גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היוצר של "אורי זוהר חוזר": "צפינו עם אורי בקטעים התיעודיים והוא ביקש לגנוז אותם"

דני רוזנברג הוא התסריטאי של "מלכות" והמחזאי של "אל נקמות", אבל את המסע שלו אל נבכי נשמתו הוא חייב לשניים, לאביו המנוח ולאורי זוהר, שאת הסרט התיעודי עליו "אורי זוהר חוזר" הוא צילם, גנז ושוב צילם ● ראיון

דני רוזנברג  / צילום: כפיר זיו
דני רוזנברג / צילום: כפיר זיו

כשהיה בן 15 וחצי, דני רוזנברג כתב וצילם את סרטו הראשון. הוא עסק בנער שפוגש מציל לשעבר על החוף, הם מדברים קצת ומתברר שהמציל הוא בעצם אורי זוהר, שעבר ניתוחים פלסטיים ששינו את המראה שלו, כדי שיניחו לו לנפשו. את אורי זוהר, שחיפש בסרטו של רוזנברג את החיים הפשוטים, רחוק מהמצלמות, הטלוויזיה והפרסום וקרוב לעצמו, גילם אבא שלו ז"ל.

כמי שחי חיים דיפוזיים, שבהם האמנות והבדיון חודרים זה לזה, גבולות הז'אנרים המקובלים של דוקומנטרי, עלילתי, פיצ'ר ותיעודי נמסים אחד בשני, בסוף לימודיו בסם שפיגל מצא את עצמו רוזנברג עובד עם אורי זוהר. זוהר ביקש עזרה בבימוי סרט תדמית למדרשת בנות, שאיכשהו הפך לפיצ'ר, שהתגלגל בסופו ל"אורי זוהר חוזר" - סרט תיעודי המלווה את זוהר הבמאי, המספר תוך כדי עשייה על עצמו, ומשודר בערוץ 8 של HOT.

המוטיב הדיפוזי חזר על עצמו במהלך העשור שבו תיעד את זוהר, יחד עם שותפו ליצירה יניב סגלוביץ', ועבד במקביל על סרט אישי בשם "הבשורה על-פי אבא שלי" - שאותו כתב לאביו כשחלה בסרטן ובמקור היה אמור לתאר משפחה שבורחת מת"א לירושלים בעקבות שמועה על הפצצה איראנית. לאחר מות האב, כבר היה בידיו המימון המלא והוא התחיל לעבוד על שני סרטים במקביל: עלילתי, שמספר על המשפחה שמצלמת סרט תוך כדי התמודדות האב עם סרטן, ולצדו סרט תיעודי על אבא שכל-כך אהב.

עיניו החומות של רוזנברג, שצבען חם כמו שערו הג'ינג'י, נרטבות כשהוא מספר על אחת הסצנות המשעשעות בסרט הדוקומנטרי על אבא. "רואים בה אותי ואת אבא צופים יחד ב'עיניים גדולות' של אורי זוהר, כאילו הכול מתחבר להכול. "עוד לפני שאבא חלה, כתבתי עם תום שובל את התסריט לסדרה 'ג'וני ואבירי הגליל' שגם ביימתי. רואים בה שג'וני חוזר הביתה, לגליל, בגלל שאבא שלו חלה בסרטן. נודע לנו שאבא חולה בסרטן ריאות בתחילת הצילומים. זאת לא הייתה הפתעה מוחלטת, כי היה מעשן כבד, והמוות ריחף באוויר כל הזמן. לא סיפרתי לאף אחד שהוא חלה. כשצילמנו את הסצנה שבה עוז זהבי מסתכל במודעות האבל על מות אביו, עלה לי פתאום החום ל-40 מעלות והתמוטטתי. לא הייתי מסוגל יותר להסתיר את זה".

"זה כמו תפירה"

בעידן הנוכחי שבו הדיכוטומיה מתה, רוזנברג מרחיב את הטריטוריה האמנותית שלו מהקולנוע לטלוויזיה ולתיאטרון ובחזרה. הוא אחראי לעיבוד ההצגה "אל נקמות" בקאמרי, עם חברו הטוב איתי טיראן, ומשמש תסריטאי ראשי ושותף-יוצר של הסדרה "מלכות" ב-HOT, שמצלמת בימים אלה את העונה השנייה. עוסק ביידיש, פשע, מין, סרטן, חזרה בתשובה - כל מה שיכול לדייק את החיבור שלו לעצמו ולמורכבות הפנימית שלו. "אחרי שסיימתי את ג'וני ואבירי הגליל, הצטרפתי ל'מלכות' כשהיה לה כבר שלד ושני פרקים כתובים", הוא משחזר. "לימור נחמיאס הביאה את הרעיון, ורותי וגל זייד עבדו עליה. שלושתנו התסריטאים הראשיים ודרור נובלמן הצטרף כתסריטאי ויותר".

בשביל מה צריך כל-כך הרבה תסריטאים? זה לא מקשה על תהליך הכתיבה?

"לימור לא הייתה מעורבת בכתיבה בכלל. נובלמן הגיע בשלב מאוחר יותר ואני אמרתי מראש שלא אהיה מעורב בכתיבת הדיאלוגים, כי הרגשתי שלא אוכל להיות מדויק באקסנט הנדרש לדמויות, אני לא שולט בשפה".

ולעבד את "אל נקמות" של שלום אש שחי בעיירה יהודית במזרח אירופה היה לך טבעי?

"בניגוד ל'מלכות', הטקסט של אש היה לפנינו וגם יצירות קנוניות אחרות מאותה התקופה, כמו מנדלי מוכר ספרים או שלום עליכם. עובדה שנובלמן, שהיה אמון על הדיאלוגים, הצליח לייצר ביטויים שהפכו למטבעות לשון והסדרה 'מלכות' הפכה לנצפית ביותר ב-HOT מאז 'הבורר'. אני הייתי אחראי על השלד, שהוא העיקר בסדרה מרובת דמויות כזאת, כי יש שם צירי עלילה שצריכים להשתלב אחד בשני. זה כמו תפירה. סבתא שלי הייתה תופרת וממנה למדתי שאתה לא יכול לגמור שרוול אחד אם אתה לא עובד על השני במקביל, צריך להתקדם לכל הכיוונים ולהחזיק את כל החוטים ביחד".

ובסרט על אורי זוהר, איך זה עבד?

"זאת דוגמה הפוכה, כי הוא המנוע היחיד בסרט, הוא מוביל את העלילה. יש כמה צירים, אבל כולם הם חתך רוחב שלו. יש את הסרט שהוא מצלם ואת המונולוג הפנימי שלו, ותוך כדי, הוא משתלב ומתנגש בעשייה הקולנועית העכשווית. בפגישה הראשונה שלנו עם אורי, אחרי שרנן שור ביקש מיניב וממני לעזור לאורי, התברר שמדובר בכלל בסרט עלילתי שהוא יכתוב ויביים - ויספר על הרקדנית הכי מוכשרת בארץ, שמגלה את אלוהים ומתלבטת אם לעזוב את האמנות".

שזה בעצם הסיפור על אורי זוהר.

"הבנו את זה מיד ולכן ביקשנו לתעד אותו בתמורה לעזרה שלנו והוא הסכים".

כמה התרגשת לפני הפגישה ההיא?

"כאן יש הבדל ביני לבין יניב. אני לא הכרתי אז את כל הסרטים שלו, ויניב המומחה הכי גדול לעשייה הקולנועית של זוהר. צילמנו את הסרט והוא הצליח. צפינו עם אורי בקטעים התיעודיים ואורי ביקש לגנוז אותם".

למה?

"היה לו קשה לחשוף את עצמו, אבל אז זה לא היה מונולוג שמופיע בסרט. המונולוג הזה הוא תולדה של עשרות שעות שיחה איתו בעשור האחרון, שהקלטנו בשיעורים איתו על הרמח"ל".

אתה לא נראה לי הטיפוס שילמד על הרמח"ל.

"הרמח"ל הוא פילוסוף יהודי ענק והלימודים עם אורי היו הדרך שלנו לשמור על מערכת יחסים רציפה וחברות שמבחינתו אינה ביטול תורה. אורי זוהר הוא אדם מרכזי בחיי. הוא היה אחד הראשונים שידעו שאני הולך להתחתן, שבת הזוג שלי לשעבר בהיריון ושנולד לי ילד. הוא היה בחתונה שלי ועשה לי את פדיון הבן".

ואז אורי הסכים

באופן משונה כמעט, לרוזנברג לא היה אכפת שהסרט התיעודי על זוהר נגנז. לסגלוביץ' בער להוציא אותו. מה גם שאחרי תשע שנים - בגרות, פיכחון, ילדים וחיים - נקודת המבט שלהם על זוהר השתנתה ועמה המשמעות של "הסגידה לעגל הזהב של הקולנוע" שניסה להעביר להם. "הייתי אב לילד, אבא נפטר, התגרשתי והקולנוע כבר לא היה כל חיי", מסביר רוזנברג. "גם אורי התרכך, בעיקר מאז המוות של אריק איינשטיין, והיה פחות מסוגר ויותר בשל לשתף. הוא היה מוכן לדבר על זיכרונות העבר ממקום יותר מפויס.

"יניב אמר שכדאי לנסות לחזור לסרט ואורי הסכים. הבעיה הייתה שלא הרגשתי שיש לנו סרט, משהו לא היה ממוקד. בינתיים, גם HOT8 נכנסו לפרויקט והקרן לקולנוע. עשינו ניסוי. תמללנו את השיחות ויניב התחיל לערוך אותן. אורי הוא היחיד שיכול להתחיל לדבר על רמח"ל, לקפוץ לרמב"ם ומשם לפיקאסו, גרשום שלום ולסגור באריק איינשטיין. הוא אמן אמיתי במובן של הבנה למה פסל ישפשף שנים אבן, כדי להגיע לשלמות אלוהית, כמו בחפירה במילה. לקחנו חתיכה מהשיחות והלבשנו אותן על מה שנשקף מהחלון בדרך מירושלים ואליה. ואז אמרנו שנצלם אותו באוטו כדי שיהיה סיפור מסגרת לשיחות המוקלטות, בדרך לצילומי הסרט שביים. יום הצילום הפך לימי צילום והוא דיבר. הבנו שבכל הסרטים שלו היה מוטיב שחזר על עצמו - גיבור גבר, שמתמודד עם יצר הרע שקיים בתוכו, נאבק בו, ומפסיד".

הוא היה מודע אז שהוא מספר על עצמו?

"חד-משמעית תת-המודע שלו זעק לעזרה, תראו כמה רע לי וכמה אני עושה רע לאחרים. זה מגיע אצלו ממקום יותר ראשוני, של ילד יחיד במשפחת מהגרים שמגיע לשומר הצעיר וצריך למחוק כל סממן נשי ויהודי שהיה בו, ולהפוך לגבר-גבר, אלים, גס. הניתוק מעצמו פצע אותו, החזרה בתשובה החזירה אותו למקום הרך, המכיל, היהודי".

הוא ברא לעצמו עולם חדש מהתחלה.

"כאב, כבן זוג שמכבד את אליה ויודע לאהוב אותה, שנותן ביטחון ומחזק את הילדים שלו. הוא היה מודע לזה שהוא פוגע באנשים".

ממש לפני סיום, כשאני שואלת אותו עד כמה הייתה הפרנסה שיקול בהתפרסות הרוחבית שלו לכל-כך הרבה כיוונים, הוא צוחק. "אם הפרנסה הייתה מעניינת אותי, לא הייתי עוסק בתחום. אולי זאת פסיכולוגיה בגרוש, אבל מאז שהבן שלי נולד ואבא נפטר, יש בי מין שלווה כזאת שהכול יהיה בסדר. היו לי המון חרדות כלכליות בעבר, אבל אני מאמין שכל עוד אקום כדי ליצור, יהיה בסדר. אני לא חושב מה יהיה עוד חמש שנים, אלא רק בעוד כמה חודשים קדימה".

דני רוזנברג | אישי: 39, גרוש + 1, מתגורר בתל אביב | אקטואלי: "אורי זוהר חוזר" ישודר ב-HOT8 במוצ"ש ב-21:00 ובראשון ב-20:50, וכן זמין ב-HOTVOD

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?