גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך גרמה סין למניית אנבידיה לצנוח בחצי

מי שהייתה בעבר חברת נישה שמייצרת כרטיסי מסך לגיימרים, הפכה לאחת החברות החשובות בעולם בתחום המעבדים הגרפיים ● מחיר המניה של אנבידיה זינק פי עשרה בתוך שנתיים וחצי - עד שנחתך בחצי בארבעת החודשים האחרונים ● התפוצצות בועת הקריפטו וכניסתה של סין לתחום השבבים הובילו לכך שהמעצמה ממזרח מאיימת על אנבידיה בטווח הקצר (מעבדים גרפיים) והארוך (בינה מלאכותית) ● פרשנות

גיימר משחק במחשב עם כרטיס מסך של אנבידיה / mhkuo: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
גיימר משחק במחשב עם כרטיס מסך של אנבידיה / mhkuo: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

סיכומי העשור עדיין רחוקים מאיתנו אך אם יש חברה שתככב בכל סיכום טכנולוגי, הרי זו אנבידיה . המובילה העולמית של המעבדים הגרפיים הייתה בשנים האחרונות חביבת הנאסד"ק, כאשר מחברת נישה, ששמה מוכר בעיקר בקרב גיימרים, היא הפכה לאחת מחברות הטכנולוגיה החשובות בעולם.

מיצרנית כרטיסי מסך הפכה אנבידיה למובילה בשניים מהתחומים הכי בולטים במחצית השנייה של העשור הנוכחי: כריית מטבעות קריפטוגרפיים, ותשתית לחישובי בינה מלאכותית. המעבדים הגרפיים של החברה, כך התברר, הם המנוע המושלם עבור שני השימושים הללו. מכירות החברה נסקו, ובעקבותיהם הרקיע גם שווי המניה: מכ-26 דולר בתחילת פברואר 2016, לכ-281 דולר בסוף ספטמבר 2018 - פי עשרה בתוך שנתיים וחצי. 

הזינוק, מוכרחים להדגיש, שיקף לא רק ציפיות, אלא צמיחה משמעותית במכירות - אם בשנים 2007 עד 2014 עמדו המכירות השנתיות של החברה על כ-3-4 מיליארד דולר, אזי ב-2015 הם כבר זינקו לכ-4.7 מיליארד, לכ-5 מיליארד ב-2016, לכ-6.9 מיליארד ב-2017 ואז לכ-9.7 מיליארד ב-2018. במונחי שווי שוק מדובר על זינוק מכ-18 מיליארד דולר בתחילת 2016, כ-55 מיליארד בתחילת 2017, ועד לשיא של כ-175 מיליארד דולר באוקטובר 2018. נכון לסוף שבוע המסחר האחרון, עומד שווי השוק של אנבידיה על כ-88 מיליארד דולר.

בקיץ האחרון נגמרה החגיגה. מאז השיא נחתכה מניית אנבידיה בחצי, בשני גלים: לגל ראשון הייתה אחראית התפוצצות בועת הקריפטו, שגילחה יותר ממחצית שווי השוק שלה בתוך שלושה חודשים. אמנם בפרק זמן זה כל שוקי המניות היו בירידה, אך המכה שספגה אנבידיה הייתה קשה.

הגל השני אירע בשבוע שעבר: בעוד שוק המניות, ואנבידיה איתו, מתאוששים מדצמבר השחור, פרסמה החברה אזהרת רווח חמורה שהורידה את התחזית לרבעון האחרון של 2018 מסך של 2.7 מיליארד דולר לכ-2.2 מיליארד. בעקבותיה, צלל מחיר המנייה בכעשרים אחוזים בתוך שני ימי מסחר, בחזרה אל השפל שנקבע בדצמבר. ביום המסחר השלישי לאחר אזהרת הרווח, בעוד יתר מניות הטכנולוגיה נהנות ממגמה חיובית נאה, החזירה אנבידיה בקושי 4 אחוזים.

מניית אנבידיה

כניסה דרמטית של סין לתחום השבבים

אם בפעם הקודמת חטפה אנבידיה מכה בשוק שהיא מעולם לא התכוונה לשלוט בו, הגל השני היכה בליבת העסקים שלה - מכירת מעבדים גרפיים למחשבים אישיים וניידים, שירדו בעקבות צניחה במכירות בשוק הסיני. יום למחרת הצטרפה לאנבידיה גם יצרנית השבבים הגדולה בעולם, סמסונג, שלראשונה מזה שנתיים חתכה את תחזית הרווח שלה, וצופה ירידה של כ-15 אחוזים בהכנסות ל-9.1 מיליארד דולר.

מאחורי מה שנשמע כמו תירוץ זניח בן שורה אחת במכתב של אנבידיה למשקיעים - "הדרדרות בתנאים המאקרו כלכליים, בסין בפרט, שהשפיעו על הביקוש למעבדים הגרפיים של אנבידיה", מתחוללת דרמה.

היבט אחד של הדרמה קשור למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שתחום השבבים הוא אחד משדות הקרב החשובים והמרכזיים בה. מצד אחד, נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ מערים קשיים - כמו האיסור למכור שבבים לענקית התקשורת הסינית ZTE או מעצרה בקנדה של סמנ"כלית הכספים של וואווי לבקשת האמריקאים. שתי הפרשות קיבלו מסגור שונה בתקשורת, אך יש להן מכנה משותף: שבבים.

סין מצידה לא מסתירה את מאמציה לאתגר את ההובלה האמריקאית. היא הכריזה על הקמת קרן של קרוב ל-50 מיליארד דולר, שתתמוך בחתירה לעצמאות סינית בתחום שהצטרפה לקרן דומה מ-2014 בגובה של למעלה מ-20 מיליארד דולר.

יש לומר זאת באופן ברור: אם הרקע הכלכלי למלחמות ומשברים עולמיים מאז שנות השבעים של המאה ה-20 היה נפט, אז החל מהעשור הנוכחי, המשאב החשוב ביותר עליו נאבקות מעצמות הוא היכולת לעצב ולייצר שבבים.

המשמעות של טכנולוגיות הענן, דור חמישי בסלולר, או בינה מלאכותית ברכב אוטונומי, בפיננסים, ברפואה, וביישומים צבאיים - היא אחת: מעבדי רבי עוצמה במכשירי הקצה, אך בעיקר בדאטה סנטרים עצומים שיצטרכו לעבד את המידע במהירות וביעילות. על פי כל התחזיות זהו צורך שיגדל מעריכית בשנים הקרובות. כבר היום, במונחים דולריים, שווי השבבים שסין מייבאת עולה על שווי הנפט שהיא מייבאת, ומחצית מייבוא השבבים מגיע מארה"ב. כפי שמדינות חותרות למה שמכונה "עצמאות אנרגטית", כך חותרת סין לעצמאות בתחום השבבים: עליונות בכוח העיבוד עשוי להיתרגם לא רק ליתרון פיננסי, אלא גם לעליונות מדעית וצבאית.

בתוך עולם השבבים אנבידיה פגיעה במיוחד בשני תחומים בהם סין יכולה לאיים עליה. הראשון הוא בינה מלאכותית, שלעליונות בו חותרת סין במוצהר - משרד המדע והטכנולוגיה של סין הוציא קול קורא שאפתני בתחום, שמטרתו ליישר קו עם ארה"ב עד 2021 ולהפוך למובילה עולמית עד 2030.

עד כמה מרכזי תחום הבינה המלאכותית חיוניים עבור אנבידיה? ג'ף הרבסט, מנהל הפיתוח העסקי של אנבידיה ב-17 השנים האחרונות וסגן נשיא אניבדיה העולמית, הסביר זאת בריאיון ל-"גלובס" שפורסם באוגוסט: "תוך זמן לא רב לא יהיה בכלל דבר כזה 'חברת בינה מלאכותית', כמו שכיום אין דבר כזה 'חברות אינטרנט'. הטכנולוגיה הזאת כל כך חזקה ומהפכנית עד שכל חברה וכל מפתח וכל ספק מחשוב ענן יהיו חייבים להטמיע אותה. אנו מאמינים שהטכנולוגיה שלנו יכולה להפוך לפלטפורמת המחשוב החשובה בעולם. אנחנו לא מחשיבים את עצמנו יותר חברת שבבים: החזון שלנו ומטרתנו הם להפוך לחברה משפיעה וחשובה בתחום הבינה המלאכותית". אכן, אנבידה החלה לשווק בשנה שעברה תחנות עבודה וכרטיסים לדאטה סנטרים ומכשירי קצה, המיועדים ספציפית לבינה מלאכותית, ושמה דגש מיוחד על תחום הרכב האוטונומי. כיום יש לה קרוב ל-400 עסקאות עם חברות רכב אוטונומי.

החברה לוטשת עיניים להובלה גם בוורטיקלים נוספים כמו רובוטיקה, ערים חכמות, רפואה וקמעונאות, כפי שגם הדגיש זאת בשיחה עם "גלובס" בכיר אחר בחברה, דיפו טאלה, שהופיע בכנס המפתחים שערכה החברה בתל אביב באוקטובר ומשמש סגן נשיא ומנהל תחום מכונות אוטונומיות בחברה העולמית.

סין עצרה פיתוח משחקים והמכירות ירדו

אם בתחום הבינה המלאכותית סין היא עננה שמאיימת על אנבידיה בטווח הבינוני והרחוק, הרי שהתחום השני בו היא מאויימת נוגע לליבת העסקים שלה בהווה, המעבדים הגרפיים.

את הצניחה במכירות אפשר להבין לאור דיווח מסין שכמעט שלא עלה לכותרות, ויהפוך למציאות עגומה במאזניה של אנבידיה. במרץ 2018 עברה המנהלת הממשלתית לרדיו קולנוע וטלוויזיה (SARFT) של סין ממשרד התרבות, אל מחלקת הפרופגנדה המרכזית, ומאז הפסיקה המדינה להוציא רישיונות חדשים להפקת משחקי מחשב.

את הצעד החריף נקטה סין בין היתר בעקבות חשש לפגיעה במרקם החברתי בעקבות תופעת ההתמכרות למשחקי מחשב והפגיעה בראייה ובכישורים הסוציאליים שבאה בעקבותיה. זו היתה עצירה מוחלטת, לאחר שב-2017 אושרו בסין להפקה קרוב לעשרת אלפים משחקים. תעשיית המשחקים הסינית היא ברובה המוחלט מקומית, אך ירידה בהפקת משחקים חדשים גוררת ירידה במכירות משחקים, שגוררת בתורה ירידה במכירות המעבדים הגרפיים - שהרי אלה מספקים את משאבי המחשוב שדורשים המשחקים החדשים. או בפשטות: פחות משחקים חדשים נמכרים - פחות מעבדים ומחשבים. כיוון ש-20% ממכירות החברה מקורן בסין, ברור מדוע ההחלטה הסינית משפיעה על אנבידיה באופן מיידי ומשמעותי. 

מה עם מחיר המניה? הוא עומד היום על סביבות פי חמישה יותר מאשר לפני שלוש שנים. אנבידיה חטפה מכה, אבל כמו פייסבוק ועוד שורה של מניות חזקות אחרות שצנחו בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים, מדובר בחברה חדשנית באמת, רווחית מאוד, חזקה ועדיין מאוד מבטיחה. מה שבטוח, הסיפור של אנבידיה רק ממחיש עד כמה התעשייה הזאת, שעד היום לא זוכה לתשומת הלב שהיא ראויה לו, עומדת לשחק תפקיד חשוב בכלכלה ובגיאופוליטיקה העולמית. 

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס