גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון בקביעה עקרונית: הסדר פשרה המוגש לאישור ומותנה בקבלת החזר אגרה הוא הסדר בלתי ראוי

בפסק הדין סולל העליון את הדרך למדינה לשמור על קופתה, וקובע: המדינה היא בעלת עניין בבקשות להחזר אגרה בשיקול-דעת ● לפי פסק הדין: על ביהמ"ש להודיע לצדדים כי עליהם לבחור בין שתי חלופות: חזרה מהתניה של הסדר הפשרה באישור החזר אגרה - או חזרה מהבקשה לאישור הסדר הפשרה

השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף
השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף

פסק דין של בית המשפט העליון שניתן השבוע (ב') קיבל את עמדתה העקרונית של פרקליטות המדינה, אשר סברה כי הסדר פשרה בין צדדים המוגש לאישור בית המשפט ומותנה בקבלת פטור מתשלום אגרה או החזר אגרה הוא הסדר בלתי ראוי, שאין מקום להגשתו, ובית המשפט אינו רשאי לאמץ אותו.

בפסק הדין שניתן פה-אחד נקבע כי "הסדר פשרה מותנה הופך את בית המשפט לחלק מהסדר פשרה ועלול ליצור את הרושם לפיו על-מנת שהפשרה תצא מן הכוח אל הפועל, בית המשפט נדרש לרדת לזירה ו'לתרום את חלקו' - לכך לא ניתן כמובן להסכים".

פסק הדין העקרוני ניתן במסגרת שלהי הליך פירוק שהתנהל בבית משפט המחוזי בתל-אביב בין המפרקים של חברת קווי אשראי לישראל, שירותים פיננסיים משלימים בע"מ, לבין 42 נתבעים. וזאת בין השאר בטענות שונות הנוגעות להתנהלותם של הנתבעים עובר לכניסת קווי אשראי להליכי פירוק.

סכום התביעה הועמד על 500 מיליון שקל, וכנגזר מסכום זה עמדה אגרת בית המשפט בהליך על סכום של כ-12 מיליון שקל. מתוך סכום האגרה שולמו על-ידי מפרקי החברה 320 אלף שקל כמקדמה, בהתאם להסדר שהושג בהסכמת המדינה במסגרת בקשה לפטור מאגרה. ברבות השנים הושגו הסכמי פשרה עם חלק מהנתבעים, ואולם התביעה המשיכה להתנהל ביחס ליתרת הנתבעים.

בנובמבר 2015, במסגרת הליך גישור שהתנהל לפני המגשר עו"ד עמוס גבריאלי, הגיעו התובעים ויתרת הנתבעים להסדר גישור, שבעקבותיו הגישו לבית המשפט המחוזי בקשה לדחיית התביעה.

כחלק מתנאי ההסדר, הצדדים להסדר התנו את כניסתו לתוקף בקבלת פטור והחזר אגרת בית המשפט בסך כולל של כ-12 מיליון שקל (בפועל כזכור הופקדו רק 320 אלף שקל) מכוח תקנה 6(ד) לתקנות האגרות ("בקשה להחזר אגרה בשיקול-דעת"). השופטת אסתר נחליאלי-חיאט מבית המשפט המחוזי קיבלה את הסדר הפשרה והורתה על החזר האגרה שהופקד בפועל.

המתח בין עידוד פשרות לבין הרתעה מבזבוז משאבים שיפוטיים

המדינה, שלא הייתה צד להליך העיקרי, לא השלימה עם פסיקת בית המשפט המחוזי והגישה תחילה בקשה לביטול פסק דין במעמד צד אחד. משנדחתה הבקשה, הגישה המדינה ערעור לעליון, וזאת לאור חששה מהקושי העקרוני שהיא רואה במתן החזר אגרה בשיקול-דעת כאשר הוגש הסדר פשרה מותנה.

בערעור טענה המדינה כי החזר אגרה בנסיבות שבהן מוגש הסדר מותנה, אשר תוקפו ישתכלל רק לאחר קבלת פטור והחזר אגרות מבית המשפט - מנוגד לפרשנות נכונה של תקנות בתי המשפט (אגרות) ולמדיניות משפטית ראויה, המבטיחה לשופט שיקול-דעת שיפוטי עצמאי ומונעת את כבילתו על-ידי הכתבות "מלמעלה" הנוטלות הלכה למעשה מבית המשפט את שיקול-דעתו.

בפסק הדין קיבל שופט העליון עופר גרוסקופף, בהסכמת השופטים מני מזוז ויוסף אלרון, את עמדת המדינה, בקובעו כי הסדר פשרה מותנה הוא הסדר בלתי ראוי ופסול הנוגד את תקנת הציבור.

בית המשפט סיכם את הכרעתו ביחס ל-4 נקודות עקרוניות שעלו בפסק הדין: ראשית, המדינה היא בעלת עניין בבקשה להחזר אגרה, ועל כן באפשרותה להגיש עמדה לגביה או להצטרף להליך; ו"מן הראוי שבבקשות החזר אגרה בשיקול-דעת המעוררות סוגיות בעלות אופי עקרוני או בעלות השלכות רוחב, ובנסיבות נוספות המצדיקות זאת, כגון שמדובר בהחזר סכומי אגרה משמעותיים במיוחד, ישקול בית המשפט את צירוף המדינה לבקשה מיוזמתו".

שנית, נסללה הדרך בה תוכל המדינה להשיג על החלטה בבקשה להחזר שיקול-דעת. לפי העליון, למדינה עומדת זכות להגיש ערעור, וזאת בין אם הייתה צד להליך בערכאה הדיונית ובין אם לאו.

עוד נקודה עקרונית אליה נדרש בית המשפט (השלישית במספר), היא שאלת סמכותו של בית המשפט לפסוק החזר אגרה חלקי. בהקשר זה קבע השופט גרוסקופף כי בית משפט מוסמך לפסוק לצדדים החזר אגרה חלקי. עוד קבע העליון כי על בית המשפט לעשות שימוש סמכות זו במיוחד כשהוא נדרש "לאזן בין השאיפה לעודד פשרות לבין הצורך להרתיע מפני בזבוז משאבים שיפוטיים שלא לצורך".

הנקודה הרביעית אליה התייחס בית המשפט היא כאמור נושא הסדר פשרה המותנה בהחזר אגרה. בעניין זה קבע בית המשפט העליון כי הסכם פשרה המוגש לבית המשפט בנסיבות בהן לא עומדת לצדדים להליך הזכות להחזר אגרה בזכות (סעיף 6(ב) לתקנות האגרות), אינו יכול להיות מותנה בכך שבית המשפט יאשר החזר אגרה בשיקול-דעת, בהתאם לתקנה 6(ד) לתקנות האגרות.

בית המשפט הוסיף, כטעם להחלטתו, כי "קיים חשש כי אם תיפתח הדלת להסדרי פשרה מותנים, הם יהפכו לחזון נפרץ, באופן העלול להפוך את שיקול-הדעת השיפוטי במסגרת תקנה 6(ד) לתקנות האגרות לאות מתה, ולפגוע בתמריצים של הצדדים להתפשר בשלבים מוקדמים יותר של ההליך, על-מנת להבטיח לעצמם החזר אגרה". לדבריהם, "ככל שהסכם הפשרה יוצר התניה שכזו, הרי שהוא הסדר פסול בהיותו נוגד את תקנת הציבור".

במקרה כזה חידדו שופטי העליון והבהירו כי במקרה של הסדר פשרה מותנה, בית המשפט אינו רשאי לדון בהסכם מסוג זה, ועליו להודיע לצדדים כי עליהם לבחור בין שתי חלופות: חזרה מהתניה של הסדר הפשרה באישור החזר אגרה - או חזרה מהבקשה לאישור הסדר הפשרה.

ביחס לתיק הספציפי של קווי אשראי, ובשל נסיבותיו הייחודיות, קיבלה המדינה את המלצת בית המשפט העליון שלא לעמוד על הערעור ביחס להחלטה לאשר החזר ופטור מאגרה במקרה זה, תוך שיינתן פסק דין כאמור המתייחס למספר שאלות עקרוניות שהתעוררו בערעור.

את המדינה ייצגה בהליך עו"ד חגית שפיצר מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה. את קווי אשראי לישראל ייצגו עורכי הדין אלעד אלעזר וליאור דלה טורה (ע"א 5120/16).

עוד כתבות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה | מיד: תחזיות להמשך

למרות שפרמיית הסיכון בישראל ירדה משמעותית והשקל התחזק בחדות, סביבת האינפלציה הגבוהה בישראל עדיין לא מאפשרת הורדת ריבית • זאת הפעם ה-12 ברציפות שבה הבנק מותיר את הריבית על כנה • על פי הערכות הכלכלנים, הריבית תרד בחודש ספטמבר הקרוב

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%