גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את "בוב הקוסם": האיש שכולם זלזלו בו עד שהמציא מחדש את עולם התרופות

פרופ' רוברט לנגר לא למד אף פעם ביולוגיה באופן רשמי, אבל בזמן שחבריו ללימודי הנדסה הלכו לתעשיית האנרגיה, הוא חיפש משמעות בהנדסה רפואית ● המהנדס שנתקל בזלזול מצד עולם הרפואה הוא היום אחד המובילים בעולם בתחום של הולכת תרופות ● בראיון ל"גלובס", הוא מספר על החוקר שהסכים לקבל אותו לעבודה, על הפרויקטים עם ביל גייטס ועל המודל העסקי לפטנטים שלו

פרופ' רוברט לנגר/ צילום: סיון צדוק
פרופ' רוברט לנגר/ צילום: סיון צדוק

"אם הייתי אומר לך שאת יכולה לעבור דרך החלון הזה, לא היית מאמינה לי", אומר רוברט ס. לנגר, אחד המהנדסים הרפואיים המובילים בעולם, המחזיק בין השאר בתואר "אחד המהנדסים המצוטטים בהיסטוריה", וגם האדם שהתקבל במקביל לשלוש האקדמיות האמריקאיות למדעים בגיל הצעיר ביותר (43) והחוקר שזכה ב-220 פרסים מדעיים. "מה שניסינו לעשות בתחילת הדרך דומה לניסיון לעבור דרך זכוכית, לכן אף אחד לא האמין לנו שנוכל לעשות את זה ולא הצלחתי לקבל עבודה בשום מקום. כל הבקשות שלי למענקים נדחו".

ובכל זאת, היית בטוח בצדקתך. 

"בטוח זו מילה חזקה מדי, אבל ראיתי את זה בעיניים שלי. ראיתי את המולקולות יוצאות מתוך מעטפת הפולימר (פלסטיק) ומשנות את צבע התמיסה".

לנגר עבד אז במעבדה של ג'ודה פולקמן וביקש ליצור פולימר שיוליך מולקולות עם תרופות למקום הנכון בגוף. כמה שנים אחר כך, לא רק הטכנולוגיה של לנגר נעשתה מקובלת, גם הגישה שלו למחקר. אם בעבר העובדה שמהנדס כמוהו עוסק בתחום רפואי נחשבה חילול קודש, אף שהיה חוקר מבריק לכל הדעות, כיום רב-תחומיות היא הבון טון. 

ב-MIT מכנים את לנגר "בוב הקוסם" (Magical Bob), לא רק משום שהוא אכן נהנה להעלות מופעי קסמים אמיתיים בזמנו החופשי, אלא משום שהוא מצליח לבצע קסמים בתחום שבו הוא מתמחה - הולכת תרופות. 1,000 ויותר פטנטים שרשם הובילו להקמתן של יותר מ-100 חברות. חלקן נרכשו בסכומים גבוהים וחלקן הביאו מוצרים לשוק. אחד המוצרים המוכרים ביותר שפיתח הוא שתל תוך-מוחי המשחרר בהדרגה תרופה לטיפול בסרטן המוח.

ממה בעצם נבעו הקשיים שחווית בתחילת הדרך?

"למדתי הנדסה באוניברסיטת קורנל. לכל חבריי בתחום היה ברור שמכאן הולכים לתחום האנרגיה והדלקים - זה היה בשנות השבעים של המאה הקודמת ובשיא משבר האנרגיה. אני רציתי לעשות משהו עם יותר משמעות עבור בני אדם. ניסיתי למצוא משרה בחינוך, ולא הצלחתי, אם כי עסקתי זמן מה בהקמה של בית ספר לילדי שכונת מצוקה. במקביל ניסיתי למצוא עבודה בתחום הרפואי, וגם שם הייתה סקפטיות רבה כלפיי, משום שהייתי מהנדס, ועד היום בעצם לא למדתי ביולוגיה באופן רשמי, מאז כיתה י'.

"אמרו לי, 'לך תנסה אצל ג'ודה פולקמן מבית הספר לרפואה של הרווארד. הוא לפעמים לוקח אנשים קצת שונים'. ג'ודה עסק אז בחקר אנגיוגנזה, יצירת כלי דם. התיאוריה שלו הייתה שגידולים סרטניים מפרישים חומר שמעודד יצירה של כלי דם, המאפשרים לסרטן להתפתח באופן מהיר יותר.

"אני קיבלתי את התפקיד למצוא דרך למנוע מהסרטן לשדר את התקשורת הזאת לכלי הדם. זה היה מאוד קשה בגלל הידע שהייתי צריך להשלים בביולוגיה וגם בגלל הסקפטיות הרבה בנושא. לפנינו מדענים אחרים ניסו לזהות את החומרים האנגיוגנטיים ללא הצלחה. אני לא זוכר מי היה המדען שאמר אז, 'די, אם לא הצלחת לבודד חומר בתוך שנתיים-שלוש, כנראה הוא לא קיים'.

"הייתה גם סקפטיות לגבי שיטת ההולכה שלנו. המדענים האחרים לא האמינו שהמולקולות יוכלו לצאת מהפולימר, ואני ראיתי שזה כן אפשרי. אז עוד לא ידענו זאת, אך מתברר שהצלחנו ליצור פולימר שיש בתוכו מערכת של תעלות מיניאטוריות, שדרכן החומר הביולוגי יוצא, כלומר המולקולות לא היו צריכות לעבור דרך חלון, באופן מטאפורי, אלא היו להן דלתות קטנות בתוכו".

בזמנו, לנגר ופולקמן לא הצליחו לקבל מימון למחקריהם ונתקלו בזלזול. היום פולימרים להולכת תרופות הם שיא המיינסטרים של העולם הרפואי, וגם המודל של עצירת היצירה של כלי דם על ידי הסרטן הוא מקובל, ותרופות מתחום האנגיוגנזה נמכרות במיליארדי דולרים, כולל למשל אווסטין ולוסנטיס, לטיפול בסרטן המעי ובגלאוקומה בהתאמה.

מישהו התנצל?

"איכשהו, אנשים לא חושבים שהם טעו. כמובן, הם היום הרבה יותר נחמדים אליי. פולקמן אמר לי תמיד, 'הם יאמרו שאתה טועה עד שהם יאמרו שזה היה הרעיון שלהם מלכתחילה'. הוא בהחלט היה מודל לחיקוי בשבילי".

האתגר שהציב ביל גייטס

כיום, לנגר עובד במקביל על כמה פרויקטים, חלקם בשיתוף קרן ביל ומלינדה גייטס. "בימים אלה אנחנו עובדים על תרופות בשחרור מושהה מאוד ארוך טווח, אפילו עד כדי טיפול הניתן פעם אחת ואפקטיבי לשנה שלמה", הוא מספר. "את הצורך במוצר כזה הגדיר לי ביל גייטס. אנחנו משתפים פעולה עם הקרן שלו ושל אשתו לעתים קרובות, ואני גם מרצה קבוע אצלם. ביל אמר לי שאחת הבעיות בטיפול אפקטיבי במחלות בעולם השלישי היא שקשה לשכנע אנשים להתמיד בטיפול. כ-50% מהציבור שיש לו באופן עקרוני גישה לתרופות מצילות חיים ומונעות נכות אינם מצליחים להתמיד במשטר הטיפול. ביל התעניין בעיקר באפשרות לחיסול מקומי של מלריה על ידי טיפול תרופתי לשנה של כל הציבור באזור מסוים, כך שהווירוס לא יוכל להתרבות. 

"גם בארה"ב אי-נטילת תרופות אחראית ל-100 אלף מקרי מוות בשנה. הגישה הרווחת להתמודדות עם המצב הזה, בעיקר בעולם המערבי, היא פסיכולוגיה, חינוך הציבור ותזכורות, אולם נמצא שהגישות הללו אינן יעילות לאורך זמן. אם אפשר לתת תרופה למשך שנה, לא נהיה תלויים כל כך בזיכרון ובהתמדה של בני האדם".

המוצר שפותח במעבדה של לנגר מדגים עד כמה שיטות העבודה שלו הן מצד אחד מבריקות ומצד אחר פשוטות מבחינה הנדסית - גישה שלרוב אינה מאפיינת את עולם התרופות. המוצר הוא פולימר עם זיכרון צורה, כלומר ניתן למעוך אותו ולהכניס אותו לתוך גלולה, אולם כאשר הוא נמצא בקיבה, המעטפת של הגלולה מתמוססת והתרופה מתרחבת ומקבלת צורה של מעין כוכב, או יותר נכון כוכבית - מרכז שממנו נשלחות זרועות לכל הכיוונים.

לצורה הזאת יש כמה יתרונות: המזון יכול לעבור דרך הקיבה ולזרום בין זרועות הכוכבית באין מפריע, ובצורתה הסופית הכוכבית נותרת בקיבה ואינה עוברת למעי. הפולימר מתמוסס בהדרגה ומשחרר את התרופה האגורה בתוכו. ניתן לשלוט בקצב השחרור כך שיארך אפילו שנה. מוצר דומה פיתחה חברת אינטק הישראלית, אבל אצלה מדובר בצורת אקורדיון והמוצר מיועד לשימוש בטווח זמן קצר בהרבה. 

מוצר כזה, שנשאר בקיבה זמן רב, אינו מזדהם?

"ניתוחים בריאטריים שונים הראו שניתן להשאיר מכשור רפואי בקיבה בלי שהוא יזדהם, אולם בימים אלה אנחנו עורכים ניסויים, תחילה לשימוש למשך שבועיים ואחר כך לזמן ארוך יותר, כדי לוודא זאת".

החברה המפתחת את המוצר, שהוקמה על ידי חמישה סטודנטים של לנגר, סיימה ממש השבוע גיוס של 60 מיליון דולר.

המוצר מפותח כעת לטיפול באלצהיימר, בסכיזופרניה ובאיידס בעולם המערבי, ובמלריה ואיידס באפריקה. "אי-אפשר לפתח מוצר כזה על בסיס פילנתרופיה בלבד, ולכן הוחלט להקים חברה שתפתח אותו עבור העולם המערבי, ובאמצעות מענקים של קרן גייטס, תפתח אותו במקביל גם לעולם השלישי. זו החוכמה של קרן גייטס".

יחד עם קרן גייטס פיתח לנגר גם חיסון הניתן באופן חד-פעמי אך מקביל ביעילותו למתן כמה מנות חיסון. "הקלינאים בתחום הווירולוגיה מצאו שיש לתת את החיסונים בכמה מנות, אחת לכמה חודשים. אולם בעיקר בעולם השלישי, אך לא רק, ההורים לא חוזרים עם הילדים לקבל את המנות הנוספות. פיתחנו מוצר שבעצם מורכב ממיקרו-קפסולות מודפסות במדפסת תלת ממד, שכל אחת מהן מתפרקת בקצב אחר. צריך להזריק או לבלוע רק פעם אחת, והחיסון יעשה את שלו בתוך הגוף וישתחרר על פי לוח הזמנים המומלץ על ידי משרד הבריאות".

מוצר נוסף שמפתח לנגר בשיתוף הקרן הוא למניעת היריון בשחרור מושהה לטווח ארוך, אך עם יכולת "לכבות" את התרופה אם מתחרטים. "המוצר הוא מיקרו-צ'יפ מושתל שבתוכו כ-200 באריות זעירות, שלכל אחת מהן יש כיסוי. בתוך הצ'יפ יש מנגנון שמפעיל מעגל חשמלי סביב הבארית וגורם למכסה להיפתח. כך, במשך שלושה שבועות במחזור פותחים בארית כל יום ולא בכל שבוע כמו בגלולות רגילות. אם רוצים להפסיק את פעילות המוצר, משדרים מסר באמצעות הסלולרי לתוכנת המחשב והבאריות מפסיקות להיפתח".

למעשה, ניתן לתכנן את המוצר כך שיספיק לא רק לשנה, אלא אפילו ל-16 שנים, כך שנשים יכולות, נניח, להשתיל אותו בתחילת תקופת הפוריות ולשכוח ממנו עד אמצע גילאי ה-20, אלא אם כן יחליטו אחרת. המוצר נולד גם הוא מצורך שהציג גייטס למעבדה של לנגר, והוא מפותח על ידי חברת Microchips Biotech (שמאז מוזגה לחברת Keratin Sciences). המוצר עדיין נמצא בשלב הניסויים.

הבעיות מגוונות, הפתרונות דומים

אחד התחומים המעניינים שהמעבדה של לנגר פועלת בהם הוא טיפול גנטי ועריכה גנטית. "פיתחנו חומרים המאפשרים עיטוף של מולקולות ליצירת חלקיקים ננומטריים שיכולים לחדור לעומק התא", מספר לנגר. "באמצעות החלקיקים הללו ניתן להוביל לתא רכיבי RNA (מולקולות הקובעות בין השאר אילו גנים יבואו לידי ביטוי - ג"ו) הפועלים להשתיק פעילות של גנים מסוימים, ורכיבי RNA המעודדים פעילות של גנים אחרים, וכן ניתן להוביל לתא DNA כדי לעשות עריכה גנטית של ממש.

"כמו כן, יש לנו טכנולוגיית 'מעיכת תאים'. כאשר רוצים להוציא תאים מחוץ לגוף, להנדס אותם גנטית ולהכניס אותם חזרה לגוף, כמו שעושים למשל בטיפול מסוג CAR-T בסרטן, צריך להכניס חומר גנטי לתא בלי להרוס אותו. סטודנט שלי גילה שאם מעבירים את התא דרך צינורית, כלומר מפעילים עליו ממש לחץ מכאני, נוצרים במעטפת שלו חורים, ממש כמו כשמועכים ספוג ורואים פתאום את החורים בתוכו. פיתחנו מעין מוליך שדרכו מעבירים את התא, יחד עם החומר הגנטי הרצוי, והתא יוצא מהצד השני של הצינורית כמו שנכנס אבל עם תוכן משופר".

בתחום בדיקות הדם פיתחה המעבדה בדיקת דם לא כואבת. מפעילים על העור אנרגיית אולטרסאונד, הגורמת לתעלות קטנות להיפתח בו, ואז, באמצעות מעט ואקום, מושכים נוזלי גוף מתוך העור אל חיישני הבדיקה. הנוזלים שמגיעים לחיישנים אינם בדיוק דם, אך מתוך ריכוזים של חומרים מסוימים בתוך הנוזלים הללו (למשל גלוקוז) ניתן ללמוד על הריכוזים שלהם בדם. המוצר הזה פותח בשיתוף עם פרופ' יוסף קוסט מאוניברסיטת בן גוריון.

האם יש דרך אחת שבה אתה ניגש לכל האתגרים הללו?

"האמת היא שהבעיות הן מאוד מגוונות אבל הפתרונות לא כל כך שונים אלה מאלה. כל הפתרונות קשורים ביצירת חומר חדש, שיש לו המאפיינים שאנחנו צריכים - חוזק, קצב פירוק, גמישות, צורה. אני ניגש לסוגיה ממש כמו שכל מהנדס חומרים היה ניגש לסוגיה של יצירת תרכובות חומרים חדשות.

"אנחנו ניגשים לכל בעיה באמצעות צוות בין-תחומי, שכולל מהנדסי כימיה ומהנדסים רפואיים ורופאים מהתחומים הרלוונטיים, וכימאים וביולוגים ופיזיקאים ומתמטיקאים. כולנו יושבים על הבעיה יחד".

אילו אתגרים חוזרים בפיתוח המוצרים שלך?

"בעיקר היציבות של החומר בתוך הגוף והצורך לוודא שהוא אינו מזיק".

קודם כול אימפקט, אחרי זה כסף

לנגר משמש Science Envoy (שליח מדע) של שגרירות ארה"ב, קבוצה של חמישה מדענים בשנה שנוסעים ברחבי העולם ומשתתפים בפעילויות של השגרירות לשם קידום המדע. במסגרת הזאת הגיע לאחרונה לישראל. "נפגשתי כאן עם תלמידים בתוכנית מצטיינים, עם קהילת הביומד, ובקרוב אצא לארוחת ערב עם 18 פרופסורים מהאקדמיה הישראלית שהם בוגרי המעבדה שלי", הוא אומר.

איך אתה מנהל את מעבדת הענק שלך?

"אני משתדל לגייס אנשים שאמרו לי עליהם אחרים שעבדו איתם שהם 'החוקר הכי טוב שנתקלתי בו'. לאנשים הללו אני נותן הרבה מאוד חופש. אני לא אומר להם מה לחקור ולא כיצד לחקור, אם כי יש מנחים שעושים כך, וגם זה בסדר. אני מעדיף לשאול שאלות, או טוב מכך, לתת להם לשאול שאלות. מהמעבדה שלי יצאו 300 פרופסורים, וגם לא מעט יזמים".

מהמעבדה שלך יצאו הרבה חברות, וחלקן מנוהלות על ידי סטודנטים שלך.

"כשהתחלתי ביזמות על בסיס הפיתוחים שלנו, זה היה מאוד לא נהוג. מדענים טובים לא עסקו ביזמות אז, למעט אולי מעטים בתחום הרפואי. לי היה מאוד חשוב לראות את הפיתוחים שלנו יוצאים החוצה, ולא רציתי להשאיר זאת ביד הגורל. בתחילת הדרך מסחרנו טכנולוגיה לחברות גדולות, אך הרגשנו שלא תמיד יש להן מספיק מוטיבציה. לכן בהמשך העדפתי את המודל של ייסוד חברות על ידי סטודנטים שמקדמים רעיון שהם בעצמם גילו או פיתחו או נכחו בעת לידתו.

"אם מישהו רוצה להבין את החשיבות שבמסחור טכנולוגיות על ידי אוניברסיטה, שרק יסתכל על מה שצמח סביב MIT. כשהגעתי לקיימברידג' (הצמודה לבוסטון, העיר שבה נמצאת MIT), זה היה ממש אזור מוזנח, בלי מלון ומסעדה ראויים לשמם. היום האוניברסיטה מוקפת בחברות הייטק, מלונות, מסעדות ושכונות יפות. זה פשוט שינה את העיר".

גם האוניברסיטאות האחרות בסביבה?

"ודאי, אף ש-MIT וסטנפורד הן מובילות המגמה ויש לכך סיבה. אוניברסיטאות טובות במסחור הן אלה שרוצות לעשות אימפקט, והפחות טובות הן אלה שקודם כול רוצות לעשות כסף. אני חושב שזו ראייה קצרת טווח, כי אם תעשה אימפקט, בסוף יגיע הכסף לאוניברסיטה כך או אחרת".

זכית בכל הפרסים הגדולים המנבאים את הנובל. העבודה שלך היא בקטגוריה מתאימה לנובל?

"מי יודע? בעצם, למה לא? בכל אופן, אני מרוצה ממה שהשגתי עד היום, ומוקיר תודה". 

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה