גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון המהפכה בתעשיית השבבים מתחיל ב-DNA

אחרי התרסקות במניות וקריסה של מנועי צמיחה, הסקטור מתאושש מתחילת השנה ● אילו תחומים צפויים להביא לזינוק הבא שלו?

שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu
שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu

אחרי התרסקות של יותר מ-20% וקריסה של מנועי צמיחה כמו המטבעות הדיגיטליים, האטה בשוק הסמרטפונים ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, תעשיית המוליכים למחצה עם הפנים קדימה. מתחילת 2019 רשם הסקטור עליות של כ-10%, מעט מתחת ל-S&P 500, זאת כאשר חלק ניכר מהאיומים עדיין מלווים אותו.

שתי הדילמות שיש כיום למשקים השונים ונוגעות לסקטור הן האם להשקיע בסקטור ששיעורי הצמיחה שלו מזכירים יותר תעשיות מסורתיות וקמעונאות מזון והאם כדאי להמר על הענקיות בתחום או דווקא על אותן חברות שלוקחות יותר סיכונים כדי למצוא את ה-Product market fit הבא.

הצמיחה של תעשיית המוליכים בשני העשורים הקודמים היתה פנומנלית והגיעה לקצבי שיא של 30%-40% בשנה. התפתחות שוק המחשבים והמחשבים הניידים בסוף שנות ה-90 ולאחר מכן שוק הסמרטפונים, הטבלטים ורשתות האינטרנט, הובילו לביקושים עצומים לשבבים, הן מבחינת הכמות והן מבחינת השיפורים הטכנולוגיים. כאשר התעשייה התרכזה ב"חוק מור" (מייסד אינטל), לפיו כמות הטרנזיסטורים בכל שבב תוכפל בכל שנה בעוד שגודלו יקטן בחצי, חברות קטנות הפכו לענקיות, חלקן נרכשו או מוזגו לענקיות אחרות, אבל קצבי צמיחה שהיו 30%-40% נשחקו והגיעו עד לרמות מינימליות של 3%-4% בשנת 2015.

הצמיחה תחזור אבל לא בקרוב

עם קצבי צמיחה מנומנמים בתעשייה ואיומים שעשויים להוביל להאטה כלכלית עולמית, לפגיעה בצריכה ובהשקעות ענק של חברות, לצפות לפריצת דרך וצמיחה דו-ספרתית בתעשיית המוליכים למחצה תהיה תמימות בלתי מוסברת. למרות זאת, לא כדאי לוותר על ההשקעה בתעשייה זו, שמצויה בתמחור נוח ביותר, עם מכפילי רווח נמוכים ב-50% ויותר מהמדד הכללי ותשואת דיביבדנד אטרקטיבית בחברות הגדולות יותר. בנוסף, התעלמות מהסקטור תוביל בהסתברות גבוהה לפספוס תור הזהב המחודש של התעשייה הזו שעשויה לחזור לצמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות - ואתם הרי לא רוצים להתעלם מתעשייה עם שווי של 1.5 טריליון דולר.

הודות ליישומים חדשים הדורשים כוח עיבוד מהיר יותר, יעיל יותר, קטן יותר וקל יותר, תעשיית המוליכים למחצה תיאלץ להמציא את עצמה מחדש. הביקושים כבר מצויים בקו המירוץ. באמת שאין צורך לדמיין אותם, רק לתכנן ובהמשך לספק אותם.

הראשונה על הכוונת היא כמובן תעשיית הרכב שמתכננת מהפכה מחשוב עם הרכב ההיברידי, החשמלי וכמובן המכוניות האוטונומיות. אבל עד שהרכב החשמלי והאוטונומי יוכיחו את עצמם ויגיעו לכמויות שישפיעו על הצמיחה בתעשייה, רצוי לשים לב ליישומים נוספים כמו רובוטים לשימוש ביתי ותעשייתי ולרחפנים לשימושים חקלאיים, אזרחיים, ספורט ופנאי - אלו יהפכו לטכנולוגיות מסחריות כבר ב 2019-2020.

Internet of things - הצורך בהפעלת מכשירים חכמים בבית, בתעשייה רכב וכו' והקשר ביניהם, לא יוכל להסתמך על מחשוב ענן. מכשירים אלו יאלצו להשתמש ביחידות עיבוד משלהם, מה שידרוש מהשבבים שתותקן בהם יכולת עיבוד מהירה, ללא תקלות, תוך יעילות אנרגטית ובגודל קטן! תקראו לזה המהפכה של "המכשירים החכמים".

טכנולוגיית 5G - זו תאפשר קצב העברת נתונים מהר לפחות פי 5 על רשתות סלולריות ויישומים שונים מתחום ה-IOT, כגון אותם מוצרים חכמים שיוכלו לתקשר ביניהם באופן עצמאי בערים חכמות, בתים חכמים, רכבים מכונות ועוד.

ויש כמובן גם את החלומות - מחשבי קוונטים. אותם מחשבים שיוכלו לעבד אינספור תהליכים בו זמנית. במקום לקרוא ביטים של 0 או 1... נסו לחשוב שכל אחד מהם יוכל להיות גם אפס וגם אחד. מחשבי קוונטים עדיין מצויים בתחילת הדרך, אבל החברות כבר מזמן התחילו לדמיין.

תעשיית המוליכים מתקרבת לקצב גבול היכולת שלה להתפתח (הכפלת טרנזיסטורים לשבב והקטנת השטח ב-50%) - לכן עליה להמציא את עצמה מחדש.

השבבים החדשים בתעשייה עוברים מסיליקון לסילקון קרביד (SIC) - זהו הדור הבא של המוליכים למחצה. לחומר זה יש התנגדות גבוהה יותר לחום, צריכת החשמל נמוכה ואמינות גבוה יותר. טכנולוגיית אחות היא של שבבים מהחומר Gan המורכב מגליום וחנקן, שיוצרים בידוד טוב יותר לחום ויעילות אנרגטית גדולה עד פי 1,000 יותר מסיליקון. השוק של השבבים החדשים עדיין קטן מאוד, רק כמה מאות מיליוני דולרים, בתולי משהו אבל תוך 5-10 שנים יגיע ההייפ כאשר ההערכות הן שהביקושים יגיעו לשווי של מספר מיליארדים בתוך 5-7 שנים.

ללכת עם הגדולים, או להמר על יזמים?

מיזוגים ורכישות בדרך כלל מאפיינים תעשייה בוגרת, וכך גם היה בתעשיית השבבים בשנים האחרונות, אבל אל תטעו, זה לא רק היתרון לגודל, אלא החזון וראיית השוק - זה מה שיקבע את המנצחים של העשור הבא. הדגש יהיה על הנהלות שמעיזות ומצליחות לראות את העתיד, לקחת סיכונים ולהוביל מגמות ושינויים. נסו לדמיין מה היה קורה לפייסבוק במידה ומארק צוקרברג לא היה מסתכן ורוכש את אינסטגרם ו-WhatsApp? הרכישות וההשקעות הנכונות בשנים הקרובות עשויות להיות עניין של "חיים או מוות" עבור חברות בתחום המוליכים למחצה כאשר התעשייה כולה עומדת לפני עשור של פריצת דרך ושינוי בביקושים.

אינטל היא אחד ההימורים הכי בטוחים של האנליסטים. החברה נסחרת במכפיל רווח של לא יותר מ-10, תשואות דיבידנד של 2.5% והיא צפויה לצמוח בקצב דו-ספרתי בשנתיים הקרובות. לעומת זאת, החברה לא לוקחת הרבה מאוד סיכונים. לדוגמה היא לא נכנסה לשוק המטבעות הדיגיטליים, מה שבינתיים לפחות יצא לטובה, גם לשוק המכשירים החכמים (IOT) היא נכנסה באיחור, אבל למזלה הצליחה להפוך למובילה בתחום בזמן קצר יחסית - בכל זאת השקעות זה משהו שאינטל חוסכת בו.

גם קוואלקום עשויה למצוא את דרכה בחזרה בשוק הסמרטפונים עם התפתחות ה-5G, אחרי המכה שספגה מכך שאיבדה את אפל כלקוח, בעקבות סכסוך על הפרת פטנט. דוגמה נוספת לענקית בתחום היא יצרנית השבבים הטייוונית Taiwan Semiconductor, שתוכל ליהנות מהייפ מחודש בשנים הקרובות.

לעומתן, יש את החברות הקטנות יותר, כמו NVIDIA שאמנם חוותה משבר לא קטן אחרי התרסקות המטבעות הדיגיטליים, אבל הוכיחה שהיא יודעת להיכנס בכל הכוח לתעשיות חדשות. החברה עוסקת כל העת בחיפוש אחרי משתמשים חדשים לטכנולוגיה המתקדמת שלה, כמו מכרזי נתונים ותעשיית הרכב. המניה אמנם נסחרת במכפיל רווח גבוה יותר, אבל זה כנראה בדיוק אותה פרמיה שהשוק נותן לה שהיא תצליח למצוא את ה-Product Market Fit הבא. 

תכנון המהפכה מתחיל ב-DNA

כדי לשרוד את המהפכה, צריך להוביל אותה - הזדמנויות כמו האינטרנט של דברים (IoT), בינה מלאכותית (AI), כלי רכב אוטונומיים וטלפונים 5 G, חייבות להפוך לחלק מה-DNA של חברות בסקטור אם הן רוצות לשרוד בו, שלא לדבר על לעצב אותו.  

אותן חברות ענק ייאלצו לחזור למתכונת של סטארט־אפים עם תהליכים מכירה וייצור חוצי ארגון - קודם כל מוכרים, מתמחרים, מעצבים ואז מייצרים, כאשר הן לוקחות חלק חשוב בעיצוב המהפכות שבדרך. אלו שלא יעשו כן יישארו מאחור, אם בכלל. את הכיוונים של שוק השבבים והצרכים של התעשיות השונות שהוא ימלא, ניתן לראות כבר היום, אבל לראות את הפוטנציאל ייקח לנו עוד שנים.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים