גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסות סדירות או מוזלות? עושים סדר

מהי טיסה סדירה, ומה אפיין חברות תעופה שמציעות טיסות סדירות? ● מהם היתרונות והחסרונות בבחירת טיסה סדירה לעומת טיסה לואו קוסט? ● מה ההבדל בין טיסת לואו קוסט לטיסת שכר?

מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

מהפכת המחירים והסוגים השונים של הטיסות השאירה רבים מבולבלים: האם שווה לשלם מאות ואפילו אלפי שקלים עבור כרטיס טיסה עם חברה ותיקה ומוכרת או שאולי עדיף לקנות כרטיס זול בחברת תעופה שמעולם לא שמעתם על שמה? האם המשמעות של טיסות לואו קוסט היא ויתור על רמת התחזוקה של המטוס או שהכל מתגמד לנוכח העובדה שמצאתם כרטיס טיסה לאירופה במחיר כרטיס רכבת מחיפה לבאר שבע? בואו נעשה סדר:

נהוג לחלק טיסות לשלוש קטגוריות שונות: טיסות סדירות, טיסות שכר ("צ'רטרים") וטיסות לואו קוסט.

טיסות סדירות

חברות תעופה סדירות, דוגמת אל על, לופטהנזה , בריטיש איירווייזס (מקבוצת אינטרנשיונל קונסולידייט איירליינס ), יונטייד איירליינס (מקבוצת יונייטד קונטיננטל הולדינגס ), ואחרות, מפעילות קווי טיסה קבועים וסדירים לאורך כל השנה, גם מחוץ לעונות התיירות הרגילות. על פי רוב מפת הטיסות של החברות הסדירות נשארת קבועה במשך תקופה ארוכה, לעתים נוסף יעד חדש, אבל לרוב זהו יעד מוכר ומרכזי, לא עיירת שדה נידחת ולא מוכרת. למרות שחלק מהחברות הלאומיות (שייכות למדינה מסוימת ונושאות את צבעי הלאום על המטוסים) הופרטו במהלך השנים (כך, למשל, אל על ), הם עדיין מזוהות מאוד עם המדינה שאותה הן מייצגות. חשוב לדעת, שבחברות תעופה לאומיות, דוגמת לוט הפולנית, אתיופיאן האתיופית או צ'ך איירליינס הצ'כית, גם אם הזמנתם טיסה ליעד רחוק ביבשת אחרת, המטוס ינחת קודם כל בבירת המדינה (או בעיר הגדולה בה), ומשם תצא טיסת המשך ליעד הסופי.

יתרונות - חברות התעופה הסדירות הן חברות ותיקות ומבוססות, הפועלות לאורך שנים רבות. למרות שגם חברות לאומיות קורסות לעיתים, כפי שקרה לאליטליה בשנת 2017, באופן כללי, אתם יודעים שיש על מי לסמוך ורוב הסיכויים שלא תישארו עם כרטיס טיסה שלא שווה את הנייר שעליו הודפס.

חברות סדירות מציעות בטיסות שלהן שירות מלא, הכולל שליחת מזוודה לתא המטען, ארוחות, בחירת מושב, מכירת מוצרי דיוטי פרי ותכני בידור שונים. אמנם בשנה-שנתיים האחרונות, בניסיון להתמודד עם מחירי הרצפה של חברות הלואו קוסט, יש חברות סדירות המציעות כרטיסים זולים יותר שאינם כוללים את כל השירותים שהוזכרו, עדיין מי שרוצה את כל החבילה, יכול לקבל אותה (בחברת לואו קוסט, אמנם אפשר לקנות אוכל או להוסיף מזוודה, אבל לא תקבלו מסך אישי ולא יוקרנו סרטים במהלך הטיסה).

בטיסה סדירה יש לפחות שתי מחלקות - תיירים ועסקים, ובטיסות טרנס אטלנטיות פעמים רבות יש גם מחלקה ראשונה. זה יתרון גדול לאנשים עסקים שצריכים לעבוד, לנוח ואפילו לישון על כיסא שנפתח למיטה לפני יום העסקים הקרוב. כמובן, כל מי שיכול להרשות לעצמו, ייהנה מההטבות והאיכות המוצעות במחלקות היוקרתיות.

יתרון נוסף הוא העובדה שחברות סדירות עובדות עם סוכני נסיעות, דבר המקל על חברות עסקיות וארגונים לרכוש כרטיסים עבור העובדים שלהם וגם חברות תיירות מעדיפות לרכוש כרטיסים לקבוצת מטיילים דרך סוכן ולא באינטרנט.

חסרונות - קודם כל, המחיר. כרטיס בטיסה סדירה תמיד יעלה יותר מכרטיס בטיסת לואו קוסט, במיוחד אם בחרתם באופציית השירות המלא. יש גם חברות תעופה ותיקות שלא רעננו את צי המטוסים שלהן במשך שנים רבות, וכך, למרות שאתם משלמים מחיר פרימיום, לפעמים תגלו מטוס מיושן ולא אטרקטיבי.

טיסות שכר

לפני עידן הלואו קוסט, הדרך הטובה ביותר לחסוך במחיר הטיסה הייתה טיסת שכר (צ'רטר). מדובר בחברות תעופה או חברות תיירות החוכרות מטוס לתקופה מסוימת - לרוב בקיץ או בתקופת החגים, ומפעילות אותו ליעדים אטרקטיביים שבהם אפשר להציע גם חבילות נופש (טיסה, מלון ורכב). המטרה העיקרית של אותן חברות היא למלא את המטוס החכור, כל כיסא ריק מהווה הפסד ברור ומיידי, שכן החברה כבר שילמה את המחיר המלא על המטוס. מסיבה זו, ככל שמתקרב מועד הטיסה, מחיר הכרטיס יורד. מצד שני, אם היעד אטרקטיבי והמחירים של חבילות הנופש טובים, רוב הסיכויים שהמטוס יתמלא בקבוצות נופשים, ולא תצליחו להשיג כרטיס.

יתרונות - מחירים זולים יותר מטיסות סדירות, יעדי נופש אטרקטיביים שאין אליהם טיסות ישירות אחרות מישראל. כך, למשל, טיסות לטנריף, לדרום צרפת או למדינות בלקניות מחוץ למסלול הטיולים המוכר (הרחבה - איך למצוא טיסות זולות).

חסרונות - אם יש תקלה כלשהי במטוס, בחברה סדירה ישלחו מטוס חלופי, בטיסת שכר, כיוון שלחברה המפעילה אין צי מטוסים הטס בקו המסוים הזה, תיאלצו להמתין שעות ארוכות, לפעמים אפילו ימים, עד לטיסה הבאה לאותו יעד. בנוסף, כמעט תמיד אין אפשרות לבטל או לשנות תאריכים ללא תוספת משמעותית במחיר.

טיסות לואו קוסט

שלושה בחורים אירים זיהו את הפוטנציאל בראשית שנות השמונים - להטיס אנשים במחיר של כרטיס אוטובוס. לא מעטים לגלגו עליהם, אבל הם היו אלה שצחקו אחרונים... כיום, כמה עשורים מאוחר יותר, ריאנאייר הולדינגס , חברת הלואו קוסט הראשונה, היא אחת מחברות התעופה הגדולות באירופה (נעה בין מקום ראשון לשני) עם יותר מ-13,000 עובדים, 400 מטוסים וטיסות ל-34 יעדים. המודל של איינאייר אומץ על ידי חברות לואו קוסט שבאו בעקבותיה: איזי ג'ט, וויז אייר, וואלינג, טרנסאוויה, אייר בלטיק ואחרות.

הרעיון פשוט: הנוסע רוכש מקום ישיבה במטוס, וזהו. על כל התוספות, כמו מזוודה (לפעמים אפילו תיק יד), אוכל, שתייה ובחירת מושב משלמים בנפרד, סכומים שיכולים להכפיל את המחיר הכרטיס ויותר. לחברות הלואו קוסט אין משרדים, אי אפשר להזמין את הכרטיס דרך סוכן נסיעות אלא רק ישירות באינטרנט, ולרוב המטוסים שלהן נוחתים בשדות תעופה מרוחקים יותר מהשדה המרכזי של היעד (בישראל, טיסות הלואו קוסט יוצאות מטרמינל 1 ולא מטרמינל 3). אבל אם אתם מוכנים לוותר על מותרות כמו מחלקת עסקים, סרטים בטיסה, מזוודה גדולה ונחיתה בשדה התעופה מרכזי - תוכלו למצוא כרטיסים במחירים זולים ולפעמים אפילו מצחיקים.

יתרונות - צריך להזכיר שוב את המחיר? כבר שמענו על טיסות ב-25 יורו מישראל לאיטליה ובתוך אירופה עצמה, אם התמזל מזלכם, תמצאו טיסות ב-10 ואפילו 5 יורו לכיוון. ומעבר למחיר, בגלל שחברות הלואו קוסט חדשות ברובן, המטוסים שלהן חדשים יחסית. אז אולי שילמתם מעט, אבל המטוס נראה טוב וחשוב מזה - המנועים חדשים.

חסרונות - לא לכולם מתאים המינימליזם של הלואו קוסט. גם כאן, ריינאייר מובילה את הדרך, עם מושבים צרים וצפופים ובלי שוב פינוק - אפילו אין כיס רשת במושב מלפנים שלתוכו אפשר לדחוף ספר או מגזין. וגם מספר תאי השירותים צומצם למינימום - השמועות אומרות שמייקל אולירי, מנכ"ל ריינאייר, בודק אם אפשר לוותר לגמרי על תאי השירותים, אחרי הכל, במקום שהם תופסים אפשר להכניס עוד שורה או שתיים של מושבים. גם דיבורים על מכירת כרטיסים בעמידה כבר נשמעים, כי אם כבר מינימליזם, למה לא ללכת עד הסוף?

ובכן, יש יתרונות וחסרונות לכל סוג של טיסה. השאלה מה אתם מחפשים, וכאן, תוכלו לקבל מידע רחב עוד יותר על היתרונות והחסרונות וכן למצוא בפועל את מה שאתם מחפשים.

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר מסע אחר. מערכת מסע אחר אחראית על המידע הכלול במדריך זה. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה