ינחית את הנוק-אאוט? הפגנות ההמונים לא יספיקו, כנראה ● השאלה היא איך לשכנע את הצבא לחזור בו מנאמנותו המוצהרת למשטר שהרס את כלכלתה של ארץ עתירת פחמנים

מפגינים ברחובות קראקס, ונצואלה / צילום: רויטרס
מפגינים ברחובות קראקס, ונצואלה / צילום: רויטרס

פוטנציאלית, זה המשבר הגדול ביותר ביבשת אמריקה מאז קובה, 1962. יש בו אפילו צלילים קובניים, אם כי אין כנראה צורך להכין את המקלטים הגרעיניים. לפני 56 שנה, שתי מעצמות העל הגרעיניות התקרבו למלחמה סביב קובה, 120 ק"מ מחופי ארה"ב. הפעם הן רק מתקוטטות רטורית; או בעצם רוסיה מתקוטטת, ארה"ב בקושי טורחת להגיב.

לפני הסנקציות

זה המשבר הגדול ביותר לא בגלל הסכנה שיתפתח למלחמת עולם, אלא מפני שנובעת ממנו הסכנה של התמוטטות מוחלטת בוונצואלה, הארץ בעלת עתודות הנפט והגז הטבעי הגדולות ביותר בעולם. 3 מיליון ונצואלים (מתוך קצת יותר מ-30 מיליון) נמלטו בשנים האחרונות מאימת רעב, מחסור ודיכוי. התמוטטות מלאה תניב עוד מיליוני פליטים, אלימות מסיבית, פשיעה, אולי מלחמת אזרחים.

ונצואלה נמצאת בקצה הצפון-מזרחי של דרום אמריקה, בסמיכות גיאוגרפית אל ארה"ב (רק הים הקריבי מפריד ביניהן). במשך שנים היא הייתה היצואנית הגדולה ביותר של נפט לארה"ב, ורשת תחנות הדלק שבבעלותה הייתה ידועה כמעט לכל נהג אמריקאי (Citgo).

זה לא היה רק עניין של נפט. ונצואלה נחשבה לפרו-אמריקאית לעילא ולעילא: לא רק פוליטית, או דיפלומטית, אלא גם תרבותית וטמפרמנטלית. אפשר להגיד עליה שהיא הייתה המגרש הביתי של ארה"ב, אפילו מילולית, בהתחשב בפופולריות העצומה של בייסבול בוונצואלה.

ערב עלייתו של אוגו צ'אווס לשלטון, ב-1998, מדריכים צבאיים אמריקאים היו פרושים ב-19 ארצות ביבשת. הם הדריכו צבאות מקומיים במאבק נגד מבריחי סמים - והם גם פקחו עין על החצר האחורית של ארה"ב. 'ההסכמה הוושינגטונית' על סדרי עדיפויות כלכליים וחברתיים רווחה כמעט בכל ארצות היבשת. לא היה דבר רחוק מן הדעת יותר מאשר תפנית אנטי-אמריקאית.

הוא שדד את מרתפי הבנק המרכזי

במרוצת השנים ונצואלה הפכה לאויבת מוצהרת של "האימפריה", כפי שצ'אווס היה קורא לארה"ב. הדמגוג השמאלי, שתפר על מידותיו "רפובליקה בוליבארית" (על שם האב המייסד סימון בוליבאר), כונן בה "סוציאליזם של המאה ה-21". הוא שדד בגלוי את הכסף ממרתפי הבנק המרכזי. היה אז הרבה כסף, מפני שמחירי הנפט גאו לשיאים היסטוריים.

הוא פיזר אותו לכל עבר: סיבסד את העניים בארצו - אבל סיבסד גם ארצות זרות, בייחוד כאלה שהוא חשב לבעלות ברית אידיאולוגיות. הוא אפילו הציע לספק נפט מוזל לעניי בוסטון, בצפון מזרח ארה"ב. צ'אווס מת מסרטן לפני שש שנים, והשאיר אחריו עיי הריסות. הוא לא הכין את ארצו למשברים, ומשבאו היא קרסה תחתיה. הוא הוריש את השלטון לנהג אוטובוס לשעבר, ניקולס מאדורו, בשום פנים לא המבריק שבין אנשיו.

צ'אווס העניק פעם השראה לכל היבשת. הוא היה החלוץ ההולך לפני המחנה. בעקבותיו, שורה של ארצות פנו שמאלה, לפעמים שמאלה מאוד. כאשר סוציאליסט רדיקלי נבחר לנשיא בברזיל, ב-2002, התעורר הרושם שעידן חדש נפתח: מאבק לצדק חברתי לצד עמידה על זכויות ריבוניות נגד ארה"ב, הנצלנית הגדולה משכבר הימים. השמאל הלטיני האמין שהוא שומע את פעמי המשיח.

איפה העידן ההוא ואיפה אמריקה הלטינית. המטוטלת חזרה ונעה, ומשטרים ימניים, אפילו ימניים מאוד, שולטים ברוב היבשת. לפני 10 שנים, איש באמריקה הלטינית לא היה מוכן לגעת לרעה בצ'אווס, או לרמוז על נכונות לגעת בו. עכשיו, רוב הלטינו-אמריקאיות מכירות בנשיא הזמני של ונצואלה, חואן גאיידו, לצד ארה"ב, קנדה וישראל (ישראל? האם זה היה נחוץ?). בימים הקרובים תצטרף כנראה גם מערב אירופה.

החצר האחורית

מעניינת כשלעצמה נכונותה של ארה"ב לנהל מאמץ דיפלומטי רב-צדדי לטובת החלפתו של משטר דיכוי. מאז נכנס לבית הלבן, הנשיא טראמפ התייחס בביטול למאמצים רב-צדדיים בעניין כלשהו. הוא גם מיעט להתעניין בקידום זכויות אדם. מה מעמיד אותו עכשיו בקו החזית מול מאדורו?

אם נסתמך על דברים שטראמפ עצמו אמר בעבר, למשל ביחס לעיראק, הוא מתעניין בארצות שארה"ב יכולה להפיק תועלת מאוצרות הטבע שלהן. אבל זו תהיה תשובה פשטנית. היסטורית, הימין הבדלני בארה"ב התעניין באמריקה הלטינית גם בזמן שרצה להתפרק מכל אחריות בשאר העולם. היא שקולה כנגד חצר אחורית זה 200 שנה, מאז שהתחילה להשתחרר משלטון ספרד.

לארה"ב יש בעיה באמריקה הלטינית: חשד עמוק, המקנן לא רק בשמאל, מפני התערבות "צפון-אמריקאית". יש לחשד הזה כמובן על מה שיסמוך. ארה"ב בחשה, חתרה, ניצלה והוליכה שולל במשך עשרות שנים. התערבויות צבאיות תקופתיות היו לחם חוקה. אמנם עברו 20 שנה מאז ההתערבות הישירה האחרונה (פנמה, 1989), אבל החשד בעינו עומד. התערבות צבאית אמריקאית בוונצואלה תהיה כרוכה בסכנות גדולות, לא רק מבחינה צבאית. היא עלולה לקומם חלקים ניכרים של דעת הקהל באמריקה הלטינית, ולהעניק למשטר מאדורו את הילת-הקורבן שאליה הוא משתוקק.

עדיף בהחלט שאת משטר מאדורו יפילו ונצואלים, לא זרים. נראה שההמונים הממלאים את הרחובות בתמיכה באופוזיציה אינם נוטים לחקות את המופת של המוני טהראן, בדיוק לפני 40 שנה, ולצעוד בחזה חשוף מול הצבא. רק הצבא יכול אפוא לשים קץ למשטר. אבל לפי שעה לא היו לצבא די סיבות לעשות כן. הקצונה הבכירה מושקעת במשטר, מקבלת ממנו טובות הנאה, מדברת את לשונו ונשבעת לו אמונים. בקצונה הבינונית היו במרוצת הזמן בקיעים, אבל לא במידה מספקת.

המסה הקריטית

ארה"ב החמירה השבוע באופן דרמטי את הסנקציות על ונצואלה, כאשר הפסיקה את יבוא הנפט, חצי מיליון חביות ביום, כמעט חצי היצוא הוונצואלי. היבוא הזה היה מקור ההכנסה העיקרי של המשטר. הוא עמד להניב 11 מיליארד דולר השנה, ברמת המחירים הנוכחית.

וושינגטון מקווה שהמהלומה תזעזע את הממסד הצבאי, או לפחות תחליש את אחדותו. אבל אם התוצאות לא יהיו מיידיות, והסנקציות יתארכו, הפגיעה באוכלוסייה עלולה להרחיק לכת. לפני הסנקציות, רווחה התחזית שכלכלת ונצואלה תצטמק השנה ב-10%, שיעור מבהיל כשלעצמו. עם הסנקציות, ההצטמקות עלולה להגיע ל-30%. נקל לשער את השפעת ההצטמקות הזו בארץ שרוב אוכלוסייתה כבר עומדת על סף רעב. הפסקת יבוא הנפט עלולה גם לפתוח את השערים בפני זרים. סין, רוסיה, אפילו הודו ישמחו להשקיע בענף האנרגיה של ונצואלה.

התארכות המשבר כרוכה אפוא במשוואה רבת-נעלמים. ארה"ב, אמריקה הלטינית ורוב הוונצואלים מקווים להגיע אל המסה הקריטית כבר בימים הבאים, אולי באמצעות הפגנות הרחוב הגדולות המתוכננות היום (ד') וביום שבת. וושינגטון אומרת שהיא אינה מסירה שום אופציה מסדר היום. כתבים הבחינו ביום ב' בהערה בכתב יד על תיק קרטון, שנשא היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון בולטון. "5,000 חיילים לקולומביה", היא אמרה. קצת קשה להאמין שסוד מדינה דלף באופן הזה, אבל מי יודע. כל יום העובר בלי פתרון מקטין בהכרח את מספר האופציות ומגדיל את הפיתוי להשתמש באמצעים רדיקליים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון