גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן השעבוד: סוגי השעבודים ויחס השוק אליהם

האם ועד כמה השוק נותן משקל ראוי להבדל בין סוגי השעבודים השונים ובענפי משק שונים? מהם השינויים בפרמיות הסיכון שהשוק מבקש כאשר מתפתח סנטימנט שלילי בשוק הקונצרני ובעת משבר, וכיצד החוק החדש של חדלות פירעון צפוי להשפיע על איכות השעבוד? ● כתבה שנייה 

 

 

שעבוד / צילום: shutterstock
שעבוד / צילום: shutterstock

בהמשך למאמר משבוע שעבר, בו ניתחנו את נושא השעבודים והמגמות שהתפתחו בו בשוק האג"ח הקונצרני בשנים האחרונות, נצלול כעת אל ההבדלים העיקריים בין סוגי השעבודים ונראה כיצד השוק מתייחס אליהם.

התפתחות תחום האשראי החוץ-בנקאי הביאה להתרחבות ולהשתכללות מגוון הבטוחות והשעבודים שמעמידות החברות המגייסות חוב בבורסה בת"א. בנוסף, ענפי הפעילות ומגוון החברות התרחבו גם כן, בין אם מדובר בחברות תשתיות, אנרגיה ועד לחברות הנדל"ן האמריקאיות.

על כן, חשוב לעמוד על ההבדלים ביניהן על מנת לאמוד את רמת הסיכון הנלווית לניתוח האשראי בחברה, סדר הנשייה, וכנגזר שיעור השיקום החזוי (Recovery). בעת משבר, למשל, הצפי הוא, שלמשקיע באג"ח המגובה בשעבוד איכותי ויעיל, שיעור ה-Recovery החזוי יהיה גבוה יותר משל משקיע באג"ח ללא בטחונות.

כאשר בחנו בכתבה הראשונה את התנהגותן של סדרות האג"ח עם בטוחה ובלי בטוחה של אותו מנפיק במח"מ דומה, ובדקנו את "פרמיית הסיכון" הנוספת המתבקשת באלטרנטיבה חסרת הביטחונות, גילינו כי פערי מרווחים אלו נפתחו משמעותית בשנה האחרונה. המגמות שאפיינו את האפיק הקונצרני עד 2018 השתנו לחלוטין, בעיקר ברבע האחרון של שנת 2018. התשואות עלו, המרווחים נפתחו והתנודתיות גדלה. שינויים אלו נבעו, בין היתר, מהעליות בסביבת הריביות, מירידה בתיאבון לסיכון, ירידות חדות בשוק המניות, והנפילה במחיריהן של איגרות החוב האמריקאיות בישראל שהקרינו על כל השוק.

● לטבלת השוואת אג"ח חברות הנדל"ן האמריקאיות, עם וללא בטוחה

● לטבלת השוואת אג"ח מגובות בשעבוד שאינו נכס וללא שעבוד של אותו מנפיק

● לטבלת השוואת אג"ח מגובות נכסי נדל"ן ואג"ח ללא בטוחה של אותו מנפיק

מי ראשון בתור?

התגברות הרגישות של המשקיעים בשוק ההון הביאה לחידוד האבחנה בין סדרות אג"ח עם בטחונות לסדרות אג"ח שללא בטחונות, והדבר ניכר בשווקים.

ובעניין זה כדאי להבהיר שני מושגים, לפני שמנתחים את סוגי השעבודים וקובעים מי מהם עדיף.

הראשון הוא יחס ה-LTV, חוב לשווי הנכסים (Loan To Value). ככל שיחס זה נמוך יותר, כך החברה פחות ממונפת ולמשקיע יש "כרית ביטחון" גדולה יותר. בישראל נהוג כיום לממן נכסים איכותיים בהלוואה ביחס LTV בטווח של 60%-75%, ואת השאר יש לממן בהון עצמי. בחלק מן המקרים ישנו מנגנון התאמה במטרה לשמור על יחס LTV מסוים, למשל, אם שווי הנכס יורד, וה- TLV עולה לרמות חריגות.

המושג השני: על נכס מסוים עשויות להיות כמה דרגות שעבוד. שעבוד ראשון מקנה ללווה את הזכות להיות "הראשון בתור" בעת חדלות פירעון, כך שהתקבולים ממימוש הנכס יכסו קודם כל את החוב כלפיו. את העודפים שייוותרו (אם ייוותרו), יקבלו בעלי השעבוד בדרגה שנייה והלאה - והשאר פארי פאסו בין הנושים בהתאם לחלקם.

ובאשר לסוגי השעבודים היותר נפוצים בשוק האג"ח הקונצרני בישראל - אלה הם שעבוד על נכס נדל"ן מניב, או על נכס אחר שאינו נדל"ני, שעבוד על חשבון עודפים בפרויקט נדל"ני ושעבוד על מניות.

שעבוד נדל"ן מניב - נכס ריאלי, בודד או פורטפוליו של נכסים, המניב שכר דירה (מבנה משרדים / מקבץ יחידות דיור / קניון מסחרי / מלון וכדומה), אשר נפרס לרמות שונות (CLASS A/B/C), כך שאיכות השעבוד נגזרת בין היתר ממיקום הנכס, רמת הנכס, שיעור רווחיותו התפעולית ויציבות התזרים, איכות ופיזור השוכרים, שיעור התפוסה, וכן קלות מימושו בעת הצורך.

ישנן דוגמאות רבות לסדרות מגובות בבטוחה מסוג זה, בין אם מדובר בחברות גדולות ויציבות כגון מליסרון וגזית גלוב, ובין שמדובר בחברות קטנות וברמת סיכון גבוהה כגון ארזים ובוני תיכון.

שעבוד נכס מניב אחר - רמת הביטחון בשעבוד על תזרימי מזומנים הנתמכים בחוזי שימוש בנכס תלויה בסוג הנכס, רמת הסיכון התפעולי ומורכבות התפעול, מח"מ החוזים, וכן השווי בעת המימוש. לרוב הוא נתפס כשעבוד חלש בהשוואה לשעבוד על נכס נדל"ן, על אף ששניהם תזרימיים.

דוגמאות : חברות הליסינג הכוללות שעבוד על רכבים, חברות האנרגיה הכוללות שעבוד זכויות על תמלוגים ותזרימים ממאגרי הגז, חברת "חלל תקשורת" שחלק מסדרותיה כוללות שעבוד על תקבולים וזכויות השידור שצמודים ללוויינים (עמוס 3, 4 ו-17) וכדומה.

עוד סוג של שעבוד מקובל הוא זה של שעבוד חשבון עודפים בפרויקט - חברות ייזום (נדל"ן, או פרויקט מניב אחר) משתמשות בתמורת גיוס החוב כתחליף או כתוספת להון העצמי שהבנק דורש, ומשעבדות חשבון עודפים הצפויים להתקבל עם השלמת הפרויקט (ההון שהושקע בתוספת הרווחים).

היתרון לבעלי החוב הוא שבמצב שבו שוק הנדל"ן יציב יחסית אך החברה נקלעה לקשיים (עקב בעיות ניהול, נזילות וכדומה), הרי שמחזיקי האג"ח יוכלו ליהנות מהעודפים עם סיומו המוצלח של הפרויקט, גם אם על ידי יזם אחר.

הסיכון? צריך שיהיו עודפים! בסוג שעבוד זה, מתממש הסיכון לא רק בעת משבר בענף הנדל"ן, אלא גם במידה וצצות בעיות (וישנן רבות בעולם הנדל"ן) השוחקות את הרווח ואף מביאות את הפרויקט להפסד.

חשוב לזכור, השימוש בעודפים העתידיים נעשה רק לאחר שהאשראי הבנקאי המובטח נפרע במלואו, לרבות ריביות פיגורים. ככל שהפרויקט מתעכב (שכיח מאוד בישראל), הוא שוחק את שיעור ההחזר למחזיקי האג"ח. מלבד זאת, קיומה של ערבות היזם והקבלן כחלק מחוק המכר, עלולה ל"כלוא" למספר שנים תזרימי מזומנים שמתקבלים.

דוגמאות: חברות רבות של נדל"ן למגורים כגון פרשקובסקי, אאורה, חנן מור, בוני תיכון, רוטשטיין ועוד.

בין מניה למניה

שעבוד על מניות - מניית חברת בת (ציבורית או פרטית). ככלל, עדיף שעבוד על מניה של חברה ציבורית שמפרסמת דוחות כספיים לציבור. בטוחה כזו דורשת הבנה וגילוי למבנה ההחזקות בשרשור, ובעיקר לחובותיהן (הקודמים ב"מפל התשלומים") ונכסיהן המשועבדים. גם חברות בנות יציבות, תזרימיות ובעלות סיכוני אשראי נמוכים, עלולות להגיע בעתיד לחדלות פירעון.

בדרך כלל, מרבית הנכסים שלהן כבר משועבדים לבנקים. במקרה כזה, היה והבנק יממש את הבטוחה, הרי שלשיעור המינוף יש משמעות לגבי השכבה התחתונה, לשיעור ההחזר על מנת שלא ניוותר ללא נכס כלל. אמנם בעלי האג"ח יקבלו מניות, אך הם יעמדו מבחינת סדר הנשייה אחרי בעלי החוב של החברה הבת.

בנוסף, כאשר מדובר בשעבוד על ני"ע סחיר, לרוב מניה סחירה וקלה למימוש בשוק, עדיין עלול להיווצר מצב שבו בעת מימוש מהיר של המניות על ידי מספר גדול של מוכרים, מחיר המניה יירד בחדות. מנגד, לפרמיית השליטה יש שווי שיכול ליצור ערך נוסף לשווי השוק של המניה. כמו כן, מכיוון ששווי הבטוחה משתנה ואף עלול להישחק משמעותית, קיימת חשיבות גבוהה לקיומו של מנגנון התאמה.

דוגמאות לאיגרות חוב שמספקות שעבוד על מניות של חברות בנות הן, בדרך כלל, של חברות החזקה, וביניהן אי.די.בי פיתוח 9, אלון ריבוע 4 ו-5, פורמולה 1, אפריקה השקעות כ"ה וכ"ו, כלכלית ירושלים 15, פטרוכימיים ועוד.

אג"ח אמריקאיות כמשל

שעבוד נשמע מושג חזק, אבל הוא עלול גם להטעות ולהתברר כריק מתוכן. כך, למשל, בעת קריסת חברת ברוקלנד השוק הבין כי השעבוד שניתן על מניות חברות הנכס (הפרויקט) שווה למעשה להלוואות הבעלים בתוספת לעודפים עתידיים. בפועל, התחזיות התבססו על מצגי promote (הון מועדף - מנגנון חלוקת רווחים המקנה ליזם שיעור גבוה יותר בתזרים הנוסף המתקבל מהפרויקט) ולא על שווי אמיתי ושמרני, כך שהמינוף היה גבוה בהרבה. עקב עיכובים בלו"ז של הפרויקטים ומצוקת נזילות, אלו שלא הבינו את מהות השעבוד והשקיעו, הבינו זאת בדרך הקשה.

ירידות השערים החדות בשוק הקונצרני בסוף השנה, שנבעו גם מבעיות של ממשל תאגידי ושל חוסר שקיפות בחלק מן החברות האמריקאיות, הבליטו את פערי האיכות הנתפסים על ידי השוק בין סוגי הבטוחות, והחברות, בעיקר כשמדובר בחברות הנדל"ן האמריקאיות.

ממצאי המדור הזה משבוע שעבר הציגו עלייה של יותר מפי 4 בפערי המרווחים באג"ח של אותן מנפיקות עם ובלי בטוחה, בין מרץ 2018 לבין ינואר 2019. ירידת תיאבון הסיכון מצד המשקיעים הביאה גם לסלקטיביות גבוהה יותר באשר לרמת סיכון האשראי ואיכות הבטוחה המבוקשים.

צניחת שווין של איגרות החוב בדירוגים הבינוניים והנמוכים בדצמבר האחרון, הציתה את החשש המקומי מחברות נדל"ן אמריקאיות. ניתן לראות כי המשקיעים נותנים דגש גדול על קיומם של שעבודים אפקטיביים בחברות אלו, אולם הפערים שבין איגרות חוב מגובות בבטוחות של חברות נדל"ן אלו לבין המקבילות הישראליות, משמעותיים ומפתיעים בהיקפם.

בטבלה ניתן לראות כי הפער בין סדרת אג"ח של חברה מסוימת עם ובלי שעבוד, הינו משמעותי מאוד בחברות הנדל"ן האמריקאיות, כ-7.9% לעומת 0.9% בלבד בחברות הנדל"ן הישראליות. בדצמבר 2018, עם נסיקת התשואות, על אף שסדרות ללא שעבודים צללו בחדות רבה יותר, החשש המקומי מהשווי ומיכולת המימוש של נכסים משועבדים אלו צף מעל פני השטח. אותה מגמה התרחשה גם בשאר חברות הנדל"ן, אם כי בעוצמה נמוכה בהרבה.

הרעה ומשבר עתידי בשווקים יביאו עימם, כפי שהשתקף בדצמבר, לפתיחת מרווחים מחודשת באיגרות החוב הקונצרניות, ובעיקר אלו שבדירוגים הנמוכים. בעידן של העלאות ריבית ופתיחת מרווחים, יגדל גם התמריץ למתן בטחונות מצד החברות המנפיקות, ועל המשקיעים לנצל זאת כדי לדרוש שיפור באיכות השעבודים.

אנו מעריכים, כי גם בתקופות טובות צריכות להתקיים פרמיות ראויות שיפצו על שעבודים חלשים יותר.

שינויים בהרגלי הקדימה

ולסיום, יש עוד נקודה חשובה מאוד שחובה להתחשב בה.

החוק החדש בדבר חדלות הפירעון ושיקום כלכלי, שנחקק במארס 2018, משנה את הדין הקיים במטרה לקדם את שיקום החייב, בין היתר, על חשבון הנושים. בנוסף, הוא נועד לקצר את הליכי כינוס הנכסים ואת שיעור החזר החוב הנפרע לנושים החלשים. כלומר, ההוראות החדשות מחלישות את כוחם של הנושים המובטחים ויש בהן כדי לפגוע בשיעור ההחזר שבו הם יזכו. מדובר בבנקים ומוסדות פיננסים אחרים, וכן מחזיקי האג"ח.

לא ניכנס למורכבותו של החוק, אך עקרונותיו מביאים לשינוי בדין הקדימה, את היכולת לבחור נאמן ומפרק, ובנוסף, מערימה מגבלות על תהליך מימוש השעבודים הקבועים ולפגיעה במעמד השעבוד הצף. מנגד, מעודדת הרפורמה להקדים מו"מ להסדרי חוב במטרה להקדים תרופה למכה (על ידי תמריצים וסנקציות אישיות) וכך לצמצם היקף הפגיעה, וכנגזר מזה - לשפר את שיעור ומשך זמן ההחזר.

עם זאת, נדרש זמן להבין ולהפנים את השפעות החוק על שוק האג"ח הקונצרני, ולהתאים את תפיסת הסיכון, מאחר שרק בשנים הבאות נראה כיצד הוא "יתורגם" בפועל על ידי בתי המשפט, הנאמנים ושאר הגורמים.

לכן על נותני אשראי (בעיקר הגופים המוסדיים והנאמנים) לבחון את ההשפעות האלה ולהתאים את שטרי החוב החדשים, ואם ניתן גם את הקיימים. על פניו, מטרות ראויות, אך מפת האינטרסים של כלל השחקנים שונה, ולאור רפורמות קודמות שיושמו בישראל והתבררו כרחוקות מ"כוונת המשורר", קיימת אי-ודאות לגבי השפעותיו ארוכות הטווח של החוק. 

צבי סטפק הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ. עידו בר-אב הוא אנליסט בבית ההשקעות. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו