גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרושם הוא שלשכת עורכי הדין עסוקה במסיבה גדולה. צריך לשנות את זה"

מפעילות לשכת עורכי הדין בשנים האחרונות ("כנסים בלתי נגמרים, מופעים בעלויות עתק") ועד לפרשת אפי נוה ולסכנה למערכת המשפט ("אין להסתפק רק בעשיית צדק, מראית פני הדברים לא פחות חשובה") ● עו"ד ציון אמיר מצטרף לראשונה למשחק הפוליטי ומשיק את הקמפיין שלו לראשות הלשכה

עו"ד ציון אמיר/ צילום : ענבל מרמרי
עו"ד ציון אמיר/ צילום : ענבל מרמרי

עו"ד ציון אמיר קיבל לא פעם ולא פעמיים פניות להתמודד על ראשות לשכת עורכי הדין, אך לדבריו, הוא אפילו לא שקל את האפשרות הזאת. "זה מעולם לא עמד על סדר היום שלי", הוא אומר. "אני מאוד לא מתחבר לפוליטיקה באופן הזה, לעסקנות פוליטית כזו. זה נוגד את האישיות שלי, את השקפות העולם שלי. אני מעדיף לתרום תרומה ציבורית באופן אחר ולאו דווקא באופן הזה".

כעת, כך הוא מסביר בראיון ל-G, הוא חש אחרת. את השינוי בגישתו הוא תולה קודם כול באינספור פניות לדבריו, וכמובן באירוע שמטלטל בשבועות האחרונים את הלשכה ואת המערכת המשפטית כולה - פרשות אפי נוה. "כשהתפוצצה הפרשה האחרונה החלו אליי פניות", הוא מספר. "בתחילה היה מדובר בטפטוף קל, אבל זה הלך והתגבר והפתיע אותי בעוצמתו. הפניות באו מחוגים שונים, עורכי דין צעירים ומבוגרים, אנשי אקדמיה, שופטים ושופטות, וגם אנשים שהם לא מחוגי המקצוע. חלקם כתבו לי דברים מאוד מרגשים".

מה רואים דווקא בך כל אותם פונים?
"לא יודע, אני לא האיש לשאול אותו. אולי ראו בי תקווה שיכולה להביא לשינוי בחברה הישראלית בתחום הזה. מצד שני, הרבה אנשים אומרים לי: ‘מה אתה צריך את זה?’. אני עונה להם שמערכת המשפט יקרה ללבי ושהשליחות הציבורית חשובה לי".

שופט בכיר אמר השבוע ל-G כי בעקבות האירועים האחרונים השופטים מגלים עניין רב יותר בבחירות ללשכה, וכי אמיר, שמבחינה מקצועית כבר "עשה את שלו", נתפס בעיניו כאדם ייצוגי ומכובד שעונה על דרישות התפקיד.

זה נשמע מאוד יפה וערכי, בלי ציניות, אבל תגיד, למה יש בכלל צורך בלשכת עורכי הדין?
"זה מודל שקיים במערכות משפט מתקדמות בעולם - בארה"ב, באנגליה. מדובר בגוף ציבורי גדול מאוד שמאגד בתוכו מעל 70 אלף עורכי דין".

עצם זה שהוא קיים לא אומר שהוא נחוץ.
"נכון, צריך לבחון את השאלות האלה. מדובר בגוף גדול שהיה לו משקל ציבורי גדול לאורך השנים, מאז היווסדו, ויעידו על כך אותם אנשים שעמדו בראשו במהלך עשרות שנים. לא הייתי מבטל את חשיבותה של הלשכה, אבל צריך לחדד את תפקידיה המסורתיים, כדי להחזיר את מעמדה כגוף בעל חשיבה עצמאית, ערכית ומוסרית, שמונהגת על-ידי אנשים שיכולים לספק את התוצרת הזו".

שרת המשפטים איילת שקד בכנס של לשכת עורכי הדין/ צילום : רפי קוץ

לפחות בשנים האחרונות, התחושה היא שלא פעם מדובר בגוף שפועל בעיקר לטובת האינטרסים של חבריו על חשבון הציבור.
"התפיסה שראתה בלשכה במהלך השנים גוף מקצועי שצריך לדאוג אך ורק לחבריו היא בעיניי תפיסה שגויה, והניסיון לצבוע את לשכת עורכי הדין במין גוון של ועד עובדים הוא בעיניי תפיסה שגויה שהרחיקה שני קהלים מהלשכה: גם הציבור הרחב, וגם עורכי הדין עצמם, שכ-80% מהם הדירו רגליהם מפעילות בתוך הלשכה הזו, וחוץ מתשלום דמי חבר שהוא חובה, אין להם כל קשר עם הגוף הזה. החזון שלי הוא להחזיר את הלשכה לציבור עורכי הדין כולו.

"במהלך השנים התקבל הרושם שלשכת עורכי הדין עסוקה במסיבת נשף אחת גדולה - כנסים בלתי נגמרים, ראוותניים מאוד, מופעים של אמנים ידועים בעלויות עתק של מאות אלפי שקלים - זה קלקול גדול בפעילותה של הלשכה. הכנסים באילת הם לא השתלמות מקצועית ולא כנס אקדמי, אלא מופע בזבזני שאין לו הצדקה בפני עצמו. וזאת, במקום שהלשכה תשים דגש ותעסוק בכנסים מקצועיים, בהשתלמויות מקצועיות ובמחקר משפטי.

"בתחילת דרכי כעורך דין, היינו נוסעים לכנס של 50 אנשים או 100 אנשים וישנים בצימרים ליד עכו. היינו מזמינים שופט מכהן שבמהלך סוף השבוע ייתן לנו הרצאה ונקיים איזה שיח סולידי וצנוע בין עורכי דין לשופט או שניים. ברבות השנים המציאות השתנתה. לשכת עורכי הדין גדלה, נהיו עשרות אלפים, ומגיעים נחילי עורכי דין עם ילדיהם ובני זוגם, ושופטים מכל הבא ליד: משופטים בערכאות הנמוכות ועד שופטי העליון, ושרים, והכול בערבוביה אחת גדולה.

"הדבר הזה היה קשה לי. שם, לדעתי, בהתקרבות היתר הזו בין שופטים ונשיאים של בתי המשפט לבין עורכי דין, הגבול נחצה באופן מסוים. ההשתכשכות המוגזמת הזו באותה ביצה, באותם המים, ולפעמים המים מי אפסיים - זה היה לצנינים בעיניי. הקשר המוגזם הזה, הסתכלתי עליו מהצד כל השנים בעיניים כלות. צריך לשנות משהו בשיטה הזו, צריך לחזק את עצמאותם של השופטים ולהרחיק אותם מציבור עורכי הדין. החיבור הזה טשטש את הגבולות".

אפשר לצפות שאם תתמנה ליו"ר הלשכה תבטל את הכנסים במתכונתם הנוכחית?
"צריך לעשות רוויזיה בדרך שבה הדברים מתנהלים. אפשר לעשות כנסים מקצועיים שבהם לומדים מהשופטים, ולקבוע כל מיני חסמים כדי לשמור על קשר נכון, בריא ומדויק בין המערכות האלה. ברור שצריך להמשיך בקיומם של כנסים, אבל זה צריך להיעשות עם דגשים אחרים ובאופן צנוע יותר ולרווחת כל ציבור עורכי הדין. כולנו רוצים לחזק את אמון הציבור במערכת שחטפה טלטלה רצינית מכל מיני סיבות, ואין לך דרך אחרת לתקן אלא לפעמים באמצעים דרסטיים. להפריד בין המחנות זה צו השעה, כך ייטב".

מה דעתך על ניסיונה של הלשכה לחסום את הכניסה בפני עורכי דין חדשים?
"אני לא חושב שצריכים להיות שום חסמים. מצידי שתוקם מכללה תחת כל עץ רענן. בחינות לשכה שמטרתן האחת והיחידה היא להכשיל את הנבחנים כדי לחסום בפניהם באופן מלאכותי את שערי המקצוע זה דבר חמור".

"צריך ללמוד לקחת אחריות"

הבחירות ללשכת עורכי הדין ייערכו רק ביוני, אבל כבר יש לא מעט מתמודדים על תפקיד היו"ר. מלבד אמיר הודיעו על התמודדות גם סגנו של נוה, עו"ד אורי קינן, שמשמש כיום כממלא מקום, וכן עורכי הדין אילן בומבך, אביחי ורדי ואבי חימי.

אמיר אומנם לא היה מעורב במישור הפוליטי של פעילות הלשכה, אך במשך ארבע שנים עמד בראש בית הדין המשמעתי של מחוז ת"א של הלשכה, ובסיומן שימש כנשיא בית הדין המשמעתי הארצי שלה. את מערכת בתי הדין המשמעתיים הוא מגדיר כ"נשמת אפה" של הלשכה. למרות זאת, ואף שהטלטלה של פרשת נוה היא אחת הסיבות לכניסתו לקלחת הזאת, כל ניסיון לחלץ ממנו מילת ביקורת על התנהלותו של נוה - שהתפטר מראשות הלשכה לאחר התפוצצות הפרשה שבה הוא נחשד כי פעל לקידום שופטות תמורת שוחד מיני - נידון לכישלון. "אני לא חושב שזה ראוי שאביע עמדה לפני שהדברים הגיעו לבית הדין", מסכם אמיר ביובש.

אפי נוה / צילום: אמיר מאירי

בפרשת "ביקורת הגבולות" יש כתב אישום.

"אני סנגור ותיק ומנוסה ולמדתי בימי חלדי כי מה שמתפרסם אינו משקף תמיד את התמונה במלואה. כאשר התמונה תונח במלואה בפני הדיין והוא ישמע את נסיבות המעשה - הוא יחליט, ולא רגע לפני זה. כל חיי אני יוצא חוצץ נגד חריצת דין מוקדמת. הדבר הזה פוגע פגיעה אנושה בזכויות היסוד של כל נאשם וחשוד. אני לא אהיה חלק מהמשחק הזה".

הופתעת כששמעת על החשדות נגד נוה?
"תחת ההסתייגות שאנחנו עדיין לא יודעים מה מתוך זה נכון או לא, ברור שעצם העלאת החשד או עצם החקירה בחשדות כאלה היא דבר חסר תקדים, מטלטל, אי אפשר להתעלם מזה. אלה לא חשדות שנתקלנו בהם לפני כן, ואני מקווה מאוד שיתברר שאין מאחורי זה דבר וחצי דבר - גם לטובת המערכת וגם לטובת נוה".

ומה לגבי ההתפטרות המאוחרת שלו? יכול להיות שהוא היה צריך להניח את המפתחות כבר אחרי פרשת ביקורת הגבולות?
"יש רגעים מעטים בחיי אדם שהם רגעים מכוננים, ואני נתקלתי בצומת הזה כשיעצתי לאנשים חשובים וחשובים מאוד לגבי ההחלטה שעליהם לקבל ברגע נתון. חלקם הקשיבו לי והתפטרו בזמן, וחלקם לא. לו הייתי מתבקש לייעץ לנוה כיצד לנהוג לאחר פרשת ביקורת הגבולות, ללא ספק הייתי נותן לו את העצה הבאה: תכנס מסיבת עיתונאים ותודיע כי שגית בהפעלת שיקול הדעת וכי הדבר נעשה על רקע נסיבות חריגות ומיוחדות ואתה מבקש את סליחת הציבור ומחליט לגזור על עצמך עונש - היום, כעת ועכשיו. עם כל כאב הלב שכרוך בפרישה מתפקיד שכה רצית בו ועשית בו חיל. לו היה נוהג כך, הוא היה במקום אחר היום. הציבור היה רואה בפרישה הזו מעשה אצילי.

"בהיבט הזה, חשוב לומר שללא קשר להיבטים פליליים שיש או אין במעשה מסוים, צריך ללמוד לקחת אחריות ציבורית. איש ציבור צריך לנהוג לפי נורמות, גם אם הן לא כתובות בספר החוקים. לנהוג לפי אותה נוסחה בריטית שאומרת it’s not done. ולכן, לעיתים צריך לפרוש, וזה לא חשוב אם יש או אין אבק פלילי. זו נורמה שהייתי רוצה לראות יותר ויותר בציבוריות הישראלית. זה לא אומר שנשכח את מעשיך הטובים, נגלה אותך לאי השדים ונתלה אותך בכיכר. נמשיך לכבד אותך, ואולי אפילו יותר". (נזכיר כי ההליכים המשפטיים נגד נוה הם בראשיתם, ושמורה לו חזקת החפות).

מה דעתך על התנהלותה של הוועדה לבחירת שופטים? גם שם נראה שחיבורים מסוימים חצו גבולות: נוה אמר על השרה איילת שקד: "אני זורם איתה", היא אמרה עליו "אנחנו חברים".
"קשה להוציא מגופים ציבוריים שיקולים אינטרסנטיים. זה לא פסול בפני עצמו להגיע להכרעות מתוך לקיחה בחשבון של אינטרסים שונים. לצפות שלא יהיו שיקולים כאלה זו אוטופיה. תמיד יהיו, ובכל התקופות היו שיקולים והיו קואליציות. נכון שבשנים האחרונות זה היה בין הלשכה לבין שרת המשפטים, אבל מה שמותר היה לקבוצות אחרות (בעבר הייתה בוועדה למינוי שופטים קואליציה בין לשכת עורכי הדין לשופטי העליון), ודאי מותר גם לקבוצה הזאת, ובלבד שהקואליציה תיעשה בין אנשים ראויים לגבי נושאים ראויים ועם אינטרסים ראויים. אם זה קורה, מובטח לך שהמינוי יהיה ראוי. למרות זאת, אולי צריך לשכלל את עבודת הוועדה".

באיזה אופן?
"הייתי מתחיל במסגרת התהליך. כדאי שהמערכת כולה תשנס מותניים ותוקם ועדה רצינית של אנשים שתשקול איך להכשיר מועמדים לשפיטה, מיהם גופי הביקורת ומי החברים שיהיו באותם גופי ביקורת; האם לשופטים יהיה מותר לפגוש חברי ועדה במעגלים אחרים שמשפיעים על תהליך מינוי שופטים, את מי הם רשאים לפגוש. זה לא משהו שצריך לשלוף מהמותן, מדובר בשיטה שבסך הכול לאורך השנים היא פעלה, אז לא צריך לשפוך את התינוק עם המים".

עו"דציון אמיר/ צילום :ענבל מרמרי

אבל אם הכול בעצם בסדר, כמו שטענת קודם, אז למה צריך בכלל לשנות?
"כי נפל דבר, קרה משהו. כשהציבור הרחב נחשף לכותרות על מינויים לא ראויים שעברו באמצעים בלתי ראויים בעליל, האמת הציבורית הזו מכה בו, גם אם היא אינה נכונה. מהתדמית הזו צריך מאוד להיזהר. אין להסתפק רק בעשיית צדק, מראית פני הדברים לא פחות חשובה. אם הציבור עלול לחשוב, שיש לנו מערכת שהיא רקובה זו מציאות ששום חברה לא יכולה לסבול".

"גם שופט הוא בן אדם"

אמיר, 63, נולד במעברה למשפחת עמר, הורים יוצאי מרוקו, שהביאו לעולם 7 ילדים. בהמשך עברה המשפחה לשדרות, ואז לאשדוד. אחד מאחיו נהרג במלחמת ששת הימים ואח נוסף נפטר שנים אחר כך. בגיל 16 שינה את שם משפחתו לאמיר. הוא למד בתוכנית למחוננים בקבוצת יבנה, ואחרי הצבא למד משפטים באוניברסיטת בר-אילן, והתמחה אצל עורך הדין הפלילי, צבי לידסקי ז"ל. בשנים האחרונות עלה שמו כמועמד לבית המשפט העליון.

חלק בולט מהקריירה שלו הוא עשה בייצוג של עבריינים "בכירים" כמו אסי אבוטבול והאחים פריניאן, וגם בייצוג של מפגעים יהודים כמו "כנופיית ליפתא" ועמי פופר, או כמו דרור עדני, שהורשע בקשירת קשר לרצח יצחק רבין ז"ל.
בתחום הצווארון הלבן, שבו הוא מתמקד יותר בשנים האחרונות, הוא זכור כמי שייצג את הנשיא משה קצב שהורשע באונס וגם את ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי, שהורשע בקבלת שוחד בפרשת הולילנד. כיום הוא מייצג, בין היתר, את אלוף במיל' אליעזר מרום ("צ'ייני") החשוד בשוחד בפרשת הצוללות.

מה גרם לך לעשות מעבר לתיקי צווארון לבן?
"אני אוהב את עבודתי המשפטית כסנגור בכל תקופה. אהבתי אותה מאוד כאשר ייצגתי מה שנהוג לכנות ראשי 'ארגוני פשיעה', עשיתי את זה עם מחויבות גדולה, עם תשוקה גדולה, חשבתי שזה שירות ציבורי חשוב מאוד, לא רק עיסוק שהתפרנסתי ממנו בכבוד. אני בחרתי להיות סנגור, זו השקפת עולם, כך אני רואה את הדברים. מתישהו העיסוקים שלי פנו לכיוונים נוספים וכיום תיקי הצווארון הלבן תופסים אצלי חלק גדול יותר, אבל אני עדיין עוסק בכל מגוון התיקים".

בין היתר, ייצג אמיר את השופטת רונית פוזננסקי כץ, שהמשך כהונתה נשקל לאחר שהסתבכה ב"פרשת המסרונים", שבה נחשפה תכתובת ווטסאפ בינה לבין נציג רשות ני"ע. אמיר גיבש הסכמה עם השרה שקד בדבר השעיית פוזננסקי כץ למשך שנה, אך בית הדין המשמעתי של השופטים החליט להדיח אותה משיפוט באופן גורף. השופטת עתרה לבג"ץ וזה קיבל את עתירתה ואישר את ההסכם שגובש עם שקד. "זו פרשה מורכבת מאין כמוה", הוא אומר. "מצד אחד לא הייתה מחלוקת לגבי האיכויות שלה כשופטת, ולא רק זאת, היו הבנה והסכמה מלאה שהתכתובות שנחשפו לא פגעו בעבודתה השיפוטית. איש לא חשד בטוהר עבודתה השיפוטית. מצד שני, הייתה מורכבות מעצם הפרסום ומראית פני הדברים.

"פסק הדין של בג"ץ הוא אמיץ וטבול כל-כולו באינטגריטי מקצועי מהמעלה הגבוהה ביותר. עיקרו הוא שגם שופט הוא בן אדם, וגם שופט יכול למעוד מעידה אנושית, ועדיין זו לא סיבה להיכנע לרוחות קיצוניות ופנאטיות שנושבות לעיתים מהרחוב".

השופטת רונית פוזננסקי / צילום: רפי קוץ

מצד שני, היו הרבה שופטים שמעדו, וגורלם שפר עליהם פחות והם כן נאלצו לפרוש.
"נכון, היו שופטים שננקטו נגדם הליכים משמעתיים. אני רוצה לראות את הצד החיובי הנוסף במקרה הזה: המערכת לא היססה להביא לדין את אחד מחבריה. רונית עברה תקופה קשה מאוד של פגיעה במעמדה, פגיעה בשמה, הגם שהיא מודעת לכך שנכשלה כישלון בעייתי בעצם ההתכתבויות האלה. התהליך הזה של בירור החשדות האלה באופן כל-כך שקוף, זהו חומר חיטוי שמחזק את אמון הציבור במערכת. בזה אני רואה ברכה גדולה. לא כל מעידה צריכה להביא גדיעה סופית של משלח ידו של אדם, במקרה הזה שופט".

היא יודעת שכבר יש מטבע לשון בעקבות הפרשה? "תיראה מופתע"?
"אנחנו בקשר טוב, אנחנו חברים, היא מודעת לגמרי למה שרוחש ברשתות החברתיות. לא קל לה עם זה כי היא הייתה רוצה לחזור לאנונימיות של העבודה השיפוטית, אבל היא מבינה שזה המחיר והיא לוקחת את זה בפרופורציה, ולפעמים בהומור. היא אדם חזק. הרוב לא היו שורדים את המאבק הזה".

תיקי נתניהו? "טרגדיה גדולה"

בצד ייצוג בתחום הצווארון הלבן בפרשות מתוקשרות, אמיר מעורב לא פעם בייעוץ מאחורי הקלעים לבכירי המערכת הפוליטית. כך, למשל, על-פי יומן הפגישות של שר האוצר משה כחלון שפורסם בפומבי, השניים נוהגים להיפגש. אמיר מגדיר את הקשר ביניהם "חברי". "זה לא סוד שאנו חולקים השקפת עולם בהרבה מאוד תחומים. שנינו באנו מרקע דומה, נושא השכבות החלשות בוער בנו, אנו מאמינים בנושאים משותפים, ולכן נפגשנו".

אבל אתה בכלל איש ליכוד, לא?
"הייתי חבר מרכז כבר ב-1989-90 בזכות חמי המנוח (אמיר היה נשוי לגליה, בתו של הח"כ מטעם הליכוד אריאל וינשטיין ז"ל). אני לא זוכר מתי הפסקתי להיות, אבל באחרונה גיליתי באקראי שאני עדיין משלם דמי חבר, כך שיכול להיות שאני עדיין חבר תנועה. בכל אופן, אני איש המחנה הלאומי באופן מובהק. בתחום החברתי אני מאמין בתפיסות סוציאליסטיות מובהקות ששמות דגש על זכויות אדם, זכויות מיעוטים וזכויות של קבוצות מוחלשות".

איפה זה שם אותך ביחס לראש הממשלה?
"אין ספק שמדובר באחד מגדולי המנהיגים של ישראל בתקופה המודרנית. הוא נהנה מיוקרה בינלאומית יוצאת דופן בקרב מנהיגי העולם, ואי אפשר לקחת ממנו גם את ההישגים הפנימיים, כמו אחוז אבטלה נמוך וכלכלה איתנה ביחס לעולם. בצד כל זאת, חברה צודקת אינה יכולה להשלים עם קרוב לשני מיליון איש מתחת לקו העוני".

ובמישור המשפטי, ביחס להמלצות המשטרה לכתבי אישום בשלושה תיקים שונים?
"תיקי החקירה של נתניהו הם טרגדיה גדולה מאוד, גם לו, גם למדינה וגם ליועמ"ש שצריך לעסוק בזה. אני אומר טרגדיה, כי בדבר אחד נראה לי שגם גדולי המבקרים שלו יסכימו: ביבי לא נתפס כאדם מושחת. הוא לא נתפס בעיני איש כמי שמתלחששים איתו במסדרונות אפלוליים ודוחפים לכיסו בהיחבא מעטפות כסף של מזומן. נדמה לי שגם יריביו מסכימים שזה המצב.
"נכון ששוחד יכול להתקיים גם כאשר אין כסף, אבל קחי למשל את תיק 4000 - כל הדיון כאן נולד מתוך מציאות עובדתית משפטית מאוד מורכבת: מערכת יחסים רגולטורית, מערכת יחסים עובדתית שנבדקת לאורך פרק זמן מאוד ארוך, ומתברר למשל שכל הרגולטורים אישרו כל אחד בדרכו ובשעתו את העסקה המתהווה (מיזוג בזק ו-yes)".

זה הנראטיב של נתניהו, אבל לא של המשטרה וכנראה שגם לא של המערכת המשפטית.
"ככל שזה המצב והרגולציה אישרה את הפעולות האלה והוא אימץ את העמדה של אנשי המקצוע, בלתי אפשרי לראות בכך פעילות לא חוקית, ודאי לא מערכת יחסים שוחדית. אני גם אגיד יותר מזה: אם התיקים היו כל-כך פשוטים, מזמן הייתה נופלת החלטה. גם החקירה הייתה קצרה יותר, וגם תהליך קבלת ההחלטות היה מהיר יותר.
"הסוגיות העולות מפרשיות נתניהו הן לא עובדתיות ומשפטיות בלבד, אלא מעוררות שאלות נוספות מתחום מדע המדינה ומדעי הרוח של איך ראוי שיתנהלו מערכות יחסים בין ראשי מדינה לבין תקשורת. לא ראוי שהזרקור הפלילי ייכנס לתוך הפינות האלה, מזה צריך מאוד להיזהר".

זה פועל גם לצד השני. כשמדובר בראש ממשלה אפשר לצפות שלא יהיה רבב בהתנהלותו.
"אני לא מקנא ביועמ"ש שצריך לשאת על הכתפיים את האחריות הכבדה מנשוא הזו, שכל החלטה שלו תגרור ביקורת מצד זה או אחר. אף החלטה לא תוציא אותו נקי ונדרש ממנו להיות ‘על-אדם’. הוא נתון ללחצים ומתקפות מכל הכיוונים, הלחץ הזה יכול להכריע כל אדם, ומי שחרד לדמוקרטיה בריאה ואיתנה צריך לקחת את זה בחשבון - גם משמאל וגם מימין".

עוד כתבות

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי