גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סעיף קטן שעושה בלגן: שינוי בסיווג הקבלנים יפחית רגולציה אבל יפגע לחלקם בפרנסה

רשם הקבלנים רצה לפשט את סיווג המקצועות, אז הוא ביטל ענף ראשי והכניס את הקבלנים שהיו רשומים בו לענף אחר • התוצאה: קבלנים רבים לא יכולים להתמודד על פרויקטים שביצעו עד היום • בכיר בענף: "תוך שנתיים לא תמצאו בשוק העבודה את קבלני המים והביוב"

חברת קולחי גולן המפעילה מפעל לטיפול בשפכים וקולחים במועצה אזורית גולן, פרסמה לאחרונה מודעה שבה היא "מזמינה הצעות להתקשרות קבלנית מכרז 1/2019- תיקוני שבר". במודעה נכתב כי במכרז "רשאים להשתתף קבלנים רשומים ברשם הקבלנים קוד ענף 260 - ביצוע קווי מים וביוב וניקוז קבוצה ב' שבנוסף רשומים בענף 200 כבישים תשתית ופיתוח קבוצה ג', שיש להם ניסיון קודם כנדרש בתנאי המכרז".

דרישות המכרז הזה מאפיינות מכרזים רבים שפורסמו לאחרונה, מאז קיבלו הקבלנים ב-19 בנובמבר, במפתיע, הודעה מרשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון על שינוי מהותי בסיווג הרישיונות שלהם. השינוי נוגע ל-1,400 קבלני ביוב, ניקוז ומים שסווגו עד לשינוי תחת ענף ראשי 400. בבת אחת הורדו חלקם בדרגה באופן שמונע מהם להתמודד במכרזים שעד תאריך השינוי יכלו להתמודד בהם, ובמילים אחרות - פוגע בפרנסתם.

אחד השינויים העיקריים שעשה רשם הקבלנים הוא ביטול אחד הענפים הראשיים, ענף 400, שתחתיו חסו רוב קבלני המים והביוב, וסיווג כל האחרונים תחת ענף המשנה 260 - "ביצוע קווי מים, ביוב וניקוז", המצוי תחת ענף ראשי - כבישים, תשתיות ופיתוח.

חשוב להבין: קבלנים הרשומים תחת ענף ראשי צריכים לעמוד ביותר דרישות - העסקת מהנדסים, הנדסאים, מנהלי עבודה ועוד - אך יש להם יותר ביקוש בשל כך.

יש להניח כי כוונת המחוקק הייתה טובה: להפחית את הנטל הרגולטורי ולעשות סדר באופן שיפחית את מספר הסיווגים. בפועל, טוענים קבלני ביוב ומים, המהלך פגע בצורה משמעותית במעמדם ובפרנסתם.

בעקבות המודעה של קולחי גולן פנתה התאחדות בוני הארץ לתאגיד המים כדי לשנות את תנאי הסף במכרז, שלא אפשרו לקבלנים שכבר עשו עבודות דומות בעבר עבור התאגיד, לגשת למכרז. "בהתאם לתנאי הסף במכרז שבנדון נקבע כי על המציע להחזיק בשני סיווגים קבלניים, 200 ג' ו-260 א'", נכתב בפניית ההתאחדות, "מבדיקה מקצועית שערכנו, מרבית העבודות במסגרת המכרז הן בסיווג 260. אמנם לאחר השינוי שבוצע בתקנות רישום קבלנים, האוחז בענף ראשי 200 רשאי לבצע עבודה בסיווג 260, אך לאור העובדה כי מכרזי עבר דומים יצאו בסיווג 400 (שאמנם הוגדר כסיווג ראשי אך למעשה היה סיווג עם התמחות ספציפית), דעתנו המקצועית היא כי במכרזים שבעבר סווגו בענף 400, יש לאפשר לבעלי סיווג 260 לגשת עצמאית ללא דרישה לסיווג 200. התנאי הזה מהווה מגבלה המאפשרת השתתפות של מספר מצומצם של קבלנים והמונעת את השתתפותם של קבלנים פוטנציאליים להגשת הצעות למכרז שבנדון, בעלי ניסיון מקצועי מוכח בביצוע עבודות דומות, קבלנים בסיווג 260".

בסיום המכתב מציעים הכותבים לדרוש כי הקבלן המציע יהיה בעל סיווג 200 ו/או סיווג 260. בהתאחדות מבקשים להדגיש כי לא תהיה בכך כל פגיעה בדרישות המקצועיות. דרישתה של ההתאחדות, אגב, הושבה ריקם.

לדברי עו"ד רוני סיגל, לשעבר רשם הקבלנים, מעבר לפגיעה האישית בקבלנים, יש למהלך גם השלכה על הרמה המקצועית שלהם, שכן התנאים לקבלת רישיון קבלן בענף ראשי מחמירים בהרבה מהתנאים לקבלת רישיון בענפי המשנה. קבלן ראשי נדרש להכשרה מקצועית כמהנדס הנדסאי או מנהל עבודה ולניסיון של שנים. קבלן בענף משנה אינו נדרש לעמוד בתנאים אלה.

"בהיבט הכשירות המקצועית של הקבלן", אומר סיגל, "שינוי זה יוביל להפחתת הכשירות והגורמים המקצועיים אשר מהווים את הבסיס המקצועי של הקבלן במסגרת רישיונו הקבלני בענף הראשי. במה דברים אמורים: יש להניח שקבלנים רבים מתוך 1,400 הקבלנים, שהפכו בין לילה לקבלנים בענף משנה, יפנו לרשם הקבלנים כדי שהרשם ישחרר אותם מהצורך להעסיק מהנדסים, הנדסאים ומנהלי עבודה ששימשו כבסיס לרישום בענף הראשי. מהלך זה עלול להוביל להפחתת הפיקוח המקצועי בענף".

קבלן בתחום שביקש להישאר אנונימי מבקש להמחיש את גודל השינוי: "כל מזמין עבודה שמפרסם מכרז, צריך לכתוב עכשיו בדרישות הסף סיווג 260 במקום 400. כולם - כל אדם בעולם - אוהב לעבוד עם הגוף למעלה, עם הקבלן הראשי. אז ברור שהוא יפרסם שהוא מעוניין בקבלן עם סיווג 200, שזה הסיווג הראשי.

"מה שקרה פה זה שלקחו לאנשים כמוני את האפשרות להתמודד במכרזים. לי למשל היה דירוג של 5, שצברתי במשך 15 שנות עבודה, וסיווג של 400 - קבלן ראשי. כלומר הייתה לי היכולת להתמודד במכרזי מים וביוב בהיקף המקסימלי. עכשיו אני רק קבלן משנה עם סיווג 260, שבו הדירוג שלי נמוך יותר. ביום בהיר אחד שללו ממני את זכות הקיום שלי. יש פה פגיעה של ממש בחופש העיסוק. אני מעסיק 15 עובדים ומפרנס 15 משפחות. בבת אחת נמנעת ממני היכולת להתפרנס ואני עלול לשלוח 15 מפרנסים לקבל דמי אבטלה. היה לי מקצוע ולקחו לי את המקצוע".

איך זה יפגע במקצועיות העבודה?

"מבקשים מקבלנים בתחום כבישים - בסיווג 200 - לעשות עבודות ניקוז. הם לא מומחים בזה. קבלני כבישים עובדים עם ציוד כבד, אין להם הציוד העדין שלנו. במקרה הטוב הוא יבקש מקבלן כמוני לעשות עבורו את העבודה ויגזור קופון ובמקרה הגרוע הוא יעשה את העבודה בעצמו ועלול לגרום נזק. מעבר לכך, לא כל עבודות הניקוז נעשות בכבישים, לפעמים יש עבודות ניקוז בשטח חקלאי - אז איך נותנים את זה לקבלן כבישים?"

שלומי בן עזרי, מנכ"ל ארגון הקבלנים במחוז אשדוד והשפלה, מזהיר כי "ניסיון שהחל בכוונה טובה נגמר בפגיעה קשה בקבוצת קבלנים וחברות תשתית שעשויה לאבד את פרנסתה. מהיכרותי הרבה עם הענף ומזמיני העבודה, "שינוי קטן" בקוד ענף יחסל את קיומו עם הזמן. תוך שנתיים לא תמצאו בשוק העבודה את קבלני המים והביוב וכל העבודות בתחום הזה יהיו בידי קבלני הכבישים". 

משרד השיכון: הצרכן יקבל עבודה באיכות גבוהה יותר

נתנאל לפידות, מנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות במשרד הבינוי והשיכון, מסר כי: "עבודת מטה שנעשתה במשרד הבינוי והשיכון לייעול ולהפחתת הנטל הרגולטורי בחוק רישום קבלנים, עסקה במגוון סוגיות שבכולן נדרשנו למציאת איזון בין הרצון להקל את הנטל הרגולטורי לבין החשש מהכבדה על קבוצה מסוימת, כל זאת תוך שמירה על האינטרס הציבורי אשר עבורו נוצרה הרגולציה.

"עבודת המטה לבחינה ואמידת הנטל הרגולטורי בחוק רישום קבלנים כללה בחינת שורת תהליכים שעלו מהשטח ככאלו המהווים נטל רגולטורי על קבלנים. כך למשל, עבודות תשתית היו תחת סיווג ראשי של שני רישיונות שונים; "כבישים, תשתיות ופיתוח" (שמספרו היה 200) ורישיון "ביוב ניקוז ומים" (שמספרו היה 400).

"בהקבלה לעולם הרכב, זה כמו להחזיק רישיון נהיגה נפרד למשאית ורישיון נהיגה נוסף לנגרר שלה, כאשר במרבית המקרים שניהם מחוברים, וממילא אין אפשרות אמיתית לעבוד כנהג משאית ללא היכולת לשאת מטען. מניתוח שערכנו עלה כי למעלה מ-97% מהקבלנים להם רישיון 200 היה גם רישיון 400, וזה מובן - כל אחד רוצה לייעל ולמקסם רווחים. במכרזים העוסקים בסוגי עבודות אלה, במרבית המקרים, מזמיני העבודה תמיד יעדיפו לעבוד מול גורם אחד, לכן השוק גרם לכך שקבלנים בתחום זה החזיקו רישיון עם שני סיווגים. החזקת רישיון עם שני סיווגים דרשה כפל פעולות רגולטוריות מהקבלנים - הגשת שתי בקשות, הארכת תוקף לשני הרישיונות ותשלום כפול של אגרות ועוד.

"במסגרת תהליך ההפחתה, צמצמנו את מספר תתי הסיווגים בפנקס הקבלנים ב-46%, ובכך איחדנו את מספר הפעולות שכל בעל רישיון יכול לעשות. כתוצאה מכך, הקבלנים יוכלו לבצע כמה עבודות תחת אותו רישיון ולחסוך את הכפילויות להן נדרשו, ואילו הצרכן יקבל עבודה באיכות גבוהה יותר ובמחיר טוב יותר מאחר שהיקף הקבלנים בכל רישיון גדל ובכך גדלה התחרות. התחרות מוסיפה מוטיבציה חיצונית, מאתגרת את הקבלנים ומעודדת אותם למתוח את גבולות היכולת שלהם. התועלת מהגדלת התחרות וצמצום הנטל הרגולטורי כלפי 97% מהקבלנים עלתה על ההכבדה שעלולה להיות מושתת על מספר מצומצם של קבלנים". 

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו