גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יש בווייטנאם שהופך אותה ליעד כה פופולרי בקרב ישראלים?

בשנתיים האחרונות, כמעט הוכפל מספר המטיילים הישראלים בווייטנאם, ועם קו הטיסה הישיר שעתיד להיפתח בקרוב, המספרים יהיו גדולים אפילו יותר

האזורים הכפריים במחוז הא ג'יאנג בצפון המדינה/ צילום: : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
האזורים הכפריים במחוז הא ג'יאנג בצפון המדינה/ צילום: : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

דרקון הגשם ודרקון הרוח ירקו אש ונלחמו ביניהם על השליטה בירח, שלפיו נקבע לוח השנה הווייטנאמי. סביבם התרוצצו עוף חול, צב, שועל, ברווזים, פיות ואיכרים. מאחורי המסך, עד ברכיהם במים, עמדו מפעילי מריונטות ולצלילי שירה של זמרות וזמרים וכלי נגינה מסורתיים, הפעילו בווירטואוזיות את הבובות הצבעוניות. מקורו של תיאטרון בובות העץ הנעות במחול על המים נעוץ בהוויה החקלאית השורשית של וייטנאם - בשדות האורז. זוהי מעין קומדיה דל-ארטה של מים, שבה השחקנים הם גיבורי פולקלור ומסורת.

יצאנו מאולם התיאטרון אל רחובות האנוי, עיר הבירה של וייטנאם. בחוץ, מתחת לשמיים אפורים, התרחשה סצנה צבעונית לא פחות. נשים בכובעי נצרים מחודדים הציעו את מרכולתן מתוך סלים תלויים על אסל, ונהר של קטנועים, מכוניות, אופני ריקשה ואנשים זרם ברחובות בכאוס תחבורתי מהפנט. נחש מתפתל ורב זרועות של עשרות אלפי כלי רכב ואנשים שבאים ונוסעים מכל הכיוונים. מקומיים על שרפרפים קטנים ישבו ליד שולחנות פלסטיק, פיצחו גרעינים וחייכו אלינו.

אהבתי את האנוי, עיר מסחררת שחיה על סטרואידים ומשלבת שיק אקזוטי של אסיה של העבר עם התזזית הדינמית של אסיה של ההווה.

האנוי/ צילום: : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

מאז הטיול ההוא, לפני כחמש שנים, וייטנאם התברגה גבוה בין יעדי התיירות הפופולריים בקרב הישראלים. כך למשל, אחד מהמציגים בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM 2019, שתתקיים בשבוע הבא בגני התערוכה בת"א, יהיה אביגדור אורגד, גיאוגרף, בעל הוצאה לאור של מפות טיולים ותיירות בישראל ובעליה של חברת Avi Travel שהקים לפני כמה חודשים בשיתוף עם סוכנות טיולים מקומית בהאנוי.

"אחרי שביקרתי בווייטנאם כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, נראה לי שהיא 'הדבר הבא' בתיירות היוצאת מישראל", הוא אומר. "מדובר לא רק במוצ'ילרוס הישראלים, שאחרי הודו ודרום אמריקה מחפשים כעת את היעד הבא לטייל בו בכיף ובזול; גם משפחות עם ילדים שכבר טיילו בתאילנד ומחפשות מקום חדש לבלות בו את החופשה השנתית גילו לאחרונה את וייטנאם - מספיק מרוחקת כדי להיות שונה, מגוונת ואקזוטית, ומצד שני נגישה ונוחה, ועם יותר ויותר בתי מלון לא יקרים ברמה גבוהה.

האנוי/ צילום: : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"לפי נתוני משרד התיירות הוויטנאמי, מספר התיירים הישראלים כמעט הכפיל את עצמו תוך שנתיים. מ-24 אלף ב-2016, ל-44 אלף ב-2018. הצפי ל-2019 עומד על כ-55 אלף, כאשר העובדה שאל על עתידה להפעיל בקרוב טיסות ישירות בין ת"א להאנוי בשיתוף עם וייטנאם איירליינס, מן הסתם תגביר את המגמה".

מהומה בעיר, שלווה בכפר

"וייטנאם היא אומנם יעד תיירות פופולרי כיום בישראל ובעולם, אבל בשבילי, החלום לטייל בה התחיל הרבה קודם", מספרת עמיתתנו שני אשכנזי, סגנית עורכת מוסף ליידי גלובס, שחזרה לאחרונה מטיול בווייטנאם.

הנחיתה במושא החלום לא הייתה פשוטה. "בבוקר הראשון לנחיתה בהאנוי הבירה הייתי בהלם מוחלט. דמיינתי ארץ רומנטית, שדות אורז, אגמים, שמיים כחולים ושלווה - ונחתנו לתוך חום ולחות בעוצמה שלא חוויתי מעולם, מיליון קטנועים, מכוניות, המוני אנשים, לכלוך. לא הבנתי מה אני עושה שם.

"רק כיממה אחרי, כשעזבנו את האנוי והגענו אל טאמ קוק (Tam Coc) שבמחוז Ninh Binh בצפון-מרכז המדינה, כבר נחשפנו להוויית הטבע הכפרית של וייטנאם והרגשתי שזה בדיוק 'זה'; שאני נמצאת באחד מהמקומות היפים והמסקרנים בעולם.

"הלכתי בין סלעים ומים ובאוויר עמד ניחוח של אורז ופרחי קמומיל. התאכסנו במעין צימרים מעל לנחל, אכלנו אננס ומנגו, שתינו מיצים אלוהיים, קיבלנו יחס מקסים, וכל זה תמורת 35 דולר ללילה.

"מאוחר יותר, כשהמשכנו עוד דרומה והגענו אל עיירת החוף הקטנה והעתיקה הוי אן (Hội An) שבמרכז המדינה, פשוט התאהבתי. העיירה, שנמצאת ברשימת אונסק"ו, נראית כאילו שתלו במציאות סרט מצויר עם עצי דקל, מסעדות ובתי קפה, מקדשים עתיקים, בתים צבעוניים ורמקולים שמשמיעים מוזיקה קלאסית בשעות היום. הוי אן היא גם הבירה הקולינרית של וייטנאם, מקום שאי אפשר לעזוב אותו בלי כאב בלב. אגב, היא גם 'עיר החייטים' ורבים חוזרים ממנה עם חליפות לפי מידה. אחרים מצטרפים שם לסדנאות בישול ויצירה, ואנחנו עשינו טרק משוגע בג'ונגלים, שם הסתתרו הווייטקונג. טיפסו עלינו עלוקות ונכנסנו למערה עם עשרות עטלפים".

אחת מהאטרקציות שטיילים רבים מגלים לאחרונה היא ה"לולאה" (the loop) - אותו מסלול טבעתי בן כ-400 ק"מ במחוז הא ג'יאנג (Hà Giang) שבצפון המדינה בקרבת הגבול עם סין, הנחשב אחד מהשווים ביותר במזרח אסיה וליפה ביותר בווייטנאם. מקובל להקדיש למסלול שלושה עד ארבעה ימים ולרוב רוכבים בו על אופנועים, אך אפשר גם לשכור מכונית עם נהג שייקח אתכם בכביש המתפתל בנופים מטורפים של אבני גיר בצורות של מחטים וחרוטים.

תיאטרון בובות המים./ צילום: : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עוד אחת מהאטרקציות במדינה שחיים בה 54 מיעוטים אתניים שונים הפרוסים על כל שטחה, היא טיולים שמאפשרים להכיר את השבטים מקרוב ומציעים טיולים עם אפשרויות לינה בהומסטיי (homestay), לינה אצל שבטי המקום.

"בין הסיורים האלה יש סוגים שונים, בהם גם כאלה שהם ממוסחרים להחריד", מספרת אשכנזי. "מיד כשאתה דורך שם קופצות עליך ׳מאמות׳ בלבוש מסורתי ומציעות לך לינה וטיול מודרך איתן וכמובן גם אוכל. הן מקדמות את פני התיירים, לוקחות מהם כסף ואז מעבירות לחברות שלהן שלא פעם בכלל לא יודעת אנגלית ובבית שלהן אין אפילו מים חמים.

"אנחנו מצאנו 'הומסטיי' יותר מסודר, שיושב על נחל, ומארח מקסים שארגן לנו טיול רגלי מסא פה בין שדות וגבעות. הגיעה מדריכה צעירה בלבוש מסורתי, ואיתה ערימת מאמות שליוו אותנו מבלי שביקשנו והתעקשו "לעזור כדי שלא נמעד בדרך", ובמילים אחרות: חיכו לטיפ.

"סא פה היא מקום עני למדי, שונה מאוד מערי הדרום, ובכפרים הם פשוט מנסים למכור באגרסיביות יתרה כל מני צעצועים וארנקים. ובכלל, ביום הראשון בצפון בכיתי. נתקלנו בעוני מזעזע.

"בהמשך גילינו שדווקא יש שם חינוך חינמי לחלוטין, והאבא הגדול הו צ׳י מין חילק אדמות לכולם, ולאנשים יש שדות אורז ושטחים שהם מגדלים בהם כל צורכם, אבל יש הורים רבים שפשוט גוזרים על ילדיהם עוני ושולחים אותם לקבץ נדבות".

לא שוכחים, אבל רוצים לחיות

ה-DMZ (Demilitarized Zone) הוא האזור המפורז שהיה הגבול ההיסטורי והתודעתי בין הצפון לדרום. נסענו לשם בין יערות עצי גומי ובג'ונגלים. בעיירה על הדרך, נשים מכרו טופו בתבניות מלבניות ארוכות. חזיר שלם נוחו עדן היה מונח על המושב האחורי של קטנוע.

כאן באזורים האלה הקים הו צ'י מין בזמן מלחמת העולם השנייה את תנועת Viet Minh, היא תנועת העם הווייטנאמי, שחייליה לחמו באויב היפני ומאוחר יותר נגד השלטון הקולוניאלי הצרפתי. בהשראתם קמה תנועת הווייטקונג (Viet Cong), שאנשיה לחמו לשחרור דרום וייטנאם משלטון הקולונלים המושחת ששרר בה, ומאוחר יותר באמריקאים במהלך מלחמת וייטנאם.

"אחת הסיבות שרציתי לנסוע לווייטנאם הייתה העניין הרב שלי במלחמה האמריקאית, כפי שהמקומיים מכנים את מלחמת ווייטנאם, ולדעתי בצדק, שכן ארצות הברית היא זאת שהייתה התוקפן והאחראית הראשית לזוועה שהתחוללה שם בשנים 1975-1959", אומרת אשכנזי.

לא רחוק מכאן נמצא מתחם Vinh Moc. הוא נקרא על שם הכפר שכל אנשיו ירדו למחילות וחיו בהן במשך שנתיים וחצי מבלי לראות כמעט אור יום. כ-600 אנשים חיו כאן ו-17 תינוקות נולדו מתחת לאדמה בפרק הזמן הזה. המנהרות, שאורכן הכולל כ-1,700 מטר, נבנו בשלוש קומות בעומק של 6 עד כ-30 מטר ושימשו למגורים, בית ספר, בית חולים, מחסני מזון ונשק, ולמפקדות הלוחמים.

לרבים מאיתנו הספיקה שעה במחילות. מה הרגישו האנשים שבילו בהן חודשים על גבי חודשים כשהפצצות מרעידות את האוויר? אך למרות האסון שהמיטו עליהם, נראה שאין כיום בעם הווייטנאמי עוינות כלפי התיירים מאמריקה, ואתרי המלחמה הופכים לאתרי תיירות. "אנחנו לא שוכחים, אבל רוצים לחיות", אמר לנו מדריך מקומי. 

תערוכת התיירות השנתית

מספר שיא של 200 מציגים, כ-50 משלחות מחו"ל ואלפי מבקרים יגיעו השנה להשתתף בתערוכת התיירות הבינלאומית IMTM (International Mediterranean Tourism Market).

אייל שמואלי, מו"ל I.T.N ומיזמי התערוכה: "כבר 25 שנה שהתערוכה מהווה מוקד משיכה לענף התיירות כולו. חברות תעופה, מלונות ואתרי בילוי מציגים את החידושים שלהם, וכך גם נציגי התיירות של המדינות השונות, ומזמינים את התייר הישראלי להגיע לדוכנים, לבקר ולהתעדכן במה שיש להם להציע".

כשלושה שבועות לפני התערוכה הודיעו כמה מדינות כי החליטו לחזור ולהשתתף השנה, אחרי שבחרו לא להשתתף בשנה שעברה, ובהן אזרבייג'ן, קרואטיה, ארמניה, פורטוגל, שוודיה, מחוז קרלה בהודו, מיאנמר, וייטנאם, פיג'י, גאנה, רואנדה, הונדורס, גוואטמלה ואקוודור.

13-12.2, ביתן 2 בגני התערוכה בתל אביב.

עוד כתבות

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?